Sennepspoteter

Sennepspoteter passer både til fisk og kjøtt og kanskje ekstra godt til grillmat.

Hell litt nøytral olje i en ildfast form, legg i poteter. Rull dem rundt, så de får olje på alle kanter. Krydre dem med salt og pepper og sett dem i ovnen på 200 grader til de er møre. Snu litt på dem, så de får litt farge på alle kanter. Mens potetene er i ovnen blander du resten av ingrediensene i en bolle.

1/2 dl Bergbys søt og sterk  pølsesennep

2 ss kapers

1/2 dl olivenolje

1 finhakka vårløk

1/2 lime, kun saften

Pepper

Bland med ovnspotetene og server varmt eller lunkent.

Sennepspoteter
Sennepspoteter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Biffsatay med jordbærsalsa

Biffsatay med jordbærsalsa er en av mine favorittretter. Satay er sørøst-Asias navn på grillspyd. Denne varianten med kalvefilet, peanøttsaus og jordbærsalsa, smaker helt nydelig. Om du ikke får tak i kalv, kan du bruke okse. Denne oppskriften passer til 4 personer.

Om du har grillspyd av tre, må disse ligge i vann i minimum 1 time, slik at de ikke tar fyr under grillingen.

800 g kalvefilet

5 ts karripulver

5 ts paprikapulver

2 fedd finhakket hvitløk

1 ss limesaft

4 ss ketjap manis

4 ss solsikkeolje

1 ts salt

Kalvefileten skjæres i tynne skiver (ca. 3 x 10 cm). Lag marinade av karripulver, paprikapulver, hvitløk, limesaft, ketjap manis, solsikkeolje og salt. Legg kjøttet i marinaden og la det marinere et par timer eller gjerne over natten.

Tre kjøttbitene på grillspyd, på langs i trekkspillmønster. Legg spydene på tvers av rillene på en varm grill og svi raskt på begge sider. Du kan også steke spydene i grillpanne eller i ovnen i 220 grader. Siden kjøttet er såpass tynt er det snakk om få minutter på hver side.

Resten av marinaden bruker jeg til å lage en deilig peanøttsaus. Bland den med 1/2 glass peanøttsmør. Kok det opp og spe med vann til sausen er passe tykt.

Jordbærsalsa:

1 kurv jordbær

1 moden mango i små terninger

5 ss frisk koriander

1 liten pose cashewnøtter

1/2 lime, kun saften

2 ss sweet chili sauce

Kutt jordbær og mango i små terninger. Dryss over frisk, finhakket koriander og cashewnøtter. Tilsett limesaften sweet chili sauce. Rør rundt og sett kaldt til den skal serveres.

Kylling green curry

Kylling green curry er en deilig rett fra Sør-Øst Asia. Om du ønsker den sterkere, kan du tilsette en finhakket chili. Denne oppskriften er passe til 2-3 personer.

400 g kyllingfilet i terninger

Litt nøytral olje

2 strimlede rødløk

2 ss Thai green curry paste

1 boks kokoskrem (ev. kokosmelk)

1 neve sukkererter i strimler

2 strimlede paprika

1 ss finhakket ingefær

1 fedd finhakket hvitløk.

Kyllingterningene stekes i nøytral olje til de er lett brune. Tilsett rødløk, green curry paste, kokoskrem, paprika, sukkererter, ingefær og hvitløk. Kokes i 10 minutter, før du strør over finhakket koriander. Server kylling green curry med ris eller nudler.

Kylling green curry
Kylling green curry

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bibimbap

Bibimbap er en deilig koreansk rett, som alle kan tilpasse sine smaksløker. Elementene lages hver for seg og hver enkelt forsyner seg med det de ønsker. Denne oppskriften er passe til 4 personer. Et tips for å holde alle elementene varme, er å sette stekeovnen på 80 grader, sette inn et par stekeplater, fylle maten over i ovnsikre boller/fat og sette inn i ovnen etter hvert som det er klart. Bibimbap serveres i dype tallerkener og spises med skje og gaffel.

