De dødes dag (Dia de los Muertos) feires i Meksiko, hvert år 1. og 2. november. Dagen har etter hvert spredd seg til Spania og til Sentral-Amerika og områder i USA med mange meksikanere. Denne feiringen har foregått i flere tusen år. Dagen feires med meksikansk kakao og god mat, bl.a. Pan de Muerto (de dødes brød), som er smaksatt med anis og appelsin.
Om du har lyst til å feire de døde litt i dag, du også, finner du oppskrifter på masse deilig meksikansk mat HER.
Biff med potetpuré, blåskimmelsaus, grilla rotgrønnsaker og peppersmør smaker nydelig alle årstider. Vi griller ute hele året – og ja, vi har mye snø på vinteren, så vi må grave frem grillen mange ganger i løpet av den kaldeste grillsesongen. Du kan justere mengden av ost i sausen, for å tilpasse den dine smaksløker.
Peppersmør:
Peppersmør er godt til mange slags retter, f.eks. grillmat, biff og bakt potet. Du får kjøpt syltet pepper i velassorterte matforretninger.
1 ss syltet rosépepper
1 ss syltet grønn pepper
100 g smør
1 ss finhakket gressløk
1 ss hvitløk fra tube
Alt blandes, rulles i plastfolie og legges kaldt til det skal brukes.
Blåskimmelsaus:
2 finhakkede løk
2 ss smør
3 dl chablis eller annen god hvitvin
2 laurbærblader
2 ss kyllingfond
150 g blåskimmelost
2 ss finhakket gressløk
5 dl fløte
1 ss konjakk
Blank løken mør i smør. Tilsett hvitvin og laurbærblader og la det koke inn til grøtkonsistens. Tilsett fløte, kyllingfond, konjakk, gressløken og osten. Kok i noen minutter, til sausen får fin konsistens.
Biffen:
Beregn 200 – 250 g biff per person, avhengig av hvor storspiste de er.
Biffen bør ligge i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.
Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.
Pastitio er en frisk drink med lakrissmak og en av mine favoritter.
30 ml Pastis (ev. annet anisbrennevin, som f.eks. Pernod) 30 ml hvit rom 15 ml limejuice 15 ml sukkersirup Friske mynteblader Sodavann Legg myntebladene i bunnen av et longdrinkglass og bland med limesaften slik at de slipper smaken. La gjerne blandingen stå i kjøleskapet en stund. Fyll på med isbiter, et par skiver lime, Pastis, rom og sukkersirup. Tilsett sodavannet, rør forsiktig og server pastitio iskald.
Du finner flere spennende drinkoppskrifter, både med og uten alkohol, HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Börek (banitsa) med lammekjøttdeig ser kanskje godt ut, men bare vent til du smaker på den. Krydret lammefyll med pinjekjerner og sultanas (ev. rosiner) rullet inn i lag opp på lag med sprø filodeig. Börek kalles også banitsa, burek, bourekas, byrek og zelnik, avhengig av hvor den kommer fra. Du finner denne retten i flere land, bl.a. Albania, Armenia, Bulgaria, Irak, Israel, Jordan, Libanon, Makedonia, Palestina, Serbia, Syria, Tunisia og Tyrkia. Jeg kjøper ferdige flak med filodeig i matbutikken, det pleier å være 12 flak i pakka.
Lammefyll:
2 ss olivenolje
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
600 g lammekjøttdeig (ev. vanlig kjøttdeig)
1,5 ts malt spisskummen
3/4 ts malt koriander
3/4 ts kanel
1/2 ts kajennepepper
3/4 ts paprikapulver
1/2 ts allehånde
1 ts sort pepper
1,5 ts salt
1 dl sultanas (ev. rosiner), grovhakket
1 dl pinjekjerner
2,5 dl Mutti passata (fås på bl.a. på Meny)
1/2 dl vann
Brun pinjekjernene lett i tørr stekepanne, hell dem over i en liten bolle og sett til side. Varm olje i en gryte eller sautépanne og stek løk og hvitløk i 2 til 3 minutter, mens du rører. Tilsett kjøttdeig og brun den, mens du smuldrer det opp, så det blir ganske finkornet. Deretter tilsetter du alt krydderet og brun videre i 1 minutt, under omrøring. Tilsett passata, sultanas, pinjekjerner og vann og bland godt sammen. La det småkoke uten lokk, til væsken reduseres slik at fyllet er fuktig, men ikke vannaktig. Fjern fra komfyren og la den avkjøles litt før neste prosess.
