Pasta Alfredo med kylling er velsmakende og ikke minst enkelt å lage. Pasta Alfredo en av de enkleste italienske pastarettene og brukes ofte som forrett. Siden jeg har brukt kylling i tillegg, er den velegnet som hovedrett.
Kyllingen:
400 g kyllingfilet i strimler
Salt og pepper
Stek kyllingfiletene i olje, til de er gjennomstekte, men fortsatt saftige. Krydre dem med salt og pepper.
Pasta Alfredo:
3 dl nyrevet parmesan
125 g smør
Pasta til 4 pers.
Pepper etter smak
Basilikumblader og parmesan il servering
Kok pastaen al dente i en stor kjele med vann og salt.
Visp sammen halvparten av smøret, halvparten av parmesanosten og 5 ss varmt pastavann på middels varme, så blandingen blir kremaktig. Tilsett avrent pasta, og 5 ss til med varmt pastavann, kyllingen, resten av smøret og parmesanosten, bland forsiktig sammen på lav varme (i ca. 1 minutt) og server umiddelbart, dryss over parmesan, basilikum og nykvernet pepper.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hjortesuppe smaker deilig en mørk høstkveld eller en kald vinterdag. Jeg har brukt kraft jeg hadde i fryseren, men du kan også bruke viltfond, som du får kjøpt i matbutikken.
1/2 sellerirot i terninger
4 gulrøtter i skiver
1/2 purre i strimler
1 finhakket løk
600 g forpart av hjort, f.eks. høyrygg delt i terninger
4 kvister timian
4 kvister rosmarin
Salt og pepper
4 laurbærblader
2 ss olivenolje
4 fedd finhakket hvitløk
1 liter hjortekraft, eller viltfond og vann
4 poteter i terninger
Salt og pepre kjøttet og brun det i en gryte med løken i litt olje. Tilsett alle ingrediensene unntatt potetene. Hell på mer kraft så kjøttet og grønnsaker dekkes. Kok opp og skum av suppen med en øse. Senk temperaturen til medium og sett på lokk. La suppen småkoke i to timer eller mer, til kjøttet er mørt. Tilsett potetterningene og la suppen trekke på samme temperatur til potetene er kokt.
Server hjortesuppe med flatbrød eller annet godt brød, som f.eks. valnøttbrød, som du finner oppskrift på HER.
Lettvinn pastarett med kylling og pestosaus passer til ganen til de aller fleste. Vi lager den ofte etter en lang arbeidsdag, når vi vil ha maten raskt på bordet.
3 dl fløte
1 egg
1 dl hjemmelaget pesto (eller ferdiglaget)
Salt og pepper
4 kyllingfileter i terninger
100 g sopp i skiver
1 løk i strimler
1 pakke parmaskinke
Bland sammen fløte, egg, pesto, salt og pepper, i en kjele og la det koke noen minutter under omrøring.
Stek kyllingfileter i litt olje, sammen med sopp og løk.
Skinken legges utover bakepapir og stekes på 100 grader i ovnen til den blir sprø og knuses til små biter.
Kok pasta etter anvisning på pakken.
Ved servering blandes pasta, saus og kyllingblandingen. Strø over revet parmesan og knust spekeskinke og pynt med litt basilikum.
Indrefilet av reinsdyr med bakte perlepoteter og saus med sopp og blåskimmelost er nydelig festmat. Det vanligste til vilt er en viltsaus, men hvorfor ikke variere med litt nye smaker. Her har jeg laget en saus med blåskimmelost i.
Sausen:
2 finhakkede løk
1 pakke sjampinjong eller helst kantareller, om du får tak i
2 ss smør
2 laurbærblader
3 dl hvitvin
2 ss viltfond
150 g blåskimmelost
5 dl fløte
1 ss konjakk
Løken og soppen brunes godt i smør. Tilsett hvitvin og laurbærblader og la det koke inn til grøtkonsistens. Tilsett fløte, viltfond, cognac og osten. Kok i noen minutter, til sausen får fin konsistens.
Reinsdyrfileten saltes og pepres og brunes raskt i grillen og legges deretter høyere opp i grillen i ca. 5 minutter. Pass på at den fortsatt er rød/rosa.
