Lammefilet med rødvinssaus og smørdampa rotgrønnsaker

Lammefilet med rødvinssaus og smørdampa rotgrønnsaker kan gjerne serveres i selskap. Denne oppskriften er passe til 4 personer, men om noen er storspiste, kan du øke mengden kjøtt.

Mandelpotetpuré:

500 g mandelpoteter

150 g smør

6 ss fløte

Salt og pepper

Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré og smak til med salt og pepper.

 

Saus:

1/2 finhakket løk

litt smør til steiking

2 fedd finhakket hvitløk

4 dl rødvin

2 ss god og søt balsamicoeddik

2 laurbærblader

1 kvast rosmarin

4 dl god lammekraft

100 g smør

1 ss maisenna

Salt og pepper

Blank løken i litt smør, før du tilsetter hvitløk, balsamico og rødvin og lar det koke til 1/4 av væskemengden, ca. 30 min. Tilsett kraft, laurbær og rosmarin og la det koke i 20 minutter til. Sil blandingen og tilsett maisenna. La det få et raskt oppkok og tilsett smøret. Når smøret er tilsatt, skal ikke sausen koke mer, kun røres i til smøret har smeltet.

Smørdampa rotgrønnsaker:

2 persillerøtter, skrelt og delt i terninger

4 gulrøtter, skrelt og delt i terninger

1 purre, finstrimlet

1 god klatt smør

Salt og pepper

Smelt smøret i en kjele, tilsett grønnsakene, litt salt og pepper.

La grønnsakene koke i smøret på lav temperatur, mens du rører av og til. Sjekk etter noen minutter om de er møre. Koketiden er avhengig av størrelsen på terningene, men de smaker best når de har litt tyggemotstand.

Lammet:

800 g lammefilet

Salt og pepper

Smør til steking

Krydre lammefiletene med salt og pepper og brum dem i smør til de er gylne rundt hele. Du kan enten steke lammefiletene ferdig i stekepanna, eller du kan steke dem noen minutter i ovnen på 180 grader (3-4 minutter).

Lammefilet med rødvinssaus og smørdampa rotgrønnsaker
Lammefilet med rødvinssaus og smørdampa rotgrønnsaker

Du finner flere oppskrifter på lam, både tradisjonelle og mer spennende varianter, HER.


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Østers med bringebærvinaigrette

Østers med bringebærvinaigrette er enkelt å lage og smaker godt. Østers er levende når du kjøper den i butikken og når den er åpnet, er den klar til servering, så gjør det akkurat rett før den skal spises. Pass på at du får fjernet ev. skallrester i østersen, for de kan ødelegge opplevelsen. Jeg anbefaler at du bruker en spesiell østerskniv, som har en beskyttelse, som gjør at du ikke kutter deg så lett.

2 ss bringebæreddik

3 ss olivenolje

1 ss honning

1/2 rødløk, finhakket

Salt og pepper

Litt bladpersille til pynt

Legg østersen i et rent kjøkkenhåndkle med den spisse enden mot deg. Sett østerskniven i sprekken mellom skallene. Kutt over lukkemuskelen som ligger litt inn fra kanten. Pass på at østerskraften ikke renner ut når du åpner skjellene og løsne østersen skallet. Sjekk at den er god ved å lukte på den, den skal lukte friskt som hav. Anrett østersen på et fat, drypp rødvinsvinaigrette over og pynt med et lite persilleblad.

Østers med bringebærvinaigrette passer som lunsj, med litt brød til, eller som forrett.

Du finner flere oppskrifter på østers her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kalv med blåskimmelsaus, ovnspoteter og romanesco

Kalv med blåskimmelsaus, ovnspoteter og romanesco ser lekkert ut og smaker veldig godt. Romanesco smaker som en mellomting mellom blomkål og brokkoli og tilberedes på samme måte. Den er ikke alltid like lett å få tak i, men på Meny tar det inn til meg, når jeg ber om det. Om du ikke har kalv, kan du bruke indrefilet av okse eller svin i stedet.

Sausen:

2 finhakkede løk

2 ss smør

3 dl chablis

2 laurbærblader

2 ss kyllingfond

150 g blåskimmelost

5 dl fløte

1 ss cognac

Løken blankes mør i smør. Tilsett hvitvin og laurbærblader og la det koke inn til grøtkonsistens. Tilsett fløte, kyllingfond, cognac, gressløken og osten. Kok i noen minutter, til sausen får fin konsistens.

Soppen stekes i smør og krydres med salt og pepper.

