Kebab av lammekjøttdeig med cacık

Kebab av lammekjøttdeig med cacık er nydelig mat, som brukes på Balkan og i Iran, Irak, Syria og Tyrkia. Hva med å bytte ut burgeren på grillen med lammekebab? Denne varianten er laget av lammekjøttdeig, som du finner i frysedisken, om den ikke finnes fersk. Du kan også erstatte lammedeigen med karbonadedeig eller vanlig kjøttdeig.

1/2 kg lammedeig (eller karbonade)

1 ts mynte

2 egg

1 ss kebabkrydder

1 ts pepper.

Elt alt godt sammen og stek en liten prøvebolle i stekepanne, for å kjenne om den trenger mer krydder. Pakk deigen rundt grillspyd, ca. 200 g på hver og legg dem på grillen. Når de har fått fin farge på undersiden, kan du snu dem og grille dem ferdig.

Serveres med grillet mais og båtpoteter: Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skru ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Cacık, som er tyrkernes svar på du tzatziki, finner oppskrift på her.

 

Kebab av lammekjøttdeig med cacık
Kebab av lammekjøttdeig med cacık

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Biffsalat med mango- og karridressing

Biffsalat med mango- og karridressing er en av mine favorittsalater og om du ikke vil steke biff, kan du bruke roastbiff, som de har i alle matbutikker.


Dressingen:

1/2 beger creme fraiche

1 dl majones

1 ss karri

2 ss mangoeddik

Bland alt sammen og sett kaldt til den skal brukes.

Salaten:

Isbergsalat eller annen salat i strimler

Agurk i terninger

Minitomater, delt i 2

Paprika i små terninger

Reddik i tynne skiver

Mais

Bland alt sammen og fordel på tallerkener. Legg på biff eller roastbiff, hell over dressing og pynt med urter.

 

Biffsalat med mango- og karridressing
Biffsalat med mango- og karridressing

Du finner masse oppskrifter på spennende og velsmakende salater HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mandelkjernepudding med rød saus

Mandelkjernepudding med rød saus er en av favorittene mine fra barndommen og jeg er fortsatt veldig glad i denne desserten.

Denne oppskriften er passe til 6-8 personer.

Pudding:

3 dl fløte

5 dl melk

1 dl sukker

75 g maisennamel

3 plater gelatin (6 plater hvis du vil velve den over på fat)

Ca. 10 dråper mandelessens

2 egg, lettpiskede

50 g skåldede, grovhakkede mandler

Legg mandlene i kokende vann et par minutter, så det blir lett å fjerne skallet. Tørk av og grovhakk dem.

Bland fløte, melk, sukker og maisenna og kok det opp under stadig omrøring, så ikke maisennaen legger seg i bunnen og blir til klumper. Demp varmen så det får småkoke i ca. 5 minutter, mens du rører hele tiden.

Legg gelatinplatene i kaldt vann i 10 minutter, klem ut overflødig væske og rør den inn i den varme melkeblandingen. Ta kjelen av platen og rør i den så den blir litt avkjølt før du rører inn de sammenpiskede eggene.

Smak deg frem med mandelessens, det skal smake mildt av mandel, men ikke ta helt overhånd. Bland inn mandlene og hell puddingen i bolle eller en lett oljet, pen form til hvelving. Avkjøl puddingen i noen timer, gjerne over natta.

Rød saus:

1,5 dl vann

1,5 dl sukker

1 pose (400 g) frosne skogsbær

Alt blandes i en kjele og kokes opp. Kjør med stavmikser, hell blandingen igjennom en sil og avkjøl.

 

Mandelkjernepudding med rød saus
Mandelkjernepudding med rød saus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Malibu spritz

Malibu spritz er en frisk drikk, med mild smak av kokos, som passer godt i sommervarmen. Malibu er en hvit rom med kokossmak, som kommer fra Barbados.

25 ml Malibu
100 ml prosecco, cava eller tilsvarende
25 ml soda vann

Bland alt i et glass med is og pynt med en myntekvast.

Malibu spritz
Malibu spritz

 

Du finner mange spennende drinkoppskrifter, både med og uten alkohol, HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Dorade med middelhavstilbehør

Dorade med middelhavstilbehør gir næring til hyggelige ferieminner. Dorade eller gyllen havkaruss, som den heter på norsk, er en fisk som holder til langs vestkysten av Europa og i Middelhavet. Mesteparten av doraden som selges er fra oppdrettsanlegg og du får kjøpt den i en del ferskvaredisker i Norge. På Meny renser de den for deg og skraper skinnet for skjell, så den er enkel å håndtere.

Dorade selges som hel fisk og om du ikke er bekvem med å rense den selv, kan du be personalet i ferskvaren gjøre det for deg.

Dorade:

1 dorade per pers.

