Piggelin

Piggelin er oppkalt etter en svensk iskrem og har en god smak av Pisang Ambon, som er en frukt- og urtelikør, med en del banansmak.

4 cl vodka

3 cl Pisang Ambon

Sitronbrus

Fyll et drinkglass med isbiter, tilsett vodka og Pisang Ambon, og fyll opp med sitronbrus. Pynt med lime, sitron eller stjernefrukt i skiver.

 

Du finner flere velsmakende drinker, både med og uten alkohol HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Spansk borddekking

Spansk borddekking forbindes med glade farger og jeg er så heldig at jeg har et spansk service, som vi fant hos en keramiker på la Manga. I tillegg til spansk mat, passer det fint til de andre landene rundt Middelhavet også.

Når jeg er på steder med servietter, holder jeg alltid utkikk etter varianter, som passer temaer jeg vil dekke til og serviser jeg har i skapene mine.

Jeg tar ofte med en serviett eller en del av serviset til blomsterdekoratøren, så hun kan hente inspirasjon til farger, type blomster og stil på dekorasjonen.

Bestikket er fra Halvor Bakke og er favorittbestikket mitt. Vinglassene er fra Riedel og dessertvinglassene er Sonja fra Hadeland.

Menyen vår for spansk aften denne gangen finner du HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Spansk 3-retters meny

Spansk 3-retters meny er sammensatt av noe av det beste Spania har å by på og mye kan gjøres klart i forkant, så du har tid til å kose deg, når gjestene kommer.

Velkomstdrinken er velkjent for alle som har vært i Spania, sangria. Den er sval og leskende og i stedet for isbiter, legger jeg jordbær, bringebær og blåbær i fryseren og heller dem frosne i sangriaen. Da bevarer du smaken og sangriaen blir ikke utvannet av isbiter som smelter. Du finner oppskrift på en deilig sangria HER. Om du ikke har lyst il å lage sangria selv, får du ferdige blandinger på polet, som kan tilsettes frukt og bær før servering.

Forretten er en kald tomatsuppe, gazpacho, som kan gjøres klar i god tid. Den serveres med ristet olivenbrød og serranoskinke på toppen og oppskriften finner du HER.

Spansk 3-retters meny - forrett
Spansk 3-retters meny – forrett

Til forretten drikker vi en spansk hvitvin, Terras Gauda O Rosal 2021. Den har fruktig aroma preget av moden frukt, sitrus, eple og blomst og har hint av tropisk frukt.

Hovedretten er noe av det spanskeste som finnes, nemlig nasjonalretten, paella. Den består i hovedsak av ris, kylling og skalldyr og du finner oppskriften HER.

Spansk 3-retters meny - hovedrett
Spansk 3-retters meny – hovedrett

Til hovedretten serverer vi en Bardos Reserva 2016, som er en moden rødvin, med fruktige, røde bær og en del tanniner.

Desserten er flan de Naranja, som er en appelsin- og karamellpudding, som virkelig kan anbefales, og du finner oppskriften HER.

Spansk 3-retters meny - dessert
Spansk 3-retters meny – dessert

Til desserten smaker det godt med et glass Moscatel de Cheste, som selges på 3 ltr. på Vinmonopolet.

 

Du finner tips til borddekkingen her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Islandsk kake

Islandsk kake smaker godt, både til kaffen og til dessert, gjerne med et glass dessertvin til.

Bunn:

4 eggehviter

2 dl sukker

2 dl kokosmasse

100 g kokesjokolade, finhakket

Pisk eggehviter og sukker hvitt og stift. Bland inn kokos og sjokolade. Stekes i smurt form på 24 cm i diameter på nederste rille på 175 grader i ca. 1 time.

Eggekrem:

4 eggeplommer

100 g sukker

1 dl fløte

100 g romtemperert smør

1/2 ts ekte vaniljeekstrakt (ev. 1 ts vaniljesukker)

Kok opp fløte, eggeplommer og sukker. Rør inn vanilje og smør og la eggekremen avkjøles helt.

Krem:

3 dl fløte

1 ss sukker

100 g kokesjokolade, finhakket

Pisk fløte og sukker til krem, før du rører inn kokesjokolade.

