Hawaiipizza

Hawaiipizza er pizza med ananas, bacon og skinke. Den aller første Hawaiipizzaen ble til på en restaurant i Ontario i Canada i 1962.

Pizzasaus:

1 boks hakkede tomater fra Mutti

1 finhakket løk

5 dråper tabasco

1 laurbærblad

1 ss tørket oregano

2 finhakkede fedd hvitløk

1 ss tørket basilikum

1/2 ts pepper

1 ts knust fennikel

Alt blandes i en kjele og kokes lenge, gjerne en time eller mer.

Pizzabunnen:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ss honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.

Montering:

Pizzasaus

Revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag

Tomater i skiver

Sjampinjong i skiver

Grønn paprika i strimler

Purre i fine strimler

Kokt skinke i biter

Baconskiver

Ananasbiter

Bre sausen utover bunnen, strø på ost og fordel resten av ingrediensene, med baconskivene på toppen. Stek på full varme, litt under midten av ovnen, til bunnen er ferdig, osten gyllen og baconet har fått fin farge.

Du finner masse spennende og varierte pizzaoppskrifter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Irish coffee

Irish coffee er en klassiker og selv om den er en varm drink, bruker mange den som dessert og det passer den utmerket til. Denne oppskriften er til 1 irish coffee.

2 ts brunt sukker
8 cl nylaget kaffe
4 cl irsk whisky
Kremfløte, lettpisket
Ev. litt malt kanel

Varm opp kaffekruset ved å fylle det med kokende vann. Hell ut vannet, fyll i kaffe og sukker og rør til sukkeret er oppløst. Tilsett whisky og legg lettpisket kremfløte som et lokk på toppen. Bruk gjerne baksiden av en spiseskje og hell kremen over, så det blir pent. Irish coffee serveres varm og dryss gjerne over litt malt kanel, om du liker det.

Du finner flere velsmakende drinker, både med og uten alkohol, HER.

Irish coffee
Irish coffee

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Færøyenes nasjonaldag

Færøyenes nasjonaldag er i dag. Færøyene er en del av Danmark, men har sitt eget folkevalgte lagting og egen nasjonaldag. Har du lyst til å lage noe skikkelig godt fra Færøyene? Prøv denne.

Færøyenes nasjonaldag
Færøyenes nasjonaldag

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kokoslaks

Kokoslaks er en rett det er enkelt å gange opp oppskriften og lage i langpanna, om det er mange som skal spise.

2 løk, grovhakket

4 store gulrøtter i små terninger

1 purre i strimler

1/2 flaske sweet chili sauce 

1 boks kokosmelk

1 boks kokoskrem

Salt og pepper

800 g laks i porsjonsstykker

Kokosflak

 

Legg løk. gulrot og purr i en ildfast form og fordel laksestykkene oppa. Bland sammen kokosmelk, kokoskrem og sweet chilisauce i en bolle og smak til med salt og pepper. Hell kokosblandingen over fisken og grønnsakene og dryss over kokosflak. La det steke i ovnen på 200 grader til laksen er klar. Gulrøttene skal fortsatt ha tyggemotstand.

Kokoslaks
Kokoslaks

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pizza vindaloo

Pizza vindaloo fikk jeg idéen til på vei hjem fra jobben. Jeg kom til å tenke på at jeg aldri noen gang har smakt en indiskinspirert pizza, og tenkte at det sikkert kunne være godt. Jeg fant et glass med vindaloosaus i kjølerommet og da ble det enkelt. Om jeg skal si det selv, ble det veldig vellykket.

Fyllet:

300 g lammekjøtt i strimler (ev. kylling eller annet kjøtt du har lyst på)

1 løk i strimler

1 glass indisk vindaloosaus

2 paprika i strimler (gjerne forskjellige farger)

200-300 g reven ost etter eget ønske, gjerne flere slag og gjerne vellagret

1 liten potte frisk koriander

Brun kjøttet og og løken i litt olje. Tilsett sausen og la det koke inn litt, til sausen får passe konsistens og ikke for flytende.

Lag pizzabunn, du finner oppskrift på en veldig bra bunn her

Etter at bunnen er forstekt litt, legges fyllet på, deretter ost og paprika. Stek pizza vindaloo i ovnen på 225 grader til osten er gyllen. Dryss over koriander og server. Om du ønsker, kan du servere pizza vindaloo med raita og pappadums.

 

Pizza vindaloo
Pizza vindaloo

Du finner flere spennende pizzavarianter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Perus nasjonaldag

Perus nasjonaldag feires i dag, fordi Peru erklærte uavhengighet fra Spania 28. juli 1821. Det peruanske kjøkkenet er en spennende blanding av ulike matkulturer, med stor innflytelse fra både Japan og Europa. Du finner velsmakene og variert mat fra Peru her.

Perus nasjonaldag
Perus nasjonaldag

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fattoush

Fattoush (fattush, fatush, fattoosh, eller fattouche) er en salat som spises i mange av landene i Midtøsten. Fattoush kan spises alene, som en lunsjrett, eller som forrett, siderett, eller som en del av en meze.

