Banansufflé

Banansufflé er en kombinasjon av fransk og karibisk dessert og perfekt, om du er glad i bananer. Oppskriften er passe til 4 personer.

1 ss usaltet smør, smeltet
5 ss sukker
2 faste, modne bananer i biter
1 ss fersk limesaft
1 stor eggeplomme
3 store eggehviter
1 klype salt

Pensle fire ildfaste porsjonsformer med smeltet smør, hell 2 ss sukker i den første formen og snu den rundt, så smøret blir dekket av sukker. Hell overflødig sukker over i den neste formen og gjenta til alle formene er dekket av sukker.

Mos bananene med limesaft, eggeplomme og 2 ss sukker til en jevn puré i en foodprosessor eller med en stavmikser og sett til side.

Pisk eggehvitene sammen med salt til det dannes myke topper, før du tilsetter 1 ss sukker og pisker til det er fast og blankt. Bruk en slikkepott og bland forsiktig  bananblandingen sammen med eggehvitene. Hell suffléblandingen over i porsjonsformene og stek midt i ovnen på 200 grader i ca. 15 minutter, eller til de er gyllenbrune og hevet. Server banansufflé med en gang, gjerne sammen med iskrem eller nypisket krem.

Banansufflé
Banansufflé

 

Du finner flere spennende dessertoppskrifter, fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Eplemartini

Eplemartini, som opprinnelig het Adams eplemartini fordi bartenderen etter mannen som fant den opp i 1996 på Lola’s West Hollywood restaurant.

3 cl vodka

2 cl eplelikør (f.eks. Løitens epleslang)

1 cl sitronsaft

1 cl simple sirup

2 cl eplejuice, ferskpresset

1 epleskive

Fyll en shaker med isbiter. Tilsett alle ingrediensene. Rist og sil eplemartinien over i et cocktailglass. Pynt med en epleskive.

Eplemartini
Eplemartini

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Helstekt elgkalvfilet med blåskimmelsaus

Helstekt elgkalvfilet med blåskimmelsaus er en litt uvanlig kombinasjon, men veldig godt. Elg er en stor favoritt her i huset og ofte serveres den med viltsaus og rosenkål. Siden jeg ofte kjøper 1/2 elgkalv i forbindelse med jakta, synes jeg det er godt å variere tilbehøret litt, så her er en litt annen variant, som jeg håper faller i smak. Blåskimmelost blir som et slags krydder i sausen og de aller fleste synes det smaker nydelig, selv om de ikke liker å spise blåskimmelost på brødskiva.

Kjøttet:

Krydre kjøttet med salt og pepper. Brun det på høy temperatur i litt smør i stekepanna, eller ta det en rask tur på grillen, så det får en fin stekeskorpe.

Stek ferdig i ovnen på 180 grader i ca. 10 minutter. Indrefileten er medium stekt når kjøttsaften begynner å piple ut. La kjøttet hvile i 5 minutter.

Sausen:

2 finhakkede løk

2 ss smør

3 dl hvitvin (ev. eplemost)

2 laurbærblader

2 ss viltfond

150 g blåskimmelost

5 dl fløte

1 ss konjakk

Blank løken mør i smør. Tilsett hvitvin og laurbærblader og la det koke inn til grøtkonsistens. Tilsett fløte, fond, konjakk og osten. Kok i noen minutter, til sausen får fin konsistens.

Server helstekt elgkalvfilet med blåskimmelsaus, kokte poteter og blomkål eller andre grønnsaker du har lyst på. Pynt gjerne med friske urter, for eksempel timian, som jeg har brukt her.

Helstekt elgkalvfilet med blåskimmelsaus
Helstekt elgkalvfilet med blåskimmelsaus

 

Du finner flere spennende oppskrifter på både elg og annet vilt her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Guros fylte bakepoteter

Guros fylte bakepoteter smaker veldig godt alene, som en smårett, en liten kveldsrett, lunsjrett eller som deilig tilbehør til kjøttretter, som for eksempel biff. Jeg bruker en vellagret ost, for å få mer smak, men du kan bruke hvilken gulost du vil, eller gjerne blande flere slag også.

