National Tequila Day feires i USA i dag. Jeg er ingen stor fan av tequila, men den smaker godt i flere drinker, f.eks. Tequila Sunrise, som var min favorittdrink i ungdommen.
National Tequila Day feires i USA i dag. Jeg er ingen stor fan av tequila, men den smaker godt i flere drinker, f.eks. Tequila Sunrise, som var min favorittdrink i ungdommen.
National Tequila Day feires i USA i dag. Jeg er ingen stor fan av tequila, men den smaker godt i flere drinker, f.eks. Tequila Sunrise, som var min favorittdrink i ungdommen.
Reinsdyrfilet med portvinssaus og grilla grønnsaker er deilig både sommer og vinter. Denne retten, servert med potetpuré, kan gjerne serveres i selskap.
Sausen:
2 løk, finhakket
2 gulrøtter i små terninger
1 ss smør
4 dl portvin
2 ss viltfond
Maisennajevner
50 g smør
Fres løk og gulrot i 1 ss smør. Tilsett portvin og la det koke litt inn. Tilsett fond og rør inn maisenna det til det tykner. Siler vekk grønnsakene, smak til med salt og pepper og tilsett 50 g smør, så den er ekstra blank ved servering. Ikke la sausen koke etter du har tilsatt smøret.
Grønnsakene:
8 minigulrøtter
1-2 persillerøtter, skrelt og delt i staver
12 sjalottløk, delt i 2
Alle grønnsakene blandes med litt nøytral olje og grilles i grillwok i noen minutter, til løken er mør. Tilsett litt salt og pepper før servering.
Reinsdyrfileten saltes og pepres og brunes raskt i grillen og legges deretter høyere opp i grillen i ca. 5 minutter. Pass på at den fortsatt er rød/rosa.
Server reinsdyrfilet med portvinssaus og grilla grønnsaker med valgfrie poteter. Jeg har brukt potetpuré, som du finner oppskrift på HER. Det smaker også godt med båtpoteter til og det finner du oppskrift på HER.
Du finner flere nydelige og varierte reinsdyroppskrifter HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Bloody Mary er en populær frokostdrink, som jeg liker godt å få et glass av på flyturer, av en eller annen grunn. Fargen ligner på blod og drinken er oppkalt etter Englands første regjerende dronning, som er ansett som ganske blodtørstig, etter at hun dømte ca. 300 mennesker til å brenne på stake.
Drinken ble første gang laget på New York Bar i Paris i 1921, men oppskriften har endret seg litt med tiden.
5 cl vodka
4 dråper Worchestershire sauce
2 dråper tabasco
2 cl nypresset sitronsaft
Litt salt og pepper
10 cl tomatjuice
Isbiter
Bland vodka, Worchestershire sauce, tabasco, sitronsaft, salt og pepper i et longdrinkglass. Legg i isbiter og rør inn tomatjuicen.
Pynt Bloody Mary med en selleristang
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tunfisktataki er en av mine yndlingsretter. Om du er en av dem som synes sushi er i overkant rått, kan dette være den perfekte retten for deg. Hvis du skal ha gjester, er den også perfekt, siden den kan lages klar noen timer i forveien og settes kaldt så lenge. Denne oppskriften er passe til 4 forretter.
Tataki:
300 g tunfiskfilet
1 dl sesamfrø
1 potte frisk koriander
Nøytral olje til steking
Ponzusaus:
1/2 dl soyasaus
1/2 dl hoisinsaus
2 ss flytende honning
1 lime, saften
2 ss riseddik
2 ss revet ingefær
1 finhakket chili
2 finhakkede hvitløksfedd
5 ss hakket koriander
Til servering:
1 fennikel
Sitronsaft
Limebåter, husk å vaske limen, før du deler den opp
Frisk koriander
Bland sammen ingrediensene til sausen. Sett den kaldt og la den stå i noen timer, så smakene får satt seg.
Skjær tunfisken i pene stykker på 3 x 3 cm i hele fiskestykkets lengde. Fres tunfisken raskt på hver side, den skal være rå i midten som et biffstykke.
Hell litt av ponzusausen over på en flat tallerken og sesamfrø på en annen. Vend tunfisken i sausen, og deretter i sesamfrøene. Skjær i serveringsbiter.
Skjær fennikel i små terninher og risle over litt sitronsaft. Dander tunfisken på en tallerken og dryss over fennikel og litt frisk koriander. Legg til slutt på limebåtene. Server sausen ved siden av, i en liten bolle, så gjestene selv kan bestemme sin egen mengde.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pasta med kjøttboller fra Lady og Landstrykeren er vel et av de mest legendariske måltidene i verden. Pasta med kjøttboller er ikke akkurat mat for dyr, men for oss mennesker, kan det være nydelig, når det lages fra bunnen av. Jeg lager alltid en stor porsjon kjøttboller i tomatsaus. Det vi ikke spiser til middagen, fryser jeg ned og bruker til tapas senere. Denne oppskriften er veldig lettvint, siden jeg ikke steker kjøttbollene, men legger dem rå, rett i den kokende tomatsausen.
