Svinefilet sous vide med rødvinskokt pære, rødvinssaus og spennende poteter

Svinefilet sous vide med rødvinskokt pære, rødvinssaus og spennende poteter er en nydelig middagsrett, som gjerne kan serveres til gjester. Om du ikke har sous vide, kan du brune svinet og steke det i ovnen i stedet. Kjernetemperaturen skal være ca. 70 grader når du tar det ut.

Dersom du lager pærene først, kan du bruke kokevæsken fra dem i sausen i stedet for tilsvarende ingredienser fra listen.

Sausen:

2 ss smør

1 finhakket løk

1 flaske rødvin

4 dl solbærsirup

Saft og skall av 1 båt sitron

1 kanelbark

1 stjerneanis

Noen kvister frisk timian

2-4 ss kalvefond

Pepper

Fres løken blank og myk i smøret. Tilsett vin, saft og krydder og la det koke inn til 1/4 av væskemengden. Smak til med kalvefond og pepper. Jevn med brun maisennajevner og server.

Potetene:

Kok poteter, det er fint om de ikke er kokefaste. Legg de ferdigkokte potetene over i smurt ildfast form. Knus potetene lett med en gaffel. Dryss over reven parmesan og panko, eller strøkavring. Risle over litt olivenolje og gratiner i ovnen på 200 grader, til toppen er sprø og gyllen. Du kan gjerne bruke grillelement.

Svinefilet sous vide:

Svinefileten krydres med salt og pepper og legges i sous vide på 58 grader i 1,5 time, før du tar den en kjapp runde på grillen eller i stekepanna, så den får fin gyllen farge. La den hvile i noen minutter, før du skjærer den opp.

Svinefilet sous vide
Svinefilet sous vide
Pærene:

Du finner oppskrift på pærene her.

 

Server svinefilet sous vide med rødvinskokt pære, rødvinssaus og spennende poteter med valgfrie grønnsaker, f.eks. blomkål, brokkoli eller romanesco.

Svinefilet sous vide med rødvinskokt pære, rødvinssaus og spennende poteter
Svinefilet sous vide med rødvinskokt pære, rødvinssaus og spennende poteter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tomatsuppe med egg

Tomatsuppe med egg er en klassiker, som mange har vokst opp med. Tomatsuppe spises over store deler av verden, men med en del variasjoner. Den lages på nesten samme måte i store deler av Nord- og Øst-Europa. Hjemmelaget tomatsuppe er mye bedre enn fra pose og det er ikke vanskelig å lage. Den kan brukes til mye forskjellig, både lunsj, forrett og som kveldskos.

1 finhakket løk

1 finhakket gulrot

2 fedd finhakket hvitløk

1 stilk finhakket stangselleri

1/2 finhakket chili

2 ss olivenolje

2 ss tomatpuré

0,5 liter grønnsakskraft ev. fond og vann eller buljongterninger og vann

2 bokser, eller 1 flaske hermetiske tomater (helst Mutti)

2 ss frisk finhakket oregano

salt

Nykvernet pepper

Fres grønnsakene i oljen i en kjele til oljen blir blank, uten at den får farge. Tilsett tomatpuré og la det frese i 1 minutt til, før du tilsetter grønnsakskraft, tomater og oregano.

La det koke i minimum 1 time, så grønnsakene er møre og tomatene blir søtere. Om du ikke har tid til å vente, kan du koke i 20 minutter og tilsette en klype sukker.

Kjør suppen jevn med stavmikser og smak til med salt og pepper.

Om du vil ha en rundere suppe, kan du røre inn 1 dl fløte eller 2 ss crème fraîche til slutt.

Server tomatsuppe med egg, delt i to og litt godt brød, f.eks. dette deilige grytebrødet.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Ovnsbakte rotgrønnsaker med kantareller

Ovnsbakte rotgrønnsaker med kantareller er lettvint og gir i tillegg et velsmakende tilbehør til både kjøtt og fisk. Det smaker så godt, at det nesten kunne spises uten noe tilbehør.

