Mammas kalkun med waldorfsalat og fløtesaus

Mammas kalkun med waldorfsalat og fløtesaus smaker veldis godt. Det geniale med retten, er at du lager kjøttet og sausen i samme kjele.

1 kalkunbryst

1 boks rømme

Melk til det akkurat dekker kalkunen

50 g brunost

1 kyllingbuljongterning

3  ss tyttebærsyltetøy

Maisenna

Krydre kalkunbrystet med salt og pepper og brun det i en stekepanne med en god klatt smør.

Legg kalkunen i en kjele. Kok ut av panna med vann. Vannet helles over i kjelen, sammen med rømme, og melk til det akkurat dekker kalkunen. Tilsett brunost, kyllingbuljongterning og  tyttebærsyltetøy. Kok brystet ferdig i sausen. Ta opp og del i skiver. Jevn sausen med maisenna.

Server mammas kalkunfilet med fløtesausen og waldorfsalat, som du finner oppskrift på HER

Mammas kalkun med waldorfsalat og fløtesaus
Mammas kalkun med waldorfsalat og fløtesaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mørbrad av reinsdyr – med denne metoden får du det så mørt at du kan kutte den opp med skje

Mørbrad av reinsdyr er ikke den møreste delen av dyret, men det kan fikses. Mørbraden er fra Finnmark Rein og er kjempeflott og et godt utgangspunkt for masse deilige retter. Vi har vakuumpakket den med olje, krydder og urter og lagt det i Sous viden i 2 timer på 56 grader. Rett før servering har vi gitt kjøttet en rask runde i stekepanna, så det skal få litt farge. Om du ikke har sous vide, kan du brune det i stekepanna og legge det i ovnen på lav temperatur til steketermometeret viser 60 grader.

Kjøttet ligger i en marinade av olivenolje, pepper, timian og laurbærblader.

Server mørbrad av reinsdyr med båtpoteter, rotgrønnsaker og en deilig soppsaus.

 

Oppskrift på rotgrønnsaker finner du HER.

Sausen: 

Jeg bruker alltid brunost i viltsaus, sammen med einerbær fordi jeg synes det gir sausen en fantastisk smak av Norge.

2 løk i strimler

1 boks seterrømme

2 pakker skivet sopp

1 boks kremfløte

2 ts pepper

1 ss knuste einerbær

1 skvulp solbærsirup

50 g brunost

Brun løk og sopp i litt smør. Tilsett seterrømme og kremfløte, einerbær, pepper, solbærsirup og brunost. La det koke til brunosten har løst seg opp og rør så ikke sausen legger seg ved. Smak til med salt og sjekk om sausen trenger mer sødme. Du kan ev. tilsette mer solbærsirup.

Båtpoteter:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrur du temperaturen ned til 200 grader og la dem steke så de blir sprø utenpå og myke inni.

Om du heller vil ha kokte poteter eller potetmos til mørbraden, smaker det også godt.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vietnamesisk salat med nuoc namdressing

Vietnamesisk salat med nuoc namdressing er frisk og sprø. Det vietnamesiske kjøkken byr på mange smaker og her får du alle i en og samme salat, både surt, sterkt, søtt og syrlig. Denne salaten kan du lage dagen før den skal serveres. Jeg anbefaler at du bruker vietnamesisk fiskesaus i dressingen for best mulig smak.

1 pose reven gulrot (eller riv grovt selv)

1 paprika

1/4 isbergsalathode, finsnittet

1/2 agurk, i små terninger

1/2 rødløk, finsnittet

Alt blandes i en bolle.

Nuoc namdressing:

1 sterk rød eller grønn thaichili

1 fedd revet hvitløk

1 ss sukker

1,5 ts riseddik

1,5 ss friskresset limejuice

1,5 ss thai fiskesaus (nam plah) eller vietnamesisk fiskesaus (nuoc nam)

1,5 ss nøytral olje (solsikke, mais eller peanøtt)

Pepper

Bland alle ingrediensene til dressingen og hell over salaten

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Karamelldrøm med popcorn

Karamelldrøm med popcorn er en nydelig dessert, som mannen min har funnet opp. Om du ikke vil lage egen karamellsaus, kan du bruke Hersheys Sundae Sirup, som du bl.a. får hos Meny, men da må du røre inn en klype salt. Karamellisert popcorn selges bl.a. hos Kitchn og en del interiørbutikker.

Salt karamellsaus:

1/2 dl vann

2,5 dl sukker

6 ss smør, romtemperert

1,25  dl kremfløte, romtemperert

1 ts Maldonsalt

Del smøret i biter og sett det til side.

Rør sammen sukker og vann i en kjele, og varm opp på medium varme, så sukkeret løser seg opp. Kok til vannet fordamper, så sukkeret karamelliseres. Tilsett smøret og visp til det har smeltet. Ta kjelen av platen og hell i kremfløten i en tynn stråle mens du visper konstant til alt er blandet. Visp inn Maldonsaltet og avkjøl karamellen i 10 minutter.
Hell over i lufttett beholder og sett i kjøleskapet til den skal brukes.

