Daiquiridagen feires i USA i dag. Daiquiri er en drink basert på rom, lime og sukkerlake. Den er opprinnelig fra Cuba, men kom til USA i 1902 og det bør jo feires. Hva med å kjøre på med en strawberry daiquiri i dag? Du finner oppskrift på den HER.
Daiquiridagen
Daiquiridagen feires i USA i dag. Daiquiri er en drink basert på rom, lime og sukkerlake. Den er opprinnelig fra Cuba, men kom til USA i 1902 og det bør jo feires. Hva med å kjøre på med en strawberry daiquiri i dag? Du finner oppskrift på den HER.
Utbeinet lammelår med båtpoteter og salsa
Utbeinet lammelår med båtpoteter og salsa er en velsmakende sommerrett.
Om du ikke kan beine ut lammelåret selv, kan du få hjelp i mange kjøttdisker. Denne deilige retten passer godt en varm sommerkveld.
Båtpotetene:
Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, f.eks. paprika, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.
Salsaen:
1,25 dl olivenolje
3 ss sitroneddik
1 neve koriander, finhakket
1 neve bladpersille, finhakket
5 fedd hvitløk, finhakket
1 rødløk, finhakket
1 chili, finhakket
1/2 rød paprika i små terninger
2 ss kapers
10 minitomater, delt i to eller fire
1/4 ts nykvernet pepper
1/2 ts salt
Bland alt og la det stå i romtemperatur til det skal brukes.
Lammelåret:
Lammet legges i en ildfast form, med 2 dl vann og gnis inn med sitronsaft, salt og pepper.
Stikk inn steketermometer og sett i ovnen på 225 grader i 30 min. Skru deretter ned til 100 grader og la stå til kjernetemperaturen er 58 grader. Det tar noen timer, avhengig av størrelsen på lammet. Tilsett mer væske om det er behov for det. La låret hvile i noen minutter før du skjærer i det.
Om du ønsker mer grønnsaker enn de som er i salsaen, passer det fint med grillede maiskolber.
Du finner flere, både tradisjonsrike og spennende retter med lam her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Thaifiskesuppe
Thaifiskesuppe har en mild smak av kokos og kan gjøres sterkere eller mildere, ved å justere chilimengden.
1 finhakket løk
2 gulrøtter i terninger
Nøytral olje til steking
1 cm revet ingefær
2 finhakkede chili
2 fedd finhakket hvitløk
1 boks kokosmelk
1 boks kokoskrem
1/2 ltr. fiskekraft
1 liten flaske sweet chili dippingsaus
200 g fisk i terninger
2 finstrimlede vårløk
100 g rensede reker
Litt finhakket koriander
Fres løk og gulrøtter i litt olje. Tilsett ingefær, chili og hvitløk.
Hell på kokosmelk, kokoskrem, fiskekraft og sweet chili dippingsaus. Kok opp suppa og tilsett fisk. Jeg har brukt laks her, men du kan gjerne bruke ørret eller en hvit fisk også. La det trekke til fisken er nesten klar, før du tilsetter vårløk. Tilsett reker og koriander, rør rundt og server med godt brød.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Makrell i tomat – hjemmelaget
Når vi har makrell igjen etter middagen, enten stekt eller grillet, lager jeg makrell i tomat og det er veldig populært i vår familie.
2 dl chiliketsjup
1/2 dl eplesidereddik
1/2 dl sukker
Nyfisket makrell
Rør sammen chiliketsjup, eplesidereddik, sukker, litt salt og pepper og hell det over den ferdigrensede makrellen. La den stå i kjøleskapet til neste morgen og server den til frokost. Den er veldig populær og mer spennende og naturlig i smaken enn den du får på boks.
Du finner flere tips til frokosten her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Hummer med estragonsmør og potetpuré
Hummer med estragonsmør og potetpuré serveres med og syltede grønnsaker, smaker helt fantastisk godt. Bruk 2 rå hummer til 4 personer.
2 rå hummer
1 dl frisk estragon
1 ss tørket estragon
Revet skall og saft av 2 lime
200 g romtemperert smør
Salt og pepper
Sett stekeovnen på 180 grader. Ta tak inntil klofestet og vri klørne av hummeren. Legg hummerne på ryggen og del fra midten og ut mot halespissen med en skarp, tung kniv. Del deretter fra midten og framover mot hodet. Fjern magesekken som ligger foran i hodet, og tarmen som ligger langs ryggen. Finhakk estragon, og bland sammen med tørket estragon, revet skall og saft av lime og smør, salt og pepper. Fordel estragonsmøret over halekjøttet på hummeren.
Varm en tørr stekepanne, og stek hummeren med skallet ned i 3-4 minutter på middels varme.
Ha hummerhalvdelene over i en smurt, ildfast form med skallet ned, og stek midt i stekeovnen i 3 minutter.
Potetpuré
500 g mandelpoteter
150 g smør
6 ss fløte
Skrell mandelpoteter, skjær i biter og kok møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten. Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré.
Smak til med salt og pepper.
