5-spice sliders

5-spice sliders er en helt nydelig variant av svinefileten, som blir krydret med kinesisk 5-spicekrydder. Du får kjøpt krydderet i alle asiatiske butikker eller du kan lage det selv. Oppskriften er nok til ca. 8 sliders (burgere).

Svinefileten:

800 g svinefilet

1 finhakket fedd hvitløk

3 ss honning

2 ts fishsauce (ev. en buljongterning)

1 ts kinesisk 5-krydder

1 ts pepper

2 ss vann

Renskjær svinet for sener. Bland resten av ingrediensene til en marinade og la svinefileten ligge i den i 1 time i romtemperatur eller over natten i kjøleskapet.

Grill svinefileten på grillen til kjernetemperaturen er 70 grader, for rosa eller 76 grader for gjennomstekt.

Du kan også ta den i ovnen. Da brunes den raskt på alle sider i en stekepanne med litt smør. Deretter legges den over i en ildfast form og etterstekes på 125 grader til kjernetemperaturen er 70 grader, for rosa eller 76 grader for gjennomstekt.

La kjøttet hvile i minst 5 minutter før det skjæres i tynne skiver.

Spicy yoghurtdressing:

2,5 dl gresk yoghurt

1 fedd finhakket hvitløk

1-2 ss chilisaus eller Siracha

Salt og pepper

Rør alt sammen og smak til med salt og pepper og andre krydder etter smak. Sett kaldt til den skal brukes.

Fordel litt av dressingen over bunnene på burgerbrødene. Legg på litt salat og legg på skiver av svinefileten. Legg på paprika og ev. andre grønnsaker du har lyst på, som f. eks. rødløksstrimler og agurk. Hell over litt mer dressing og legg på litt koriander. Legg på den øvre halvdelen av burgerbrødene og server.

Burgerbrødene kan kjøpes ferdig, eller du kan bake selv, det er veldig enkelt og smaker mye bedre. Du finner oppskrift her

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook

Koklemos av elg – kjapt og enkelt

Koklemos av elg er kjapt og enkelt. Koklemos er en av middagene fra barndommen min. Ligner litt på lapskaus, men ikke helt. Om du vil gjøre denne retten superenkel, kan du bruke ferdig lapskausblanding fra frysedisken.

800 g karbonadedeig av elg

4 løk, grovhakket

1 l viltkraft eller vann og viltfond

3 laurbærblader

Poteter i terninger

Grønnsaker etter eget ønske, f.eks. gulrøtter, gul/hvitbeter, persillerot og sellerirot, alt skal være i terninger

Bladpersille

Salt og pepper

Start med å brune karbonadedeig og løk. Hell i kraft eller vann og fond. Tilsett laurbærblader, poteter og grønnsaker og la det koke i 30 minutter. Tilsett finhakket bladpersille og smak til med salt og pepper.

Koklemos av elg - kjapt og enkelt
Koklemos av elg – kjapt og enkelt

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook

Laks på en seng av fløtegratinerte poteter og grønnsaker

Laks på en seng av fløtegratinerte poteter og grønnsaker er en velsmakende og ikke minst praktisk rett, om du ikke har oppvaskmaskin, siden alt lages i samme form i stekovnen.

8 poteter i løvtynne skiver.

4 store gulrøtter i løvtynne skiver

1 purre i strimler

2 fedd finhakket hvitløk

800 g laks

2 ts fiskekrydder

1 ts salt

1/2 ltr fløte

1 pk. minitomater, delt i to

Salt og pepper til laksen

Jeg deler opp poteter og gulrøtter i kjøkkenmaskinen, men du kan gjerne bruke mandolin eller ostehøvel.

Smør en ildfast form med litt olje eller smør.

Bre potetskivene utover og sett i ovnen på 250 grader til de begynner å få litt farge.

Legg på gulrøtter, purre og tomater. Bland fløten med krydderet og hell over grønnsakene. Krydre laksen med litt salt og pepper og legg den på toppen. Sett i ovnen på 200 grader med folie over i 15 min. Ta av folien og la den stå til alt får litt farge, ca 15 minutter til. Sjekk at laksen er klar, om ikke kan det stå litt til.

