Clafoutis er den deilig fransk dessert, som serveres varm med is til. Denne varianten er laget med bringebær, kirsebær og blåbær, men du kan bruke andre bær, eller frukt også.
Til 4 pers:
3 egg
1 dl sukker
3 dl hvetemel
1 dl kremfløte
1 dl melk
1/2 ts salt
Alt vispes sammen for hånd og helles i porsjonsformer.
100 g marsipan i små biter og bær etter eget ønske legges jevnt utover i formene. Jeg bruker bringebær, kirsebær og blåbær fra hagen denne gangen.
Clafoutis stekes på 200 grader til den blir lekkert gyllen. Det tar ca. 30 minutter. Serveres med det samme med en god vaniljeis.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pasta med italiensk salami og fløtesaus er en kjapp og lettlaget rett. Vi er veldig glade i italiensk mat og vin hos oss og vi blir heller aldri lei Italia som ferieland. Pasta smaker alltid godt. Denne varianten med en italiensk salami, smaker godt med andre varianter av strimlet kjøttpålegg også.
1/3 ltr fløte
1 sammenpisket egg
2 fedd finhakket hvitløk
1 strimlet vårløk
150-200 g italiensk salami i tynne strimler
100 g revet parmesan
1 neve finstrimlet basilikum
1 neve finstrimlet bladpersille
Salt og pepper
Kok opp fløte og hvitløk under omrøring. Tilsett vårløk, salami, parmesan, basilikum og bladpersille. Smak til med salt og pepper. Kok pastaen etter anvisning på pakken. Bland sausen og pastaen, legg den over på tallerkener med en pastaskje og server med et dryss av parmesan.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Paneer – peynir er ferskost fra persia, som har spredd seg i Midt-Østen og Sør-Asia. Den er enkel å lage selv og kan smaksettes med krydder eller urter etter smak og behag.
1 liter melk, økologisk
3 ss sitronsaft
3 ss yoghurt naturell
Salt og pepper
Kok opp melken og tilsett sitronsaft og yoghurt. Rør i blandingen og la det koke et minutt, til du ser at melken har skilt seg. Hvis ikke melken skiller seg så prøv med litt mer sitron og yoghurt. Sil blandingen gjennom et rent klede/kjøkkenhåndkle og la det renne godt av seg.
Bland osten med ønskede smakstilsetninger og smak til med salt og pepper. Sett paneer kaldt til den skal brukes.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Høstgryte med hjort smaker ekstra godt når kveldene begynner å bli mørke og kalde. Denne oppskriften er passe til 4-6 personer.
800 g grytekjøtt av hjort, f.eks. bog el. rundbiff i terninger
2 løk
2 finhakkede hvitløk
1 pk aromasopp i skiver
1 flaske mørkt øl
1/2 liter viltkraft eller vann og viltfond
1 boks knuste tomater
2 laurbærblader
10 knuste einebær
1 ss tørket timian
3 gulrøtter i terninger
2 persillerøtter i terninger
1/2 sellerirot i terninger
1 boks crème fraîche
3 minipurrer i strimler
1 god neve finhakket bladpersille
Salt og pepper
Brun kjøttet, soppen, løken og hvitløken i smør i en gryte. Brun litt av gangen og legg det til side til alt er brunet. Legg deretter alt tilbake i gryta og tilsett øl, knuste tomater og kraft. Tilsett krydder og urter og la det koke under lokk til kjøttet er mørt. Koketiden vil avhenge av hva slags kjøtt du bruker, men alt fra 1 til 3 timer. Ca. 30 minutter før kjøttet er ferdig kokt, tilsettes grønnsakene. Tilsett crème fraîche, purre og persille ca. 10 minutter før servering og smak til med salt og pepper. Server høstgryte med hjort sammen med valgfrie poteter.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Soppstuing med løk kan lages av de fleste typer spiselig sopp. Det smaker nydelig til både grillet og stekt kjøtt, eller på brødskiva.