Montering av islandsk kake:

Legg kakebunnen på et fat, fordel vaniljekremen over og til slutt kremen.

Islandsk kake
Islandsk kake

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Plukkfisk – plokkfiskur

Plukkfisk – plokkfiskur er tradisjonsmat i Norge og på Island, det smaker godt og er en fin måte å bruke opp fiskerester på. I tillegg er det en rett barn lett kan like.

600 g kokt fisk
8 poteter
1 purre, i strimler
3 gulrøtter, i små terninger
4 dl frosne erter
2 ss smør

Plukk fiskekjøttet fri fra skinn og bein og del i biter med en gaffel. Kok potetene møre i lettsaltet vann eller bruk kokte poteter fra dagen før. Del potetene i biter.

Fres purre og gulrøtter i smør i en panne på høy varme i ca. 5 minutter. Tilsett i erter og stek videre i 3 minutter.

Hvit saus:
2 ss smør
2 ss hvetemel
5 dl melk
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1/4 ts malt muskat

Smelt smør i en tykkbunnet kjele på middels varme. Rør inn mel og spe med melk i flere omganger. Rør ut klumpene og la det koke opp mellom hver gang.

Plukkfisk - plokkfiskur
Plukkfisk – plokkfiskur

Mos potetene lett i den hvite sausen, vend inn grønnsaker og fisk og smak til med salt og pepper.

Gratiner gjerne i ovnen med strøkavring på 200 grader, til toppen er gyllen og sprø eller server med sprøstekt bacon og finhakket persille på toppen.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Carpaccio

Carpaccio er lettvint og godt og kan lages på mange måter, med basisen er rått kjøtt av god kvalitet. Jeg har brukt oksefilet, som jeg har fryst ned og tint langsomt i kjøleskapet.

Oksefilet

Parmesan

Ruccola

Pistasjnøtter

Olivenolje av god kvalitet

Balsamico, tyktflytende

Når fileten er halvtint, skjæres den i løvtynne skiver, ca 100 g per person. Legg kjøttet i et tynt lag utover et fat, eller på tallerkener.  Dryss over pistasjnøtter, ruccola og parmesan. Risle over litt god olivenolje og en tyktflytende balsamico. Til slutt gir du retten et dryss nykvernet salt og pepper.

Carpaccio
Carpaccio

 

Server carpaccio til forrett, lunsj eller en liten kveldsrett.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Innbakt steinbit med duchessepoteter og madeirasaus

Innbakt steinbit med duchessepoteter og madeirasaus er deilig festmat og mye kan gjøres nesten klart i forkant. Oppskriften er passe til 4 personer.

800 g steinbitfilet

2 pk serranoskinke

Pepper

Del steinbiten i biter av 200 g, dryss over pepper og pakk dem inn i seranoskinke. Legg dem i en smurt, ildfast form og stek dem på 200 grader i ca. 15 min. Tiden avhenger av tykkelsen på fisken.

Du finner oppskrift på grønnsakene HER.

Oppskrift på potetene finner du HER.

Sausen: 

6 sjalottløk, finhakket

2 ss smør

1 fedd finhakket hvitløk

3 ss sjalottløkfond (eller oksefond)

1 laurbærblad

3 dl søt madeira

3 dl fløte

Fres sjalottløken i smør. Tilsett hvitløk, laurbærblad, fond og madeira. Kok til det halve og tilsett fløte.

Pynt innbakt steinbit med duchessepoteter og madeirasaus med reddikspirer.

Innbakt steinbit med duchessepoteter og madeirasaus Innbakt steinbit med duchessepoteter og madeirasaus
Innbakt steinbit med duchessepoteter og madeirasaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hummerens dag i USA 15. juni

I dag er det hummerens dag i USA og vi feirer den også, med nydelig hummermiddag. Du finner flere smakfulle retter med hummer HER.


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Deilig saus til steam buns (bao buns) og burger

Denne sausen til steam buns (bao buns) og burger er rask og enkel å lage.

