Bakt potet – en lunsj eller kveldskos som lager seg selv

Bakt potet er en rett du kan lage så enkel eller komplisert du vil. Du kan fylle den med kryddersmør og bruke den som tilbehør til middagen. Den er også super som turmat, hvis du putter den i sekken ferdig bakt og tar med ønskettilbehør. Du kan også sette fram masse deilig tilbehør og bruke den til lunsj, kvelds eller nattmat.

Vi bruker bakt potet til lunsj på lørdager noen ganger. Jeg pakker dem i folie og setter dem i ovnen på 150 grader klokken ni og de er klare til å spises klokken ett. I mellomtiden kan jeg handle, gå en tur eller noe annet som behøves.

Bakt potet - en lunsj eller kveldskos som lager seg selv
Bakt potet – en lunsj eller kveldskos som lager seg selv


Forslag til tilbehør kan være finstrimlet vårløk, kryddersmør, rømme eller rømmedressing med hvitløk, sprøstekt bacon, mais, finhakket paprika, ananas og reven ost. Jeg pleier å sette fram litt forskjellig, så kan gjestene velge selv.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Thaifiskegryte

Thaifiskegryte både smaker god og er sunt. Jeg har brukt steinbit, laks og argentinske villreker, men du kan bruke andre fiskeslag, om du vil og bytte ut reker med f.eks. blekksprut eller blåskjell. Oppskriften er passe til 4-6 personer.

2 rødløk, i strimler

1 gulrot i staver

1 persillerot i terninger

3 fedd hvitløk, finhakket

1 cm finhakket ingefær

1 ts malt sitrongress

2 ts sesamolje

1 ss fishsauce

1  boks tomater (helst Mutti)

2 ts soyasaus

1 ss fiskefond

2 ss sweet chilisauce

6 dl vann

1/2 finhakket chili

400 g laks i terninger

200 g steinbit i terninger

200 g argentinske villreker

2 ss koriander fra tube eller 1 neve frisk, finhakket

1 vårløk i staver

1 paprika i staver

Salt og pepper

Fres løk og hvitløk i olje. Tilsett gulrot, persillerot, ingefær, sitrongress, fishsauce, sesamolje, tomater, fond, chili, chilisauce, koriander, soyasaus og vann. La det småkoke i 10 min, før du smaker til med salt og pepper. Tilsett fisken og vårløk og la det trekke i 5 min, før du tilsetter paprika og rekene og lar dem kose seg ett minutt eller to. Server thaifiskegryte med ris eller nudler.

Thaifiskegryte
Thaifiskegryte

 

Du finner flere spennende og velsmakende matretter fra Thailand HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Dekking til navnefest eller konfirmasjon

Dekking til navnefest eller konfirmasjon er ikke alltid like enkelt, om man vil ha noe utenom det vanligste. Svigerdatteren min har æren for denne borddekkingen og det ble både lekkert og tøft for en liten gutt.

Temafargene for navnefesten var svart og grønt. Dukene ble kjøpt som metervare hos Jysk og klippet i riktige lengder. Til og med telysene var i riktig grønnfarge.

Blomsterdekorasjonene ble laget av den flinke blomsterdekoratøren vi alltid bruker, hos Interflora.

Svigerdatteren min brukte svarte servietter i bunnen og brettet dem, så de lignet en sammenbrettet skjorte. Det er mulig flere års brettetrening fra klesbutikken hun jobbet i, vedsiden  av skolen var nyttig. Til slutt brukte hun mindre, grønne servietter med små blomster til slips.

Hun hadde også perlet grønne og svarte biler, som ble brukt som bordkort.

Dekking til navnefest eller konfirmasjon er en liten kunst i seg selv, og det var morsomt å komme som gjest og se hvor flott svigerdatteren min hadde laget i stand og midtpunktet for dagen, barnebarnet mitt og foreldrene, var i storform.

 

Du finner inspirasjon til borddekking til de fleste anledninger HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Sesampoteter

Sesampoteter smaker godt og kan brukes til både kjøtt og fisk.

