Blomkål- og gulrotpuré er ekstra fin å lage om du har grønnsaksrester og den passer til både kjøtt og fisk.
4 gulrøtter skrelles og deles i skiver
1/2 blomkål, fjern blader og det groveste på stilken og del i biter
Fløte, til det dekker
2 ss grønnsaksfond
Pepper og ev. salt
Gulrøttene og blomkålen legges i en kjele. Hell over fløte til det nesten dekker. Tilsett fond og et lite dryss pepper. Kok langsomt opp, så ikke fløte brenner seg. Kok til grønnsakene er møre. Kjør til en jevn masse og smak til om den må ha salt og ev. mer pepper.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kylling teriyaki med nudler kommer fra Japan og jeg liker godt japanske smaker. Det spesielle med denne oppskriften, er at sausen lages klar først og helles over retten helt mot slutten. Du kan også kjøpe ferdig teriyakisaus, om du har dårlig tid. Denne oppskriften er passe til 4 personer.
Hjemmelaget teriyakisaus:
2 dl soyasaus
2 ss vann
1 ss sesamolje
2 ss riseddik
3 ss brunt sukker
3 ss honning
1 revet hvitløksfedd
1 ss revet ingefær
Bland alt i en kjele. Kok opp og la den koke i 10 minutter. For at sausen skal bli tykkere, kan du røre inn litt bakepulver i en liten del av sausen, og så blande det inn igjen i sausen og la det stå på kjøkkenbenken for å bli tykkere.
Kyllingen:
650 g kyllingfilet i strimler
1 pk sopp, gjerne shitake
2 løk i strimler
1 paprika i strimler
2 bok choy, hele blader
Brun kyllingen i olje, tilsett løk og sopp og la det frese i noen minutter. Rør inn paprika og tilsett sausen. Kok opp og rør inn bok choy.
Serveres kylling teriyaki med sobanudler, eller andre nudler du har lyst på. Du kan også servere ris til, om du ønsker det i stedet.
Du finner flere spennende og velsmakende matretter fra Japan HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Denne vinaigretten er min absolutte favoritt til østers, men den passer til andre typer skjell, salat og fisk også. Om du skal servere den til gjester, kan du gjerne lage den dagen i forveien, for den holder seg godt i kjøleskapet, bare ta den ut litt før servering, så den ikke er helt iskald.
1 sjalottløk, finhakket
1 ts frisk ingefær, finhakket
1 ts fersk, rød chili, finhakket
1 ss bladpersille, finhakket
1 dl kirsebæreddik eller annen bæreddik, f.eks. bringebær
4 ss soyasaus
1 lime, saften
1 ts brunt sukker
2 ss ekstra jomfru olivenolje
Rør alt sammen og la det stå kaldt og tildekket i 1 time tid før den skal serveres. Du trenger ikke så mye av vinaigretten over maten, for den er ganske smaksrik.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Eplekompott kan brukes til mange desserter, f.eks. med is, krem, i smuldrepai eller i lag med fromasj. Den smaker også godt i bløtkake og som tilbehør til andre slags kaker. Den kan også brukes på frokostblanding.
6 epler
2 ss vann
100 g sukker
1 vaniljestang, delt på langs, skrap ut frøene og bruk både stang og frø
1 bit kanelbark
Skrell og skjær eplene i små terninger. Legg alle ingrediensene i en kjele og kok til eplene er myke, avkjøl og oppbevar kaldt til den skal brukes.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tapas – spanske småretter kan varieres nesten i det uendelige. Det behøver ikke å være så mye jobb heller, det bestemmer du selv.
Det fine med tapas er at gjestene selv kan velge det de har lyst på og at tapasmåltidene gjerne varer lenge, noe vi synes er hyggelig.
Det smaker godt med litt sangria, når man skal spise tapas og den finnes i både hvit og rød variant. Du finner også oppskrift på en alkoholfri variant her.
Denne gangen har jeg brukt kyllingklubber, syltet mango, fylt chili, syltet paprika, soltørkede tomater og spanske oster, som du får kjøpt på Meny. I tillegg har vi mozzarellakuler, en couscoussalat, bønnesalat, fylte dadler, oliven, aioli, og en deilig, spansk spekeskinke. Det meste av dette får du kjøpt i de fleste matbutikker og det gjør at det ikke er mye jobb.
Omeletten er hva spanjolene kaller en tortilla. Vår består av stekte potetskiver, baconterninger, sammenpisket egg, fløte, kajennepepper, salt og pepper. På toppen har vi lagt finstrimlet vårløk og reven ost. Du finner oppskrift på tortilla her.
Jeg serverer alltid tapas med deilig brød til, for eksempel olivenbrød eller focaccia, som du finner oppskrift på her. Begge fås kjøpt ferdige, men er også enkle å bake selv.
Det gule serviset er håndmalt og vi har tatt det med hjem litt etter litt, fra Spania.
Til dessert er det godt med for eksempel Crema Catalana, som du finner oppskrift på her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Mazariner er tradisjonelle kaker, som opprinnelig kommer fra Sverige. Den er ikke vanskelig å lage og er super å ha i fryseren.
