Ukraina ble grunnlagt på denne dagen i 1991, etter at Sovjetunionen ble oppløst.
Ukraina er Europas nest største land, med fruktbar jord, hvor de dyrker korn og grønnsaker. Ukraina har mange felles mattradisjoner med Russland og flere av de andre landene rundt seg, så en del av tradisjonsmaten kommer fra andre land.
Om du vil lage noe godt fra Ukraina, kan du få inspirasjon HER.
Kylling Kiev eller kylling Kyiv er en nydelig rett fra Ukraina, som er laget av flatbanket kyllingfilet, rullet rundt kaldt kryddersmør, og belagt med egg og strøkavring eller panko.
Fyll:
90 g smør, romtemperert
2 ts persille, finhakket
2 fedd hvitløk, veldig finhakket
Bland alt i en bolle, form til 2 pølser på ca. 10 cm. Rull pølsene inn i plastfolie og legg i fryseren i 30 min.
Kyllingbrystene:
2 kyllingbryst på ca. 200 – 250 g, uten skinn og ben
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1 egg, sammenpisket
1 dl mel
2 dl panko (strøkavring)
Olje til fritering (ca. 1 liter)
Legg kyllingbrystene mellom to stykker med plastfolie, bank dem flate til 1/2 cm med den flate siden av en biffbanker og krydre med salt og pepper på begge sider.
Legg en pølse med smør i den ene enden, brett sidene inn over smøret og rull kyllingfiletene stramt. Pakk inn i folie igjen og vri endene godt sammen, så kyllingfiletene får en fin og fast pølseform. Legg i fryseren i 30 minutter til overflaten er ganske fast å ta på, men ikke helt frosset.
Ha egg, mel og brødsmuler i hver sin bolle. Dekk kyllingrullene med mel og rist av det overflødige. Rull deretter i egg og la overflødig egg dryppe av. Til slutt ruller du dem til i panko og trykker pankoen godt på, så den fester seg.
Rull kyllingfiletene i plastfolie igjen, stram godt til og legg dem i fryseren i 30 minutter til. De skal føles ganske faste, men ikke frosne.
Varm frityrolje (ev. rapsolje eller maisolje) i en tykkbasert gryte til 190 grader. Legg kyllingrullene forsiktig i oljen og friter til de får fin gyllen farge. Snu dem hele tiden, så fargen blir jevn og fin.
Server med ønsket tilbehør, f.eks. erter og potetmos, som du finner oppskrift på HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Grillspyd med lam og tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка) vekker gode sydenminner hos flere enn meg, tenker jeg. Grillspyd kan varieres i det uendelige og smaker ekstra godt en varm sommerkveld. Dette er laget med båtpoteter og lammekjøtt, men du kan gjerne erstatte kjøttet med f.eks. biff, kylling eller svin. Denne oppskriften er passe til 4 personer.
600 g lammekjøtt i store terninger (f.eks. flatbiff eller ytrefilet)
1 dl rødvin
0,5 dl nøytral olje
2 ss tzatzikikrydder
Start med å blande marinaden til kjøttet, legg i kjøttet og la det marinere i minimum 2 timer, gjerne over natten.
Tre kjøttet på spyd, sammen med f.eks. båter av løk og store paprikabiter. Grillspydene grilles i noen minutter på hver side. Lammekjøttet kan med fordel være rosa i midten.
Tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка):
1/2 hvitløksfedd
250 ml yoghurt
1 ts tørket mynte
150 g agurk, skrelt og finhakket
salt
Mos hvitløksfedd med litt salt i en morter. Bland yoghurt, hvitløk og mynte i en bolle. Vend inn agurken, smak til med salt og pynt med et mynteblad.
Server grillspyd med lam og tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка) med båtpoteter.
Potetene:
Risle litt olivenolje i en langpanne. Del potetene i båter, legg dem i langpanna, dryss over salt, pepper og tzatzikikrydder. Risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke videre til de er sprø utenpå og myke inni.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Raclette er en fransk/sveitsisk matrett, som er oppkalt etter osten som smeltes og helles over maten. Du bruker et spesielt raclettejern (raclettegrill), hvor ønsket kjøtt og grønnsaker stekes å en plate på toppen og osten smeltes i små former under.
