Steam buns – Gua bao med oksekjøtt er en av favorittrettene mine for tiden. Du kan lage steam buns selv, men du finner dem også i frysedisken, så du bare kan varme dem.
800 g biffkjøtt i strimler
4 ss honning
5 ss soyasaus
4 ss vann
1,5 ss sesamolje
1/2 ts pepper
4 fedd finhakket hvitløk
2 løk i strimler
2 paprika i strimler
Koriander
Lag marinade, ved å blande honning, soyasaus, vann, sesamolje, pepper og hvitløk. Tilsett kjøttet og løken og la det marinere i minimum 1 time, men gjerne over natta.
Brun kjøttblandingen i nøytral olje og tilsett paprika helt mot slutten, så den akkurat blir varm. Server med steambuns, varmet i dampkoker og koriander.
Tilslørte bondepiker er en tradisjonsrik dessert og ble ofte servert hos mormoren min på søndager. Tilslørte bondepiker serveres i flere land enn Norge og kalles änglamat i Sverige, bondepige med slør i Danmark, pappilan hätävara i Finland og verschleiertes bauernmädchen eller buerndeern mit sleier i Tyskland. Denne oppskriften er passe til 8 personer.
Eplemos:
6 epler
1 vaniljestang
8 ss sukker
1 dl vann
Legg skrelte epler, delt i terninger i en kjele med resten av ingrediensene og kok til eplene er møre og litt moset. Sett kaldt, mens du tilbereder resten av elementene.
Kavringstrø:
4 ss smør
4 ss sukker
12 ss knust kavring ( Jeg legger kavringen i to brødposer utenpå hverandre og deljer i vei med den flate siden av biffbankeren)
2 ts malt kanel
Smelt smør, kanel og sukker i en stekepanne. Tilsett kavring og fres blandingen godt, avkjøl på kjøkkenbenken, gjerne med et tørkepapir over.
Kremen:
6 dl kremfløte
Pisk fløten luftig.
Montering:
Legg eplemos, krem og kavringen lagvis, enten i porsjonsglass, eller som mormoren min gjorde, i en stor bolle, som alle forsynte seg fra. Server med en gang, før kavringen blir bløt.
Om du vil ha mer dessertinspirasjon, kan du ta en titt her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Gresk pulled pork er en av mange varianter vi bruker svinenakke til og vi synes den smaker friskt og godt med tzatziki og litt salat.
Svinenakken:
1 svinenakke
2 dl vann
2 ss grønnsaksfond
3 ss tzatzikikrydder
2 fedd finhakket hvitløk
1 ts pepper
2 ts salt
Legg svinenakken i en ildfast bolle/form, hell på vann og fond og dryss over hvitløk og krydder. Sett på lokk eller dekk med folie, sett kjøttet i ovnen på 80 grader i 12 timer og snu det etter halve tiden.
Riv svinenakken i strimler med to gafler og bland med litt av væsken, til du får en saftig masse med god smak.
Tzatziki:
3 dl yoghurt naturell, gresk type
1/2 slangeagurk, revet grovt, tilsatt litt salt og fått renne av seg 15 min. i dørslag
Bland sammen og smak til med finhakket mynte, hvitløk, pepper og sitron. Tzatzikien blir bare bedre av å få stå i kjøleskapet i noen timer.
Server gresk pulled pork med tzatziki og litt finstrimlet salat i enten burgerbrød eller pita, som du finner oppskrift på HER.
Thailandsk borddekking bør være fargerik og glad. Siden jeg fant serviettene med Buddha på og de hadde rosa og oransje i seg, var det enkelt å velge tilbehøret.
Det er alltid smart å ta med servietten til butikken, så du treffer på fargene når du skal kjøpe blomster og annet tilbehør til borddekkingen. Jeg hadde løpere i rosa og oransje fra tidligere.
Bestikket er Pure fra Magnor, designet av Halvor Bakke.
Jeg kjøpte en rosa og en oransje rosebukett og fant frem vaser, boller og små glass i mange høyder og fasonger. Jeg plasserte vasene tilfeldig, sammen med telys mot midten av bordet.
Kokosis er en av mine favoritter fra iskremverdenen. Den første kokosisoppskriften kom fra Australia, men den lages i de fleste land med kokospalmer og tilbehøret varieres etter hvert enkelt lands tradisjoner.
5 dl kokosmelk
1 pandanblad
6 eggeplommer
2,5 dl sukker
2 dl kokosmasse
Ev. 1 ss Malibulikør
Kok langsomt opp kokosmelk og pandanblad. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter under lokk. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Tilsett kokosmelkblandingen i eggedosisen under omrøring. Hell blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring til det tykner, bruk helst termometer. Sett blandingen kaldt, så den blir helt avkjølt. Plukk ut pandanbladet, tilsett ev. Malibu og kjør isen i iskremmaskin til den er ferdig. Om du ikke har ismaskin, kan du sette det i frysenen i en vanlig bolle og røre hver halvtime, til den er stiv. Resultatet blir nesten like bra som med maskin.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Karamellsaus med peanøtter smaker veldig godt til is og serveres varm.
1 ss sukker
4 ss brunt sukker
1 dl kremfløte
3 ss smør
1/2 ts salt
3 ss peanøttsmør
Kok opp alt, bortsett fra peanøttsmør og salt i en tykkbunnet kjele, på middels varme under omrøring. La det småkoke i 3-4 minutter, mens du rører. Tilsett peanøttsmør og salt i blandingen, og rør videre over lav varme i 3-4 minutter til.