Potetene:

Risle litt olje i langpanna og legg potetene i hele. De kan krydres med det du ønsker av både krydder og urter. Her har jeg brukt kun salt og pepper. Rull potetene i oljen, så de blir dekket rundt hele og stek dem på 220 grader til de er møre. Sjekk med en spiss kniv.

Kalven:

Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.

Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Romanesco:

Romanesco kokes opp i vann, tilsatt salt, settes til side med lokk på, til den har blitt myk, men fortsatt har tyggemotstand, ca. 5 min.

 

Kalv med blåskimmelsaus, ovnsbakte småpoteter og romanesco

Kalv med blåskimmelsaus, ovnspoteter og romanesco

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

5-spice sliders

5-spice sliders er en helt nydelig variant av svinefileten, som blir krydret med kinesisk 5-spicekrydder. Du får kjøpt krydderet i alle asiatiske butikker eller du kan lage det selv. Oppskriften er nok til ca. 8 sliders (burgere).

Svinefileten:

800 g svinefilet

1 finhakket fedd hvitløk

3 ss honning

2 ts fishsauce (ev. en buljongterning)

1 ts kinesisk 5-krydder

1 ts pepper

2 ss vann

Renskjær svinet for sener. Bland resten av ingrediensene til en marinade og la svinefileten ligge i den i 1 time i romtemperatur eller over natten i kjøleskapet.

Grill svinefileten på grillen til kjernetemperaturen er 70 grader, for rosa eller 76 grader for gjennomstekt.

Du kan også ta den i ovnen. Da brunes den raskt på alle sider i en stekepanne med litt smør. Deretter legges den over i en ildfast form og etterstekes på 125 grader til kjernetemperaturen er 70 grader, for rosa eller 76 grader for gjennomstekt.

La kjøttet hvile i minst 5 minutter før det skjæres i tynne skiver.

Spicy yoghurtdressing:

2,5 dl gresk yoghurt

1 fedd finhakket hvitløk

1-2 ss chilisaus eller Siracha

Salt og pepper

Rør alt sammen og smak til med salt og pepper og andre krydder etter smak. Sett kaldt til den skal brukes.

Fordel litt av dressingen over bunnene på burgerbrødene. Legg på litt salat og legg på skiver av svinefileten. Legg på paprika og ev. andre grønnsaker du har lyst på, som f. eks. rødløksstrimler og agurk. Hell over litt mer dressing og legg på litt koriander. Legg på den øvre halvdelen av burgerbrødene og server.

Burgerbrødene kan kjøpes ferdig, eller du kan bake selv, det er veldig enkelt og smaker mye bedre. Du finner oppskrift her

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook

Koklemos av elg – kjapt og enkelt

Koklemos av elg er kjapt og enkelt. Koklemos er en av middagene fra barndommen min. Ligner litt på lapskaus, men ikke helt. Om du vil gjøre denne retten superenkel, kan du bruke ferdig lapskausblanding fra frysedisken.

800 g karbonadedeig av elg

4 løk, grovhakket

1 l viltkraft eller vann og viltfond

3 laurbærblader

Poteter i terninger

Grønnsaker etter eget ønske, f.eks. gulrøtter, gul/hvitbeter, persillerot og sellerirot, alt skal være i terninger

Bladpersille

Salt og pepper

Start med å brune karbonadedeig og løk. Hell i kraft eller vann og fond. Tilsett laurbærblader, poteter og grønnsaker og la det koke i 30 minutter. Tilsett finhakket bladpersille og smak til med salt og pepper.

Koklemos av elg - kjapt og enkelt
Koklemos av elg – kjapt og enkelt

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook

Laks på en seng av fløtegratinerte poteter og grønnsaker

Laks på en seng av fløtegratinerte poteter og grønnsaker er en velsmakende og ikke minst praktisk rett, om du ikke har oppvaskmaskin, siden alt lages i samme form i stekovnen.

8 poteter i løvtynne skiver.

4 store gulrøtter i løvtynne skiver

1 purre i strimler

2 fedd finhakket hvitløk

800 g laks

2 ts fiskekrydder

1 ts salt

1/2 ltr fløte

1 pk. minitomater, delt i to

Salt og pepper til laksen

Jeg deler opp poteter og gulrøtter i kjøkkenmaskinen, men du kan gjerne bruke mandolin eller ostehøvel.

Smør en ildfast form med litt olje eller smør.

Bre potetskivene utover og sett i ovnen på 250 grader til de begynner å få litt farge.

Legg på gulrøtter, purre og tomater. Bland fløten med krydderet og hell over grønnsakene. Krydre laksen med litt salt og pepper og legg den på toppen. Sett i ovnen på 200 grader med folie over i 15 min. Ta av folien og la den stå til alt får litt farge, ca 15 minutter til. Sjekk at laksen er klar, om ikke kan det stå litt til.