Mørdeig:
400 g hvetemel 150 g melis 200 g smør 1 egg Kjør alt sammen i en kjøkkenmaskin eller elt sammen for hånd. Kle mazarinformer i aluminium med mørdeig og sett dem i kjøleskapet i min. 30 minutter, mens du lager fyllet.
Mandelfyll:
3 egg 150 g melis 100 g smør 1 ts vaniljeekstrakt 2 ss hvetemel 250 g malte mandler (ev. mandelmel) 8 dråper mandelessens Pisk egg og melis til lys og luftig eggedosis. Rør inn resten av ingrediensene og hell blandingen over i en sprøytepose. Klipp tuppen av posen og fordel mandelfyllet i formene. Stek mazarinene på stekeplate, midt i ovnen, på 180 grader i 25 minutter. Kakene skal være lyse på overflaten når de er ferdigstekte. Avkjøl før du tar på glasuren.
Glasur:
250 g melis 3 ss vann Rør melis og vann sammen til en tykk glasur og smør den på toppen av hver mazarin. Mazariner holder seg myke i noen dager i kjøleskapet, eller du kan fryse dem uten glasur og ta på den, mens mazarinene tiner.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hvalbiff med potetmos og rødvinssaus er kanskje min favorittrett med hval og med grilla grønnsaker smaker det ekstra godt.
Potetmos:
500 g mandelpoteter
150 g smør
6 ss fløte
Salt og pepper
Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.
Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Smak til med salt og pepper.
Sausen:
1/2 finhakket løk
litt smør til steiking
2 fedd finhakket hvitløk
4 dl rødvin
2 ss god og søt balsamicoeddik
2 laurbærblader
1 kvast rosmarin
4 dl god kraft, f.eks. grønnsak eller kylling
100 g smør
1 ss maisenna
Salt og pepper
Blank løken i litt smør. Tilsett hvitløk, balsamico og rødvin og la det koke til 1/4 av væskemengden, det tar ca. 30 min. Tilsett kraft, laurbær og rosmarin og la det koke i 20 minutter til. Sil blandingen og tilsett maisenna. La det få et raskt oppkok og tilsett smøret. Når smøret er tilsatt, skal ikke sausen koke mer, kun røres i til smøret har smeltet.
Hvalen:
200 – 250 g hvalbiff per person
Salt og pepper
Krydre biffene med salt og pepper og stek eller grill dem 3 min. på hver side.
Mai Tai kommer fra Oakland i California og ble funnet opp av Victor Bergeron. Historien sier at den første gjesten som smakte den, sa: “Maita’i roa ae!” som betyr “den aller beste” eller “av en annen verden” på Tahitisk, derav navnet.
2 cl hvit rom
2 cl run rom
1 cl grenadin
2 cl cointreau
1 cl mandelsirup
Saften av 1/2 sitron
Rist alle ingrediensene sammen med isbiter i en drinkmikser og sil det longdrinkglass med is i. Pynt etter eget ønske og for Mai Tai, kan pyntingen gjerne ta litt av.
Du finner flere spennende drinkoppskrifter, både med og uten alkohol, HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pizza Jamaican style har deilig smak av Karibia. Du kan få den så sterk eller mild du ønsker, ved å justere chilimengden. Denne oppskriften er nok til 2 pizzaer.
Start med bunnene:
6 dl tipo 00 mel
2 ss olivenolje
1 ts salt
1 ts sukker
1/2 pose tørrgjær
Ca. 2,5 dl lunkent vann
Elt alt godt sammen. Pass på at deigen ikke blir for fast, men heller nesten litt for våt (sånn at den akkurat kan trykkes ut). La den heve i minimum 1 time. Du kan også lage deigen dagen i forveien og la den heve langsomt i kjøleskapet. Del deigen i to og trykk hver bunn runde og flate.
Når deigen hever kan du starte med marinaden/toppingen:
4ss jerk caribbean chili sauce
4ss rømme
1ss sterk sennep
Saften av 1 lime
3 strimlede kyllingfileter legges i halvparten av marinaden. Resten av marinaden spares i en bolle i kjøleskapet til du skal spise og brukes som topping.
Ta kyllingen opp fra marinaden og stek den nesten ferdig i en panne med litt olje.
Pizzasausen:
1 liten boks Mutti pizzasaus
1 fedd hvitløk
2 brune sukkerbiter
1 ts kanel
1 ts muskat
2 ts tørket timian
1 ts allehånde
Alt blandes i en kjele og kokes over lav varme i 5 minutter.
Forstek bunnene i noen minutter på 300 grader. Bre sausen utover pizzabunnene. Legg på kyllingen, 1 strimlet paprika, 1 boks ananas i biter, 100 g biter av blåmuggost, reven ost etter ønske, 50 g hakkede valnøtter og masse hel rød fersk chili (eller ikke så mye, om du ikke liker det).
Stek pizzaene videre på 300 grader, til de får fin farge. Når pizzaen er ferdig stekt, legger du på båter av lime og frisk koriander.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.