Du kan bruke et slags kjøtt, eller flere forskjellige. Det vanligste er storfe, svin, lam og kylling. Grønnsakene kan f.eks. være delikatesseløk, paprika, tomat og squash.
Det hyggelige er at du deler alt i passe stykker i forkant og legger det i forskjellige boller, så hver enkelt kan steke sin mat selv.
Jeg foretrekker å servere raclette med ovnsbakte perlepoteter eller båtpoteter, men om du foretrekker kokte poteter, er det helt ok.
Det finnes et eget raclettekrydder, som kan minne om grillkrydder, men du kan bruke det krydderet du ønsker.
Om du vil, kan du i tillegg til smeltet ost, bruke en eller flere sauser.
Det smaker godt med litt frisk salat og små, sylteagurker til. Raclette er sosialt og hyggelig å spise med flere og om du ikke har prøvd, kan jeg anbefale denne deilige maten fra alpene.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tacopizza eller texmexpizza kan gjøres så sterk eller svak du ønsker og du kan også variere tilbehøret. Jeg synes den er en fin variasjon på tacofredagen. Jeg lager mitt eget tacokrydder og synes det er smart, for de du kjøper er veldig salte.
Bunnen:
550 g mel, helst tipo 00
1 ts salt
1/2 pk pizzagjær
1 ts honning
1 ss olivenolje
Ca. 3 dl kaldt vann
Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer å kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann, ev. juster med mel.
Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg legger på fyllet.
Stek karbonadedeigen og løken i litt olje, til det har fått en fin brunfarge. Tilsett krydder og tacosaus og rør gods sammen. Bre blandingen utover pizzabunnen. Legg på ost, tomater og jalapeño. Stek midt i ovnen på 200 grader. Når det begynner så vidt å få litt farge, stikkes tortillachipsen ned i pizzaen. De smaker ekstra godt når de får bli litt lune.
Etter steking (frivillig):
Lime i båter
Koriander
Legg på limebåter og koriander rett før servering. Jeg serverer tacopizza sammen med rømme eller guacamole, som du finner oppskrift på her, og noen ganger en hjemmelaget salsa, som du finner oppskrift på her.
Røykelaks med Skagensalat er en forrett som kan gjøres nesten klar på forhånd, så den er grei å servere til mange gjester. Denne oppskriften er passe til 8 personer og vi synes den smaker nydelig.
400 g røykelaks
160 g rensede, hakkede reker
160 g hakkede krepsehaler
2 ss majones
2 ss finhakket gressløk
3 dl creme fraiche
3 ss hakket dill
2 ts sennep
2 ts sitronsaft
4 landbrødskiver
Bland sammen reker, krepsehaler, creme fraiche, majones, gressløk, dill, sennep og sitronsaft.
Skjær vekk skorpen på landbrødskivene og del dem i små krutonger. Ristes i varm panne med litt olje. Legg dem på et kjøkkenpapir for å trekke ut overflødig olje.
Fordel lakseskivene på tallerkener, legg på skagensalaten og pynt med litt ørret- eller lakserogn, brødkrutonger og dill. Du kan også servere røykelaks med Skagensalat på et fat og la gjestene forsyne seg med ønsket mengde selv.
Du finner masse spennende oppskrifter på forretter, både norske og fra resten av verden, HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Rullekake med hasselnøtter, sjokolade og banan er nok min favorittrullekake. Den kan serveres både som dessert og som en kake til kaffen.
3 egg
1,5 dl sukker
100 g hasselnøtter
1 ss potetmel
1 ts bakepulver
Fyll:
4 dl kremfløte
2 ss sukker
2 bananer
100 g firkløver
Pynt:
bananskiver
grovhakket sjokolade
Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Mal nøttene eller finhakk dem i en hurtigmikser.
