Pære- og blåskimmelgratinert hummer

Pære- og blåskimmelgratinert hummer er en variant jeg har funnet på av den franske oppskriften «hummer thermidor». Den egner seg både som forrett og som hovedrett, etter hvor mye hummer du beregner til hver enkelt. Oppskriften er passe til 4 pers som forrett eller 2 pers som hovedrett.

2 hummer

1 sjalottløk, finhakket

1,5 dl fløte

1 ss smør

2 eggeplommer

2 ss Creme Fraiche

1/4 ts cayennepepper

1 neve dill, finhakket

1 dl reven parmesan

100 g blåskimmelost

2 pærer, skrelt og delt i små terninger

Salt og pepper

Sitron eller lime til serveringen

Ev. loff

Del hummeren i to. Fjern paven og tarmen. Om du kjøper hummer på Meny, hjelper de deg med dette. Ta ut kjøttet fra kroppen og klørne og del det i terninger, før du legger det tilbake i skallet.

Fres løken i smøret til den er blank. Tilsett ostene, creme fraiche og fløte og kok opp. Når det nesten koker røres eggeplommene raskt inn. Etter dette må det ikke koke. Rør dill og pære og smak til med salt og pepper.

Legg hummerne i en ildfast form og fordel sausen over. Gratineres midt i ovnen på 220 grader til overflaten er gyllen.

Serveres med en sitronbåt eller lime og fersk loff.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sirupssnipper

Sirupssnipper er en tradisjonsrik småkake og en av de sju slagene det var vanlig å ha på kakefatet til jul. Den smaker også godt som sprøtt tilbehør til en iskremdessert. Jeg har gode minner fra barndommen min, for farmor og besse hadde disse kakene hvert år og de lagde så mye at vi spise dem fikk langt utover våren. Mormor lagde også sirupssnipper, men hun tok ikke bryderiet med å skålde mandel og legge på toppen. Det fine med sirupssniper, er at de har god holdbarhet og kan bakes lenge før jul.

250 g mørk sirup

1,75 dl fløte

175 g meierismør

0,5 ts pepper

0,5 ts nellik

100 g sukker

0,5 ts ingefær

0,5 ts kanel

330 g hvetemel

50 g malte mandler eller ferdigkjøpt mandelmel

1 ts bakepulver

Kok opp sirup med fløte, smør og sukker på middels temperatur. La det koke i ett minutt før kjelen tas av varmen og avkjøles.

Bland sammen resten av ingrediensene i en kjøkkenmaskin. Tilsett sirupsblandingen og rør alt godt sammen. La det så stå i kaldt over natten.

Dryss litt mel på benken og kjevle litt av deigen tynt ut. Bruk pizzakutter til å lage snipper. Legg snippene på en bakepapirkledd langpanne. Legg en skåldet mandel midt på hver snipp.

Stekes midt i ovnen på 180 grader i ca. 8-10 minutter.

Oppbevares i en tett boks.

Jeg bruker ofte sirupssnipper til en deilig juledessert som du finner oppskrift på her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Côte de Boeuf – entrecôte på bein med parmesanpoteter og chimichurri

Côte de Boeuf – entrecôte på bein med parmesanpoteter og chimichurri er en vinner, både sommer og vinter. Når både beinet og fettet får sitte på under steking/grilling, blir resultatet både saftigere og mer smakfullt.

Parmesanpoteter:

Potetene deles i båter om de er store og i to om de er små og legges i en form som er smurt med rapsolje. Krydre med salt og pepper. Stek dem på 300 grader, til de begynner å få farge. Skru ned til 200 grader og riv over masse parmesan. Stek videre til parmesanen har fått farge og potetene er gjennombakt. Parmesanpoteter smaker så godt, at jeg pleier å lage større porsjon enn normalt, for gjestene har en tendens til å maule dem etter de egentlig er ferdige å spise.

Côte de Boeuf – entrecôte på bein:

300 gram entrecôte, ca. 3 cm tykkelse pr. person

Salt og pepper

Gni inn biffene med salt og pepper og la dem ligge i romtemperatur minst 1 time før steking.

Grilles på høy temperatur eller stekes i varm stekepanne, med en blanding av smør og rapsolje, til kjøttet har fått en nøttebrun skorpe.

Hell gjerne stekesmøret over biffene under steking med en skje. Snu biffene når de har fått en fin stekeskorpe.  Etterstek i ovnen på 180 grader til du har en kjernetemperatur på ca. 58 grader, det tar 5-10 min. avhengig av størrelsen på biffen. La det hvile i 10 min. Kjernetemperaturen vil øke til 60-62 grader, mens det hviler og det er perfekt.  Entrecôte har mye fettmarmorering, og bør derfor ikke serveres så rå som f. eks. ytre- og indrefilet.

