Moccha martini er en av mine favorittdrinker og kan gjerne brukes som dessert. Den er inspirert av den mer kjente espressomartini.
Isbiter
4 cl vodka
3 cl sjokoladelikør
3 cl sukkerlake
4 cl espressokaffe, avkjølt
Fyll shakeren med isbiter, tilsett vodka, sjokoladelikør, sukkerlake og espressokaffe og rist så lenge at lyden av isbitene blir svakere. Sil moccha martinien over i glasset og kos deg.
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Karbonader med knutekålstuing smaker godt for både liten og stor. Her serveres den med ovnspoteter, men du kan gjerne bruke kokte poteter også. Når jeg lager karbonader, dobler jeg alltid oppskriften, så jeg kan legge noen i fryseren til senere.
Stekt løk:
1 løk per person
1 ss smør per person
Del løken i strimler og stek den i stekepanne med smør, på middels varme. Løken blir nesten bedre jo lenger den får steke. JRør med jevne mellomrom, til den har blitt søtlig og passe brun.
Karbonader:
600 g karbonadedeig
1 egg
1 dl vann
2 ts salt
1 ts pepper
Du kan også bruke andre krydder, for en mer spennende smak, men her har jeg laget de tradisjonelle karbonadene. Jeg elter det sammen i kjøkkenmaskinen til det blir en seig, formbar masse. Du kan selvfølgelig elte det sammen for hånd, det tar bare litt lenger tid. Jeg prøvesteker alltid en liten klump, for å sjekke om det er passe krydret og tilsetter ev. mer.
Når jeg er fornøyd med smaken, legger jeg kakene i pannen med en skje og lager rutemønster med en kniv. Jeg steker dem pent brune på begge sider, før jeg legger dem på toppen av løken og lar dem ligge der, til de er gjennomstekte.
Ovnspoteter:
200 g minipoteter per person
Litt olivenolje
Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i to, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus varmen ned til 200 grader og stekes til de er sprø utenpå og myke inni.
Knutekålstuing:
1 knutekål, skrelt og delt i terninger
Gulrøtter, skrelt og delt i terninger
2 ss smør
1 klype muskat
2 ss hvetemel
5 dl melk
Salt og pepper
1 finstrimlet purre
Litt finhakket persille
Kok knutekål og gulrøtter i terninger i vann, til de er nesten møre. Hell av kokevannet. Smelt smør med muskat i en kjele og rør ut hvetemel, spe med melk og rør godt for å unngå klumper. La småkoke i 5 minutter og smak til med salt og pepper. Tilsett purre, knutekål og gulrøtter. Rett før servering tilsettes også finhakket persille.
Om du vil lage en mer luksuriøs selskapsvariant, kan du koke opp fløte og jevne med maizennajevner i stedet for å lage hvit saus.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Amarettopannacotta er en deilig avslutning på et godt måltid. Amaretto er en likør laget på mandler og den passer veldig godt i pannacotta.
Pannacotta:
9 dl fløte
1 dl Amaretto de Saronno eller en annen mandellikør
200 g sukker
6 gelatinplater
Legg gelatinen i litt kaldt vann, så den blir geleaktig.
Kok langsomt opp 2 dl av fløten, sammen med sukkeret og amarettoen. La blandingen koke i to minutter.
Klem ut vannet av gelatinen og bland den inn i den kokte fløteblandingen. Tilsett resten av fløten og hell panna cottaen over i 8 porsjonsformer. Pynt med et mynteblad og sett formene kaldt til de skal serveres.
Server gjerne Amarettopannacotta med friske bær.
Du finner flere velsmakende og spennende desserter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Sjekk den spennende matkalenderen, full av både ganske vanlige matdager, men også mange merkelige dager. Det er helt utrolig hva folk feirer rundt omkring på kloden vår.
Kanskje bursdagen din også er på en merkelig matdag? Sjekk selv, og om dagen din mangler, gi meg beskjed, så fikser jeg det. Du finner kalenderen HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ørretforrett lager seg nesten selv. Fisken gjøres klar i minimum 2 timer før servering og settes kaldt. Det sprø landbrødet legges på ved servering.
200 g ørret
1/2 finhakket rødløk
2 ss valnøttolje
1/2 lime
1 ss finhakket kjørvel
Salt og pepper
Legg ørreten i fryseren i et par timer. Skjær 5 tynne skiver til hver tallerken. Resten av laksen finhakkes og blandes med rødløk, valnøttolje, saft og revet skall fra limen, kjørvel, salt og pepper. Blandingen danderer jeg over ørreten og setter det kaldt i minimum 2 timer. Syren gjør at ørreten blir “kokt” uten varmebehandling.
