Frankrikes nasjonaldag

Frankrikes nasjonaldag, La Fête Nationale, også kjent som Bastille-dagen, feires den 14. juli. Denne datoen i 1789 regnes som starten på den franske revolusjonen, med stormingen av Bastillen. Kranser legges ned ved krigsminnesmerker og den eldste og største årlige militærparaden i Europa går på Champs-Élysées i Paris. Presidenten og flere høytstående franske og utenlandske gjester er til stede. Fyrverkeriet i Paris er noe for seg selv, og to av de beste utsiktsplassene er ved Eiffeltårnet og på Champs de Mars.

Hvorfor ikke feire dagen sammen med Frankrikes nasjonaldag, med å lage en deilig, fransk spesialitet, som f.eks. ostesufflè, boeuf bourginon eller franske makroner.

Frankrikes nasjonaldag

Du finner masse spennende, både enkle og mer avanserte franske retter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Utbeinet lammelår med båtpoteter og salsa

Utbeinet lammelår med båtpoteter og salsa er en velsmakende sommerrett.
Om du ikke kan beine ut lammelåret selv, kan du få hjelp i mange kjøttdisker. Denne deilige retten passer godt en varm sommerkveld.

Båtpotetene:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, f.eks. paprika, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Salsaen:

1,25 dl olivenolje

3 ss sitroneddik

1 neve koriander, finhakket

1 neve bladpersille, finhakket

5 fedd hvitløk, finhakket

1 rødløk, finhakket

1 chili, finhakket

1/2 rød paprika i små terninger

2 ss kapers

10 minitomater, delt i to eller fire

1/4 ts nykvernet pepper

1/2 ts salt

Bland alt og la det stå i romtemperatur til det skal brukes.

Lammelåret:

Lammet legges i en ildfast form, med 2 dl vann og gnis inn med sitronsaft, salt og pepper.

Stikk inn steketermometer og sett i ovnen på 225 grader i 30 min. Skru deretter ned til 100 grader og la stå til kjernetemperaturen er 58 grader. Det tar noen timer, avhengig av størrelsen på lammet. Tilsett mer væske om det er behov for det. La låret hvile i noen minutter før du skjærer i det.

Om du ønsker mer grønnsaker enn de som er i salsaen, passer det fint med grillede maiskolber.

Du finner flere, både tradisjonsrike og spennende retter med lam her.

Utbeinet lammelår med båtpoteter og salsa
Utbeinet lammelår med båtpoteter og salsa

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Thaifiskesuppe

Thaifiskesuppe har en mild smak av kokos og kan gjøres sterkere eller mildere, ved å justere chilimengden.

1 finhakket løk

2 gulrøtter i terninger

Nøytral olje til steking

1 cm revet ingefær

2 finhakkede chili

2 fedd finhakket hvitløk

1 boks kokosmelk

1 boks kokoskrem

1/2 ltr. fiskekraft

1 liten flaske sweet chili dippingsaus

200 g fisk i terninger

2 finstrimlede vårløk

100 g rensede reker

Litt finhakket koriander

Fres løk og gulrøtter i litt olje. Tilsett ingefær, chili og hvitløk.

Hell på kokosmelk, kokoskrem, fiskekraft og sweet chili dippingsaus. Kok opp suppa og tilsett fisk. Jeg har brukt laks her, men du kan gjerne bruke ørret eller en hvit fisk også. La det trekke til fisken er nesten klar, før du tilsetter vårløk. Tilsett reker og koriander, rør rundt og server med godt brød.

Thaifiskesuppe
Thaifiskesuppe

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Makrell i tomat – hjemmelaget

Når vi har makrell igjen etter middagen, enten stekt eller grillet, lager jeg makrell i tomat og det er veldig populært i vår familie.

2 dl chiliketsjup

1/2 dl eplesidereddik

1/2 dl sukker

Nyfisket makrell

Rør sammen chiliketsjup, eplesidereddik, sukker, litt salt og pepper og hell det over den ferdigrensede makrellen. La den stå i kjøleskapet til neste morgen og server den til frokost. Den er veldig populær og mer spennende og naturlig i smaken enn den du får på boks.

Du finner flere tips til frokosten her.


