Grillspyd med appelsinsaus

Grillspyd med appelsinsaus smaker friskt og godt i sommervarmen. Disse er med storfekjøtt, løk og paprika og i tillegg til sausen, serverer jeg med grillet maiskolbe.

Sausen:

Skall og saft av 4 appelsiner

1,5 dl sukker

3 ss vann

3 ss eplesidereddik

2 ss soyasaus

1 ss kalve- eller kyllingfond

2 ss brun maisennajevner

75 g smør

Skyll appelsinene i lunkent vann og skrell dem med ostehøvel eller potetskreller (NB! Kun det gule). Del skallet i tynne strimler.

Kok sukker og vann på lav varme til det er nesten karamellisert. Tilsett eddiken og la det koke i noen minutter. Tilsett appelsinsaften og skallet og la det koke i noen minutter før de siles av. Spar på strimlene.

Tilsett soyasaus og fond, rør inn maisenna og la det koke i min. 1 minutt. Tilsett smøret, rør til det er oppløst, før du tilsetter appelsinstrimlene og serverer.

Grillspydene:

150 – 200 g storfekjøtt (indre-, ytrefilet eller mørbrad) per person

Løk i store biter

Paprika i store biter

Del kjøttet i store terninger og legg det i BBQ-sausen, gjerne natten over. Om du bruker grillspyd av tre, må disse ligge en stund i vann, før du tar dem i bruk, så de ikke tar fyr. Tre kjøtt, løk og paprika på spydene, legg dem på varm grill og snu dem ofte. Kjøttet skal være rosa inni, akkurat som biff, så ikke grill det for lenge.

Serveres med mais og f.eks. bakte perlepoteter, som du finner oppskrift på HER.

Grillspyd med appelsinsaus
Grillspyd med appelsinsaus

 

Du finner masse spennende oppskrifter på grillmat med tilbehør HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Minas granola

Minas granola (en slags müsli) kan brukes til mye forskjellig, både med melk på og som dryss over yoghurt, iskrem eller andre desserter. Det er ikke satt noen mål på denne oppskriften, siden den er litt etter eget ønske og smak.

Mandler

Valnøtter

Chiafrø

Peanutter

Cashewnøtter

Solsikkefrø

Andre frø og/eller nøtter du liker

En klype salt

Et godt dryss kanel

Litt kardemomme

Lønnesirup og/eller honning

Bland alt sammen, trykk ned flatt på stekeplate, dekket med bakepapir. Stek på 200 grader til det blir gyllent.

Om du skal bruke det til dryss over dessert, smaker det ekstra godt om du drysser over litt reven sjokolade, når du har tatt det ut av ovnen.

Minas granola
Minas granola

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Belgias nasjonaldag

Belgias nasjonaldag er 21. juli. Feiringen startet med at kong Leopold 1. ble kronet til Belgias første konge i 1831. Hva med å lage Belgias nasjonalrett i dag? Du finner oppskrift her.

Belgias nasjonaldag
Belgias nasjonaldag

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Asiatisk kylling med ris

Asiatisk kylling med ris er  fusionmat, som vil si at den er en blanding av ingredienser fra flere land. F. eks. så er hoisin fra Kina og peanøttsausen fra Thailand. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

800 g kyllingfilet i strimler

1 rødløk i strimler

4 vårløk i skiver

1 paprika i strimler

1 boks kokoskrem

2 ss chili garlic sauce (sriracha)

1 dl hoisinsaus

1 flaske peanut sauce

2 ss Asian fond (ev. kyllingfond eller kyllingbuljongterning)

1 pk cashewnøtter

 

Asiatisk kylling med ris
Ingredienser til asiatisk kylling med ris

Fres løk og kylling i en panne med høye kanter (sautèpanne eller wok). Om du ikke har det, kan du bruke en gryte. Tilsett kokoskrem, hoisinsaus, chili garlic sauce, peanut sauce og asian fond. La det koke i 5 – 10 minutter. Legg i paprika, vårløk og nøttene og la det trekke på svak varme, til kyllingen er klar. Det tar noen minutter, avhengig av hvor store terninger du har skjært den i. Server med ris, laget etter anvisning på pakken.

