Mammas shortbread med karamell og sjokolade er en deilig dessertkake fra Skottland.
Bunnen:
160 g smør, temperert
70 g sukker
1/2 vaniljestang (frøene) ev. 1 ts vaniljesukker
190 g mel
1/2 ts bakepulver
1 klype salt
Kle en form på ca. 22 x 22 cm med bakepapir. Visp smør og sukker lyst og luftig. Tilsett mel, bakepulver og salt og bland det raskt sammen til en luftig deig. Bre deigen jevnt utover i forma. Stek midt i ovnen på 200 grader i 15 min. til den har fått litt farge.
Karamellfyll:
1 boks søtet kondensert melk (ca. 400 g)
100 g smør i terninger
2 ss sirup
50 g sukker
1 klype salt
Bland alt i en kjele, kok opp over middels varme og la det småkoke mens du rører hele tiden i 5 min. Det skal tykne og bli lys gyllent. Hell karamellen over bunnen og stek videre i 10 min. på 175 grader.
Topping:
200 g sjokolade (mørk eller melkesjokolade)
1 ss kokosfett el. nøytral olje
Hakk sjokoladen og smelt den sammen med fett/olje over vannbad. Fordel sjokoladen jevnt utover karamellen.
La mammas shortbread med karamell og sjokolade stå kaldt i min. 3 timer før servering. Skjæres opp i rutemønster.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Enchiladas med mangold er sunt og smaker godt. Om du ikke får tak i mangold, kan du bruke finstrimlet spinat.
500 g karbonadedeig
1 finhakka løk
1 reven gulrot
2 ss tacokrydder
1 finstrimla mangold
2 glass tacosaus
1 pk tortilla
200 g revet ost
Karbonadedeig og løk brunes før du tilsetter gulrot, mangold, tacokrydder og 1 glass tacosaus.
Rull blandingen inn i tortillas, legg dem i ildfast form, hell over 1 glass tacosaus, strø over ost og gratiner det i ovnen på 200 gradet, til osten er gyllen. Lag salat og guacamole.
Salaten består av mizuna, feltsalat og ruccola, men du kan selvfølgelig bruke hvilke salater du vil.
Jeg serverer tomat, agurk, mais og salatløk i egne boller, sånn at alle kan ta det de liker best.
Guacamolen består av avocado, chili, koreander, hvitløk, sommersar og limesaft som jeg kjører til en jevn blanding med stavmikser. Om du vil ha en mer vanlig guacamole, finner du oppskrift HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Denne rekecocktailen er en liten vri på en gammel slager. Den smaker best med ferske reker, men om du ikke har tilgang på det, kan du bruke frosne, eller til nød, fra lake, men da ville jeg skylt dem i kaldt vann og tørket av dem, før bruk.
1 pose majones
1 ss ketchup
1 ss grov sennep
1 ss worcestersaus
1 ss cognac
300 g pillede reker
Bland alt sammen og Smak til med pepper og litt cajennepepper
1/2 agurk i små terninger
1/2 paprika i små terninger
Litt isbergsalat
Legg isbergsalat i bunnen på porsjonsformer, legg rekesalaten oppa. Legg tilslutt agurk, paprika og pynt med en persilledusk.
Server rekecocktail sammen med noe med crunsj, f.eks. kjeks.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kremet laksesuppe smaker nydelig, både til lunsj, som forrett eller som hovedrett, med litt godt brød til. Det passer med både annen rød fisk, hvit fisk eller en blanding av rød og hvit i denne suppa.
1 løk i terninger
2 fedd hvitløk, finhakket
Litt smør
2 dl hvitvin ev. eplemost
2 dl fiskekraft (ev. litt fiskefond og vann)
1/2 ltr melk
1/2 ltr fløte
2 gulrøtter i skiver (gjerne både oransje og gul)
1/2 finhakket fennikel og
10 cherrytomater, delt i to
200 g laks ev. annen fisk i terninger
1 neve finhakkede urter, jeg har brukt persille og det grønne fra fennikelen
Salt og pepper
Ev. litt sitron eller lime
Løk og hvitløk blankes i litt smør, før du tilsetter hvitvin og lar det koke litt inn. Hell i fiskekraft, melk, fløte og tilsett litt nykvernet pepper.
Tilsett i gulrot og fennikel og la det koke i ca 10 minutter. Tilsett cherrytomater, delt i to og laks eller annen fisk i terninger. La suppen trekke i noen få minutter, til fisken er klar. Tilsett urter. Smak til om det trenger salt og mer pepper. Om suppen trenger mer syre enn fra hvitvinen, kan du tilsette litt sitron eller lime.