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hummer med estragonsmør og potetpuré

Hummer med estragonsmør og potetpuré serveres med og syltede grønnsaker, smaker helt fantastisk godt. Bruk 2 rå hummer til 4 personer.

2 rå hummer

1 dl frisk estragon

1 ss tørket estragon

Revet skall og saft av 2 lime

200 g romtemperert smør

Salt og pepper

Sett stekeovnen på 180 grader. Ta tak inntil klofestet og vri klørne av hummeren. Legg hummerne på ryggen og del fra midten og ut mot halespissen med en skarp, tung kniv. Del deretter fra midten og framover mot hodet. Fjern magesekken som ligger foran i hodet, og tarmen som ligger langs ryggen. Finhakk estragon, og bland sammen med tørket estragon, revet skall og saft av lime og smør, salt og pepper. Fordel estragonsmøret over halekjøttet på hummeren.

Varm en tørr stekepanne, og stek hummeren med skallet ned i 3-4 minutter på middels varme.

Ha hummerhalvdelene over i en smurt, ildfast form med skallet ned, og stek midt i stekeovnen i 3 minutter.

Potetpuré

500 g mandelpoteter

150 g smør

6 ss fløte

Skrell mandelpoteter, skjær i biter og kok møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten. Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré.

Smak til med salt og pepper.

Syltede grønnsaker

2 gulrøtter

1/2 purre

3 dl vann

2 dl eddik

2 dl sukker

Skjær lange, tynne strimler av gulrøtter, bruk mandolin eller ostehøvel. Skjær purren i strimler.

Kok opp vann, eddik og sukker. Tilsett gulrot og purre, og la det trekke i 5 minutter. Sil av laken når det er ferdig.

Server hummeren med potetpuré og syltede grønnsaker. Du kan gjerne servere litt aioli til.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ostesmørbrød med jordbær

Ostesmørbrød med jordbær eller toast med jordbær er en fantastisk sommerlunsj. Når de første norske jordbærene kommer, lager jeg meg alltid et lite ostesmørbrød med balsamico og nyplukkkede jordbær.

Skjær tre skiver brød. Smør et tynt lag med nøytral smøreost på de to nederste skivene. Rens jordbær og del dem i fire. Legg tett i tett med jordbær på den nederste skiva. legg på skiver med blåskimmelost. Legg på neste skive og legg noen skiver brie på den. Hell på litt tyktflytende balsamico og legg den siste brødskiva. Ostesmørbrød med jordbær settes i ovnen på 200 grader og stekes til brødet er gyllent og osten har smeltet litt. Server ostesmørbrød med jordbær med litt ekstra jordbær og basilikum på toppen og kos deg.

Lyst til å se flere ostesmørbrødoppskrifter? Trykk HER.

Ostesmørbrød med jordbær

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Blåskjell med karri og deilig skalldyrsaus

Blåskjell med karri og deilig skalldyrsaus er en smakfull blåskjellvariant med pommes frites.


Blåskjell:

2 kg ferske blåskjell

2 dl hvitvin

6 fedd finhakket hvitløk

2,5 dl fløte

2 ss karri

2 finhakkede løk

6 ss olivenolje

2 finhakkede chili

2 ss hakket bladpersille

Skyll og vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast skjell som ikke lukker seg selv om du kakker på dem og skjell som er skadet.

Fres finhakket løk, karri og hvitløk i olivenolje i en gryte. Tilsett chili, fløte og hvitvin og la det koke i noen minutter. Tilsett blåskjell, legg på lokk og damp til skjellene åpner seg.

Bland inn persille og server med pommes frites og hjemmelaget skalldyrsaus.

Du finner oppskrift på pommes frites her.

Skalldyrsausen:

1/2 rødløk, finhakket

1 potte dill, finhakket

2 dl rømme

2 dl majones

1/2 sitron, kun saften

Salt og pepper

Bland godt og smak til med salt og pepper. La det stå og trekke i et par timer før den skal brukes.

 

Blåskjell med karri og deilig skalldyrsaus
Blåskjell med karri og deilig skalldyrsaus

Du finner flere spennende og varierte blåskjelloppskrifter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.