Pynt med litt kjørvel og ved servering legger jeg på tynne skiver av landbrød, som jeg har lagt i tørr panne for at de skal bli sprø.
Laks med pepperrotsaus og ovnspoteter er ekstra godt varme, solrike dager, siden sausen serveres kald. Retten er også godt egnet til gjester, siden sausen lages i forveien og settes kaldt og både fisken og potetene gjør seg selv i ovnen.
Pepperrotsaus med dill:
1 potte frisk dill, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
6 ss pepperrotkrem
2 ss sitronsaft
1 dl majones
1 dl créme fraîche
Salt og pepper
Rør alt sammen og smak til med salt og pepper. Pepperrotsaus med dill server kald.
Ovnspotetene:
Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når båtpotetene begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.
Laksen:
Krydre laksen med litt salt og pepper og bak den i litt smør i ovnen på 200 grader, til den er klar (ca. 20 – 30 minutter, avhengig av størrelse).
Grønnsakene:
1 ss smør
1/2 fennikel i små terninger
3 gulrøtter i små terninger
1/2 purre i strimler
1 ts grønnsaksfond
Smelt smøret en kjele og tilsett fond, fennikel og gulrøtter la det dampe i 5 min. og rør av og til. Rør inn purren og la det dampe i 2 min. til.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pasta med kylling og pesto er kjempegodt. Kyllingen er marinert i pesto, i tillegg til at alt er blandet med pesto til slutt.
Du kan kjøpe ferdig pesto i butikken, men sjekk at den inneholder pinjekjerner. Hjemmelaget pesto smaker veldig mye bedre enn ferdigkjøpt, så jeg lager min selv. Denne oppskriften er passe til 6 personer.
Pesto:
150 g fersk basilikum
3 dl god olivenolje
100 g pinjekjerner
200 g parmesan
2 fedd hvitløk
1 ts salt
Kjør basilikum, pinjekjerner, parmesan, hvitløk og olivenolje i en foodprosessor til du får en kremet masse. Smak til med salt.
Kyllingen:
1 kg kylling lårfilet
Pesto til marinering
Del kyllingen i passe stykker til å spises og rør den sammen med litt av pestoen. La kyllingen marinere, helst over natten, før du bruner den i litt olje på alle kanter og lar den kose seg på lav varme til den er gjennomstekt.
Pastaen:
600 g pasta etter eget ønske
Salt
Kok pastaen etter anvisning på pakken, hell av vannet og bland den med kylling og halvparten av pestoen. Server med resten av pestoen og parmesan, som gjestene selv kan høvle over maten.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny for uke 37 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Ålandspannekake med eplekompott lages tradisjonelt på semulegryn og krydres med kardemomme. Den serveres gjerne med blandede bær eller kompott og krem. Oppskriften er passe til 6-8 porsjoner
Ålandspannekake:
1 l H-melk
1 dl semulegryn
1,5 dl hvetemel
1/2 ts salt
1 ts malte kardemommefrø
3 egg
1 dl melis
Smør til smøring av formen
Kok opp melken i en kjele, visp inn semulegryn og kok til grøt, på lav varme under omrøring. Det tar ca. 5 minutter. La grøten avkjøles.
Sikt melet inn i grøten og bland inn salt og kardemomme.
Pisk egg og sukker luftig og rør det inn i grøten. Hell blandingen i en smurt form på ca. 20 x 30 cm og stek langt ned i ovnen på 200 grader i ca. 45 minutter.
Eplekompott:
6 epler
2 ss vann
100 g sukker
1 vaniljestang, delt på langs, skrap ut frøene og bruk både stang og frø
1 bit kanelbark
Skrell og skjær eplene i små terninger. Legg alle ingrediensene i en kjele og kok til eplene er myke, avkjøl og oppbevar kaldt til den skal brukes.
Servering:
Server pannekaken lun eller lunken med kompotten og nypisket krem.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Grasshopper er så godt, at den i tillegg til å serveres som en drink, gjerne kan brukes som en voksendessert.
25 ml crème de menthe
25 ml hvit crème de cacao
25 ml fløte
1 myntekvist
25 g smeltet sjokolade (valgfritt, men må være med om den skal være en dessert)
Start med å lage garnityret. Ta en kvist mynte, fjern de nederste bladene og dypp stilken i den smeltede sjokoladen mens du holder de øverste bladene forsiktig. Legg dem på bakepapir og ett kaldt, så sjokoladen stivner.
Fyll en cocktailshaker med is og hell i likør og fløte. Rist godt, så det blir kaldt og sil over i et cocktailglass. Pynt med den sjokoladedyppede myntekvisten.
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.