Grillspyd med salat og hvitløksdressing i pita

Grillspyd med salat og hvitløksdressing i pita kan lages med nesten all slags kjøtt, som f.eks. storfe, lam, svin og kylling. Det lønner seg å marinere kjøttet over natten, men det går bra med et par timer også. Du kan kjøpe pita ferdig og bare varme i ovnen eller grillen, eller du kan gjøre som meg, lage dem selv.

Ca. 200 – 250 g kjøtt per person

Marinade:

2 fedd hvitløk

1 dl ketjap manis

2 ss worcestersaus

2 dl sweet chili dipping sauce

Bland alle ingrediensene, del ønsket kjøtt i terninger, bland dem inn i marinaden og sett det kaldt. Tre kjøttet på grillspyd, om du bruker trespyd, er det lurt å la dem ligge i vann først, så de ikke tar så lett fyr. Grill spydene på alle kanter og server med tilbehøret.

Hvitløksdressing:

100 g majones

100 g rømme

2 fedd hvitløk, finhakket

2 ss sitronsaft

Salt og pepper

Rør alt sammen og smak om det behøves mer sitron, salt eller pepper. Settes kaldt til den skal brukes.

Salat:

Salaten kan lages etter eget ønske og hva som er i sesong eller du har i kjøleskapet, f.eks:

Isbergsalat i strimler

Paprika, gjerne flere farger

Agurk

Ananas i terninger

Mais

Tomat

Jordbær

Bringebær

Vårløk

Spirer

Urter

Spiselige blomster

Du finner oppskrift på deilige, hjemmelagde pitabrød HER.

Pitabrød
Hjemmelagde pitabrød

Du finner flere oppskrifter med grillmat her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kinesisk soyakylling

Kinesisk soyakylling er en av mine favorittretter fra Kina. Den har mye smak, uten å være sterk. Oppskriften er passe til 4 personer.

800-900 g kyllingfilet i strimler

15 shitakesopp i skiver

2 vårløk i strimler

Bok choy

Sausen:

6 vårløk i strimler

4 fedd finhakket hvitløk

2 ss oystersaus

4 stjernanis

4 dl vann

10 ss soyasaus

4 ss honning

3 ss sukker

2 ss sesamolje

2 ts pepper

Brun maisennajevner

Bland ingrediensene til sausen i en kjele som er så stor at du også får plass til kyllingen. Varm opp mens du rører ut sukkeret. Legg i soppen, 6 vårløk og kyllingen og kok opp. La det koke til kyllingen er gjennomkokt, ca. 10 min. Hell i maisenna under omrøring, til du synes sausen har passe konsistens. Tilsett de to siste vårløkene og server.

Server med ris eller nudler etter eget ønske og bok choy. Bok choyen er stekt i 2 ss rapsolje og 1 ts sesamolje og har fått litt flaksalt rett før servering.

Kinesisk soyakylling
Kinesisk soyakylling

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bakt ishavsrøye med sennepspoteter

Bakt ishavsrøye med sennepspoteter smaker helt nydelig og er velegnet når man skal ha middagsgjester, siden det meste kan gjøres ganske klart i god tid.

Potetene: 

Hell litt nøytral olje i en ildfast form, legg i poteter. Rull dem rundt, så de får olje på alle kanter. Krydre dem med salt og pepper og sett dem i ovnen på 200 grader til de er møre. Snu litt på dem, så de får litt farge på alle kanter. Mens potetene er i ovnen blander du resten av ingrediensene i en bolle.

1/2 dl Bergbys søt og sterk  pølsesennep

2 ss kapers

1/2 dl olivenolje

1 finhakka vårløk

1/2 lime, kun saften

Pepper

Bland med ovnspotetene og server varmt eller lunkent.

Bakt ishavsrøye:

1 hel ishavsrøye på ca. 2 kg.