200 g majones

2 dl søt chilisaus

6 ts soyasaus

Chiliflak (valgfritt)

Rør alt sammen og sett kaldt til den skal brukes.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Maqluba – Maqlooba

Maqluba eller Maqlooba serveres i Midtøsten. Det er en deilig risrett med kylling eller lam. Alt kokes i en gryte og snus opp-ned når retten er klar til å spises. Å lage maqluba er enkelt, men det krever en liten innsats med forkoking av kjøttet og steking av grønnsaker før du legger alt i lag.

Kjøttet og kraften:

1-2 kg lammekjøtt med bein, f.eks. lammelår i skiver, avhengig av hvor storspist familien er

2 ss raps- eller olivenolje

2 kanelstenger

8 belger grønn kardemomme

6 laurbærblad

2 ts allehånde

5 nellikspiker

1 ss hel pepper

7 dl lammekraft, f.eks. denne:

1/2 ts gurkemeie

4 ss tomatpuré

4 ts salt

2 ts svart pepper

Brun kjøttet i litt olje, tilsett kraft og krydder tom. nellikspiker og la det koke på middels varme til det er mørt. Tiden avhenger av hva slags kjøtt du har. Det vil trolig ta 1 time eller mer.

Etter at kjøttet er kokt, løft det ut av gryta og sett til side. Bland kraften med gurkemeie, salt, pepper og tomatpuré. Mål hvor mye væske du har og tilsett litt vann hvis du trenger å justere den totale mengden væske for å ha nok til risen (totalt 1,3 ltr). Fargen på kraften skal være dyp oransje, nesten brun.

Auberginen:

2 auberginer ca. 700 g

1/2 ts salt

4 ss raps- eller olivenolje

Del auberginen i skiver, legg dem på bakepapir på en stekeplate, risle olje over og dryss på salt. Stekes midt i ovnen på 230 grader, til de har fått fin farge. Sett til side.

Potetene:

2 store poteter eller 4 små

1/4 ts salt

1 ss raps- eller olivenolje

Del potetene i tynne skiver, legg dem på bakepapir på en stekeplate, risle olje over og dryss på salt. Stekes midt i ovnen på 230 grader, til de har fått fin farge. Sett til side.

Løk og paprika:

1 stor løk

1 stor paprika rød eller oransje

1/4 ts salt

2 ss vegetabilsk olje

Skjær løk og paprika i tynne strimler og fres dem i en stekepanne med litt salt og olje i noen minutter til de mykner. Hvis du bruker andre grønnsaker som f.eks. grønne bønner og gulrøtter, kan du frese dem på samme måte. Sett til side.

Risen:

6 dl basmatiris

1,3 l total væske kokekraften fra kjøttet og ekstra vann

Vask risen flere ganger til vannet som renner av er klart. Sil av og sett til side.

Tomater:

2 tomater, deles i skiver

Nå er endelig tiden kommet til å legge alle ingrediensene i gryta:

Hell 2 ss raps- eller olivenolje i bunnen av gryten og legg tomatskivene, så de dekker bunnen.

Legg i auberginer på samme måte og deretter poteter.

Legg i kjøttet.

Deretter løk og paprika.

Til slutt helles risen over. Klapp den godt ned, og hell  kraften på toppen. Klapp ned igjen med en sleiv for å sikre at kraften dekker risen helt.

Plasser gryten på middels høy varme og la den begynne å koke, det tar ca. 5 minutter

Når den koker, dekk den til og senk varmen. Det er viktig at gryten er godt tildekket Legg gjerne et håndkle på toppen, mellom gryten og lokket. Kok i 50 minutter. Etter 50 minutter, sjekk om risen er gjennomkokt. Om den ikke er det, hellk på mer vann og la den koke litt til. Når risen er klar, slås varmen av og retten får hvile i 5-10 minutter.

Når du er klar til servering, finn et stort fat med høye kanter og legg det på toppen av gryten. Bruk begge hender og snu i én rask bevegelse. La gryten stå opp-ned over fatet i noen minutter, og la tyngdekraften sakte slippe maqlubaen ned på fatet.

Pynt:

1 dl pinjekjerner, som er lett brunet i tørr panne

1 dl finhakket bladpersille

Dryss pinjekjerner og bladpersille over og server.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.