Chimichurri:

3 ss rødvinseddik

2 dl god olivenolje

2 fedd hvitløk

1 rødløk

1 fersk rød chili

2 pk fersk bladpersille

1 potte fersk koriander

1 ss tørket oregano

Salt og pepper

Alt finhakkes og smakes til med salt og pepper. Dekk til og la chimichurri hvile i romtemperatur til den skal brukes.

Côte de Boeuf - entrecôte på bein med parmesanpoteter og chimichurri
Côte de Boeuf – entrecôte på bein med parmesanpoteter og chimichurri

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Solbærsild

Solbærsild er noe helt nytt for meg, men jeg er veldig glad i solbær og regnet med at det måtte bli godt og det ble det.

Lake:

0,75 dl sukker

1 dl vann

5 ss eddik, 12%

1 laurbærblad

2 pepperkorn

Kok opp alle ingrediensene til laken, la den småkoke under omrøring, til sukkeret har løst seg opp. La laken avkjøle seg helt, før du tilsetter resten av ingrediensene.

Sild:

Avkjølt lake

1/2 dl solbærsirup

6 kryddersildfileter, vannet ut etter anvisning på pakka

1/2 rødløk, i strimler

1/2 dl solbær (ta også med ev. saft som har rent av bærene

Tørk av silden og del den i gaffelbiter. Legg sild, løk, og solbær lagvis i en krukke og hell laken over. La solbærsild stå kaldt i min. 2 dager, før du spiser av den.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pestomarinerte argentinske villreker

Pestomarinerte argentinske villreker smaker aller best med hjemmelaget pesto, men om du ikke har tid til å lage selv, går det fint med ferdigkjøpt også. Om du ikke får tak i argentinske villreker, går det like fint med scampi.

Pesto:

150 g fersk basilikum

3 dl olivenolje

100 g pinjekjerner

200 g parmesan

2 fedd hvitløk

1 ts salt

Kjør basilikum, pinjekjerner, parmesan, hvitløk og olivenolje i en foodprosessor til du får en kremet masse. Smak til med salt.

Pestomarinerte argentinske villreker
Pestomarinerte argentinske villreker før steking
Rekene:

1 pk. argentinske villreker

Grillspyd

Pesto

Om du bruker grillspyd av tre, er det lurt å la dem ligge i vann først, så de ikke tar fyr.

Tre rekene på spyd og smør på pesto. De kan med fordel ligge i kjøleskapet en time eller to og marinere før grilling.

Pestomarinerte argentinske villreker

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hoagie rolls med biff

Hoagie rolls med biff er en deilig lunsj eller kveldsrett og jeg lager dem gjerne, hvis jeg har biffrester fra dagen før. Om du ikke vil bruke tid på bakingen, kan du bruke baguetter eller mini flutes i stedet.

Hoagie rolls:

500 g hvetemel

3,5 dl lunkent vann (37 grader)

2 ss sukker

1 pakke tørrgjær

1 ts salt

80 g kaldt smør i terninger

Elt alt godt sammen i kjøkkenmaskin i min. 10 minutter. Dekk bollen med et klede og hev til dobbel størrelse, ca. 1 time. Elt deigen sammen igjen, del den i 8 biter og form til avlange brød på denne måten: Bruk så lite mel som mulig til utbakingen, for jo mer mel du tilsetter, jo seigere blir hoagie rollene.

Klapp hver deigbit flat, til et rektangel med tykkelse på ca 1 cm. Legg dem med langsiden mot deg. Brett den nederste tredjedelen til midten og brett deretter den øverste fjerdedelen (som en konvolutt) mot midten og trykk forsiktig for å forsegle. Snu deigen 180 grader, så den siste bretten vender bort fra deg og gjenta brettingen. Det du gjør er å brette deigen inn i seg selv. Legg hånden forsiktig over midten av deigen, og uten å trykke/trykke ned, rull deigen forsiktig frem og tilbake for å forsterke forseglingen og rull den ut til en stokk. Om nødvendig, klyp sømmen forsiktig sammen. Ta tak i endene og trekk dem forsiktig utover for å hjelpe til med å strekke ut deigen ca. 2-3 cm.

Stapp endene under hoagie rollen, så de ikke synes og legg dem på et stekebrett dekket med bakepapir. Legg fuktet plastfolie over og la dem heve igjen til dobbel størrelse, ca. 45 minutter. Stek hoagie rolls i ca. 20 min. til de er gyllenbrune og la dem avkjøles, før du skjærer dem opp på langs og fyller dem med godsaker.