I stekeovn:

6 bakepoteter

Litt nøytral olje

Salt og pepper

4 finstrimlede vårløk

2 cm hvitløk fra tube

200 g stekte baconterninger

1 boks crème fraîche

1/2 dl fløte

Vellagret, revet ost

Skyll og vask bakepotetene og skjær dem over på langs. Legg dem med skjæreflaten ned, på et bakepapir rislet med olje, salt og pepper og stek på 200 grader i ca. 1 time. De er ferdig bakt, når innmaten er myk. Ta ut innmaten fyllet med en skje og bland den med vårløk, hvitløk, baconterninger, crème fraîche og fløte. Smak til med salt og pepper, legg fyllet tilbake i potetskallene og dryss over revet ost. Guros fylte bakepoteter gratineres på 200 grader i ca. 15 min, til osten er gyllen og lekker.

Airfryer:

Du kan lage Guros fylte bakepoteter i airfryer, hvis du kun skal tilberede 1-2 poteter (avhengig av størrelsen på dem). Da reduserer du også ingrediensene til 1/3 av mengdene, så det passer i bunnen på airfryeren.

Skyll og vask bakepotetene og skjær dem over på langs. Klipp til et bakepapir og legg i bunnen av airfryeren og risle det med olje, salt og pepper. Legg potethalvdelene med skjæreflaten ned og stek på 200 grader i ca. 1 time. De er ferdig bakt, når innmaten er helt myk og lett kan tas ut av skallet, uten av skallet går i stykker. Ta ut innmaten fyllet med en skje og bland den med vårløk, hvitløk, baconterninger, crème fraîche og fløte. Smak til med salt og pepper. Legg fyllet tilbake i potetskallene og dryss over revet ost. Stek videre i airfryeren, med osten opp, på 200 grader i ca. 10-15 min, til osten er gyllen og lekker.

 

Guros fylte bakepoteter
Guros fylte bakepoteter

 

Du finner oppskrifter på flere velsmakende og varierte retter med poteter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan eventuelt følge bloggen på Facebook om du ønsker og der finner du også en spesialgruppe for drinker og en for mat, der alle menyene blir lagt ut.

Marinert ost

Marinert ost passer godt i salater og på tapasbordet. Jeg startet å lage den, da Tine sluttet å lage en tilsvarende, for noen år siden. Jeg har ofte tatt den med meg til jobben, som et populært tilbehør til salaten i lunsjen og marinaden kan brukes som dressing til de som ønsker det. Det smaker aller best om du bruker en vellagret gulost, eller Jarlsberg, men du kan bruke den gulosten du liker best.

500 g gulost i terninger

1 glass god oliven

1 glass marinerte, soltørka tomater

3 dl olivenolje

1 glass marinerte hvitløksfedd

1 ts pepper

3 dl rapsolje

1 finhakket chili

1 pose Knorr dressingmix (det finnes flere varianter og jeg liker å variere)

Rør alt godt sammen og bland inn gulost, delt i terninger. Marinert ost kan brukes med en gang, men blir best om den får trekke til seg smaker i et døgn eller to.

Marinert ost
Marinert ost

 

Om du ønsker deg flere tips til tapasretter, finner du mye spennende og godt her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pasta med kantareller og eple

Pasta med kantareller og eple kan lages med svinefilet eller lårfilet av kylling og det smaker kjempegodt.

2 pk bacon i strimler

750 g svine- eller kyllingstrimler

1 neve kantareller

1 løk i terninger

3 fedd hvitløk

1 ss oregano

1 ss basilikum

4 dl fløte

1 fast eple, skrelt og i terninger

1 ss kyllingfond

60 g revet parmesan

1 pk blåskimmelost

Brun baconet i en gryte, uten å tilsette smør eller olje. Løft ut baconet og brun sopp og løk i stekefettet som baconet har etterlatt seg i gryten. Tilsett kjøttet og legg tilbake baconet og la det steke til kjøttet er lett brunet på alle kanter.

Tilsett resten av ingrediensene og la det koke til sausen får en fin konsistens. Smak til med salt og pepper og server med pasta, kokt etter anvisning på pakken.

Sett gjerne frem ekstra parmesan og pynt med basilikumblader.

 

Pasta med kantareller og eple
Pasta med kantareller og eple

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Laks som i Østen

Laks som i Østen  er knallgodt og det tar kortere til å lage enn man skulle tro.

200 g laks per person.

Marinade:

1 ts ingefær

2 ts hvitløkspaste

1 ts sitrongress

4 ss mushroomsoyasaus

2 ss sweet chili dippingsause

3 ss ketjap manis

1/2 ts sesamolje

Bland sammen ingrediensene til marinaden, del fisken i porsjonsstykker og la den ligge i marinaden i min. 30 min.

