Chinese Takeout Day er en dag hvor man egentlig skal kjøpe kinesisk mat og ta med hjem og spise den der, men jeg har et bedre forslag og det er å lage en kinesisk rett selv. Du finner mange velsmakende varianter og noe for nesten enhver smak, HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Bakt potet med gravlaks og rømmesaus er en favorittlunsj for meg om dagen. Disse bakepotetene går ekstra fort, for jeg deler dem over på langs og legger dem med snittsiden ned på litt olje i ovnen.
Kald rømmesaus:
3 dl rømme
2 ss finhakket gressløk
2 ss finhakket dill
1 glass rød kaviar
2 ss sitronsaft
Salt
Pepper
Bland alt sammen og smak til med salt og pepper
Gravlaks:
Du kan kjøpe gravlaksen ferdig, eller gjøre som meg, lage den selv. Det er faktisk ganske morsomt, lite jobb, ett døgn i kjøleskapet og masse god smak.
6 ss havsalt
6 ss sukker
2 ss brandy
6 ss finhakket dill
500 g laksefilet i 2 jevnstore stykker
Bland havsalt, sukker, finhakket dill og brandy. Klapp blandingen på begge sider av laksefiletene og legg dem med kjøttsiden mot hverandre (om de har skinn, skal det vende ut). Pakk laksen inn i plastfolie, legg dem i egnet kar, f.eks. en brødform og legg noe tungt over, så den blir liggende i press. Jeg bruker en brødform til, som jeg legger oppa og plasserer noe tungt i den øverste formen. Sett laksen kaldt i 24 timer, og snu den etter 12 timer og legges i press igjen.
Skyll laksen og del den i fine skiver på skrå.
Bakepoteter:
1/2 – 1 bakepotet per pers
Litt nøytral olje
Skyll og vask bakepotetene og skjær dem over på langs. Legg dem med skjæreflaten ned, på et bakepapir rislet med olje, salt og pepper. Stek på 200 grader i ca. 1 time. De er ferdig bakt, når innmaten er myk.
Servering:
Legg en potet med snittflaten opp, legg på laks og hell over sausen. Pynt med friske urter.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Parmesanduchessepoteter smaker like godt som de ser ut, og passer godt til både kjøtt- og fiskeretter. De kan gjøres nesten ferdige i forkant og kun settes i ovnen rett før middagen skal serveres.
750 g mandelpoteter
2 ss smør
2 dl melk
1 dl reven parmesan
2 eggeplommer
1/2 ts pepper
Kok/trekk mandelpotetene i lettsaltet vann. Pass på at de ikke koker i stykker. Hell av vannet og mos dem. Tilsett smør, melk, eggeplommer, parmesan og pepper. Legg blandingen over i en sprøytepose og lag rosetter på et bakepapir. Stekes i ovnen på 250 grader i 10 minutter.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Mammas kalkun med waldorfsalat og fløtesaus smaker veldis godt. Det geniale med retten, er at du lager kjøttet og sausen i samme kjele.
1 kalkunbryst
1 boks rømme
Melk til det akkurat dekker kalkunen
50 g brunost
1 kyllingbuljongterning
3 ss tyttebærsyltetøy
Maisenna
Krydre kalkunbrystet med salt og pepper og brun det i en stekepanne med en god klatt smør.
Legg kalkunen i en kjele. Kok ut av panna med vann. Vannet helles over i kjelen, sammen med rømme, og melk til det akkurat dekker kalkunen. Tilsett brunost, kyllingbuljongterning og tyttebærsyltetøy. Kok brystet ferdig i sausen. Ta opp og del i skiver. Jevn sausen med maisenna.
Server mammas kalkunfilet med fløtesausen og waldorfsalat, som du finner oppskrift på HER
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Mørbrad av reinsdyr er ikke den møreste delen av dyret, men det kan fikses. Mørbraden er fra Finnmark Rein og er kjempeflott og et godt utgangspunkt for masse deilige retter. Vi har vakuumpakket den med olje, krydder og urter og lagt det i Sous viden i 2 timer på 56 grader. Rett før servering har vi gitt kjøttet en rask runde i stekepanna, så det skal få litt farge. Om du ikke har sous vide, kan du brune det i stekepanna og legge det i ovnen på lav temperatur til steketermometeret viser 60 grader.
Kjøttet ligger i en marinade av olivenolje, pepper, timian og laurbærblader.
Server mørbrad av reinsdyr med båtpoteter, rotgrønnsaker og en deilig soppsaus.