Toppingene:

600 g oksefilet i tynne skiver

Olje til stekingen (raps eller en annen nøytral olje)

4 hviløksfedd, finhakket

1 pk sopp i skiver (helst shiitake, men kan bruke aromasopp eller sjampinjong)

2 gode never friske bønneskudd

4 ss soyasaus (skal fordeles)

1 squasj, skrelt og delt i tynne strimler

2 ss sesamolje (skal fordeles)

1 pose frisk babyspinat

2 dl gulrøtter i tynne strimler (julienne)

4 egg

2 ss rista sesamfrø

Fres soppen med 1 ss soyasaus, til den er brunet, ca. 6 – 8 minutter.

Fres kjøttet i olje, med salt, pepper, og 1 ss soyasaus og 1 ss sesamolje. Sett til side og hold det varmt.

Kok bønnespirene i vann i 5 minutter. Hell av vannet og legg dem i en egen bolle Tilsett 1 ts finhakket hvitløk, 1 ss soyasaus og and 1 ss sesamolje. Rør godt sammen og oppbevar varmt.

Fres gulrøttene i litt olje i ca. 4 minutter. Dryss over litt salt og sett til side. Holdes varmt.

Fres squashen i litt olje i ca. 4 minutter. Dryss over litt salt og sett til side. Holdes varmt.

Fres spinaten i en ts vann til vannet har fordampet, ca 4 minutter. Legg den i en egen bolle. Tilsett 1 ts finhakket hvitløk, 1 ss soyasauce og and 1 ss sesamolje. Rør godt sammen og oppbevar varmt.

Kok 4 speilegg, i litt sesamolje, dryss på salt and pepper, sett til side.

Risen:

3 dl ris

6 dl vann

2 ts risvineddik

1 ts salt

Bland alle ingrediensene og kok til risen er mør og vannet har fordampet

Koreansk saus:

1 ts sesamolje

1 ts sukker

2 ts gochujang (fås i asiatiske butikker)

2 ts vann

1 ts eplesidereddik

1 ts hvitløk, finhakket

Bland alle ingrediensene og sett til side.

Kimchi:

Du finner oppskrift på en rask kimchi her.

Når dere skal spise bibimbap:

Porsjoner risen i 4 boller.

Velg toppinger etter eget ønske.

Topp hver bolle med et egg og ristede sesamfrø.

Hell over litt saus og knus alt sammen med en gaffel.

Nyt!

Du finner flere oppskrifter fra Korea her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Coleslaw

Coleslaw passer godt til mye forskjellig, bl.a. burger, spareribs, pølser, koteletter, flintstek og forskjellig annen grillmat. Den smaker også godt på brødskiva, med f.eks. en skive kokt skinke. Dette er min aller beste oppskrift på coleslaw.

1 pose majones

1 boks creme fraiche

1/2 lime, kun saften

2 ss sukker

2 ss HP saus

4 ss agurkmiks

1 ss eplesidereddik

salt og pepper

1 pose med ferdigrevet gulrot og kål

Bland alt sammen og sett kaldt til den skal brukes. Om du har lyst på litt mer jobb, kan du rive gulroten og finsnitte kålen selv.

Coleslaw
Coleslaw

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukrainas nasjonaldag

Ukraina ble grunnlagt på denne dagen i 1991, etter at Sovjetunionen ble oppløst.

Ukraina er Europas nest største land, med fruktbar jord, hvor de dyrker korn og grønnsaker. Ukraina har mange felles mattradisjoner med Russland og flere av de andre landene rundt seg, så en del av tradisjonsmaten kommer fra andre land.

Om du vil lage noe godt fra Ukraina, kan du få inspirasjon HER.

Ukrainas nasjonaldag

Ukraina ble grunnlagt på denne dagen i 1991, etter at Sovjetunionen ble oppløst.

Ukraina er Europas nest største land, med fruktbar jord, hvor de dyrker korn og grønnsaker. Ukraina har mange felles mattradisjoner med Russland og flere av de andre landene rundt seg, så en del av tradisjonsmaten kommer fra andre land.

Om du vil lage noe godt fra Ukraina, kan du få inspirasjon HER.

