Soppsuppe

Soppsuppe du har laget fra bunnen, smaker aller best. Som sønnen min sier: Livet er for kort til å spise vond mat. Dette er virkelig en av de gode tingene i livet, for vi er så heldige at vi bor i skogkanten. Soppsesongen er i gang og vi har vært på sopptur. Av “fangsten” lager vi en kremet soppsuppe. Om du ikke føler deg trygg på sopplukking, finnes det flere deilige slag sopp i matbutikkene også, så det er bare å plukke og mikse der.

Soppsuppe
Soppsuppe

 

Kremet soppsuppe:

Minimum 0,5 l renset sopp

1 finhakket løk

2 gulrøtter i bittesmå terninger

1 pastinakk i bittesmå terninger

5 dl fløte

2 dl melk

2 ss grønnsaksfond

1 neve finhakket frisk timian

Fres løk, gulrøtter og pastinakk til løken er blank og gyllen. Soppen skives og stekes i egen panne, uten smør til den får en delikat brunfarge, før den helles over i gryten med resten av ingrediensene. Tilsetter fløte, melk, grønnsaksfond og timian. Kokes i 20 minutter før den smakes til med salt og pepper.

Servere soppsuppe med godt brød og litt sprøstekt bacon.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Foccacia

Foccacia er et nydelig italiensk brød, som passer til både supper, gryteretter og tapas (eller antipasti som det heter i Italia). Det kan også brukes alene til lunsj, fylt med f.eks. pesto, mozzarella og spekeskinke.

2 ts salt

1 pk tørrgjær

1 kg Tipo 00-mel

6 dl vann

2 desiliter olivenolje

Salt og ev. ønsket krydder

Bland sammen salt med gjær og mel. Tilsett vann og rør deigen raskt sammen uten å elte (foccaciadeig skal være klissete). Ha litt ekstra hvetemel i bollen før du dekker den med folie og setter den til heving i kjøleskap over natten. Smør en ildfast form med 1 desiliter olivenolje, hell i deigen og trykk den godt ut i formen. Lag små hull jevnt over i deigens overflate, og fyll disse hullene med 1 desiliter olivenolje.

Dryss over det du ønsker, f.eks. havsalt og rosmarin. Oliven, soltørkede tomater, fetaost og urter kan også brukes. La brødet heve litt før du steker det ved 220 grader i 20-25 minutter, eller til brødet er akkurat gjennomstekt. Avkjøl foccacia på rist.

 

Foccacia
Foccacia

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hugo

Hugo er en frisk drink med smak av hylleblomst. Den kommer fra Sør-Tyrol og drikkes mye i Østerrike, Sveits og Tyskland. Den passer godt både som velkomstdrink og som noen avkjølende på varme sommerkvelder. Du finner sugar cane syrup og hylleblomstsirup i velassorterte matvarebutikker, eller du kan bestille på nett.

1 kvist mynte

1/2 lime i skiver

1 ss sugar cane syrup

1 ss hylleblomstsirup

2,5 dl Prosecco eller hvit musserende vin 236 ml

1 – 2 ss sodavann

Isbiter

Knus mynten litt i en morter for å trekke ut litt av smaken. Du kan enten fjerne bladene fra stilken eller beholde dem på. Legg mynten i et glass og tilsett limeskiver, hylleblomstsirup, sugar cane syrup, Prosecco og en skvett sodavann.
Rør sammen og server med is.

Du finner flere spennende drinkoppskrifter, både med og uten alkohol, HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hawaiipizza

Hawaiipizza er pizza med ananas, bacon og skinke. Den aller første Hawaiipizzaen ble til på en restaurant i Ontario i Canada i 1962.

Pizzasaus:

1 boks hakkede tomater fra Mutti

1 finhakket løk

5 dråper tabasco

1 laurbærblad

1 ss tørket oregano

2 finhakkede fedd hvitløk

1 ss tørket basilikum

1/2 ts pepper

1 ts knust fennikel

Alt blandes i en kjele og kokes lenge, gjerne en time eller mer.

Pizzabunnen:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ss honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.

Montering:

Pizzasaus

Revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag

Tomater i skiver

Sjampinjong i skiver

Grønn paprika i strimler

Purre i fine strimler

Kokt skinke i biter

Baconskiver

Ananasbiter

Bre sausen utover bunnen, strø på ost og fordel resten av ingrediensene, med baconskivene på toppen. Stek på full varme, litt under midten av ovnen, til bunnen er ferdig, osten gyllen og baconet har fått fin farge.

Du finner masse spennende og varierte pizzaoppskrifter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Irish coffee

Irish coffee er en klassiker og selv om den er en varm drink, bruker mange den som dessert og det passer den utmerket til. Denne oppskriften er til 1 irish coffee.

