Dorade med middelhavstilbehør

Dorade med middelhavstilbehør gir næring til hyggelige ferieminner. Dorade eller gyllen havkaruss, som den heter på norsk, er en fisk som holder til langs vestkysten av Europa og i Middelhavet. Mesteparten av doraden som selges er fra oppdrettsanlegg og du får kjøpt den i en del ferskvaredisker i Norge. På Meny renser de den for deg og skraper skinnet for skjell, så den er enkel å håndtere.

Dorade selges som hel fisk og om du ikke er bekvem med å rense den selv, kan du be personalet i ferskvaren gjøre det for deg.

Dorade:

1 dorade per pers.

Persille

Olivenolje

Salt og pepper

Skyll fisken godt og klipp av de små finnene. Skjær tre snitt i hver side av fisken og fyll både snittene og buken med persille. Smør den godt med olivenolje og dryss salt og pepper, både inni og utenpå. Om du har grillrist til fisk, er det smart å bruke den. Legg doraden på direkte varme på grillen, til den er gyllen på begge sider. Flytt doraden over på indirekte varme til den har fått en kjernetemperatur på 45 grader. La fisken hvile i 5 minutter før du serverer den.

Middelhavstilbehør:

200 g minitomater, gjerne flere farger, delt i 2 eller 4, avhengig av størrelsen

100 g grønne oliven i skiver

100 g svarte oliven i skiver

2 ss kapers

7 ss olivenolje

2 ss sitronsaft

Friske urter til pynt, jeg har kjørvel

Bland oliven, kapers og tomater i en bolle. Bland sammen 7 ss olje og sitronsaft til en dressing, hell den over tomatblandingen og la det hvile i 1 time i romtemperatur, sånn at du får mest mulig glede av smakene.

 

Server dorade med middelhavstilbehør sammen med ovnsbakte perlepoteter, som du finner oppskrift på  HER og sitronbåter.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ovnsbakt breiflabb i bacon med røstipoteter og blåskimmelsaus

Ovnsbakt breiflabb i bacon med røstipoteter og blåskimmelsaus er nydelig, både som romsntisk middag for to og som selskapsmat.

800 g breiflabbfilet, delt i 4 biter.

2 pk. bacon

Salt og pepper

Skyll og tørk av fisken. Krydre den med salt og pepper. Pakk den inn i bacon og sett den i en smurt eller oljet ildfast form. Bakes i ovnen på 220 grader, til baconet er gyllent.

Røstien:

6 store poteter

1 løk

1 gulrot

1/2 sellerirot

1 ts salt

1/2 ts pepper

2 ss smør

Skrell og riv poteter og grønnsaker grovt. Legg de revne potetene i vann ca. 25 minutter, det binder røstien bedre sammen. Klem vannet godt ut med et kjøkkenpapir. Bland i salt og pepper. Stek røstien i porsjonsstørrelser, et par spiseskjeer røre pr røsti, ca. 5 minutter på hver side. Røstien kan også stekes som en hel kake i panna, snu den ved hjelp av et lokk.

Sausen:

2 finhakkede løk

2 ss smør

3 dl hvitvin

2 laurbærblader

2 ss kyllingfond

150 g blåskimmelost

5 dl fløte

Fres løken i smør til den er blank. Tilsett hvitvin og laurbærblader og la det koke inn til grøtkonsistens. Tilsett fløte, fond og osten og la det koke i noen minutter, til sausen får fin konsistens.

Server ovnsbakt breiflabb i bacon med røstipoteter og blåskimmelsaus med asparges eller andre grønnsaker etter smak og behag.

Ovnsbakt breiflabb i bacon med røstipoteter og blåskimmelsaus
Ovnsbakt breiflabb i bacon med røstipoteter og blåskimmelsaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Ungarns uavhengighetsdag

Ungarns uavhengighetsdag feires 15. mars, 20. august og 23. oktober. Dagen i dag feires med fyrverkeri langs Donau og morsomme småaktiviteter rundt omkring.

Ungarsk mat er variert, kreativ og har en unik smak og karakter. Ungarere elsker paprika og de bruker det til saus, lager suppe av dem, de fyller dem med kjøttsaus og mye mer. Nasjonalretten er gulasj og du finner oppskrift på deilig, hjemmelaget gulasj og flere andre ungarske retter HER.

Ungarns uavhengighetsdag

Ungarns uavhengighetsdag feires i dag, med fyrverkeri lamgs Donau og morsomme småaktiviteter rundt omkring.