Jeg bruker alltid brunost i viltsaus, sammen med einerbær fordi jeg synes det gir sausen en fantastisk smak av Norge.
2 løk i strimler
1 boks seterrømme
2 pakker skivet sopp
1 boks kremfløte
2 ts pepper
1 ss knuste einerbær
1 skvulp solbærsirup
50 g brunost
Brun løk og sopp i litt smør. Tilsett seterrømme og kremfløte, einerbær, pepper, solbærsirup og brunost. La det koke til brunosten har løst seg opp og rør så ikke sausen legger seg ved. Smak til med salt og sjekk om sausen trenger mer sødme. Du kan ev. tilsette mer solbærsirup.
Båtpoteter:
Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrur du temperaturen ned til 200 grader og la dem steke så de blir sprø utenpå og myke inni.
Om du heller vil ha kokte poteter eller potetmos til mørbraden, smaker det også godt.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Vietnamesisk salat med nuoc namdressing er frisk og sprø. Det vietnamesiske kjøkken byr på mange smaker og her får du alle i en og samme salat, både surt, sterkt, søtt og syrlig. Denne salaten kan du lage dagen før den skal serveres. Jeg anbefaler at du bruker vietnamesisk fiskesaus i dressingen for best mulig smak.
1 pose reven gulrot (eller riv grovt selv)
1 paprika
1/4 isbergsalathode, finsnittet
1/2 agurk, i små terninger
1/2 rødløk, finsnittet
Alt blandes i en bolle.
Nuoc namdressing:
1 sterk rød eller grønn thaichili
1 fedd revet hvitløk
1 ss sukker
1,5 ts riseddik
1,5 ss friskresset limejuice
1,5 ss thai fiskesaus (nam plah) eller vietnamesisk fiskesaus (nuoc nam)
1,5 ss nøytral olje (solsikke, mais eller peanøtt)
Pepper
Bland alle ingrediensene til dressingen og hell over salaten
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Karamelldrøm med popcorn er en nydelig dessert, som mannen min har funnet opp. Om du ikke vil lage egen karamellsaus, kan du bruke Hersheys Sundae Sirup, som du bl.a. får hos Meny, men da må du røre inn en klype salt. Karamellisert popcorn selges bl.a. hos Kitchn og en del interiørbutikker.
Salt karamellsaus:
1/2 dl vann
2,5 dl sukker
6 ss smør, romtemperert
1,25 dl kremfløte, romtemperert
1 ts Maldonsalt
Del smøret i biter og sett det til side.
Rør sammen sukker og vann i en kjele, og varm opp på medium varme, så sukkeret løser seg opp. Kok til vannet fordamper, så sukkeret karamelliseres. Tilsett smøret og visp til det har smeltet. Ta kjelen av platen og hell i kremfløten i en tynn stråle mens du visper konstant til alt er blandet. Visp inn Maldonsaltet og avkjøl karamellen i 10 minutter. Hell over i lufttett beholder og sett i kjøleskapet til den skal brukes.
Karamelldrømmen:
125 g ricotta
150 g sukker
2 egg
150 g salt karamellsaus + litt til å helle over til slutt
Karamellisert popcorn
Spiselige blomster, bær eller frisk mynte
Pisk eggedosis av eggeplommer med halvparten av sukkeret, før du mikser inn ricotta og salt karamell, til du har en glatt masse.
Skill eggeplommer og hviter fra hverandre. Pisk hviten med halvparten av sukkeret, til du har en stiv marengs. Skjær marengsen inn i eggedosisblandingen.
Hell blandingen over i porsjonsglass og sett kaldt til du skal pynte og servere den.
Servering:
Legg på popcorn og hell over litt karamellsaus. Pynt med spiselige blomster, bær eller frisk mynte. Vi har brukt bær fra hagen, som gjestene kan plukke av stilkene selv.
Du finner masse dessertoppskrifter, både tradisjonsrike og spennende varianter fra rundt om i verden HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Lam som ved Middelhavet er en fusionrett fra Middelhavet, med salat og tzatziki fra Hellas og poteter fra Frankrike. Jeg har fått tak i lår av villam, som er mye mindre enn vanlige lammelår, men du kan bruke lammeskank eller kjelår i stedet.
Lammet:
1 lår av villam per pers
1 løk i båter per pers
1/2 glass hvitløk i olje per pers
1 dl vann per pers
Salt og pepper
Fordel alle ingrediensene i en passe stor form og lammet på toppen. Krydre med oregano, salt og pepper. Dekk til med aluminiumsfolie og sett i ovnen på 180 grader i ca 2 timer. Ta av folien mot slutten, sett opp temperaturen til 200 grader og la det stå til det får fin brunfarge.