2 ts brunt sukker
8 cl nylaget kaffe
4 cl irsk whisky
Kremfløte, lettpisket
Ev. litt malt kanel

Varm opp kaffekruset ved å fylle det med kokende vann. Hell ut vannet, fyll i kaffe og sukker og rør til sukkeret er oppløst. Tilsett whisky og legg lettpisket kremfløte som et lokk på toppen. Bruk gjerne baksiden av en spiseskje og hell kremen over, så det blir pent. Irish coffee serveres varm og dryss gjerne over litt malt kanel, om du liker det.

Du finner flere velsmakende drinker, både med og uten alkohol, HER.

Irish coffee
Irish coffee

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Færøyenes nasjonaldag

Færøyenes nasjonaldag er i dag. Færøyene er en del av Danmark, men har sitt eget folkevalgte lagting og egen nasjonaldag. Har du lyst til å lage noe skikkelig godt fra Færøyene? Prøv denne.

Færøyenes nasjonaldag
Færøyenes nasjonaldag

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kokoslaks

Kokoslaks er en rett det er enkelt å gange opp oppskriften og lage i langpanna, om det er mange som skal spise.

2 løk, grovhakket

4 store gulrøtter i små terninger

1 purre i strimler

1/2 flaske sweet chili sauce 

1 boks kokosmelk

1 boks kokoskrem

Salt og pepper

800 g laks i porsjonsstykker

Kokosflak

 

Legg løk. gulrot og purr i en ildfast form og fordel laksestykkene oppa. Bland sammen kokosmelk, kokoskrem og sweet chilisauce i en bolle og smak til med salt og pepper. Hell kokosblandingen over fisken og grønnsakene og dryss over kokosflak. La det steke i ovnen på 200 grader til laksen er klar. Gulrøttene skal fortsatt ha tyggemotstand.

Kokoslaks
Kokoslaks

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pizza vindaloo

Pizza vindaloo fikk jeg idéen til på vei hjem fra jobben. Jeg kom til å tenke på at jeg aldri noen gang har smakt en indiskinspirert pizza, og tenkte at det sikkert kunne være godt. Jeg fant et glass med vindaloosaus i kjølerommet og da ble det enkelt. Om jeg skal si det selv, ble det veldig vellykket.

Fyllet:

300 g lammekjøtt i strimler (ev. kylling eller annet kjøtt du har lyst på)

1 løk i strimler

1 glass indisk vindaloosaus

2 paprika i strimler (gjerne forskjellige farger)

200-300 g reven ost etter eget ønske, gjerne flere slag og gjerne vellagret

1 liten potte frisk koriander

Brun kjøttet og og løken i litt olje. Tilsett sausen og la det koke inn litt, til sausen får passe konsistens og ikke for flytende.

Lag pizzabunn, du finner oppskrift på en veldig bra bunn her

Etter at bunnen er forstekt litt, legges fyllet på, deretter ost og paprika. Stek pizza vindaloo i ovnen på 225 grader til osten er gyllen. Dryss over koriander og server. Om du ønsker, kan du servere pizza vindaloo med raita og pappadums.

 

Pizza vindaloo
Pizza vindaloo

Du finner flere spennende pizzavarianter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Perus nasjonaldag

Perus nasjonaldag feires i dag, fordi Peru erklærte uavhengighet fra Spania 28. juli 1821. Det peruanske kjøkkenet er en spennende blanding av ulike matkulturer, med stor innflytelse fra både Japan og Europa. Du finner velsmakene og variert mat fra Peru her.

Perus nasjonaldag
Perus nasjonaldag

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fattoush

Fattoush (fattush, fatush, fattoosh, eller fattouche) er en salat som spises i mange av landene i Midtøsten. Fattoush kan spises alene, som en lunsjrett, eller som forrett, siderett, eller som en del av en meze.

Dressing:

3 ss olivenolje

2 ss sitronsaft

2 hvitløksfedd presset eller finrevet

1 ts sumak

1 ts granateplesirup

1/2 ts tørket mynte

1/2 ts salt

Nykvernet sort pepper

Visp sammen sitronsaft, hvitløk, sumak, granateplesirup, tørket mynte, salt og pepper. Rør sakte inn olivenolje, visp kontinuerlig til den er emulgert. Sett til side, mens du lager salaten.

Salat:

1 stort salathode strimlet

1 stor tomat i terninger

1/2 grønn paprika i terninger

5 reddiker i terninger

1 agurk i terninger

2 vårløk i strimler

1 neve frisk persille, finhakket

Bland salat, tomater, agurker, grønn paprika, reddiker, grønn løk og persille i en stor serveringsbolle. Hell dressingen over og bland sammen.

Stekt pitabrød:

1 stort pitabrød skåret i trekanter

3 ss olivenolje

Salt og pepper

Fres pitabrødet i oljen på middels varme i en stor panne, til brødet er sprøtt og gyllent. Rør jevnlig, det tar ca. 5-7 minutter.

Tilsett det stekte pitabrødet i salaten rett før servering.

Du finner flere spennende og velsmakende salater fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.