Yoghurtvask til filodeigen (så den ikke sprekker):
2 ss smør, smeltet
2 ss yoghurt naturell
1 egg, sammenpisket (i en kopp, med en gaffel)
Smelt smøret, rør inn yoghurt og egg og sett til side til det skal brukes.
Monteringen:
12 ark filodeig
2 ss smør, smeltet og avkjølt
Hvite sesamfrø
Yoghurtvask
Lammedeigblandingen
Åpne filodeigspakken og rull ut deigen. Legg det første arket på et bakepapir og smør forsiktig med yoghurtvask (bruk en bakepensel, som du først spruter litt av blandingen utover med og deretter smører det utover). Det trenger ikke å være så nøye. Legg på neste filodeigflak, og pensle med yoghurtvask. Gjenta til du har 4 lag totalt, men ikke pensle den siste.
Legg 1/3 av lammefyllet langs den ene langsiden og rull sammen til en pølse. Det skal ikke være stramt, for da kan filodeigen revne, den er ganske skjør. Lag 3 like pølser.
Spiral: Ta en pølse og rull til en spiral i en paiform, langpanne eller lignende. Fest pølse nr. 2 til den første ved å stappe endene inn i hverandre og fest med yoghurtvask. Gjør det samme med den siste pølse.
Pensle toppen med smør, dryss over sesamfrø og stek i ovnen på 200 grader i ca. 40 min. til böreken er gyllen.
Del opp i kakestykker og server gjerne med yoghurtsaus og en frisk salat eller tabouleh,
Yoghurtsaus:
2,5 dl yoghurt naturell
1/4 ts hvitløk, finrevet
1 ss sitronsaft
1 ss ekstra virgin olivenolje
Salt og pepper
Bland sammen og sett kaldt til den skal brukes.
Tabouleh:
Lag bulgur etter henvisning på pakken, men bruk 50 % mer vann så det ikke blir så tørt. Når bulguren har hvilt ferdig, tilsetter du finhakket vårløk eller rødløk, mynte, finhakket persille og rosiner og blander det godt sammen. Hva du tilsetter kan varieres etter smak og behag og det er godt med f.eks. pinjekjerner i også. Pynt taboulten med et litt mynte og limebåter, før du serverer.
Du finner spennende matoppskrifter fra alle verdenshjørner HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Blomsterpottedessert er ikke helt det den ser ut som. Ikke la deg skremme, den smaker godt, er enkel å lage og morsom å sette på bordet til gjestene.
1 pk oreokjeks, skrap vekk kremen og knus kjeksen fint med kjevle eller stavmikser
1 boks sjokoladeis etter eget ønske
Sjokoladesaus fra flaske
1 pk daimkuler
Mynte
Spiselige blomster, for eksempel stemor
Legg is, saus og daimkuler lagvis i en potte eller andre ønskede beholdere. Dryss knust kjeks over. Stikk hull med en tynn pinne og sett i fryseren til de skal brukes. Litt før servering (15-20 min.), settes de i kjøleskapet. Sett i spiselige blomster og urtekvister og server blomsterpottedessert.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Mammas gratinerte tørrfisk er en oppskrift som ble til på en tur til Lofoten. Jeg synes den smaker helt nydelig og den er dessuten kjekk å lage, siden alt settes på bordet i en form. Oppskriften er passe til 4 pers.
600 g klippfisk, utvannet
1/2 glass hakka, soltørka tomater
4 fedd hvitløk i skiver
1/2 dl olivenolje
1 finhakka løk
2 gulrøtter i tynne skiver
1/2 blomkål i bittesmå buketter
8 poteter i skiver
2 fedd hvitløk i skiver
1/2 ltr fløte
250 g reven ost, gjerne flere slag
50 g reven parmesan
Salt og pepper
Legg fisken i en blanding av soltørka tomater inkl. oljen, olivenolje og 4 hvitløksfedd, i minst 3 timer, gjerne over natta.
Kok potetskiver og 2 fedd hvitløk nesten møre i fløte. Legg fisken inkl. noe av marinaden, tomatene og hvitløken i en ildfast form. Dryss over litt salt og pepper. Legg på grønnsakene og hell over potetblandingen. Dryss på parmesan og den andre revne osten. Gratiner i ovnen på 180 grader i 1 time. Om osten begynner å bli for mørk, dekk over med aluminiumfolie.
