Gresk pizza med kjøttdeig

Gresk pizza med kjøttdeig er veldig populært hos oss. Om du liker gresk mat, er denne en vinner. Den har ikke vanlig tomatsaus, men en deilig hvit pizzasaus, med en mild smak av tzatziki.

Bunnen:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ts sukker

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.

Pizzasausen:

1 boks creme fraiche

2 ss tzatzikimix (pulver/krydder)

1 ts pepper

ev. salt, men tzatzikimix inneholder også salt, så smak til

Rør alt sammen og smør utover pizzabunnen.

Fyll:

400 g kjøttdeig, gjerne av lam

2 ss tzatzikimix (pulver/krydder)

1/2 ts pepper

ev. salt, men tzatzikimix inneholder også salt, så smak til

Alt brunes og fordeles over pizzabunnen.

Legg på:

20 minitomater delt i to

1 rødløk i strimler

1/2 glass sorte oliven i skiver

1 pk fetaost, jeg liker å bruke en som er laget av saue- og geitemelk, men du kan også bruke en av kumelk

1 pk 4 oster

Stek på 200 grader i 20-25 minutter, til osten er gyllen.

Pynt:

1 neve fersk persille til å drysse over etter steking

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Halvknuste poteter med parmesan

Halvknuste poteter med parmesan er knallgodt til biff, koteletter, kylling og det meste av grillmat.

1 kg poteter med skall

4 ss extra virgin olje (raps eller oliven)

100 g revet parmesan

Salt og nykvernet pepper

Kok potetene med skallet på. Risle en ildfast form med halvparten av oljen Legg potetene i formen og knus dem utover med en gaffel. Dryss over salt, pepper og parmesan. Sett i ovnen på 200 grader til potetene er gylne.

Som variasjon smaker det godt med forskjellige krydderblandinger, som passer til tilbehøret, f.eks. kyllingkrydder eller biffkrydder.

Halvknuste poteter med parmesan
Halvknuste poteter med parmesan

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tunfisk med kremet kaperssaus

Tunfisk med kremet kaperssaus er en av favorittrettene mine med tunfisk. Sausen passer veldig godt til de fleste andre fiskeslag også, så jeg anbefaler å prøve den til både rød og hvit fisk.

Sausen:

2 ss olivenolje

2 ss smør

4 ss fiskefond (ev. buljongterning)

2 løk, finhakket

3 fedd hvitløk, finhakket

2 dl hvitvin

Litt nypresset sitronsaft

1/2 ltr. fløte

2 ss finhakket persille

4 ss kapers

Fres løken i smør og olje i en kjele, til løken er gjennomsiktig. Tilsett hakket hvitløk og surr i ytterligere 1 minutt, mens du rører. Tilsett hvitvin og fond ok kok til væsken er redusert med halvparten.

Rør inn fløten og la det koke inn til sausen tykner, rør av og til. Smak til med sitron og rør inn persille og kapers.

Fisken:

800 g tunfisk (4 biffer)

Salt og nykvernet sort pepper

Smør tunfiskbiffene med olivenolje og krydre dem med salt og pepper. Grilles eller stekes i 2 min. på hver side.

Server tunfisk med kremet kaperssaus med valgfrie poteter, for eksempel ovnsbakte og f.eks. bønner eller andre grønnsaker du har lyst på. Det smaker godt med litt fersk dill og en sitronbåt.

Tunfisk med kremet kaperssaus
Tunfisk med kremet kaperssaus

Du finner flere spennende og varierte oppskrifter med tunfisk HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Minas thailaks med en liten tvist

Minas thailaks med en liten tvist er en rett med god thaismak, men med en anelse sennep også. Oppskriften er passe til 4 personer.

800 g laks

2 finhakkede chili

1 dl honning

2 dl soyasaus

1 ss grov sennep

1 ts finhakket eller malt ingefær

Bland sammen alt utenom laksen. Legg laksen i en ildfast form og hell blandingen over. La Minas thailaks med en liten tvist hvile i ca. 15 – 30 min. før den settes i ovnen på 200 grader i ca. 30 minutter. Serveres med kraften fra bunnen av formen, ris, en limebåt og en god salat, f.eks. mangosalsa.

Mangosalsa:

1 mango i terninger

1 finstrimlet vårløk

1/2 rød paprika i små terninger

1/2 agurk i små terninger

Saften av 1 lime

1 neve finhakket koriander

1/2 ts salt

1 ts pepper

Alt blandes og settes kaldt til mangosalsaen skal serveres.

Server Minas thailaks med en liten tvist, sammen med mangosalsa og nykokt ris.

Minas thailaks med en liten tvist
Minas thailaks med en liten tvist

Du finner flere spennende matoppskrifter fra hele verden HER.


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rekesalat med sting

Rekesalat med sting er erfekt å lage om du har rekerester, eller når du bare har lyst på noe godt på brødskiva. Om du ikke har ferske eller frosne reker, kan du bruke reker fra lake, men da bør du skylle dem i en sikt eller et dørslag.