Dressing:

3 ss olivenolje

2 ss sitronsaft

2 hvitløksfedd presset eller finrevet

1 ts sumak

1 ts granateplesirup

1/2 ts tørket mynte

1/2 ts salt

Nykvernet sort pepper

Visp sammen sitronsaft, hvitløk, sumak, granateplesirup, tørket mynte, salt og pepper. Rør sakte inn olivenolje, visp kontinuerlig til den er emulgert. Sett til side, mens du lager salaten.

Salat:

1 stort salathode strimlet

1 stor tomat i terninger

1/2 grønn paprika i terninger

5 reddiker i terninger

1 agurk i terninger

2 vårløk i strimler

1 neve frisk persille, finhakket

Bland salat, tomater, agurker, grønn paprika, reddiker, grønn løk og persille i en stor serveringsbolle. Hell dressingen over og bland sammen.

Stekt pitabrød:

1 stort pitabrød skåret i trekanter

3 ss olivenolje

Salt og pepper

Fres pitabrødet i oljen på middels varme i en stor panne, til brødet er sprøtt og gyllent. Rør jevnlig, det tar ca. 5-7 minutter.

Tilsett det stekte pitabrødet i salaten rett før servering.

Du finner flere spennende og velsmakende salater fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sønnen i husets sataykylling

Sønnen i husets sataykylling er en fantastisk deilig rett med grillet kylling, peanøttsaus og en nydelig mangosalat til. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

700 g     kyllingfilet

Marinade:

1 dl ketjap manis (søt soyasaus)

1 ss sambal oelek (chilipasta)

2 ss rapsolje

2 ss sesamolje

1 ss ingefær fra glass, ev. revet fersk ingefær

2 fedd hvitløk, finhakket

1 neve frisk koriander, finhakket

Bland ingrediensene til marinaden i en bolle. Skjær kyllingfiletene i tynne skiver på langs, og legg dem i marinaden i min. 30 min. men gjerne over natten. Tre kyllingfiletene i på spyd i sikksakk, bruk gjerne engangshansker. NB! Ta vare på marinaden. Stek kyllingsatayene på grillen eller i stekepanne, til de har fått fin stekeskorpe og er gjennomstekte.

Jeg har brukt grillspyd av metall, men om du bruker trespyd, er det viktig å legge dem i vann i noen timer, så de ikke tar fyr under grillingen.

Peanøttsaus:

1 boks kokosmelk

200 g grovt peanøttsmør

Resten av marinaden

Kok opp alle ingrediensene og la den småkoke i noen minutter. Tilsett litt vann, om sausen blir for tykk.

Salaten:

1 mango i terninger

2 avocado i terninger

1 liten pose cashewnøtter, ristet

3 vårløk, finstrimlet

1/2 rød chili, finhakket

1 ts ingefær fra glass

1 beger granateple, ev. frøene fra 1/2 granateple

1/2 lime, kun saften

1 neve frisk koriander, finstrimlet

Bland sammen chili, ingefær og lime til en dressing og rør den sammen med resten av ingrediensene til salaten.

Server gjerne sønnen i husets sataykylling med ris.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Blåskjell i hvitvin

Blåskjell i hvitvin er deilig som forrett, lunsjrett eller til hovedrett. Jeg har vokst opp med blåskjell, men siden vi bodde i innlandet, var de hermetiske. Etter jeg ble eldre, oppdaget jeg hvor fantastiske de er når de er ferske. De smaker aller best når de er selvplukket, men du får kjøpt flotte blåskjell i nett i fiskedisken. Om du ikke vil bruke hvitvin, smaker blåskjellene nydelig med eplemost også. Oppskriften er passe til 2 personer som hovedrett og 4 personer som forrett.

2 kg ferske blåskjell

2 dl hvitvin (ev. eplemost)

6 båt hakket hvitløk

2 finhakkede løk

6 ss olivenolje

2 finhakkede chili

2 ss hakket bladpersille

 

Skyll og vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast skjell som ikke lukker seg selv om du kakker på dem og skjell som er skadet.

Fres finhakket løk og hvitløk i olivenolje i en gryte. Tilsett chili, blåskjell og hvitvin, legg på lokk og damp til skjellene åpner seg.

Bland inn persille og server blåskjell i hvitvin med godt brød.

Nydelige blåskjell i hvitvin
Nydelige blåskjell

 

Du finner flere velsmakende blåskjelloppskrifter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rekecocktail med smak av Østen

Rekecocktail med smak av Østen smaker aller best med ferske reker, men du kan selvfølgelig også bruke frosne.

1 mango i små terninger

Saften av restene rundt mangosteinen

1/2 agurk i små terninger

1/2 finhakkede vårløk

1 finhakket rød paprika

1 finhakkede chili

2 ts sesamolje

Saften av 1/2 lime

1/2 potte finhakket koriander

1/2 kg ferske reker, skrelt (vekten er før skrelling)

1 ss ristede sesamfrø

Bland sammen alt unntatt rekene og sesamfrøene. La det trekke i en halvtimes tid. Rør inn rekene, dryss sesamfrø over, pynt med et korianderblad og server gjerne med sprø kjeks til.

Rekecocktail med smak av Østen
Rekecocktail med smak av Østen

Du finner masse spennende og velsmakende retter fra hele verden HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.