Ungarsk mat er variert, kreativ og har en unik smak og karakter. Ungarere elsker paprika og de bruker det til saus, lager suppe av dem, de fyller dem med kjøttsaus og mye mer. Nasjonalretten er gulasj og du finner oppskrift på deilig, hjemmelaget gulasj og flere andre ungarske retter HER.

Ungarns uavhengighetsdag

Ungarns uavhengighetsdag feires i dag, med fyrverkeri lamgs Donau og morsomme småaktiviteter rundt omkring.

Ungarsk mat er variert, kreativ og har en unik smak og karakter. Ungarere elsker paprika og de bruker det til saus, lager suppe av dem, de fyller dem med kjøttsaus og mye mer. Nasjonalretten er gulasj og du finner oppskrift på deilig, hjemmelaget gulasj og flere andre ungarske retter HER.

Den internasjonale sexdagen

Den internasjonale sexdagen er i dag. Dagen ble startet av et kanadisk hockeylag, i forbindelse med at de ble nevnt i et sladreblad i Los Angeles i 2012. Oppfordringen var å ha sex hele denne dagen, altså i 24 timer. Jeg sier lykke til med det, men her er en kake som heter bedre enn sex, som kanskje kan nytes etterpå. Oppskriften finner du HER.

 

Den internasjonale sexdagen

Den internasjonale sexdagen er i dag. Dagen ble startet av et kanadisk hockeylag, i forbindelse med at de ble nevnt i et sladreblad i Los Angeles i 2012. Oppfordringen var å ha sex hele denne dagen, altså i 24 timer. Jeg sier lykke til med det, men her er en kake som heter bedre enn sex, som kanskje kan nytes etterpå. Oppskriften finner du HER.

 

Den internasjonale sexdagen

Den internasjonale sexdagen er i dag. Dagen ble startet av et kanadisk hockeylag, i forbindelse med at de ble nevnt i et sladreblad i Los Angeles i 2012. Oppfordringen var å ha sex hele denne dagen, altså i 24 timer. Jeg sier lykke til med det, men her er en kake som heter bedre enn sex, som kanskje kan nytes etterpå. Oppskriften finner du HER.

 

Kylling korma

Kylling korma er en av de mildere rettene, som serveres i Afghanistan, Bangladesh, India og Pakistan og lett å like for både liten og stor. Vi legger ofte kyllingen i marinade kvelden før, så det går raskt å gjøre den ferdig når vi kommer fra jobben.

2 cm frisk ingefær

2 hvitløksfedd

1/4 ts tørka chiliflak

2 ts garam masala

50 g skåldede mandler

800 g kyllingfilet i terninger

200 g yoghurt

2 ss tomatpuré

6 knuste kardemommefrø

2 strimlede løk

1/2 dl nøytral olje

50 g smør

100 g yoghurt

Kjør ingefær, hvitløk, garam masala, chiliflak og mandler til en jevn masse i blenderen. Hell blandingen over i en stor bolle og tilsett kyllingfilet, yoghurt, tomatpuré og kardemommefrø. Bland godt og la det marinere i minimum 2 timer, men gjerne natten over.

Kylling korma
Kylling korma i gryta

Stek løk i nøytral olje og smør på medium varme til den er gyllen i ca 10 minutter, mens du rører ofte. Tilsett kyllingen og marinaden og kok det til kyllingen er gjennomkokt i ca. 15-20 minutter. Rør inn yoghurt, kok opp og server med kokt ris, nanbrød, raita, chutney og pappadums.

Pappadums lages som beskrevet på pakken (friteres i nøytral olje).

Chutneyen kan du lage selv, men det finnes mange gode varianter på glass også.

Kylling korma
Kylling korma

Du finner spennende og varierte matoppskrifter fra hele verden HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Sennepspoteter

Sennepspoteter passer både til fisk og kjøtt og kanskje ekstra godt til grillmat.

Hell litt nøytral olje i en ildfast form, legg i poteter. Rull dem rundt, så de får olje på alle kanter. Krydre dem med salt og pepper og sett dem i ovnen på 200 grader til de er møre. Snu litt på dem, så de får litt farge på alle kanter. Mens potetene er i ovnen blander du resten av ingrediensene i en bolle.

1/2 dl Bergbys søt og sterk  pølsesennep

2 ss kapers

1/2 dl olivenolje

1 finhakka vårløk

1/2 lime, kun saften

Pepper

Bland med ovnspotetene og server varmt eller lunkent.

Sennepspoteter
Sennepspoteter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.