1 pose majones

1 ss ketchup

1 ss grov sennep

1 ss worcestersaus

1 ss cognac

1/2 kg pillede reker

Pepper

Kajennepepper

Bland alt sammen, smak til med pepper og kajenne og la rekesalat med sting hvile i kjøleskapet til servering.

Rekesalat med sting
Rekesalat med sting

Du finner flere spennende og varierte påleggsoppskrifter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks med kald rømmesaus

Laks med kald rømmesaus smaker godt og er ganske lettvint å lage. Sausen kan godt lages noen timer i forveien og settes kaldt til den skal serveres. Jeg har servert denne retten med sikorisalat, som er skjært på langs, smurt med olje og stekt på grillen, men det passer godt med andre grønnsaker også. f.eks. agurksalat, som du finner oppskrift på HER.

Sausen:

3 dl rømme

2 ss finhakket gressløk

2 ss finhakket dill

1 glass rød kaviar

2 ss sitronsaft

Salt

Pepper

Bland alt sammen og smak til med salt og pepper

Laksen:

200 g laks per person

Salt og pepper

Ev. smør til steking

Laksen krydres med salt og pepper og stekes i smør til den får fin farge på utsiden og fortsatt litt rosa i midten. Om du bruker steketermometer, er den perfekt når kjernetemperaturen er 60 grader. Om du ønsker, kan du heller ta laksen på grillen.

 

Server laks med kald rømmesaus, sammen med ovnsbakte perlepoteter, som du finner oppskrift på  HER og valgfrie grønnsaker.

Laks med kald rømmesaus
Laks med kald rømmesaus, perlepoteter og sikorisalat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sex on the Beach

Sex on the Beach ble først servert ved Confetti’s Bar i Florida, som et svar på hvorfor så mange turister likte seg på stranda utenfor.

5 cl vodka

1,5 cl bringebær likør

1,5 cl fersken likør

4 cl appelsinjuice

4 cl tranebærjuice

Isbiter

Hell ingrediensene i en shaker og rist godt. Hell drinken over i et longdrinkglass med isbiter. Pynt med f.eks. appelsinskall og kirsebær.

 

Sex on the Beach
Sex on the Beach

 

Du finner flere velsmakende drinker, både med og uten alkohol, HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Nordafrikansk helstekt kylling

Nordafrikansk helstekt kylling er krydret med varme krydder, som kanel og ras el hanout. Ras el hanout er en nordafrikansk krydderblanding, som du finner det på nettet og i velassorterte butikker. Denne retten lukter helt nydelig og smaker enda bedre og oppskriften er passe til 4 personer.

1 hel kylling

1 ts finhakket fersk ingefær (eller fra tube)

2 ss ras el hanout

1 ts nykvernet pepper

1 ts malt kanel

2 ts salt

1 ts finhakket chili (eller fra tube)

1 ts hvitløk (eller fra tube)

2 ss olivenolje

1 dl vann

Bland krydderet med oljen, stikk masse hull i kyllingskinnet og masser krydderblandingen godt inn i kyllingen.

Legg kyllingen i en ildfast form, tilsett vann, dekk formen med aluminiumsfolie og stek den på 200 grader i cirka 45 minutter. Ta ut kyllingen og la den hvile i cirka ti minutter.  Sett ovnen på grill, ta folien av kyllingen og grill den i ti minutter. Den er ferdig når det siver klar væske ut når du stikker en kniv i låret.

Spar saften fra kyllingen til couscousen.

Dressing:

Saften av 1 sitron

1 dl kyllingkraft fra stekingen

1 ss honning

5 ts cayenne

1 ts paprikapulver

1/2 ts salt

1/2 ts nykvernet pepper

Alt blandes og settes til side til den skal blandes i couscousen.

Couscous:

250 g couscous

0.5 ts gurkemeie

1 ss olivenolje

1/2 ts salt

3 dl vann

8 tørkede fiken i terninger

8 tørkede aprikoser i terninger

10 dadler terninger

2 vårløk, strimlet

4 ss cashewnøtter, grovhakkede

2 ss finhakket, frisk koriander

Bland couscous, gurkemeie, olje og salt i en bolle. Hell vann og tørkede frukter i en liten kjele og kok opp.

Sil kokevannet over bollen med couscous og sett fruktbitene til side. Dekk bollen med plastfolie og la couscousen dampe i ca 10 minutter til væsken er absorbert. Rør i couscousen med en gaffel, slik at den blir luftig og fin. Smak til med dressingen, tilsett fruktbiter, vårløk, nøtter og koriander, bland forsiktig og legg kyllingen oppå.

Nordafrikansk helstekt kylling
Nordafrikansk helstekt kylling

Du finner masse spennende oppskrifter fra alle verdenshjørner HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.