Hell karamellsaus med peanøtter over isen, mens den fortsatt er varm. Det smaker også deilig med litt hele peanøtter til.
Du finner oppskrift på deilig, hjemmelaget vaniljeis HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Svinesteik i sous vide med gammeldags brun saus er en tradisjonell rett, laget på ny måte. Sous videbehandingen gir en mør og saftig steik.
Krydre steken med salt og pepper og ha den i en vakuumpose sammen med laurbærblad og litt smør. Vakuumer steken og sett den i vannbad på 60 grader i 6 1/2 time.
Om du ikke har sous vide, kan du putte steika i stekepose sammen med laurbærblad og litt smør og sette den i ovnen på 100 grader i noen timer, til kjernetemperaturen er 65 grader og deretter på 200 grader til kjernetemperaturen er 76 grader.
For både sous vide og langtids i ovnen:
Ta steken ut av posen og brun den i en panne. La den stå tildekket i 15 minutter før den skjæres opp. Sjyen som har samlet seg i posen kan brukes i sausen.
Brun saus:
2 ss smør
2 ss mel
4-5 dl kraft/sjy eller vann og fond
1 løk i strimler
Salt og pepper
Brun smøret til det er nøttebrunt. Tilsett melet og rør jevnt hele tiden. Bruk middels varme og kok til det er passe brunt.
Ta kjelen vekk fra platen og tilsett halvparten av den varme kraften. Rør godt så det ikke blir klumper. Tilsett resten av kraften når sausen er jevn. Tilsett løk og kok i 10 min.
Jeg har brukt blomkål til, men om du vil ha surkål, finner du oppskrift her.
Du finner oppskrifter på mat laget i sous vide her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Spice Market er en drink jeg smakte på cruise og jeg har slitt med å få til den perfekte blandingen, men det ordnet seg til slutt. Det er litt forarbeid med Spice Market, men den er verdt det, om du er glad i smaker fra Østen.
6 cl gin med lite smak av einerbær, f.eks. Hendrick’s
3 cl kryddersirup, som du finner oppskrift på HER.
Bland sammen gin, kryddersirup, limejuice, Angostura bitter og kinesisk 5-krydder i et glass med is. Fyll opp med sodavann og legg i en strimmel med appelsinskall.
Du finner mange spennende drinkoppskrifter, både med og uten alkohol, HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Lammeskank med potetmos og rødvinssaus er fin selskapsmat og mye kan gjøres klart før gjestene kommer.
Lammeskankene:
Beregn 1-2 lammeskanker per person, avhengig av størrelsen
2 løk i båter
2 fedd hvitløk, finhakket
1 persillerot i terninger
1/2 sellerirot i terninger
2 store gulrøtter i små terninger
2 ts lammekrydder
4 ss lammefond
2 dl hvitvin eller rødvin
2 ts pepper
Legg grønnsaker i en ildfast form. Krydre lammet med lammekrydder, salt og pepper og legg det på toppen av grønnsakene. Dekk formen med aluminiumsfolie og sett i ovnen på 200 grader i ca. 1 timer. Skru ned til 100 grader og la det stå i 3 timer, eller mer. Ta av folien, når det nærmer seg servering, skru opp til 200 grader og stek til det får fin farge.
Sausen:
1 finhakket løk
1 ss smør
2 fedd finhakket hvitløk
2 dl rødvin
1 kvast finhakket rosmarin
2 ss god balsamico
2 laurbærblader
kokes inn
1 ss dijonsennep
4 ss akasiehonning
1 dl kraft fra stekingen av skankene
ev. brun maisennajevner
salt og pepper
Brun løken i smøret. Tilsett hvitløken og la den surre med i noen minutter. Tilsett rødvin, rosmarin, balsamico og laurbærblader. La det koke inn til det nesten ikke er væske igjen. Tilsett sennep, honning og lammekraft. Om sausen er for tynn, tilsettes litt maisenna. Smak til med salt og pepper.
Potetmosen:
500 g mandelpoteter
150 g smør
6 ss fløte
1 neve finhakka gressløk
Salt og pepper
Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.
Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Rør in finhakka gressløk og mak til med salt og pepper.
Server lammeskank med potetmos og rødvinssaus med grønnsaker etter eget ønske. Her har jeg brukt blomkål. Pynt gjerne med litt friske urter.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Bananpudding smaker godt for barn i alle aldre. Du kan bruke en kjeks du liker, f.eks. sjokoladekjeks eller vaniljekjeks. Bananpudding er vanlig i Sør-Amerika og denne oppskriften gir 4 porsjoner.
2 dl fløte
2 dl rømme
3 ss sukker
1 ts godt vaniljesukker
5 gelatinplater
3 ss kokende vann
100 g kjeks, grovt knust
1 banan i små terninger
Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i ca. 5 minutter. Klem vannet godt ut av dem og rør dem ut i kokende vann. Visp fløten stiv og bland den med rømme, vaniljesukker og sukker.
Rør et par skjeer av fløteblandingen inn i gelatinen. Hell gelatinen over fløteblandingen og rør forsiktig sammen.
Rør bananen inn i puddingen og legg den lagvis med kjeks i en glassform. Sett kaldt i ca. 3 timer, til det har stivnet.
Du finner masse, både spennende og mer tradisjonelle, dessertoppskrifter HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.