Skolebrødstang

Skolebrødstang smaker deilig og er ikke vanskelig å lage. Skolebrød var en av mine barndomsfavoritter. Jeg spiste alltid rundt først og sparte det gule til slutt. Jeg gjør forresten det enda. Denne oppskriften gir to deilige, luftige skolebrødstenger. De kan fryses, men da bør du vente med melis og kokos til du skal bruke dem.

Deigen:

3,5 dl lunken melk

70 g smeltet smør

50 g gjær

1 sammenpisket egg

80 g sukker

1 ts kardemomme

1 ts salt

1/2 kg mel

1/4 ts bakepulver

Fyll:

3 dl vaniljekrem, hjemmelaget eller ferdigkjøpt

Alt eltes sammen og heves lenge, gjerne et par timer. Del deigen i to like emner og form dem til to flate leiver, ca 10 cm brede og i hele lengden av stekebrettet. La dem heve lenge igjen, gjerne en time eller to til, før du presser et spor med to fingre på midten i hele lengden.

Fyll sporet med vaniljekrem, sett dem i midt i ovnen og stek dem på 200 grader til de er gylne og fine (ca. 12 – 15 minutter).

Jeg pensler dem etter jeg tar dem ut av ovnen. Da gir jeg dem et strøk med en blanding av sammenpisket egg og melk. Dette gir en fin og blank overflate.

Avkjøl skolebrødstangen, så ikke melisen smelter og renner av.

Glasur:

5 dl melis

3 ss vann

150 g kokos

Bland sammen vann og melis og smør det på hver side av vaniljekremen. Dypp skolebrødstangen i kokos, del i skiver og nyt.

Skolebrødstang
Skolebrødstang

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vaniljeis med pasjonsfruktsaus og sjokoladepynt

Vaniljeis med pasjonsfruktsaus og sjokoladepynt er en nydelig dessert, som du enten kan lage helt fra bunnen, eller kjøpe både is og saus ferdig i butikken. Uansett er denne desserten en velsmakende avslutning på et godt måltid.


Vaniljeis:

2 vaniljestenger av god kvalitet (f.eks. Tahiti)

5 dl melk

3 dl fløte

6 eggeplommer

200 g sukker

Del vaniljestengene på langs og skrap ut frøene. Kok langsomt opp melk og fløte med vaniljestengene inkludert frø. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter under lokk. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Tilsett melk og vaniljeblandingen i eggedosisen under omrøring. Ta denne blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring til det tykner. Sil blandingen over i en bolle og avkjøl. Kjør i iskremmaskin til den er ferdig. Om du ikke har ismaskin, kan du sette det i frysenen i en vanlig bolle og røre hver halvtime, til den er stiv. Resultatet blir nesten like bra som med maskin.

Pasjonsfruktsaus:

10 pasjonsfrukt

120 g sukker

1 dl vann

Del pasjonsfruktene i to og skrap ut fruktkjøttet. Kjør fruktkjøttet kjapt med en stavmikser til du får en litt jevnere blanding, men ikke så du knuser alle fruktstenene. Kok det opp med sukker og vann og la det småkoke i et par minutter.

Sett sausen kaldt til den skal serveres.

Om du ikke vil lage sausen selv, kan du kjøpe den ferdig hos Claras i Hokksund, eller på nettet.

Sjokoladepynten finner du oppskrift på her.

Vaniljeis med pasjonsfruktsaus og sjokoladepynt
Vaniljeis med pasjonsfruktsaus og sjokoladepynt

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kanin som på Malta

Kanin som på Malta er kanin marinert og kokt i rødvin og servert med enten potetmos eller ovnsbakte småpoteter. 1 kanin er vanligvis passe til 2 personer, men det er viktig at marinaden dekker kaninen, så det er litt vanskelig å forutse mengde rødvin. Selv om du lager retten av 2 kaniner, kan det hende det holder å gange oppskriften med kun 1,5. God rødvin er viktig i denne retten, så velg en som er fruktig.