Karamelldrømmen:

125 g ricotta

150 g sukker

2 egg

150 g salt karamellsaus + litt til å helle over til slutt

Karamellisert popcorn

Spiselige blomster, bær eller frisk mynte

 

Pisk eggedosis av eggeplommer med halvparten av sukkeret, før du mikser inn ricotta og salt karamell, til du har en glatt masse.

Skill eggeplommer og hviter fra hverandre. Pisk hviten med halvparten av sukkeret, til du har en stiv marengs. Skjær marengsen inn i eggedosisblandingen.

Hell blandingen over i porsjonsglass og sett kaldt til du skal pynte og servere den.

Servering:

Legg på popcorn og hell over litt karamellsaus. Pynt med spiselige blomster, bær eller frisk mynte. Vi har brukt bær fra hagen, som gjestene kan plukke av stilkene selv.

Karamelldrøm med popcorn
Karamelldrøm med popcorn

 

Du finner masse dessertoppskrifter, både tradisjonsrike og spennende varianter fra rundt om i verden HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lam som ved Middelhavet

Lam som ved Middelhavet er en fusionrett fra Middelhavet, med salat og tzatziki fra Hellas og poteter fra Frankrike. Jeg har fått tak i lår av villam, som er mye mindre enn vanlige lammelår, men du kan bruke lammeskank eller kjelår i stedet.

 

Lammet:

1 lår av villam per pers

1 løk i båter per pers

1/2 glass hvitløk i olje per pers

1 dl vann per pers

Salt og pepper

Fordel alle ingrediensene i en passe stor form og lammet på toppen. Krydre med oregano, salt og pepper. Dekk til med aluminiumsfolie og sett i ovnen på 180 grader i ca 2 timer. Ta av folien mot slutten, sett opp temperaturen til 200 grader og la det stå til det får fin brunfarge.

 

 

Tzatziki:

3 dl yoghurt naturell, gresk type

1 slangeagurk, revet grovt, tilsatt litt salt og fått renne av seg 15 min. i dørslag

1/2 ts salt

2 fedd hvitløk, finhakket

1/2 ts nykvernet pepper

Litt sitron

Blandes og smakes til med hvitløk, salt, pepper og sitron. Tzatzikien blir bare bedre av å få stå i kjøleskapet i noen timer, så smakene får satt seg.

Pommes noisettes:

Du kan kjøpe pommes noisettes ferdige i frysedisken, men hjemmelaget smaker selvfølgelig best. Om du vil se bilder fra jeg lager dem, finner du det HER.

750 g mandelpoteter

5 eggeplommer

150 g smør

Salt og nykvernet pepper

100 g mel

100 g strøkavring

2 egg, sammenpisket

2 dl frityrolje

 

Skrell og kok potetene i vann, tilsatt salt, til de er møre og la dem dampe godt av seg. Mos dem, sammen med smør, ta blandingen av platen og rør inn eggeplommene, en etter en. Smak til med salt og pepper.

Hell melet i én bolle, sammenpisket egg i den neste og strøkavring i en tredje bolle.

Form små boller, på størrelse med hasselnøtter og vend dem i først i mel, deretter egg og til slutt i kavring. Legg dem på en tallerken, til du har laget ferdig alle.

Varm opp olje til 180 grader i en gryte, eller bruk frityrgryte eller airfryer. Friter pommes noisettes til de er gylne, gjerne i flere omganger, avhengig av størrelsen på gryta.

Spre dem på en tallerken dekket med absorberende kjøkkenpapir. Server pommes noisettes varme.

Gresk salat: 

1 rødløk i ringer

1 agurk i terninger

2 tomater i terninger ev. minitomater, delt i 2

200 g fetaost i terninger

1/2 potte finhakket fersk oregano

1,5 dl god oliven i skiver

Bland salaten i en bolle

Dressing: 

1/2 dl god olivenolje

1 ss rødvinseddik

Salt og pepper

Bland ingrediensene til dressingen, smak til med salt og pepper og hell den over salaten.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Spareribs med coleslaw og båtpoteter

Spareribs med coleslaw og båtpoteter er en deilig matrett fra USA. Den ferdigmarinerte spareribsen du får kjøpt er alt for salt etter min smak. I tillegg synes jeg ikke den er mør nok, så jeg har funnet min egen metode for å gjøre den bedre.

Jeg legger den i langpanne i ovnen, fyller i ca. 2 dl vann, tar folie over og setter den på 100 grader i ca. 4 timer. Deretter har jeg variert litt i forhold til været. Om det er utevær, har jeg brunet den på en folie på grillen og om det er innevær, har jeg tatt av folien, helt av vannet om det er for mye og brunet den på 200 grader. For begge metodene, smører jeg på Sweet Baby Ray’s Hickory & Brown Sugar saus hvert kvarter, til spareribsen har fått lekker, blank og brun overflate. Jeg kan garantere at den er så mør, at den faller av beina og smaker helt nydelig.