Laks på en seng av fløtegratinerte poteter og grønnsaker
Laks på en seng av fløtegratinerte poteter og grønnsaker

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook

Lettvinn pitalunsj

Dette er en lettvinn og veldig velsmakende lunsj- eller kveldsrett.

Stek pitabrødet som det står på pakken (eller lag dine egne). Skjær den opp fra siden, smør på et lag med grønn pesto (ferdigkjøpt, eller deilig hjemmelaget), legg på litt salat, mozzarella i skiver, spekeskinke og soltørka tomater. Risle over over litt balsamico. Det er smart å bruke en balsamico som er tyktflytende, for det gir i tillegg til god smak, også en lekker effekt.

Du finner oppskrift på hjemmelagde pitabrød her og hjemmelaget pesto finner du oppskrift på her

Lettvinn pitalunsj
Lettvinn pitalunsj

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook

Malawah

Malawah er pannekaker fra Djibouti, Etiopia Jemen og Somalia, som ofte brukes med honning på, til frokost.

3 dl hvetemel

1/2 ts salt

1 ts kardemomme

5 dl melk

4 egg

1 ss smør

Bland mel salt og kardemomme og lag en grop i midten. Tilsett litt og litt av melken, mens du rører innenfra og utover med en visp. Når all melken er rørt inn, visper du inn eggene. La malawahrøren svelle i min. 30 min.

Smelt smør i en stekepanne, på litt over middels varme. Hell i en øse med røre og vri på stekepannen, slik at røren blir  jevnt fordelt. Når malawahen har stivnet og blitt gyllenbrun under, snur du den og malawahen når den har stivnet på oversiden og blitt gyllenbrun på undersiden, snur du den og steker andre den siden.

Stek malawahene på begge sider, før du legger du dem lunt, så de holder varmen til alle er ferdig stekt. Jeg legger dem i et ildfast fat med lokk i ovnen på 50 grader.

 

Pannekaker
Pannekaker

Du finner flere oppskrifter fra hele verden HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kyllingfilet med soppsaus og båtpoteter

Kyllingfilet med soppsaus og båtpoteter er enkelt å lage og smaker godt. Oppskriften er passe til 4 personer.

1 kg kokefaste poteter

Start med båtpotetene. Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter og legg dem i langpanna. Dryss over salt, risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrur du temperaturen ned til 200 grader og lar dem steke videre, til de er sprø utenpå og myke inni.

180 – 200 g kyllingfilet per pers

2 pk sopp i skiver

4 ss kyllingfond

2 finhakkede løk

2 fedd finhakket hvitløk

5 dl fløte

pepper

Brun kyllingfileten i smør og legg til side. Brun soppen og løken godt i smør. Tilsett hvitløk og la den frese med noen minutter. Tilsett fløte og fond og la det koke til det tykner. Smak til med pepper og ev. mer fond om du ikke synes det er salt nok. Legg i kyllingen mot slutten, så den blir gjennomkokt, men ikke tørr.

Server kyllingfilet med soppsaus og båtpoteter med valgfrie grønnsaker, f.eks. erter.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook

Limoncellotiramisu

Limoncellotiramisu er min absolutte favorittdessert fra Italia. Den er lett og luftig og har en nydelig smak av limoncello.

Denne oppskriften er passe til 6 personer.

4 egg

100 g sukker

500 g mascarpone (italiensk ferskost)

2 sitroner, skallet og saften + litt revet sitronskall til pynt

1 ss limoncello (italiensk sitronlikør)

12 fingerkjeks

Skill eggeplommene fra hvitene og pisk eggehvitene stive med halvparten av sukkeret. Pisk eggeplommene til eggedosis, med resten av sukkeret.

Visp inn mascarpone i eggeplommene og rør deretter inn sitronskallet.

Bland forsiktig inn eggehviten i sitronmascarponeblandingen.

Hell 1 dl kaldt vann i en bolle og rør inn både sitronsaft og limoncello.

Legg 2 ss av mascarponeblandingen i hvert dessertglass og bre den utover bunnen av glassene.