Hoagie rolls med biff:

Hoagie rolls (ev. baguetter eller miniflutes)

Indrefilet av storfe (rester av gårsdagens middag)

Løk og paprika, som er surret i litt smør og blitt litt mykt

Tomat

Reven ost

Del brødene nesten igjennom på langs, legg i kjøtt, løk, paprika, tomat og ost. Stek i ovnen på 200 grader i 15 min. og server med ønsket saus, f.eks. chimichurry, som du finner oppskrift på HER.

 

eller mango- og karridressing, som du finner oppskrift på HER.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Koteletter i fat

Koteletter i fat er en gammel dansk oppskrift, som gjør kotelettene litt mer spennende. Retten er praktisk i en hektisk hverdag, siden alt utenom risen, gjøres klart i samme form.

4 svinekoteletter á ca. 225-250 g per stk.

150 g bacon i terninger

1 rødløk i strimler

1 boks hakkede tomater

3 dl fløte

1 ts paprikapulver

1 ts oregano

250 gram sjampinjong i skiver

1 ss balsamicoeddik

1 rød paprika i strimler

Persille, finhakket

Salt og nykvernet pepper

Brun kotelettene i smør i stekepannen og krydre dem med salt og pepper. Legg dem over i en ildfast form, som passer akkurat, så du får lagt dem tett, men ikke med overlapp. Brun sjampinjongen i det samme smøret og fordel dem oppa kotelettene. Stek baconet i samme smør og fordel oppa soppen. Brun til slutt løken i samme fett, legg den på toppen av baconet og strø paprika over.

Hell hakkede tomatene (skyll også boksen med litt vann og tilsett det) i pannen sammen med fløte, paprikapulver og oregano og kok opp. Smak til med litt balsamicoeddik, salt og pepper. Hell fløtesausen over kotelettene.

Sett formen litt langt ned i ovnen på 180 grader i ca. 30 – 40 minutter.

Dryss over persille og server koteletter i fat med ris.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Rom- og bringebærdrink

Rom- og bringebærdrink er lettlikt, frisk og søt på samme tid.

4 bringebær

25 ml Bacardi Razz

25 ml bringebærlikør

50 ml tranebærjuice

1/2 lime, kun saften

Sodavann

Bland bringebær, Bacardi Razz, bringebærlikør, tranebærjuice og limesaft i et glass med isbiter. Fyll opp med sodavann.

Rom- og bringebærdrink
Rom- og bringebærdrink

 

Du finner masse, både velsmakende og spennende drinkoppskrifter, både med og uten alkohol, HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lun soppsalat med karamelliserte valnøtter

Lun soppsalat med karamelliserte valnøtter er nydelig til lunsj, eller som tilbehør til grillmat. Oppskriften er passe til 2 pers.

Valnøttene:

2 ss sukker

3 ss flytende honning

1/2 ts salt

150 g valnøtter

Smelt sukker, honning og salt i en stekepanne. Tilsett nøtter og rør godt, så de er dekket av sukkerblandingen. Bre blandingen utover et bakepapirkledd stekebrett og sett i ovnen på 200 grader i 2 min. Ta ut og la det avkjøles helt, før du tar nøttene fra hverandre. Legg valnøttene i tett glass til de skal brukes.

1 pk aromasopp i skiver

10 sjalottløk, delt i 2, på langs

1 pk bønner, renset

Salt og pepper

1 potte basilikum

God balsamico

God olivenolje

Parmesan

Brun soppen i litt olje. Tilsett løk og bønner og la det steke med til bønnene er kokt, men fortsatt har tyggemotstand.  Smak til med salt og pepper. Fordel blandingen på 2 tallerkener, dryss over nøtter og basilikum.

Server lun soppsalat med karamelliserte valnøtter ved å sette balsamico, olivenolje og parmesan på bordet, så gjestene kan forsyne seg selv.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kyllingsalat med karri og ananas

Kyllingsalat med karri og ananas smaker godt på brødskiva, rundstykket eller i en baguette. Jeg synes det kan være godt å lage pålegg selv og denne kyllingsalaten, med god smak av karri, er nok en favoritt.

2 kyllingbryst

1 pose majones

3 ss rømme

1 ss karri

1/2 sitron, saften

1 klype tørket chili

1 boks ananas, finhakket

1/2 rødløk, finhakket

2 ss bladpersille, finhakket

Salt og pepper

Stek kyllingbrystene og del dem i terninger. Bland alle ingrediensene i en bolle. Den blir bare bedre av å stå litt i kjøleskapet og kan gjerne lages dagen i forveien.

Kyllingsalat med karri og ananas
Kyllingsalat med karri og ananas

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.