Båtpotetene:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, f.eks. paprika, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Coleslawen lager du enkelt ved å blande:

1 pose majones

1 boks creme fraiche

½ lime, kun saften

2 ss sukker

2 ss HP saus

4 ss agurkmiks

1 ss eplesidereddik

salt og pepper

1 pose med ferdigrevet gulrot og kål

Om du har lyst på litt mer jobb, kan du rive gulroten og finsnitte kålen selv.

Du finner flere spareribsoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Enchiladas

Enchiladas er en vanlig rett å spise i Mellom-Amerika og en super fredagsrett. Jeg har laget den med karbonadedeig av storfe, men du kan også lage den av kyllingdeig, eller vilt, som f.eks. elg.

500 g karbonadedeig

1 finhakka løk

1 reven gulrot

2 ss tacokrydder

1 boks mais

2 glass tacosaus

1 pk tortilla

200 g revet ost

Karbonadedeig og løk brunes før du tilsetter mais, tacokrydder og 1 glass tacosaus. Rull blandingen inn i tortillas, legg dem i ildfast form, hell over 1 glass tacosaus, strø over ost og gratiner det i ovnen på 200 grader, til osten er gyllen. Lag frisk salat og server enchiladas med tacochips, guacamole, som du finner oppskrift på HER eller rømme.

Enchiladas
Enchiladas

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hjortesuppe

Hjortesuppe smaker deilig en mørk høstkveld eller en kald vinterdag. Jeg har brukt kraft jeg hadde i fryseren, men du kan også bruke viltfond, som du får kjøpt i matbutikken.

1/2 sellerirot i terninger

4 gulrøtter i skiver

1/2 purre i strimler

1 finhakket løk

600 g forpart av hjort, f.eks. høyrygg delt i terninger

4 kvister timian

4 kvister rosmarin

Salt og pepper

4 laurbærblader

2 ss olivenolje

4 fedd finhakket hvitløk

1 liter hjortekraft, eller viltfond og vann

4 poteter i terninger

Salt og pepre kjøttet og brun det i en gryte med løken i litt olje. Tilsett alle ingrediensene unntatt potetene. Hell på mer kraft så kjøttet og grønnsaker dekkes. Kok opp og skum av suppen med en øse. Senk temperaturen til medium og sett på lokk. La suppen småkoke i to timer eller mer, til kjøttet er mørt. Tilsett potetterningene og la suppen trekke på samme temperatur til potetene er kokt.

Server hjortesuppe med flatbrød eller annet godt brød, som f.eks. valnøttbrød, som du finner oppskrift på HER.

Du finner mange flere viltoppskrifter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lettvinn pastarett med kylling og pestosaus

Lettvinn pastarett med kylling og pestosaus passer til ganen til de aller fleste. Vi lager den ofte etter en lang arbeidsdag, når vi vil ha maten raskt på bordet.

3 dl fløte

1 egg

1 dl hjemmelaget pesto (eller ferdiglaget)

Salt og pepper

4 kyllingfileter i terninger

100 g sopp i skiver

1 løk i strimler

1 pakke parmaskinke

Bland sammen fløte, egg, pesto, salt og pepper, i en kjele og la det koke noen minutter under omrøring.

Stek kyllingfileter i litt olje, sammen med sopp og løk.

Skinken legges utover bakepapir og stekes på 100 grader i ovnen til den blir sprø og knuses til små biter.

Kok pasta etter anvisning på pakken.

Ved servering blandes pasta, saus og kyllingblandingen. Strø over revet parmesan og knust spekeskinke og pynt med litt basilikum.

Du finner oppskrift på hjemmelaget pesto HER.

 

Lettvint pastarett med kylling og pestosaus
Lettvinn pastarett med kylling og pestosaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Indrefilet av reinsdyr med bakte perlepoteter og saus med sopp og blåskimmelost

Indrefilet av reinsdyr med bakte perlepoteter og saus med sopp og blåskimmelost er nydelig festmat. Det vanligste til vilt er en viltsaus, men hvorfor ikke variere med litt nye smaker. Her har jeg laget en saus med blåskimmelost i.

Sausen:

2 finhakkede løk

1 pakke sjampinjong eller helst kantareller, om du får tak i

2 ss smør

2 laurbærblader

3 dl hvitvin

2 ss viltfond

150 g blåskimmelost

5 dl fløte

1 ss konjakk

Løken og soppen brunes godt i smør. Tilsett hvitvin og laurbærblader og la det koke inn til grøtkonsistens. Tilsett fløte, viltfond, cognac og osten. Kok i noen minutter, til sausen får fin konsistens.

 

Oppskrift på bakte perlepoteter finner du HER.

Reinsdyrfileten saltes og pepres og brunes raskt i grillen og legges deretter høyere opp i grillen i ca. 5 minutter. Pass på at den fortsatt er rød/rosa.

Pyntes med urter og serveres med f.eks. brokkoli, blomkål, eller rosenkål.

 

Indrefilet av reinsdyr med bakte perlepoteter og saus med sopp og blåskimmelost
Indrefilet av reinsdyr med bakte perlepoteter og saus med sopp og blåskimmelost

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.