Saus:

6 ss mushroon soyasaus

1/2 ts ingefær

1 ss sweet chili dippingsause

1/4 ts sesamolje

3 ss ketjap manis

1 ss sesamfrø, ristet

1 ss limesaft

2 ss finhakket koriander

Rør sammen og sett til side til den skal serveres.

Servering:

Server laks som i Østen med valgfrie grønnsaker, jeg har brukt brokkolini, som kun har fått et rakt oppkok og ris eller nudler, kokt etter anvisning på pakken.

Laks som i Østen
Laks som i Østen

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gros eplekake

Gros eplekake er en perfekt godbit, enten som dessert eller til kaffen. Du kan gjerne servere den med pisket krem, eller med iskrem, etter smak og behag.

Eplekaken:

150 g mel

150 g sukker

1 ts bakepulver

150 g smør

2 egg

4-5 epler

2 ss perlesukker

1 ts kanel

½ dl hakkede mandler

Bland det tørre, smuldre i smøret og rør inn eggene. Klem deigen rundt i en smurt form på 24 cm i diameter. Del eplene i båter og press dem ned i deigen. Strø på sukker, kanel og mandler, før du steker den midt i ovnen på 180 grader i 30 min.

Krem:

3 dl kremfløte

1 ts sukker

Pisk krem, som serveres til eplekaken.

Du finner flere velsmakende kaker, både tradisjonelle og mer eksotiske varianter her.

Gros eplekake hel
Gros eplekake

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 39

Ukemeny for uke 39 ligger klar. Ved å planlegge en meny for hele uken, man du ukehandle og spare både tid og penger. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: En slags gresk lasagne
En slags gresk lasagne
En slags gresk lasagne
Tirsdag: Laks med pesto, parmesan og gremolatapoteter
Laks med pesto, parmesan og gremolatapoteter
Laks med pesto, parmesan og gremolatapoteter
Onsdag: Crispy urtekylling med pasta
Crispy urtekylling med pasta
Crispy urtekylling med pasta
Torsdag: Ostekoteletter med potetmos
Ostekoteletter med potetmos
Ostekoteletter med potetmos
Fredag: Pizza med smak av Midtøsten
Pizza med smak av Midtøsten
Pizza med smak av Midtøsten
Lørdag:
Forrett: Caprese
Caprese
Caprese
Hovedrett: Italiensk lam med parmaskinke og poteter
Italiensk lam med parmaskinke og poteter
Italiensk lam med parmaskinke og poteter
Dessert: Mandelkake med kaffekrem
Mandelkake med kaffekrem
Mandelkake med kaffekrem
Søndag:
Forrett: Kantarellrisotto
Kantarellrisotto
Kantarellrisotto
Hovedrett: Dorade med smak av Sør-Europa
Dorade fra Sør-Europa
Dorade fra Sør-Europa
Dessert: Mazarinterte
Mazarinterte
Mazarinterte

 

Ukemeny for uke 39 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rypebryst med tyttebærsaus og saltbakte poteter

Rypebryst med tyttebærsaus og saltbakte poteter er nydelig mat. I følge faren min er det to måter å tilberede dem på, enten rosastekt, eller kokt i timevis. Jeg foretrekker den første, med kjernetemperatur på 58 grader. Her har jeg servert den med ertepuré. Beregne 1 rype (2 bryst) er person.

Potetene:

Smelt smør i en ildfast form. Bland inn grovt salt eller flaksalt. Legg i potetene og vend dem, så de får smør på alle kanter. Stekes i ovnen på 200 grader, til de er møre. Snu på den av og til.

Tyttebærsaus:

2 ss smør

1 finhakket løk

3 dl fløte

2 ss sjalottløkfond, ev. annen fond eller buljongterning

4 ss rørt tyttebær el. syltetøy

Salt og pepper

Brun løken i smøret. Tilsett fløte, fond og tyttebær. La det koke i min. 15 min. Smak til med salt og pepper.

Rypebrystene:

Rypebrystene krydres med salt og pepper og brunes raskt på begge sider i smør i stekepanne. Stikk inn termometer, sett på lav varme og lokk. La dem kose seg til de får 58 grader i kjernen. Ta av plata og la hvile i noen minutter, før de serveres.

Ertepuré:

1 pose frosne erter

100 g smør

1 fedd hvitløk

Kok ertene i smør og finhakket hvitløk til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender. Smak til med salt og pepper.

 

Rypebryst med tyttebærsaus, saltbakte poteter og ertepuré
Rypebryst med tyttebærsaus, saltbakte poteter og ertepuré

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.