Syltede grønnsaker
2 gulrøtter
1/2 purre
3 dl vann
2 dl eddik
2 dl sukker
Skjær lange, tynne strimler av gulrøtter, bruk mandolin eller ostehøvel. Skjær purren i strimler.
Kok opp vann, eddik og sukker. Tilsett gulrot og purre, og la det trekke i 5 minutter. Sil av laken når det er ferdig.
Server hummeren med potetpuré og syltede grønnsaker. Du kan gjerne servere litt aioli til.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Ostesmørbrød med jordbær
Ostesmørbrød med jordbær eller toast med jordbær er en fantastisk sommerlunsj. Når de første norske jordbærene kommer, lager jeg meg alltid et lite ostesmørbrød med balsamico og nyplukkkede jordbær.
Skjær tre skiver brød. Smør et tynt lag med nøytral smøreost på de to nederste skivene. Rens jordbær og del dem i fire. Legg tett i tett med jordbær på den nederste skiva. legg på skiver med blåskimmelost. Legg på neste skive og legg noen skiver brie på den. Hell på litt tyktflytende balsamico og legg den siste brødskiva. Ostesmørbrød med jordbær settes i ovnen på 200 grader og stekes til brødet er gyllent og osten har smeltet litt. Server ostesmørbrød med jordbær med litt ekstra jordbær og basilikum på toppen og kos deg.
Lyst til å se flere ostesmørbrødoppskrifter? Trykk HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Blåskjell med karri og deilig skalldyrsaus
Blåskjell med karri og deilig skalldyrsaus er en smakfull blåskjellvariant med pommes frites.
Blåskjell:
2 kg ferske blåskjell
2 dl hvitvin
6 fedd finhakket hvitløk
2,5 dl fløte
2 ss karri
2 finhakkede løk
6 ss olivenolje
2 finhakkede chili
2 ss hakket bladpersille
Skyll og vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast skjell som ikke lukker seg selv om du kakker på dem og skjell som er skadet.
Fres finhakket løk, karri og hvitløk i olivenolje i en gryte. Tilsett chili, fløte og hvitvin og la det koke i noen minutter. Tilsett blåskjell, legg på lokk og damp til skjellene åpner seg.
Bland inn persille og server med pommes frites og hjemmelaget skalldyrsaus.
Du finner oppskrift på pommes frites her.
Skalldyrsausen:
1/2 rødløk, finhakket
1 potte dill, finhakket
2 dl rømme
2 dl majones
1/2 sitron, kun saften
Salt og pepper
Bland godt og smak til med salt og pepper. La det stå og trekke i et par timer før den skal brukes.
Du finner flere spennende og varierte blåskjelloppskrifter HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Tacokalv
Tacokalv er en av de beste rettene jeg vet fra Sør- og Mellom Amerika. Om du ikke har tilgang på kalv, kan du bruke annen storfefilet. Jeg bruker hjemmelaget tacokrydder også. Jeg lager en alltid stor porsjon tacokrydder og har i et tett glass, så vi har en stund fremover.
Salsa:
1/2 slangeagurk i små terninger
1/4 finhakket rødløk
1 liten boks mais
Litt finhakket koriander.
Bland alle ingrediensene til salsaen og smak til med salt og pepper.
Kalven:
Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med tacokrydder rett før steking. Brun fileten raskt i panna, legg den over i et ildfast fat, stikk inn et steketermometer og stek på 125 grader.
Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.
Server tacokalv med lomper, reven ost og ev. rømme eller guacamole, som du finner oppskrift på her. Det smaker godt med litt ferskpresset lime til også.
Du finner oppskrift på tacokrydder her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.
Fiskesuppe med selvfisket fangst på hytta
Fiskesuppe med selvfisket fangst på hytta er noe av det beste jeg vet. Den smaker også fantastisk med fisk fra fiskedisken.
1 finhakket løk
2 ss smør
1 fedd finhakket hvitløk
2 store gulrøtter i bittesmå terninger
2 hvitbeter i bittesmå terninger
1/4 sellerirot i bittesmå terninger
1 persillerot i bittesmå terninger
2 dl hvitvin, litt søt, f.eks. Riesling
Saften av 1/2 lime
3 dl god fiskekraft ev. fond
1/2 fennikel i bittesmå terninger
1/2 finhakket purre
1 kvast finhakket bladpersille
1/2 ts safran
1 ts fiskekrydder
7 dl fløte
600 g hvit fisk i terninger (f.eks. sei og torsk)
250 g blåskjell
200 g pillede reker
Stek løken og hvitløken blank i smør. Tilsett hvitvin og kok inn til det halve, før du tilsetter krydder, lime, fiskekraft og fløte. Legg i grønnsakene og la det trekke til de er møre. Tilsett fisken og blåskjellene. La det trekke til blåskjellene åpner seg. Tilsett persille og reker og smak ev. til med salt og pepper.
Serveres med godt brød.
Om du vil ha en lettere suppe, kan du erstatte fløten med melk, men da kan det være greit å jevne den med litt maisenna.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.