Dypp fingerkjeksene et par sekunder i sitronsaftblandingen og fordel dem i glassene, med den sukrede siden opp. Om du har smale dessertglass, legger du sitronmascarponefyll og fingerkjeks, som du ev. brekker til, så de passer, i flere lag. Du skal avslutte med et lag av sitronmascarponefyllet. Dekk limoncellotiramisu til med plastfolie og avkjøl i min. 3 timer. Dryss over litt revet sitronskall og server.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

White russian

White russian ble til på 60-tallet da noen tilsatte litt lettpisket fløte i en black russian, og gjorde den «hvit». Verken white eller black russian er russiske, men kommer opprinnelig fra Belgia.

1 del Kahlúa kaffelikør
1 del vodka
1 del lettpisket fløte
Bland alle ingrediensene i et glass med isbiter.

Du finner mange spennende drinkoppskrifter, både med og uten alkohol, HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pizza med skinke og ananas

Pizza med skinke og ananas har vel blitt en klassiker. Jeg synes ananas smaker friskt og god på pizza og balanserer salte smaker godt.

1 liten boks Mutti pizzasaus

1 ss oregano

2 fedd finhakket hvitløk

1 ts timian

Div. ost etter eget ønske

Mozarella

1 god neve sjampinjong i skiver

1 liten rødløk i strimler

1/2 gul paprika i strimler

1 boks ananas

1 pk provenceskinke eller annet kjøttpålegg som må brukes opp

Noen blader basilikum

Bland Mutti pizzasaus, oregano, hvitløk og timian i en kjele og la det koke i min. 15 min på svak varme.

Du finner oppskrift på pizzabunn her.

Bre pizzasausen over den halvstekte bunnen. Legg på osten, bortsett fra mozzarellaen. Legg på sopp, løk, paprika, ananas og kjøttpålegg. Riv opp mozzarellaen og legg rundt om kring på pizzaen. Stekes på høy temperatur i ovnen til den er gyllen oppa. Legg på basilikum og server.

Du finner over 30 pizzaoppskrifter HER.


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bankekjøtt av elg

Mormoren min var veldig god på norsk tradisjonsmat og det var ikke alltid lett å vite hvorfor maten hennes ble så god. Jeg oppdaget etter hvert at hemmeligheten med bankekjøttet hennes, var at hun stekte kjøttet i tørr panne, som ga en litt karamellisert overflate. Dette ga en veldig god smak til kraften. Her har jeg laget en variant med elgkjøtt.

1 kg bankekjøtt av elg

Kraft eller vann til å koke ut panna med

2 løk

Smør til steking

2 pk sopp i skiver (kantarell, sjampinjong el. aromasopp)

1 ts pepper

2 laurbærblader

4 ss fond ev. buljongterning om du ikke har kraft (helst viltfond, el. oksefond)

Salt og pepper

Maisennajevner

Bankekjøttet skjæres i 1 cm skiver og brunes litt og litt i en tørr og ganske varm panne. Legg kjøttet over i en gryte og kok ut pannen, helst med elgkraft, men om du ikke har det, kan du bruke vann. Kraften helles deretter over kjøttet. Løken skjæres i grove biter og stekes i smør, til den er gyllen og helles over kjøttet. Kok ut pannen med elgkraft igjen. Stek soppen i smør og kok ut med kraft enda en gang. Tilsett pepper og laurbærblader. Om du har brukt vann og ikke kraft, tilsetter du 4 ss fond nå (helst viltfond, el. oksefond). La det hele koke i minimum 3 timer. Smak til med salt og pepper og jevn kraften litt med brun maisennajevner.

Servering:

Server bankekjøtt med erter, tyttebærsyltetøy og valgfrie poteter, gjerne kokte, som mormoren min brukte. Jeg liker å variere potene litt.

Du finner oppskrift på en perfekt potetmos her eller om du har lyst på ovnspoteter til, deles de i 2 eller 4 avhengig av størrelsen. Hell litt nøytral olje i en ildfast form, legg i potetene og rull dem rundt, så de får olje på alle kanter. Krydre dem med salt og pepper og sett dem i ovnen på 200 grader til de er møre. Snu litt på dem, så de får litt farge på alle kanter.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.