Jeg serverer kremet laksesuppe med hjemmelagde baguetter, som du finner oppskrift på HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tom kha gai er en smakfull kyllingsuppe fra Thailand. De lager den med en hel kylling og med galangal. Denne oppskriften er en lettvint variant, med ingefær og kyllingfilet. Oppskriften er passe til 4 personer.
200 g ferdigkokt ris
3 kyllingfileter i terninger
100 g frisk, revet ingefær
2 fedd finhakket hvitløk
1 ts sitrongress fra glass
5 dl kyllingkraft (ev. vann og fond)
1 boks kokosmelk
1 boks kokoskrem
2 ss fishsauce
saft og revet skall av 1 lime
1/2 ts tørka chiliflak
2 ss frisk, finhakket koriander
1 finstrimlet paprika
2 finstrimlede vårløk
Kok risen etter anvisning på pakken.
Fres kyllingfileten i litt smør. Tilsett resten av ingrediensene, unntatt vårløk, paprika og ris.
La det koke i 15 minutter. Smak til med salt og pepper. Tilsett vårløk og paprika og la det koke et par minutter.
Server tom kah gai med kokt ris og litt koriander til pynt.
Du finner flere spennende og varierte matoppskrifter fra Thailand HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kebab av lammekjøttdeig med cacık er nydelig mat, som brukes på Balkan og i Iran, Irak, Syria og Tyrkia. Hva med å bytte ut burgeren på grillen med lammekebab? Denne varianten er laget av lammekjøttdeig, som du finner i frysedisken, om den ikke finnes fersk. Du kan også erstatte lammedeigen med karbonadedeig eller vanlig kjøttdeig.
1/2 kg lammedeig (eller karbonade)
1 ts mynte
2 egg
1 ss kebabkrydder
1 ts pepper.
Elt alt godt sammen og stek en liten prøvebolle i stekepanne, for å kjenne om den trenger mer krydder. Pakk deigen rundt grillspyd, ca. 200 g på hver og legg dem på grillen. Når de har fått fin farge på undersiden, kan du snu dem og grille dem ferdig.
Serveres med grillet mais og båtpoteter: Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skru ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.
Cacık, som er tyrkernes svar på du tzatziki, finner oppskrift på her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Biffsalat med mango- og karridressing er en av mine favorittsalater og om du ikke vil steke biff, kan du bruke roastbiff, som de har i alle matbutikker.
Dressingen:
1/2 beger creme fraiche
1 dl majones
1 ss karri
2 ss mangoeddik
Bland alt sammen og sett kaldt til den skal brukes.
Salaten:
Isbergsalat eller annen salat i strimler
Agurk i terninger
Minitomater, delt i 2
Paprika i små terninger
Reddik i tynne skiver
Mais
Bland alt sammen og fordel på tallerkener. Legg på biff eller roastbiff, hell over dressing og pynt med urter.
Du finner masse oppskrifter på spennende og velsmakende salater HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Mandelkjernepudding med rød saus er en av favorittene mine fra barndommen og jeg er fortsatt veldig glad i denne desserten.
Denne oppskriften er passe til 6-8 personer.
Pudding:
3 dl fløte
5 dl melk
1 dl sukker
75 g maisennamel
3 plater gelatin (6 plater hvis du vil velve den over på fat)
Ca. 10 dråper mandelessens
2 egg, lettpiskede
50 g skåldede, grovhakkede mandler
Legg mandlene i kokende vann et par minutter, så det blir lett å fjerne skallet. Tørk av og grovhakk dem.
Bland fløte, melk, sukker og maisenna og kok det opp under stadig omrøring, så ikke maisennaen legger seg i bunnen og blir til klumper. Demp varmen så det får småkoke i ca. 5 minutter, mens du rører hele tiden.
Legg gelatinplatene i kaldt vann i 10 minutter, klem ut overflødig væske og rør den inn i den varme melkeblandingen. Ta kjelen av platen og rør i den så den blir litt avkjølt før du rører inn de sammenpiskede eggene.
Smak deg frem med mandelessens, det skal smake mildt av mandel, men ikke ta helt overhånd. Bland inn mandlene og hell puddingen i bolle eller en lett oljet, pen form til hvelving. Avkjøl puddingen i noen timer, gjerne over natta.
Rød saus:
1,5 dl vann
1,5 dl sukker
1 pose (400 g) frosne skogsbær
Alt blandes i en kjele og kokes opp. Kjør med stavmikser, hell blandingen igjennom en sil og avkjøl.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.