Laks på en seng av fløtegratinerte poteter og grønnsaker
Laks på en seng av fløtegratinerte poteter og grønnsaker

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook

Lettvinn pitalunsj

Dette er en lettvinn og veldig velsmakende lunsj- eller kveldsrett.

Stek pitabrødet som det står på pakken (eller lag dine egne). Skjær den opp fra siden, smør på et lag med grønn pesto (ferdigkjøpt, eller deilig hjemmelaget), legg på litt salat, mozzarella i skiver, spekeskinke og soltørka tomater. Risle over over litt balsamico. Det er smart å bruke en balsamico som er tyktflytende, for det gir i tillegg til god smak, også en lekker effekt.

Du finner oppskrift på hjemmelagde pitabrød her og hjemmelaget pesto finner du oppskrift på her

Lettvinn pitalunsj
Lettvinn pitalunsj

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook

Malawah

Malawah er pannekaker fra Djibouti, Etiopia Jemen og Somalia, som ofte brukes med honning på, til frokost.

3 dl hvetemel

1/2 ts salt

1 ts kardemomme

5 dl melk

4 egg

1 ss smør

Bland mel salt og kardemomme og lag en grop i midten. Tilsett litt og litt av melken, mens du rører innenfra og utover med en visp. Når all melken er rørt inn, visper du inn eggene. La malawahrøren svelle i min. 30 min.

Smelt smør i en stekepanne, på litt over middels varme. Hell i en øse med røre og vri på stekepannen, slik at røren blir  jevnt fordelt. Når malawahen har stivnet og blitt gyllenbrun under, snur du den og malawahen når den har stivnet på oversiden og blitt gyllenbrun på undersiden, snur du den og steker andre den siden.

Stek malawahene på begge sider, før du legger du dem lunt, så de holder varmen til alle er ferdig stekt. Jeg legger dem i et ildfast fat med lokk i ovnen på 50 grader.

 

Pannekaker
Pannekaker

Du finner flere oppskrifter fra hele verden HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kyllingfilet med soppsaus og båtpoteter

Kyllingfilet med soppsaus og båtpoteter er enkelt å lage og smaker godt. Oppskriften er passe til 4 personer.

1 kg kokefaste poteter

Start med båtpotetene. Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter og legg dem i langpanna. Dryss over salt, risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrur du temperaturen ned til 200 grader og lar dem steke videre, til de er sprø utenpå og myke inni.

180 – 200 g kyllingfilet per pers

2 pk sopp i skiver

4 ss kyllingfond

2 finhakkede løk

2 fedd finhakket hvitløk

5 dl fløte

pepper

Brun kyllingfileten i smør og legg til side. Brun soppen og løken godt i smør. Tilsett hvitløk og la den frese med noen minutter. Tilsett fløte og fond og la det koke til det tykner. Smak til med pepper og ev. mer fond om du ikke synes det er salt nok. Legg i kyllingen mot slutten, så den blir gjennomkokt, men ikke tørr.

Server kyllingfilet med soppsaus og båtpoteter med valgfrie grønnsaker, f.eks. erter.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook

Limoncellotiramisu

Limoncellotiramisu er min absolutte favorittdessert fra Italia. Den er lett og luftig og har en nydelig smak av limoncello.

Denne oppskriften er passe til 6 personer.

4 egg

100 g sukker

500 g mascarpone (italiensk ferskost)

2 sitroner, skallet og saften + litt revet sitronskall til pynt

1 ss limoncello (italiensk sitronlikør)

12 fingerkjeks

Skill eggeplommene fra hvitene og pisk eggehvitene stive med halvparten av sukkeret. Pisk eggeplommene til eggedosis, med resten av sukkeret.

Visp inn mascarpone i eggeplommene og rør deretter inn sitronskallet.

Bland forsiktig inn eggehviten i sitronmascarponeblandingen.

Hell 1 dl kaldt vann i en bolle og rør inn både sitronsaft og limoncello.

Legg 2 ss av mascarponeblandingen i hvert dessertglass og bre den utover bunnen av glassene.

Dypp fingerkjeksene et par sekunder i sitronsaftblandingen og fordel dem i glassene, med den sukrede siden opp. Om du har smale dessertglass, legger du sitronmascarponefyll og fingerkjeks, som du ev. brekker til, så de passer, i flere lag. Du skal avslutte med et lag av sitronmascarponefyllet. Dekk limoncellotiramisu til med plastfolie og avkjøl i min. 3 timer. Dryss over litt revet sitronskall og server.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.