Pyntes med urter og serveres med f.eks. brokkoli, blomkål, eller rosenkål.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Drue- og aperolspritz er en drink som både smaker godt og ser lekker ut. Du kan gjerne bruke frosne blåbær og bringebær sammen med isbitene, så holder drinken seg kald lenge.
1/2 cl Aperol 1/2 cl limejuice 1/4 dl druejuice 1 dl prosecco Friske bær, mynte og spiselige blomster. Jeg har brukt jordbær i skiver, blåbær og stemorsblomster
Bland alt i et glass med is og server.
Du finner mange spennende drinkoppskrifter, både med og uten alkohol, HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Biffsnadder er kjent fra de fleste gatekjøkken og kan enkelt lages hjemme. Om du vil legge sjela i denne retten, kan du lage alt fra bunnen, men du kan også kjøpe ferdig bearnaisesaus, frosne pommes noisettes og ferdig strimlet kjøtt.
Pommes noisettes:
Følg anvisning på pakka, eller lag fra bunnen, som du finner oppskrift på HER.
Bearnaissaus:
Varm forsiktig opp ferdig saus fra beger, lag av pakke eller fra bunnen av, som du finner oppskrift på HER.
Biffsnadder:
800 g biffkjøtt i strimler 2 ss smør og 2 ss rapsolje til steking 2 løk i strimler
Ev. 1 pk sopp i skiver 1 rød paprika Grillkrydder og pepper
Brun biffkjøttet raskt på høy varme, tilsett løk (og ev. sopp) og brun videre, til løken får litt farge. Tilsett paprika og brun videre, mens du rører i ett par minutter. Smak til med krydder og server rykende varmt.
Server biffsnadder med en frisk salat, pommes noisettes og bearnaisesaus.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Da jeg var liten, var pizza for de fleste, noe de spiste i Italia. Jeg var i den eneste familien jeg visste om, som hadde pizzalagende foreldre og den eneste pizzaen jeg visste om, var den med tomat, ansjos og oliven. Moren min startet å lage den allerede i 1968, hele to år før Peppes åpnet sin aller første restaurant i Norge. Hun brukte til og med den til da, ukjente ingrediensen hvitløk. Jeg syntes denne pizzaen var helt nydelig og det synes jeg fremdeles.
Etter å ha snakket med familien min om denne fantastiske pizzaen i flere år, tok jeg til slutt utfordringen fra sønnene mine og lagde den til dem. Det var absolutt ingen suksess og jeg måtte spise den alene, etter at de andre hadde truet ned biten de hadde forsynt seg med. Jeg har vel etter hvert forstått at jeg hadde særdeles utviklede og voksne smaksløker som liten.
Jeg oppdaget etter hvert at pizza kan varieres i det uendelige. Den kan være alt fra avanserte varianter, med masse forberedelser, til den enkleste enkle, med rester du finner i kjøleskapet og innbakte varianter. Jeg har noen favoritter, blant annet thaipizza, pizza med fire oster og italiensk pizza på grillen med spekeskinke og ruccola.
Pizzabunn:
Jeg er veldig god på pizzabunn, men veldig dårlig på oppskrift. Om jeg skulle antyde noe, blir det denne:
550 g mel, helst tipo 00
1 ts salt
1/2 pk pizzagjær
1 ts sukker
1 ss olivenolje
Ca. 3 dl kaldt vann
Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.
Jeg bruker alltid tipo 00 mel, pizzagjær, salt, olje og vann. Det tørre og oljen heller jeg i, etter øyemål i kjøkkenmaskinbollen, starter den og fyller vann til det har riktig konsistens. Deigen får stå til heving på kjølerommet i mange timer, det gjør at den blir perfekt hevet. Jeg pleier å sette deigen enten dagen før eller tidlig om morgenen. Når jeg skal bruke den, kjelvler jeg den ut og setter den til ny heving på 37 grader i stekeovnen. Når den er ferdig hevet, setter jeg ovnen på 250 grader og forsteker bunnen, uten fyll. Den blir knallgod og sprø.