Persille

Olivenolje

Salt og pepper

Skyll fisken godt og klipp av de små finnene. Skjær tre snitt i hver side av fisken og fyll både snittene og buken med persille. Smør den godt med olivenolje og dryss salt og pepper, både inni og utenpå. Om du har grillrist til fisk, er det smart å bruke den. Legg doraden på direkte varme på grillen, til den er gyllen på begge sider. Flytt doraden over på indirekte varme til den har fått en kjernetemperatur på 45 grader. La fisken hvile i 5 minutter før du serverer den.

Middelhavstilbehør:

200 g minitomater, gjerne flere farger, delt i 2 eller 4, avhengig av størrelsen

100 g grønne oliven i skiver

100 g svarte oliven i skiver

2 ss kapers

7 ss olivenolje

2 ss sitronsaft

Friske urter til pynt, jeg har kjørvel

Bland oliven, kapers og tomater i en bolle. Bland sammen 7 ss olje og sitronsaft til en dressing, hell den over tomatblandingen og la det hvile i 1 time i romtemperatur, sånn at du får mest mulig glede av smakene.

 

Server dorade med middelhavstilbehør sammen med ovnsbakte perlepoteter, som du finner oppskrift på  HER og sitronbåter.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ovnsbakt breiflabb i bacon med røstipoteter og blåskimmelsaus

Ovnsbakt breiflabb i bacon med røstipoteter og blåskimmelsaus er nydelig, både som romsntisk middag for to og som selskapsmat.

800 g breiflabbfilet, delt i 4 biter.

2 pk. bacon

Salt og pepper

Skyll og tørk av fisken. Krydre den med salt og pepper. Pakk den inn i bacon og sett den i en smurt eller oljet ildfast form. Bakes i ovnen på 220 grader, til baconet er gyllent.

Røstien:

6 store poteter

1 løk

1 gulrot

1/2 sellerirot

1 ts salt

1/2 ts pepper

2 ss smør

Skrell og riv poteter og grønnsaker grovt. Legg de revne potetene i vann ca. 25 minutter, det binder røstien bedre sammen. Klem vannet godt ut med et kjøkkenpapir. Bland i salt og pepper. Stek røstien i porsjonsstørrelser, et par spiseskjeer røre pr røsti, ca. 5 minutter på hver side. Røstien kan også stekes som en hel kake i panna, snu den ved hjelp av et lokk.

Sausen:

2 finhakkede løk

2 ss smør

3 dl hvitvin

2 laurbærblader

2 ss kyllingfond

150 g blåskimmelost

5 dl fløte

Fres løken i smør til den er blank. Tilsett hvitvin og laurbærblader og la det koke inn til grøtkonsistens. Tilsett fløte, fond og osten og la det koke i noen minutter, til sausen får fin konsistens.

Server ovnsbakt breiflabb i bacon med røstipoteter og blåskimmelsaus med asparges eller andre grønnsaker etter smak og behag.

Ovnsbakt breiflabb i bacon med røstipoteter og blåskimmelsaus
Ovnsbakt breiflabb i bacon med røstipoteter og blåskimmelsaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Ungarns uavhengighetsdag

Ungarns uavhengighetsdag feires 15. mars, 20. august og 23. oktober. Dagen i dag feires med fyrverkeri langs Donau og morsomme småaktiviteter rundt omkring.

Ungarsk mat er variert, kreativ og har en unik smak og karakter. Ungarere elsker paprika og de bruker det til saus, lager suppe av dem, de fyller dem med kjøttsaus og mye mer. Nasjonalretten er gulasj og du finner oppskrift på deilig, hjemmelaget gulasj og flere andre ungarske retter HER.

Ungarns uavhengighetsdag

Ungarns uavhengighetsdag feires i dag, med fyrverkeri lamgs Donau og morsomme småaktiviteter rundt omkring.

Ungarsk mat er variert, kreativ og har en unik smak og karakter. Ungarere elsker paprika og de bruker det til saus, lager suppe av dem, de fyller dem med kjøttsaus og mye mer. Nasjonalretten er gulasj og du finner oppskrift på deilig, hjemmelaget gulasj og flere andre ungarske retter HER.

Ungarns uavhengighetsdag

Ungarns uavhengighetsdag feires i dag, med fyrverkeri lamgs Donau og morsomme småaktiviteter rundt omkring.

Ungarsk mat er variert, kreativ og har en unik smak og karakter. Ungarere elsker paprika og de bruker det til saus, lager suppe av dem, de fyller dem med kjøttsaus og mye mer. Nasjonalretten er gulasj og du finner oppskrift på deilig, hjemmelaget gulasj og flere andre ungarske retter HER.

Den internasjonale sexdagen

Den internasjonale sexdagen er i dag. Dagen ble startet av et kanadisk hockeylag, i forbindelse med at de ble nevnt i et sladreblad i Los Angeles i 2012. Oppfordringen var å ha sex hele denne dagen, altså i 24 timer. Jeg sier lykke til med det, men her er en kake som heter bedre enn sex, som kanskje kan nytes etterpå. Oppskriften finner du HER.