3 pakker med strimlet sopp, f.eks. kantarell, aromasopp og sjampinjong
2 ss smør
2 løk i strimler
1 ss kyllingfond ev. buljongterning eller grønnsaksfond/terning, om du vil ha stuingen vegetarisk
4 dl fløte
2 ss soyasaus
Salt og litt nykvernet pepper
Stek soppen i smøret. Tilsett løk og stek videre til den er gyllen. Tilsett fond, soyasaus og fløte. La soppstuing med løk småkoke, til den er passe tykk. Smak til med salt og pepper.
Om du har lyst på, smaker det godt å røre inn litt finhakket persille, rett før servering.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pommes boulangere, eller poteter som bakeren gjør det, er en fransk klassiker, som passer til både kjøtt og fisk. Om du vil gjøre retten vegetarisk, kan du erstatte kyllingkraften med grønnsakskraft.
1 kg poteter
2 store løk hakket
2 fedd hvitløk, finhakket
Bladene fra 1 neve timian
1/2 l kyllingkraft
50 g smør + litt til å smøre formen med
1 ss olje
Salt og pepper
Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver, enten med mandolin, eller med ostehøvel. Smelt litt smør og olje i en stekepanne og brun løken lett, sammen med hvitløken, på lav varme. La det renne av i et dørslag.
Smør en ildfast form og legg poteter, salt, pepper og løk lagvis. Avslutt med et lag poteter, hell på kyllingkraft og fordel resten av smøret over.
Stek på 210 grader i 1 time, til potetene er gjennomstekt og har fått lekker gyllen farge.
Helstekt and med appelsinsaus er en fantastisk kombinasjon og veldig vanlig å servere i Danmark. Rødkålen er tilbered i ovnen, men om du vil lage den på ovnen, går det også helt fint.
Anda:
1 and på ca. 2,5 kg
2 appelsin
3 fedd hvitløk
Salt og pepper
Sitron
Sett stekeovnen på 175 grader. Ta ut innmatsposen av anda og skyld og tørk anda godt. Gni den med salt, pepper og appelsinsaft. Det er fint å lage kraft av innmaten og det er så enkelt som å brune innmaten i en ildfast form i ovnen og deretter legge den over i en liten kjele, fylle på vann og koke i 1 time. Deretter kokes kraften ned til 1/4 av væskemengden. Denne kraften kan brukes i sausen i stedet for kyllingfond.
Skjær en appelsin i tykke skiver og legg dem utover i en ildfast form og legg anden på en rist oppa. Steketiden avhenger av vekt og beregnes til ca. 25 minutter per 500 g. Hell av sjyen mot slutten av steketiden og øs anden med noen spiseskjeer kaldt vann. La døren stå åpen de siste 10 minuttene. Da blir skinnet sprøtt.
Potetene:
Hell litt av fettet som har rent av anda over i en ildfast form. Del poteter i skiver og legg dem på fettet og hell mer fett over. Stek midt i ovnen på 200 grader til potetene er gylne og ferdigstekte.
Rødkål i ovnen:
1 vaniljestang
1 finsnittet rødkål
3 epler i terninger
150 bringebærsyltetøy
100 g fikensyltetøy
2 dl rødvin
1 dl god balsamicoeddik
1/2 ts salt
Del vaniljestangen, skrap ut frøene og bland alle ingrediensene i en ildfast bolle. Dekk formen med aluminiumsfolie og sett den i stekeovn i ca. 1 ½ time. Smak til om det behøves mer salt eller ev. litt sukker.
Appelsinsaus:
1 ss smør
1 fedd finhakket hvitløk
3/4 l appelsinjuice
1 finhakket løk
3 ss brunt sukker
1 ss kyllingfond
Maizenna
1 ts estragon
50 g smør
Salt og pepper
Blank løken og hvitløken i smør. Det skal ikke bli brunt. Tilsett sukker, fond og juice. La det koke ned til 1/3 av væskemengden. Sil av så du får en fin, jevn sjy. Tilsett estragon og jevn med maisenna til passe sausekonsistens. Rett før servering tilsettes smør, så sausen blir blank og fin. Smak til med salt og pepper.