Ukrainas nasjonaldag

Ukraina ble grunnlagt på denne dagen i 1991, etter at Sovjetunionen ble oppløst.

Ukraina er Europas nest største land, med fruktbar jord, hvor de dyrker korn og grønnsaker. Ukraina har mange felles mattradisjoner med Russland og flere av de andre landene rundt seg, så en del av tradisjonsmaten kommer fra andre land.

Om du vil lage noe godt fra Ukraina, kan du få inspirasjon HER.

Kylling Kiev

Kylling Kiev eller kylling Kyiv er en nydelig rett fra Ukraina, som er laget av flatbanket kyllingfilet, rullet rundt kaldt kryddersmør, og belagt med egg og strøkavring eller panko.

Fyll:

90 g smør, romtemperert

2 ts persille, finhakket

2 fedd hvitløk, veldig finhakket

Bland alt i en bolle, form til 2 pølser på ca. 10 cm. Rull pølsene inn i plastfolie og legg i fryseren i 30 min.

Kyllingbrystene:

2 kyllingbryst på ca. 200 – 250 g, uten skinn og ben

1/2 ts salt

1/4 ts pepper

1 egg, sammenpisket

1 dl mel

2 dl panko (strøkavring)

Olje til fritering (ca. 1 liter)

Legg kyllingbrystene mellom to stykker med plastfolie, bank dem flate til 1/2 cm med den flate siden av en biffbanker og krydre med salt og pepper på begge sider.

Legg en pølse med smør i den ene enden, brett sidene inn over smøret og rull kyllingfiletene stramt. Pakk inn i folie igjen og vri endene godt sammen, så kyllingfiletene får en fin og fast pølseform. Legg i fryseren i 30 minutter til overflaten er ganske fast å ta på, men ikke helt frosset.

Ha egg, mel og brødsmuler i hver sin bolle. Dekk kyllingrullene med mel og rist av det overflødige. Rull deretter i egg og la overflødig egg dryppe av. Til slutt ruller du dem til i panko og trykker pankoen godt på, så den fester seg.

Rull kyllingfiletene i plastfolie igjen, stram godt til og legg dem i fryseren i 30 minutter til. De skal føles ganske faste, men ikke frosne.

Varm frityrolje (ev. rapsolje eller maisolje) i en tykkbasert gryte til 190 grader. Legg kyllingrullene forsiktig i oljen og friter til de får fin gyllen farge. Snu dem hele tiden, så fargen blir jevn og fin.

 

Server med ønsket tilbehør, f.eks. erter og potetmos, som du finner oppskrift på HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grillspyd med lam og tzatziki

Grillspyd med lam og tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка) vekker gode sydenminner hos flere enn meg, tenker jeg. Grillspyd kan varieres i det uendelige og smaker ekstra godt en varm sommerkveld. Dette er laget med båtpoteter og lammekjøtt, men du kan gjerne erstatte kjøttet med f.eks. biff, kylling eller svin. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

600 g lammekjøtt i store terninger (f.eks. flatbiff eller ytrefilet)

1 dl rødvin

0,5 dl nøytral olje

2 ss tzatzikikrydder

Start med å blande marinaden til kjøttet, legg i kjøttet og la det marinere i minimum 2 timer, gjerne over natten.

Tre kjøttet på spyd, sammen med f.eks. båter av løk og store paprikabiter. Grillspydene grilles i noen minutter på hver side. Lammekjøttet kan med fordel være rosa i midten.

Tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка):

1/2 hvitløksfedd

250 ml yoghurt

1 ts tørket mynte

150 g agurk, skrelt og finhakket

salt

Mos hvitløksfedd med litt salt i en morter. Bland yoghurt, hvitløk og mynte i en bolle. Vend inn agurken, smak til med salt og pynt med et mynteblad.

Server grillspyd med lam og tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка) med båtpoteter.

Potetene:

Risle litt olivenolje i en langpanne. Del potetene i båter, legg dem i langpanna, dryss over salt, pepper og tzatzikikrydder. Risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke videre til de er sprø utenpå og myke inni.

Grillspyd med lam og tzatziki
Grillspyd med lam og tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка)

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.