Og her… et bilde jeg tok på Heimøya, Lofoten, før tørrfisken havnet på kjøkkenet vårt.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Grilla lammekoteletter med soppsaus og båtpoteter er lettvinn og god mat og jeg synes det smaker ekstra godt, når årets nye lam kommer i butikken. Om du ikke vil grille, kan du steke dem i panna. Det blir nesten like godt.
Lammet:
Smør kotelettene inn med olivenolje. Smør på litt hvitløk fra tube. Dryss på salt, pepper og litt rosmarin.
Deretter grilles de 3-4 minutter på hver side.
Sausen:
2 pk sopp i skiver
2 finhakkede løk
3 fedd finhakket hvitløk
5 dl fløte
4 ss fond, f.eks. kylling, okse, kantarell eller vilt etter hva du skal servere sausen til
pepper
Brun soppen og løken godt i smør. Tilsett hvitløk og la den frese med noen minutter. Tilsett fløte og fond. La det koke til det tykner. Smak til med pepper og ev. mer fond om du ikke synes det er salt nok
Potetene:
1 kg kokefaste poteter
1/2 dl olivenolje
Salt og pepper
Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sette dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus temperaturen ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.
Server grilla lammekoteletter med soppsaus og båtpoteter med en sitronbåt og pynt med litt rosmarin.
Du finner flere spennende og velsmakende matretter med lam, både tradisjonelle og mer uvanlige varianter, HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Lasagne – litt juks men hjemmelaget er nesten som å trylle. Den blir billigere, sunnere og du merker ikke grønnsakene. Jeg jukser også litt her, med at jeg ikke lager egen hvit saus, men blander fløte i tomatsausen. Det gir samme effekt i munnen, der alt blandes uansett.
4 store gulrøtter, skrelt og delt i bitte små terninger
2 løk, gjerne en rød og en vanlig kepaløk i bittesmå terninger
200 g ost etter eget ønske, f.eks. parmesan, jarlsberg, edamer, mozzarella og norvegia. Det smaker ekstra godt om ostene er litt lagret.
Fremgangsmåte:
Start med å steke karbonadedeig og grønnsaker i olje. Rør ofte og la det kose seg til kjøttet får litt farge. Tilsett så hakkede tomater, hvitløk, oregano, timian, basilikum, laurbær, tomatpuré, grønnsaksbuljong, fløte, muskatnøtt og nykvernet pepper og salt. Om du smaker nå, vil du kjenne at det er ganske så surt, så kok det i to timer til det blir rundere i smaken) og tykt som grøt. Om du ikke har tid til å vente, må du jevne med maisenna og tilsette sukker. Når du synes sausen smaker godt og den har blitt tykk og fin, legger du den lagvis med lasagneplater og reven ost i ildfast form. Jeg synes det er godt med et lag ost i mellom lagene og avsluttet med et lag på toppen.
Sett formen i ovnen på 200 grader i en time. Legg over aluminiumsfolie den første halvtimen, så ikke osten skal bli for mørk. Serveres med en salat og godt brød, f.eks disse kjempegode rundstykkene.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Vaniljeknuter er fantastisk deilig gjærbakst og se ser mer kompliserte ut enn de er.
7 dl lunken melk
140 g smeltet smør
100 g gjær
2 sammenpiskede egg
160 g sukker
2 ts kardemomme
2 ts salt
1,2 kg mel
1/2 ts bakepulver
Alt eltes sammen og heves lenge, gjerne et par timer.
Fyll (vaniljekrem):
1 vaniljestang
2 dl helmelk
1 dl sukker
4 eggeplommer
1 ½ dl fløte
35 g maisenna
Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene. Bland vaniljestang, frø melk og sukker i en liten kjele. Varm opp til ca. 50 grader.
Pisk sammen eggeplommer, fløte og maisenna i en bolle. Visp inn melkeblandingen. Hell alt tilbake i kjelen, varm opp igjen og rør hele tiden til det tykner. Ta kjelen vekk fra plata rett før det koker. Avkjøles i vannbad og oppbevares under tett lokk eller plastfolie til det skal brukes.
Bake ut:
Del deigen i to deler. Kjevle hver del til en rektangulær leiv og smør på vaniljekrem. Brett 1/3 av deigen over den midtre tredjedelen. Brett den siste tredjedelen over også. Skjær deigen i strimler på 2 cm. Strekk dem ut, samtidig som du vrir endene i hver sin retning og former en knute. Legg dem på brett, kledd med bakepapir. La dem heve under klede i 1 time til. Stekes på 200 grader til de er gylne og fine (ca. 10 – 12 minutter). Pensle med sammenpisket egg og dryss på perlesukker.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.