Det er forskjell på utkjevlingen av den italienske pizzaen og den amerikanske. Den amerikanske er tykk og luftig, mens den italienske er veldig tynn og sprø. Jeg anbefaler at du steker den italienske på en spesiell måte. Den smaker fantastisk med pizzastein på grillen, eller se etter dette merket på stekeovnen din. Det er varmluft med kun undervarme og gir en fantastisk sprø bunn, som ligner på behandlingen den får i italienske pizzaovner. Om dette merket mangler på ovnen, er vanlig varmluft neste alternativ.
Her er noen pizzaalternativer. Alle er testet og godkjent hjemme hos oss.
Empanadas kommer opprinnelig fra Spania, men har spredd seg til Portugal og til Sør- og Mellom-Amerika i forbindelse med koloniseringen. Spania har etter hvert laget større empanadas, mens Portugal og Sør- og Mellom-Amerika lager disse, som er små og velsmakende halvmåner.
Kjøttfyllet:
1 stor melen potet, skrelt og kuttet i terninger på 1/2 cm
2 ss olivenolje
500 g kjøttdeig
1 løk, revet
2 fedd hvitløk, finhakket
1/2 ts chilipulver
1 ts malt spisskummen
1/2 ts malt kanel
1 boks hakkede tomater, helst mutti
2 ts oksefond
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
Trekk potetterningene i 3 min. i kokende vann. Hell av vannet og la potetene dame seg tørre. Brun kjøttdeig og løk i en gryte, før du tilsetter potetterningene, krydderet, fond og tomater. La det koke i ca. 1 time på lav temperatur, uten lokk, til blandingen er ganske tørr. Rør jevnlig, så det ikke brenner seg fast.
Deigen:
6 dl mel
1/2 ts havsalt
120 g smør kuttet i små terninger
1 stort egg, romtemperatur
3/4 dl vann
1 egg + 1 ss vann , lett sammenpisket til pensling
Bland alle ingrediensene (bortsett fra egget, som er til pensling) godt sammen, pakk deigen i plast og sett den kaldt i minimum 30 min.
Empanadas:
Ta ut deigen, del den i 10 like deler og kjevle dem til tynne, runde leiver som er 15 cm i diameter. Legg litt fyll på den ene siden, smør den andre siden med litt egg og brett den over. Trykk ned kanten med en gaffel og brett det fine mønsteret.
Nå kan du gjøre det på to måter, og dette er forskjellig fra de forskjellige landene i Sør- og Mellom-Amerika:
Legg empanada på en bakepapirdekt stekeplate, pensle med egg og stek dem i ovnen på 190 grader i ca. 35 min. til de er gyllenbrune.
Stek empanada i frityrolje til de er fine og gylne.
Server empanadas med ønsket dip. Vi foretrekker chimichurri, som du finner oppskrift på her, men du kan bruke salsa, tacosaus eller en annen saus med litt smak i.
Du finner oppskrift på spennende og varierte oppskrifter fra alle verdenshjørner HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Fløtegratinerte poteter har etterhvert blitt en klassiker , er enkel å lage og passer til mye.
10 poteter i tynne skiver
3 fedd finhakket hvitløk
Salt og pepper
1 boks fløte
1 pk reven ost, gjerne vellagret og flere slag
Legg potetskivene, hvitløken og 1/3 av osten i lag i en smurt, ildfast form. Dryss litt salt og pepper i mellom. Hell over 1 boks fløte. Settes inn i oppvarmet stekeovn, 200 grader i 1 time. Om det begynner å se tørt ut, tilsettes mer fløte. Strø over ost og stek videre i ca. 20 minutter til, til osten er gyllen.
Jeg varierer ofte med å ta i f.eks. finstrimlet løk, purre, persillerot, chili eller sopp. Det er bare å bruke fantasien, for det er uendelig med muligheter.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ostesmørbrød med hamburgerrygg og BBQ-saus eller toast er en enkel og god lunsj, kveldsrett eller lettvint middag i full fart. Jeg liker best Sweet Baby Ray’s Hickory & Brown sugar BBQ-saus, men du kan bruke din favoritt.
1 skive brød
2 skiver hamburgerrygg
1 sprut BBQ-saus
Litt strimlet vårløk
Litt friske, finhakkede urter, f.eks. koriander eller bladpersille
4 skiver ost, gjerne vellagret
Legg på brødet i ønsket rekkefølge, med ost på toppen. Stekes på 200 grader til osten er smeltet og gyllen.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.