Jeg bruker, små, lekre poteter, rødbeter, gulbeter, rødløk. Potetene og løken deles i båter og betene i terninger. Jeg risler over litt olivenolje, krydrer og baker dem i ildfast form. Først på 300 grader, til det blir litt fart, deretter reduserer jeg til 150 grader og baker dem til fargen begynner å bli fin og gyllen.

Ovnsbakte rotgrønnsaker med kantareller
Ovnsbakte rotgrønnsaker med kantareller før steking

Her har jeg i tillegg stekt litt selvplukkede kantareller i smør i stekepanna og blandet alt sammen ved servering (smøret også).

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

P3

P3 er en ganske søt drink med bringebærsmak. Om du foretrekker den syrligere, kan du tilsette mer limesaft. Du kan også erstatte noe av brusen med club soda, for å få den mindre søt.

2 cl vaniljevodka

2 cl bringebærlikør

2 cl ferskpresset limesaft

Sprite

Isbiter

Lime til pynt

Fyll et glass med isbiter og et par skiver lime. Tilsett vodka, bringebærlikør og limejuice og fyll opp med Sprite. Rør rundt og pynt med en limebåt

P3
P3

 

Du finner masse spennende drinkoppskrifter, både med og uten alkohol, HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kald rømmesaus til fisk og skalldyr

Kald rømmesaus til fisk og skalldyr smaker godt til alle slags skalldyr, og stekt og grillet fisk. Den er også nydelig til røyket og gravet fisk.

3 dl rømme

2 ss finhakket gressløk

2 ss finhakket dill

1 glass rød kaviar

2 ss sitronsaft

Salt

Pepper

Bland alt sammen og smak til med salt og pepper

Kald rømmesaus til fisk og skalldyr
Kald rømmesaus til fisk og skalldyr

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mammas shortbread med karamell og sjokolade

Mammas shortbread med karamell og sjokolade er en deilig dessertkake fra Skottland.

Bunnen:

160 g smør, temperert

70 g sukker

1/2 vaniljestang (frøene) ev. 1 ts vaniljesukker

190 g mel

1/2 ts bakepulver

1 klype salt

Kle en form på ca. 22 x 22 cm med bakepapir. Visp smør og sukker lyst og luftig. Tilsett mel, bakepulver og salt og bland det raskt sammen til en luftig deig. Bre deigen jevnt utover i forma. Stek midt i ovnen på 200 grader i 15 min. til den har fått litt farge.

Karamellfyll:

1 boks søtet kondensert melk (ca. 400 g)

100 g smør i terninger

2 ss sirup

50 g sukker

1 klype salt

Bland alt i en kjele, kok opp over middels varme og la det småkoke mens du rører hele tiden i 5 min. Det skal tykne og bli lys gyllent. Hell karamellen over bunnen og stek videre i 10 min. på 175 grader.

Topping:

200 g sjokolade (mørk eller melkesjokolade)

1 ss kokosfett el. nøytral olje

Hakk sjokoladen og smelt den sammen med fett/olje over vannbad. Fordel sjokoladen jevnt utover karamellen.

Mammas shortbread med karamell og sjokolade
Mammas shortbread med karamell og sjokolade

La mammas shortbread med karamell og sjokolade stå kaldt i min. 3 timer før servering. Skjæres opp i rutemønster.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Enchiladas med mangold

Enchiladas med mangold er sunt og smaker godt. Om du ikke får tak i mangold, kan du bruke finstrimlet spinat.

500 g karbonadedeig

1 finhakka løk

1 reven gulrot

2 ss tacokrydder

1 finstrimla mangold

2 glass tacosaus

1 pk tortilla

200 g revet ost

Karbonadedeig og løk brunes før du tilsetter gulrot, mangold, tacokrydder og 1 glass tacosaus.

Rull blandingen inn i tortillas, legg dem i ildfast form, hell over 1 glass tacosaus, strø over ost og gratiner det i ovnen på 200 gradet, til osten er gyllen. Lag salat og guacamole.

Salaten består av mizuna, feltsalat og ruccola, men du kan selvfølgelig bruke hvilke salater du vil.