Kokefaste poteter

Smør

Olivenolje

Sesamfrø

Flaksalt

Sesampoteter
Sesampoteter før steking

Skjær potetene i 1 cm tykke skiver.  (Om skallet er fint, kan det sitte på).

Legg dem på bakepapir i en ildfast form med bakepapir og pensle dem med en blanding av smeltet smør og samme mengde olje. Dryss over salt og stekes i ovnen i ca. 25 minutter på  225 grader, til de blir gylne og lekre. Ca. 10 min. før de er klare, drysser du over sesamfrøene.

 

Om du trenger inspirasjon til flere spennende og varierte potetvarianter, kan du sjekke HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

4 mnd Pastinakk- og gulrotmos

4 mnd Pastinakk- og gulrotmos er velsmakende babymat, som kan spises fra 4 mnd. alder. Det er enkelt og raskt og lage og egner seg for frysing i små glass.

2 pastinakker, skrelt og delt i terninger

3 gulrøtter, skrelt og delt i terninger

Morsmelk eller morsmelkerstatning

Kok grønnsakene møre i vann, hell av vannet og kjør dem til mos med stavmikser. Fordel blandingen på helt rene glass og frys ned det du ikke skal bruke før senere.

Når du skal servere babyen, tiner du blandingen i mikroovnen og rører inn litt morsmelk (ev. erstatning), så den blir passe varm og får fin konsistens.

Du finner flere gourmetretter for baby HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kyllinglår med appelsinsaus og parmesanpoteter

Kyllinglår med appelsinsaus og parmesanpoteter en nydelig kombinasjon og passer godt til selskap eller til en hyggelig lørdagsmiddag. Kyllinglår med ben blir ekstra saftig, men du kan bruke kyllingfilet, om du heller ønsker det.

Sausen:

Skall og saft av 4 appelsiner

1,5 dl sukker

3 ss vann

3 ss eplesidereddik

2 ss soyasaus

1 ss kalve- eller kyllingfond

2 ss brun maisennajevner

75 g smør

Skyll appelsinene i lunkent vann. Skrell dem med ostehøvel eller potetskreller. NB! Kun det gule.

Kok sukker og vann på lav varme til det er nesten karamellisert. Tilsett eddiken og la det koke i noen minutter, før du tilsetter appelsinsaften og skallet og la det koke i noen minutter. Sil av og tilsett soyasaus og fond. Visp inn maisenna og la det koke i min. 1 minutt. Tilsett smøret, rør til det er oppløst og server.

Parmesanpoteter:

200 g potet per person

Nøytral olje

Reven parmesan (fås i pose)

Om potetene er store, kan de deles i to eller fire. Om de er små, kan de brukes hele. Risle potetene med olje og sett dem i ovnen på 200 grader. Når de nærmer seg ferdige inni (kjenn med en spiss kniv), drysser du reven parmesan over og setter dem inn i noen minutter til, så osten smelter og blir gyllen.

Kyllinglår:

Legg kyllinglårene i en ildfast form, krydre med salt og pepper og stek dem på 180 grader til de er gjennomstekte, men fortsatt saftige, ca. 40 min.

 

Server kyllinglår med appelsinsaus og parmesanpoteter med valgfrie grønnsaker. Jeg har brukt stekt løk og blomkål som er damet i vann tilsatt litt smør i 5 min.

 

Kyllinglår med appelsinsaus og parmesanpoteter
Kyllinglår med appelsinsaus og parmesanpoteter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tunfisk som i Nice

Tunfisk kan varieres i nesten det uendelige og denne varianten er inspirert fra Nice i Frankrike. Tunfisk stekes som biff, det smaker nydelig og ligner overhode ikke på den du får på boks. Oppskriften er passe til 4 personer.

Niçoiseblandingen:

200 g minitomater, gjerne flere farger, delt i 2 eller 4, avhengig av størrelsen

100 g grønne oliven i skiver

100 g svarte oliven i skiver

2 ss kapers

7 ss olivenolje

2 ss sitronsaft

Friske urter til pynt, jeg har brukt persille og surkløver

Bland oliven, kapers og tomater i en bolle. Bland sammen 7 ss olje og sitronsaft til en dressing, hell den over tomatblandingen og la det hvile i 1 time i romtemperatur, sånn at du får mest mulig glede av smakene.