1 kanin

Rødvin så det dekker

Litt smør og olje til steking

6 fedd hvitløk, hele

2 løk i strimler

2 laurbærblader

Kyllingfond

Pepper

Frosne erter

Ev. maisennajevner

Del kaninen i 8 deler slik: Skjær av lårene, skjær av bryststykkene og del skroget i 4 deler.

Legg alle delene i en gryte, hell over rødvin så det dekker og tilsett hvitløk, løk og laurbærblader. La kaninen ligge i marinade, helst over natten, men minimum i 6 timer. Ta opp kaninen fra marinaden rett før du skal brune den. Varm opp smør og olje i en stekepanne og brun kaninbitene på alle kanter. Samtidig koker du opp marinaden og legger kaninen tilbake i den, etter hvert som den er ferdig brunet. Kok kaninen i 2 timer, den første timen under lokk og den andre uten, så marinaden tykner til en god saus. Smak til med pepper og kyllingfond, til du synes den er passe salt. Om du vil ha tykkere saus, kan du røre inn litt maisenna mot slutten av koketiden.

Hell i frosne erter, kok opp og server kanin som på Malta.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bellini

Bellini er en cocktail med hvite fersken og prosecco, som kommer fra Harry’s Bar i Venezia. Siden du får kjøpt ferskenpuré som drinkmiks, er det enkelt å lage denne nydelige drinken.

Fyll champagneglass 1/4 med ferskenpuré. Fyll opp glasset med prosecco og rør forsiktig.

 

Bellini
Bellini

Du finner mange spennende drinkoppskrifter, både med og uten alkohol, HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Crispy urtekylling med pasta

Crispy urtekylling med pasta er en av mine Middelhavsfavoritter. Kyllingen blir helt fantastisk med det crispy urteskallet. Panko er en slags grov strøkavring og fås i de fleste matbutikker nå. Du finner den i hyllene med asiatisk mat. Du kan ev. lage den selv, ved å knuse tørr loff eller kavring litt grovt.

Crispy urteskall:

200 g panko

1 bunt bladpersille

2 fedd hvitløk

50 g revet parmesan

1/4 flaske olivenolje

Rør alt sammen til en tykk grøt og sett kaldt til den skal brukes.

Pastaen:

1 løk

2 hvitløksfedd

1 knust, tørket chili

6 ss olivenolje

3 dl hvitvin

10 minitomater, delt i to

10 oliven i skiver

Salt og pepper

500 g spagetti kokt etter anvisning på pakka

1 bunt finhakket bladpersille

Finhakk løk, hvitløksfedd og chili og fres det i olivenolje. Tilsett hvitvin, oliven og tomater og la det  koke i noen minutter under lokk. Smak til med salt og pepper og rør inn persille og nykokt spagetti rett før servering.

Kyllingen:

200 g kyllingfilet per person

Salt og pepper

Olivenolje til steking

Stek kyllingfiletene i stekepanne i 2 min. på hver side, før du legger dem over i en ildfast form. Smør på panko- og urteblandingen og sett formen midt i ovnen på 200 grader og steker til skorpen blir sprø og gyllen.

Servering:

Legg pastablandingen i bunnen på hver tallerken og kyllingen oppa, så skorpen holder seg sprø. Pynt gjerne med litt friske urter.

 

Crispy urtekylling med pasta
Crispy urtekylling med pasta

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Snickersbrownies

Snickersbrownies er en kake jeg gjerne bruker som dessert. Den er svært mektig, og smaker helt nydelig. Om du har glutenallergi, kan du erstatte hvetemelet med glutenfri fin kakemiks.

Brownie

90 g mørk sjokolade

100 g hvit sjokolade

100 g smør

2 egg

4,5 ss kakao

2 ½ dl sukker

2 dl hvetemel

1 ts vaniljeekstrakt

2 ss kakao

1 ts vaniljesukker

1 ts bakepulver

Hakk sjokoladen i biter og smelt med smør på lav varme under omrøring. Sett til side og avkjøl noe.

Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett kakao, mel, vaniljeekstrakt, vaniljesukker, bakepulver, kakao og sjokoladeblandingen og pisk til en glatt røre.

Kle en rund, ildfast form med bakepapir. Hell røren i formen og stek i 25 minutter på 175 grader. Avkjøl helt.

Marsmallowfyll

150 g marshmallows

1 ss sirup

1 dl peanøttsmør

2 dl salte peanøtter

Smelt marshmallows i en glassbolle i mikrobølgeovn på full varme i 2 minutter. Rør inn sirup og peanøttsmør med en slikkepott, spre fluffen utover brownie-kaken og dryss peanøtter over.

Karamell

1 dl vann

2 dl sukker

1 ss smør

1 dl fløte

Smelt sukker med vann til karamell i en liten gryte. Ikke rør i sukkeret før det er smeltet, begynner å boble og har fått en gyllen karamellfarge. Dra gryten av varmen, pass på så du ikke brenner deg! Vent ett minutt eller to før du rører inn smør og fløte. Avkjøl til romtemperatur og hell karamellen over peanøttene. Sett kaken i kjøleskapet så karamellen stivner.

Topping

300 g hvit eller lys kokesjokolade

Del kokesjokolade i biter og smelt over vannbad:

Fyll litt vann i en kjele, kok opp og hold en glass- eller metallbolle over. Bunnen må ikke treffe vannet. Smelt sjokoladen under omrøring. Pass på at det ikke blir for varmt eller at det kommer vann i sjokoladen for da korner den seg.

Hell smeltet sjokolade over karamellen og sett kaken til avkjøling i kjøleskapet. Del i stykker med en skarp, varm kniv og server.

Snickersbrownies
Snickersbrownies

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gresk pizza med kjøttdeig

Gresk pizza med kjøttdeig er veldig populært hos oss. Om du liker gresk mat, er denne en vinner. Den har ikke vanlig tomatsaus, men en deilig hvit pizzasaus, med en mild smak av tzatziki.

Bunnen:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ts sukker

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.

Pizzasausen:

1 boks creme fraiche

2 ss tzatzikimix (pulver/krydder)

1 ts pepper

ev. salt, men tzatzikimix inneholder også salt, så smak til

Rør alt sammen og smør utover pizzabunnen.

Fyll:

400 g kjøttdeig, gjerne av lam

2 ss tzatzikimix (pulver/krydder)

1/2 ts pepper

ev. salt, men tzatzikimix inneholder også salt, så smak til

Alt brunes og fordeles over pizzabunnen.

Legg på:

20 minitomater delt i to

1 rødløk i strimler

1/2 glass sorte oliven i skiver

1 pk fetaost, jeg liker å bruke en som er laget av saue- og geitemelk, men du kan også bruke en av kumelk

1 pk 4 oster

Stek på 200 grader i 20-25 minutter, til osten er gyllen.

Pynt:

1 neve fersk persille til å drysse over etter steking

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Halvknuste poteter med parmesan

Halvknuste poteter med parmesan er knallgodt til biff, koteletter, kylling og det meste av grillmat.

1 kg poteter med skall

4 ss extra virgin olje (raps eller oliven)

100 g revet parmesan

Salt og nykvernet pepper

Kok potetene med skallet på. Risle en ildfast form med halvparten av oljen Legg potetene i formen og knus dem utover med en gaffel. Dryss over salt, pepper og parmesan. Sett i ovnen på 200 grader til potetene er gylne.

Som variasjon smaker det godt med forskjellige krydderblandinger, som passer til tilbehøret, f.eks. kyllingkrydder eller biffkrydder.

Halvknuste poteter med parmesan
Halvknuste poteter med parmesan

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.