Jeg serverer tomat, agurk, mais og salatløk i egne boller, sånn at alle kan ta det de liker best.

Guacamolen består av avocado, chili, koreander, hvitløk, sommersar og limesaft som jeg kjører til en jevn blanding med stavmikser. Om du vil ha en mer vanlig guacamole, finner du oppskrift HER.

Enchiladas med mangold
Enchiladas med mangold

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Enchiladas med mangold
Enchiladas med mangold

Rekecocktail med sting

Denne rekecocktailen er en liten vri på en gammel slager. Den smaker best med ferske reker, men om du ikke har tilgang på det, kan du bruke frosne, eller til nød, fra lake, men da ville jeg skylt dem i kaldt vann og tørket av dem, før bruk.

1 pose majones

1 ss ketchup

1 ss grov sennep

1 ss worcestersaus

1 ss cognac

300 g pillede reker

Bland alt sammen og Smak til med pepper og litt cajennepepper

1/2 agurk i små terninger

1/2 paprika i små terninger

Litt isbergsalat

Legg isbergsalat i bunnen på porsjonsformer, legg rekesalaten oppa. Legg tilslutt agurk, paprika og pynt med en persilledusk.

Server rekecocktail sammen med noe med crunsj, f.eks. kjeks.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kremet laksesuppe

Kremet laksesuppe smaker nydelig, både til lunsj, som forrett eller som hovedrett, med litt godt brød til. Det passer med både annen rød fisk, hvit fisk eller en blanding av rød og hvit i denne suppa.

1 løk i terninger

2 fedd hvitløk, finhakket

Litt smør

2 dl hvitvin ev. eplemost

2 dl fiskekraft (ev. litt fiskefond og vann)

1/2 ltr melk

1/2 ltr fløte

2 gulrøtter i skiver (gjerne både oransje og gul)

1/2 finhakket fennikel og

10 cherrytomater, delt i to

200 g laks ev. annen fisk i terninger

1 neve finhakkede urter, jeg har brukt persille og det grønne fra fennikelen

Salt og pepper

Ev. litt sitron eller lime

Løk og hvitløk blankes i  litt smør, før du tilsetter hvitvin og lar det koke litt inn. Hell i fiskekraft, melk, fløte og tilsett litt nykvernet pepper.

Tilsett i gulrot og fennikel og la det koke i ca 10 minutter. Tilsett cherrytomater, delt i to og laks eller annen fisk i terninger. La suppen trekke i noen få minutter, til fisken er klar. Tilsett urter. Smak til om det trenger salt og mer pepper. Om suppen trenger mer syre enn fra hvitvinen, kan du tilsette litt sitron eller lime.

Jeg serverer kremet laksesuppe med hjemmelagde baguetter, som du finner oppskrift på HER.

Kremet laksesuppe
Kremet laksesuppe

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tom kah gai

Tom kha gai er en smakfull kyllingsuppe fra Thailand. De lager den med en hel kylling og med galangal. Denne oppskriften er en lettvint variant, med ingefær og kyllingfilet. Oppskriften er passe til 4 personer.

200 g ferdigkokt ris

3 kyllingfileter i terninger

100 g frisk, revet ingefær

2 fedd finhakket hvitløk

1 ts sitrongress fra glass

5 dl kyllingkraft (ev. vann og fond)

1 boks kokosmelk

1 boks kokoskrem

2 ss fishsauce

saft og revet skall av 1 lime

1/2 ts tørka chiliflak

2 ss frisk, finhakket koriander

1 finstrimlet paprika

2 finstrimlede vårløk

Kok risen etter anvisning på pakken.

Fres kyllingfileten i litt smør. Tilsett resten av ingrediensene, unntatt vårløk, paprika og ris.

La det koke i 15 minutter. Smak til med salt og pepper. Tilsett vårløk og paprika og la det koke et par minutter.

Server tom kah gai med kokt ris og litt koriander til pynt.

Tom kah gai
Tom kah gai

Du finner flere spennende og varierte matoppskrifter fra Thailand HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.