Server helstekt and med appelsinsaus, de nydelige potetene, rødkål og kanskje appelsinskivene fra bunnen av forma.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Sabai Sabai er også kjent som «den thailandske velkomstdrinken» og Thailands offisielle drink. Den inneholder Mekhong, et unikt brennevin fra Thailand, som du får bestilt på Vinmonopolet. Thaibasilikum fås i mange asiatiske butikker.
3 cl Mekhong
3 cl ferskpresset sitronsaft
2 cl drinksirup
2 ferske blader thaibasilikum
6 cl club soda
Rist alle ingrediensene, bortsett fra club soda, sammen med litt is i en drinkmikser. Sil over i et avkjølt cocktailglass med fersk is. Fyll opp med club soda.
Du finner flere velsmakende drinker, både med og uten alkohol, HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Lammefilet med rødvinssaus og smørdampa rotgrønnsaker kan gjerne serveres i selskap. Denne oppskriften er passe til 4 personer, men om noen er storspiste, kan du øke mengden kjøtt.
Mandelpotetpuré:
500 g mandelpoteter
150 g smør
6 ss fløte
Salt og pepper
Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.
Mos potetene, rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré og smak til med salt og pepper.
Saus:
1/2 finhakket løk
litt smør til steiking
2 fedd finhakket hvitløk
4 dl rødvin
2 ss god og søt balsamicoeddik
2 laurbærblader
1 kvast rosmarin
4 dl god lammekraft
100 g smør
1 ss maisenna
Salt og pepper
Blank løken i litt smør, før du tilsetter hvitløk, balsamico og rødvin og lar det koke til 1/4 av væskemengden, ca. 30 min. Tilsett kraft, laurbær og rosmarin og la det koke i 20 minutter til. Sil blandingen og tilsett maisenna. La det få et raskt oppkok og tilsett smøret. Når smøret er tilsatt, skal ikke sausen koke mer, kun røres i til smøret har smeltet.
Smørdampa rotgrønnsaker:
2 persillerøtter, skrelt og delt i terninger
4 gulrøtter, skrelt og delt i terninger
1 purre, finstrimlet
1 god klatt smør
Salt og pepper
Smelt smøret i en kjele, tilsett grønnsakene, litt salt og pepper.
La grønnsakene koke i smøret på lav temperatur, mens du rører av og til. Sjekk etter noen minutter om de er møre. Koketiden er avhengig av størrelsen på terningene, men de smaker best når de har litt tyggemotstand.
Lammet:
800 g lammefilet
Salt og pepper
Smør til steking
Krydre lammefiletene med salt og pepper og brum dem i smør til de er gylne rundt hele. Du kan enten steke lammefiletene ferdig i stekepanna, eller du kan steke dem noen minutter i ovnen på 180 grader (3-4 minutter).
Du finner flere oppskrifter på lam, både tradisjonelle og mer spennende varianter, HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Østers med bringebærvinaigrette er enkelt å lage og smaker godt. Østers er levende når du kjøper den i butikken og når den er åpnet, er den klar til servering, så gjør det akkurat rett før den skal spises. Pass på at du får fjernet ev. skallrester i østersen, for de kan ødelegge opplevelsen. Jeg anbefaler at du bruker en spesiell østerskniv, som har en beskyttelse, som gjør at du ikke kutter deg så lett.
2 ss bringebæreddik
3 ss olivenolje
1 ss honning
1/2 rødløk, finhakket
Salt og pepper
Litt bladpersille til pynt
Legg østersen i et rent kjøkkenhåndkle med den spisse enden mot deg. Sett østerskniven i sprekken mellom skallene. Kutt over lukkemuskelen som ligger litt inn fra kanten. Pass på at østerskraften ikke renner ut når du åpner skjellene og løsne østersen skallet. Sjekk at den er god ved å lukte på den, den skal lukte friskt som hav. Anrett østersen på et fat, drypp rødvinsvinaigrette over og pynt med et lite persilleblad.
Østers med bringebærvinaigrette passer som lunsj, med litt brød til, eller som forrett.