Akevittsild er godt, selv om du ikke liker akevitt også og den er nok faren min sin favorittsild. Jeg tror alle liker sild, det gjelder bare å finne den rette sildevarianten.
4 kryddersildfileter i passe biter
1 rødløk i tynne ringer
3 ss rapsolje
1 ss sherry
4 ss akevitt
1 ss sukker
Legg sild og løk lagvis i et glass. Rør sammen olje, sherry, sukker og akevitt og hell laken over silden. La blandingen trekke i kjøleskapet over natten. Holdbar i minimum 2 uker i kjøleskapet.
Julerødkål er spesielt tilpasset julens måltider, med et hint av julekrydder. Den er super til ribbe, and, kalkun og andre retter du bruker rødkål til i julen. Julerødkål kan lages i god tid før den skal brukes og fryses ned.
1,5 kg rødkål
1 ts malt allehånde
1 bit kanelbark
2 stjerneanis
1 dl eplemost
1 dl eplecidereddik
4 ss sukker
2 ss ripsgelé
2 grønne epler
Salt og pepper
Litt ribbefett ev. andefett
Del rødkålen i fine strimler og legg alt, bortsett fra fettet, i en kjele. Kok i 2 timer, til kålen er skikkelig mør. Rør inn fettet og smak til med salt og pepper.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kålrabistappe – kålrotstappe er tradisjonelt tilbehør til mange slags middagsretter.
1 stor kålrot i terninger
2 gulrøtter i terninger
1 øse kraft, ev. vann og fond eller buljongterning
1 god klatt smør
1/2 ts malt muskatnøtt
Fløte
Salt og pepper
Kok kålrot og gulrot mørt i vann. Hell av vannet, mos kålrot og gulrot og tilsett kraft, en god klatt smør, muskatnøtt og fløte, til den er passe tykk. Kålrabistappe smakes til med salt og pepper.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
1. juledag er den beste dagen i jula, synes jeg. Vi setter oss til frokostbordet kl. 12.00 og der blir vi sittende, til sistemann legger seg. Vi serverer masse deilige retter. Dette er opprinnelig en dansk tradisjon, men den er virkelig noe å adoptere.
For å gi en smakebit av hva det dreier seg om, har jeg lastet opp noen bilder:
På det første fatet serverer jeg rester fra julemiddagen, ribbe, medisterkaker, julepølser og sossiser. Det neste fatet inneholder flere typer rull, sylte og spekepølse.
Julepostei hører selvfølgelig også med.
Jeg har et eget fiskefat, som inneholder peppermakrell og cognacgravet ørret. Disse serveres med egg og hovmestersaus. Jeg lager alltid flere slag sild. Disse varieres fra år til år. Her har jeg syltet laks, pepperrotsild, oldebestas sild i det grønne, akkevitsild, sennepssild med grønne epler og tabascosild.
Til slutt må vi selvfølgelig et fat med oster. I år har jeg blue stilton med portvin, julebrunost og vellagret edamer. Jeg serverer osten med kjeks, pepperkaker og fikensyltetøy.
I tillegg setter jeg fram tyttebærsyltetøy, sylteagurk og hjemmebakt brød. Jeg setter deigene dagen i forveien og baker ut og steker på morgenen. Når alt er satt fram, er det bare å kose seg.
Du finner oppskriftene jeg bruker til 1. juledag og flere andre juleoppskrifter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Lussekatter er lekkert og smaker nydelig når de er nybakte og lunkne, men de kjedelige å bake ut. Etter jeg hadde klagd meg igjennom ett stekebrett med utbaking, ble det foreslått i familien, at jeg skulle lage lusseboller av resten. Jeg fant ut at jeg skulle fylle bollene med sjokoladebiter, for å gjøre dem mer spennende. Jeg syntes ikke de ble seende så «lussete» ut, så jeg satte en rosin på toppen av hver i tillegg. Lussebollene ble veldig populære hos oss.
150 g smør
5 dl melk
1 pk gjær
150 g sukker
1/2 ts salt
2 ts kardemomme
1 g safran
Ca. 13 dl mel
Sammenvispet egg
Rosiner
Smelt smør, tilsett melk og smuldre gjæren i melkeblandingen. Rør inn sukker, salt, kardemomme, safran. Rør inn mel til deigen er passe fast og elt den godt, så den blir smidig og fin å jobbe med. La deigen heve under plast på et lunt sted til den er minimum dobbel størrelse.
Strø litt mel på bordet og elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Del i ca. 30 biter og form ulike lussekatter.
Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplate med bakepapir, og la dem heve under plast på et lunt sted i minst 30 minutter. Pensle lussekattene med sammenvispet egg og pynt med rosiner. Stekes på 200 grader, til de får fin farge (ca 10-15 minutter). La dem avkjøles litt på rist før servering. Lussekatter smaker aller best litt lunkne og nybakte.