Tzatziki:
3 dl yoghurt naturell, gresk type
1 slangeagurk, revet grovt, tilsatt litt salt og fått renne av seg 15 min. i dørslag
1/2 ts salt
2 fedd hvitløk, finhakket
1/2 ts nykvernet pepper
Litt sitron
Blandes og smakes til med hvitløk, salt, pepper og sitron. Tzatzikien blir bare bedre av å få stå i kjøleskapet i noen timer, så smakene får satt seg.
Pommes noisettes:
Du kan kjøpe pommes noisettes ferdige i frysedisken, men hjemmelaget smaker selvfølgelig best. Om du vil se bilder fra jeg lager dem, finner du det HER.
750 g mandelpoteter
5 eggeplommer
150 g smør
Salt og nykvernet pepper
100 g mel
100 g strøkavring
2 egg, sammenpisket
2 dl frityrolje
Skrell og kok potetene i vann, tilsatt salt, til de er møre og la dem dampe godt av seg. Mos dem, sammen med smør, ta blandingen av platen og rør inn eggeplommene, en etter en. Smak til med salt og pepper.
Hell melet i én bolle, sammenpisket egg i den neste og strøkavring i en tredje bolle.
Form små boller, på størrelse med hasselnøtter og vend dem i først i mel, deretter egg og til slutt i kavring. Legg dem på en tallerken, til du har laget ferdig alle.
Varm opp olje til 180 grader i en gryte, eller bruk frityrgryte eller airfryer. Friter pommes noisettes til de er gylne, gjerne i flere omganger, avhengig av størrelsen på gryta.
Spre dem på en tallerken dekket med absorberende kjøkkenpapir. Server pommes noisettes varme.
Gresk salat:
1 rødløk i ringer
1 agurk i terninger
2 tomater i terninger ev. minitomater, delt i 2
200 g fetaost i terninger
1/2 potte finhakket fersk oregano
1,5 dl god oliven i skiver
Bland salaten i en bolle
Dressing:
1/2 dl god olivenolje
1 ss rødvinseddik
Salt og pepper
Bland ingrediensene til dressingen, smak til med salt og pepper og hell den over salaten.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Spareribs med coleslaw og båtpoteter er en deilig matrett fra USA. Den ferdigmarinerte spareribsen du får kjøpt er alt for salt etter min smak. I tillegg synes jeg ikke den er mør nok, så jeg har funnet min egen metode for å gjøre den bedre.
Jeg legger den i langpanne i ovnen, fyller i ca. 2 dl vann, tar folie over og setter den på 100 grader i ca. 4 timer. Deretter har jeg variert litt i forhold til været. Om det er utevær, har jeg brunet den på en folie på grillen og om det er innevær, har jeg tatt av folien, helt av vannet om det er for mye og brunet den på 200 grader. For begge metodene, smører jeg på Sweet Baby Ray’s Hickory & Brown Sugar saus hvert kvarter, til spareribsen har fått lekker, blank og brun overflate. Jeg kan garantere at den er så mør, at den faller av beina og smaker helt nydelig.
Båtpotetene:
Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, f.eks. paprika, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.
Coleslawen lager du enkelt ved å blande:
1 pose majones
1 boks creme fraiche
½ lime, kun saften
2 ss sukker
2 ss HP saus
4 ss agurkmiks
1 ss eplesidereddik
salt og pepper
1 pose med ferdigrevet gulrot og kål
Om du har lyst på litt mer jobb, kan du rive gulroten og finsnitte kålen selv.
Enchiladas er en vanlig rett å spise i Mellom-Amerika og en super fredagsrett. Jeg har laget den med karbonadedeig av storfe, men du kan også lage den av kyllingdeig, eller vilt, som f.eks. elg.
500 g karbonadedeig
1 finhakka løk
1 reven gulrot
2 ss tacokrydder
1 boks mais
2 glass tacosaus
1 pk tortilla
200 g revet ost
Karbonadedeig og løk brunes før du tilsetter mais, tacokrydder og 1 glass tacosaus. Rull blandingen inn i tortillas, legg dem i ildfast form, hell over 1 glass tacosaus, strø over ost og gratiner det i ovnen på 200 grader, til osten er gyllen. Lag frisk salat og server enchiladas med tacochips, guacamole, som du finner oppskrift på HER eller rømme.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.