Sikt mel og bakepulver sammen og vend det inn i eggedosisen sammen med de malte nøttene. Bre røren utover i en langpanne kledd med bakepapir. Stek kaken midt i ovnen ved 200 grader i ca. 10 min.
Legg bakepapir på benken og strø litt sukker på. Hvelv rullekaken på papiret og la formen ligge over kaken til den er litt avkjølt.
Pisk fløte og sukker til krem. Bre kremen over kaken og spar litt til å dekke rullekaken med til slutt. Legg på bananskiver og dryss grovhakket sjokolade over. Spar litt til å pynte kaken med.
Rull sammen kaken og sett den på et fat. Smør på resten av kremen, dryss over sjokolade og sett den kjølig til rett før servering. Pynt med bananskiver.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Steam buns med laks er en nydelig rett med harmoniske smaker. Om du ønsker den sterkere, kan du tilsette chiliflak. Denne oppskriften er passe til 4 pers.
Laksen:
2 dl soyasaus
4 ts honning
3 ss sesamolje
4 ts revet ingefær
4 finhakkede hvitløksfedd
600-800 g laksefilet
Rør sammen soyasaus, honning, sesamolje, ingefær og hvitløk, smør det på laksefileten og mariner i ca. 30 minutter.
Stek laksefileten i ca. 20 minutter ved 145 grader i ovnen eller i en stekepanne med litt olje til den flaker seg. Rør lakseflakene sammen med marinaden.
Sausen:
200 g majones
2 dl søt chilisaus
6 ts soyasaus
Chiliflak (valgfritt)
Rør alt sammen og sett kaldt til den skal brukes.
Agurken:
300 g agurk i avlange skiver
3 ts Ponzu med sitron
Mariner agurkskivene med ponzusausen.
Serveres laksen med agurken, sausen, steam buns (bao buns) og valgfrie grønnsaker, f.eks. paprika i stimler og koriander
Det er også godt med salat og spirer til. Du kan kjøpe steam buns i mange dagligvarebutikker, eller du kan lage dem selv og finner oppskrift her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Denne retten passer godt til gjester og potetrosene ser imponerende ut og de er ikke kompliserte å lage.
Potetroser:
Pr rose:
1 skive bacon
1 potet i tynne skiver
ønsket krydder
smør til pensling
Legg bacon på en fjøl og fordel tynne potetskiver. Dryss på ønsket krydder eller urter. Husk at baconet gir fra seg salt. Rull sammen, stikk en coctailpinne inn i enden av rullen og plasser i en ildfast form, rislet med litt olje. Pensle med smør og sett langt ned i ovnen på 180 grader i ca 40-60 min avhengig av størrelsen på rosene. Pass på at de ikke blir for mørke. Legg ev. over litt aluminiumsfolie på slutten. Ta ut coctailpinnene før servering.
Om du vil se video av hvordan du lager potetrosene, kan du trykke her.
Sausen:
1 finhakket løk
1 ss smør
2 fedd finhakket hvitløk
2 dl rødvin
1 kvast finhakket rosmarin
2 ss god balsamico
2 laurbærblader
kokes inn
1 ss dijonsennep
4 ss akasiehonning
1 dl lammekraft
ev. brun maisennajevner
salt og pepper
Brun løken i smøret. Tilsett hvitløken og la den surre med i noen minutter. Tilsett rødvin, rosmarin, balsamico og laurbærblader. La det koke inn til det nesten ikke er væske igjen. Tilsett sennep, honning og lammekraft. Om sausen er for tynn, tilsettes litt maisenna. Smak til med salt og pepper.
Lammekotelettene:
La kotelettene ligge en halvtime i romtemperatur før de krydres med salt og pepper og stekes på middels høy varme i smør, 2-3 min. på hver side.
Deretter skrus de ned til lav varme og stekes i to til tre minutter til, gjerne sammen med noen hvitløksfedd.
Du kan også grille dem i 2-3 min. på hver side, om du heller ønsker det.
Server med valgfrie grønnsaker, f.eks. brokkoli og asparges.