Du finner oppskrifter på velsmakende og fristende gjærbakst HER.
Varierte og spennende tips til julematen finner du HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Mandelflarn smaker godt til jul. men er supre resten av året også, f.eks. som tilbehør til vaniljeis. Dette er oppskriften til bonusfaren min.
100 g smør
100 g sukker
2 ss fløte
100 g finhakkede mandler
1 ts glukose
2 ss hvetemel
Smelt smøret, rør inn sukkeret og varm opp til kokepunktet. Avkjøl litt, før du rører inn resten av ingrediensene.
Sett kakerøren på bakepapirkledd stekeplate med en teskje, (1 ts per kake). Sett kun 4 x 3 kaker per brett, for de flyter ut under steking. Stek mandelflarn midt i ovnen på 150 grader til de er gylne og fine. Det tar ca. 10-15 min.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Strawberry Cream er en kosedrink, som jeg gjerne bruker som dessert. Jordbær med fløte, som dessert ble oppfunnet i 1509, av kardinal Thomas Wosley, som blandet dem på en bankett. Når drinken, med den samme perfekte kombinasjonen ble oppfunnet, er usikkert.
6 cl gin med lite einersmak, f.eks. Hendrich’s
3 cl jordbærlikør
3 cl hvit creme de cacao
1,5 cl blanding av fløte og melk (50/50)
Pynt: jordbær
Fyll gin, jordbærlikør, cacaolikør og fløtemelken i en shaker med is og rist til den er godt avkjølt. Sil over i Martiniglass og pynt med et jordbær.
Du finner flere velsmakende drinker, både med og uten alkohol, HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Oksefilet med chimichurry og soppstuing er fin selskapsmat, hvor mye kan lages klart i forveien. Chimichurri er opprinnelig fra Argentina og Uruguay, og passer godt til denne retten.
Chimichurri:
3 ss rødvinseddik
2 dl god olivenolje
2 fedd hvitløk
1 rødløk
1 fersk rød chili
2 pk fersk bladpersille
1 potte fersk koriander
1 ss tørket oregano
Salt og pepper
Alt finhakkes og smakes til med salt og pepper. Dekk til og la chimichurri hvile i romtemperatur til den skal brukes.
Soppstuing:
3 pakker med strimlet sopp, f.eks. kantarell, aromasopp og sjampinjong
2 ss smør
2 løk i strimler
1 ss kyllingfond ev. buljongterning eller grønnsaksfond/terning, om du vil ha stuingen vegetarisk
4 dl fløte
2 ss soyasaus
Salt og litt nykvernet pepper
Stek soppen i smøret. Tilsett løk og stek videre til den er gyllen. Tilsett fond, soyasaus og fløte. La soppstuing med løk småkoke, til den er passe tykk. Smak til med salt og pepper.
Om du har lyst på, smaker det godt å røre inn litt finhakket persille, rett før servering.
Oksefilet:
Indrefileten har fått kose seg i en marinade over natten og er deretter brunet på alle kanter, før den er satt i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 56 grader. Om du ikke har tid til å marinere den, kan du krydre den med krydder du liker, før du bruner den.
Server oksefilet med chimichurry og soppstuing med bakte minitomater og valgfrie poteter, du finner mange spennende varianter HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Lasagne med pancetta er i følge sønnen min verdens aller beste lasagne. Hemmeligheten er krydderet og at kjøttsausen får koke leeenge.
Kjøttsausen:
500 g karbonadedeig
100 g pancetta i terninger (italiensk bacon, men du kan bruke norsk)
Olivenolje
1 ts tørket rosmarin
1 ts tørket timian
2 gulrøtter i bittesmå terninger
1 hakket løk
1 flaske (eller 2 bokser)hakkede tomater, helst Mutti
2 laurbærblader
1 bit kanelbark
Salt og pepper
Brun karbonadedeig og pancetta i litt olivenolje, tilsett rosmarin, timian, løk og gulrøtter. Stek videre noen minutter. Tilsett hakkede tomater, kanelbark og laurbærblader og la det koke lenge, helst 1 time eller mer. Dette gjør sausen søtlig og smakfull. Smak til med salt og pepper.
Hvit saus:
2 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk
Salt og pepper
100 g reven ost, gjerne vellagret eller parmesan
Smelt smør i en kjele, rør inn mel og spe med melk. Kok opp og la sausen småkoke i ca. 5 minutter. Rør av og til så det ikke brenner seg fast. Smak til med salt og pepper og tilsett reven ost.
Montering:
Kjøttsaus
Hvit saus
Lasagneplater
100 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag
Legg kjøttsaus (plukk ut laurbær og kanel), hvit saus og lasagneplater lagvis i en ildfast form og dryss reven ost på toppen.
Stekes i ovn i på 175 grader i ca. 45 minutter. Server med en god salat.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.