100 g smør i terninger + litt til å smøre folien med

1 bunt bladpersille, hel

1/2 purre i strimler

Skyll godt ut av røya og skjær eventuelt av hodet. Dryss salt og pepper i buken og fyll med smør, finstrimlet purre og bladpersille. Fyllet kan godt tyte ut i alle retninger.
Legg ishavsrøya på dobbelt ark tykk aluminiumsfolie smurt med smør. Pakk tett sammen og legg med skjøten opp enten i en ildfast form og stek i stekeovn ved 200 grader, ca. 20-30 min eller på indirekte varme på grillen (ev. på hylle høyt opp). Åpne forsiktig og sjekk om fisken er ferdig eller om den trenger litt mer tid.

Server gjerne bakt ishavsrøye med sennepspoteter  med rømme tilsatt finhakket gressløk, salt og pepper og agurksalat, som du finner oppskrift på her.

Bakt ishavsrøye med sennepspoteter
Bakt ishavsrøye med sennepspoteter

 

Du finner oppskrifter på masse spennende fiskeretter, både til hverdags og fest HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Strawberry daiquiri

Strawberry daiquiri er kanskje den optimale sommerdrinken, med sin deilige jordbærsmak og konsistens som slush. Daiquiri er en gammel og tradisjonell drink fra Cuba, men å tilsette jordbær i den kom mye senere og ingen vet helt når det startet.

1 dl sukker

1 dl vann

400 g frosne jordbær

1 lime, kun saften

1 dl blank rom, ev. vodka

Lag sukkerlake ved å koke opp sukker og vann. Rør til alt sukkeret har løst seg opp, skru av varmen og la sukkerlaken avkjøles litt.

Legg jordbær i en blender, tilsett sukkerlake, limesaft og rom. Kjør alt sammen til en jevn masse. Hell strawberry daiquirien i glass, pynt med revet limeskall, et jordbær på kanten eller mynteblader og server.

 

Strawberry daiquiri
Strawberry daiquiri

Du finner mange spennende drinkoppskrifter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Et lettvint italiensk spekefat

Et lettvint italiensk spekefat er kjekt å sette frem om du får uventede gjester, eller det er litt for lenge til middagen. Alle ingrediensene, bortsett fra melonen og jordbærene har lang holdbarhet og er noe jeg gjerne har liggende i kjølerommet.

Spekefatet består av:

Italiensk skinke

Italienske pølser

Soltørka minitomater

Fylte oliven

Mozarella sticks

Melon

Jordbær

Basilikumblader til pynt

Jeg serverer maten med italienske kjeks til, enkelt, greit og veldig godt.

 

Et lettvint italiensk spekefat
Et lettvint italiensk spekefat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Et koselig sommerbord

Et koselig sommerbord er hyggelig å dekke, og dette bordet er  i forbindelse med at vi inviterte svigerinnene mine med mennene sine, til en grillbuffet. Det var ganske ustabilt vær denne dagen, så det var vanskelig å bestemme seg for om vi skulle sitte inne eller ute, men endte med å dekke på inne. Da gjestene kom, var det plutselig nydelig ut, så vi tok velkomstdrinken og forretten der, før vi rømte inn og spiste resten av måltidet inne.

Et koselig sommerbord
Et koselig sommerbord

Denne gangen var bestillingen til Kari hos Interflora at jeg gjerne ville ha en dekorasjon som oser av sommer og det fikk jeg. Siden jeg alltid passer på når det er tilbud på servietter, har jeg mange varianter å velge i og disse gikk fint både til løperne og til blomsterdekorasjonen.

Og menyen?

Velkomstdrink: Pornstar martini

Italiensk 3-retters meny

Forrett: Et fat med skinke, spekepølser, oliven, ost og deilig, sprøtt brød

Hovedrett: Fire slag grillet kjøtt (indrefilet av storfe, indrefilet av lam, kyllingfilet og spareribs med diverse tilbehør, som f.eks. chimichurry, salsa

og BBQ-saus.

Dessert: Limoncellotiramisu

 

Et koselig sommerbord
Et koselig sommerbord

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.