Tunfisken:

4 x 200 g tunfiskbiff

1 ss fiskefond

1 ss olivenolje

1/2 ts pepper

Bland 1 ss olivenolje med fiskefond og pepper og smør tunfiskbiffene med blandingen. Grill tunfisken eller stek dem i grillpanne med litt olje i 2 min. på hver side.

Legg tunfiskbiffene på et fat, legg niçoiseblandingen over og pynt med urter.

Du finner flere oppskrifter med tunfisk her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Thaimojito

Thaimojito er en frisk, rombasert drink, som er basert på vanlig mojito, men med thaibasilikum i stedet for mynte. Du finner thaibasilikum i asiatiske butikker. Denne oppskriften er passe til 1 drink.

4 cl hvit rom

2 cl nypresset limesaft

3 kvaster thaibasilikum

2 ts sukker

sitronbrus

Mos mynten med sukker og limejuice og hell over i drinkglass. Fyll opp med isbiter, tilsett rom og fyll opp med sitronbrus.

Pynt med en myntekvast eller limeskive, og server med sugerør.

 

Du finner flere spennende og velsmakende drinker HER.

 

 

 

Thaimojito
Thaimojito

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Slutty Brownies

Slutty Brownies er en mektig dessertkake som passer ekstra godt sammen med vaniljeis.

Brownielaget:

100 g smør

250 g sukker

90 g kakaopulver

1/2 ts salt

2 ts vaniljeekstrakt

2 egg

70 g mel

Smelt smøret og bland det godt med sukker og kakaopulveret. Rør inn salt, vanilje og egg. Tilsett melet og rør godt. Sett røren til side i romtemperatur.

Oreolaget:

1 pk Oreo

Cookie Doughlaget:

110 g smør romtemperert

30 g brunt sukker

170 g hvitt sukker

1 egg

1,5 ts vaniljeekstrakt

200 g mel

1/2 ts salt

1 ts bakepulver

190 g semi-sweet chocolate chips

Visp smør og sukker «hvitt», før du tilsetter egg og vanilje. Skrap ned sidene av miksebollen, så det blir godt blandet. Tilsett mel, salt og bakepulver og bland godt sammen. Rør inn sjokoladen og sett til side.

Smør en middels stor kakeform. Bre cookie doughen jevnt utover. Fordel Oreokjeks tett i tett. De skal ikke overlappe hverandre.

Bre brownierøren utover, så den dekker Oreolaget og pass på at det er jevnt på toppen.

Stek i 30-40 minutter, midt i ovnen på 175 grader. Sjekk med en kakepinne eller en liten, spiss kniv, om midten er ferdig. Kaken er klar, om pinnen kommer ren ut igjen. La browniesen hvile i minst 2 timer før servering.

Server gjerne med hjemmelaget  vaniljeis, som du finner oppskrift på HER.

Slutty Brownies
Slutty Brownies med vaniljeis

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Steam buns – Gua bao med oksekjøtt

Steam buns – Gua bao med oksekjøtt er en av favorittrettene mine for tiden. Du kan lage steam buns selv, men du finner dem også i frysedisken, så du bare kan varme dem.

800 g biffkjøtt i strimler

4 ss honning

5 ss soyasaus

4 ss vann

1,5 ss sesamolje

1/2 ts pepper

4 fedd finhakket hvitløk

2 løk i strimler

2 paprika i strimler

Koriander

Lag marinade, ved å blande honning, soyasaus, vann, sesamolje, pepper og hvitløk. Tilsett kjøttet og løken og la det marinere i minimum 1 time, men gjerne over natta.

Brun kjøttblandingen i nøytral olje og tilsett paprika helt mot slutten, så den akkurat blir varm. Server med steambuns, varmet i dampkoker og koriander.

Du finner oppskrift på steam buns HER.

Steam buns - Gua bao med oksekjøtt
Steam buns – Gua bao med oksekjøtt

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.