Pastasaus:
3 bokser hakkede tomater. Jeg foretrekker Mutti, som er av god kvalitet, men du kan bruke hvilken type du vil.
2 løk i strimler
2 fedd hvitløk
1 neve finhakket persille (kan erstattes av 1 ss tørket)
1 neve finhakket basilikum (kan erstattes av 1 ss tørket)
1/2 finhakket chili
1 neve finhakket soltørket tomat
1 finhakket, grillet paprika (fås hele på boks og glass)
2 ts peppermix
1 ts salt
2 laurbærblader
1 ss fond eller 1 grønnsaksbuljongterning
Kokes i minimum en time. Ved lang koking blir sausen søtere helt av seg selv. Om nødvendig kan du make sausen til med litt sukker, så den blir rund i smaken. Om du ikke har tid til å koke så lenge, kan du tilsette litt mer sukker. Smak også om du trenger mer salt og pepper.
Kjøttboller:
800 g lammekjøttdeig eller karbonadedeig
2 egg
1 ss tørket basilikum
2 ts peppermix
1 fedd finhakket hvitløk
2 ts salt
Alt kjøres sammen i en kjøkkenmaskin eller eltes for hånd til det blir skikkelig seigt før du sper med 2 dl melk eller fløte.Når deigen er ferdig, former du runde boller med en hånd og en skje og slipper dem i den kokende tomatsausen. La det koke i minimum 15 minutter.
Ved servering legger du spaghettien i en bolle og heller kjøttbollene og sausen over. Det både smaker godt og ser innbydende ut om du river over litt parmesan og gir den et drøss med finhakket basilikum før servering.
Jeg har sådd basilikummen selv i selvvannende potter i vinduskarmen. Det er mye rimeligere og selvfølgelig hyggelig å kunne bruke egenprodusert.
Pastatallerkene heter Edme og er fra Wedgwood.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Grillspyd med appelsinsaus smaker friskt og godt i sommervarmen. Disse er med storfekjøtt, løk og paprika og i tillegg til sausen, serverer jeg med grillet maiskolbe.
Sausen:
Skall og saft av 4 appelsiner
1,5 dl sukker
3 ss vann
3 ss eplesidereddik
2 ss soyasaus
1 ss kalve- eller kyllingfond
2 ss brun maisennajevner
75 g smør
Skyll appelsinene i lunkent vann og skrell dem med ostehøvel eller potetskreller (NB! Kun det gule). Del skallet i tynne strimler.
Kok sukker og vann på lav varme til det er nesten karamellisert. Tilsett eddiken og la det koke i noen minutter. Tilsett appelsinsaften og skallet og la det koke i noen minutter før de siles av. Spar på strimlene.
Tilsett soyasaus og fond, rør inn maisenna og la det koke i min. 1 minutt. Tilsett smøret, rør til det er oppløst, før du tilsetter appelsinstrimlene og serverer.
Grillspydene:
150 – 200 g storfekjøtt (indre-, ytrefilet eller mørbrad) per person
Løk i store biter
Paprika i store biter
Del kjøttet i store terninger og legg det i BBQ-sausen, gjerne natten over. Om du bruker grillspyd av tre, må disse ligge en stund i vann, før du tar dem i bruk, så de ikke tar fyr. Tre kjøtt, løk og paprika på spydene, legg dem på varm grill og snu dem ofte. Kjøttet skal være rosa inni, akkurat som biff, så ikke grill det for lenge.
Serveres med mais og f.eks. bakte perlepoteter, som du finner oppskrift på HER.
Du finner masse spennende oppskrifter på grillmat med tilbehør HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Minas granola (en slags müsli) kan brukes til mye forskjellig, både med melk på og som dryss over yoghurt, iskrem eller andre desserter. Det er ikke satt noen mål på denne oppskriften, siden den er litt etter eget ønske og smak.
Mandler
Valnøtter
Chiafrø
Peanutter
Cashewnøtter
Solsikkefrø
Andre frø og/eller nøtter du liker
En klype salt
Et godt dryss kanel
Litt kardemomme
Lønnesirup og/eller honning
Bland alt sammen, trykk ned flatt på stekeplate, dekket med bakepapir. Stek på 200 grader til det blir gyllent.
Om du skal bruke det til dryss over dessert, smaker det ekstra godt om du drysser over litt reven sjokolade, når du har tatt det ut av ovnen.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Belgias nasjonaldag er 21. juli. Feiringen startet med at kong Leopold 1. ble kronet til Belgias første konge i 1831. Hva med å lage Belgias nasjonalrett i dag? Du finner oppskrift her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.