Spansk borddekking forbindes med glade farger og jeg er så heldig at jeg har et spansk service, som vi fant hos en keramiker på la Manga. I tillegg til spansk mat, passer det fint til de andre landene rundt Middelhavet også.
Når jeg er på steder med servietter, holder jeg alltid utkikk etter varianter, som passer temaer jeg vil dekke til og serviser jeg har i skapene mine.
Jeg tar ofte med en serviett eller en del av serviset til blomsterdekoratøren, så hun kan hente inspirasjon til farger, type blomster og stil på dekorasjonen.
Bestikket er fra Halvor Bakke og er favorittbestikket mitt. Vinglassene er fra Riedel og dessertvinglassene er Sonja fra Hadeland.
Menyen vår for spansk aften denne gangen finner du HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Spansk 3-retters meny er sammensatt av noe av det beste Spania har å by på og mye kan gjøres klart i forkant, så du har tid til å kose deg, når gjestene kommer.
Velkomstdrinken er velkjent for alle som har vært i Spania, sangria. Den er sval og leskende og i stedet for isbiter, legger jeg jordbær, bringebær og blåbær i fryseren og heller dem frosne i sangriaen. Da bevarer du smaken og sangriaen blir ikke utvannet av isbiter som smelter. Du finner oppskrift på en deilig sangria HER. Om du ikke har lyst il å lage sangria selv, får du ferdige blandinger på polet, som kan tilsettes frukt og bær før servering.
Forretten er en kald tomatsuppe, gazpacho, som kan gjøres klar i god tid. Den serveres med ristet olivenbrød og serranoskinke på toppen og oppskriften finner du HER.
Til forretten drikker vi en spansk hvitvin, Terras Gauda O Rosal 2021. Den har fruktig aroma preget av moden frukt, sitrus, eple og blomst og har hint av tropisk frukt.
Hovedretten er noe av det spanskeste som finnes, nemlig nasjonalretten, paella. Den består i hovedsak av ris, kylling og skalldyr og du finner oppskriften HER.
Til hovedretten serverer vi en Bardos Reserva 2016, som er en moden rødvin, med fruktige, røde bær og en del tanniner.
Desserten er flan de Naranja, som er en appelsin- og karamellpudding, som virkelig kan anbefales, og du finner oppskriften HER.
Til desserten smaker det godt med et glass Moscatel de Cheste, som selges på 3 ltr. på Vinmonopolet.
Islandsk kake smaker godt, både til kaffen og til dessert, gjerne med et glass dessertvin til.
Bunn:
4 eggehviter
2 dl sukker
2 dl kokosmasse
100 g kokesjokolade, finhakket
Pisk eggehviter og sukker hvitt og stift. Bland inn kokos og sjokolade. Stekes i smurt form på 24 cm i diameter på nederste rille på 175 grader i ca. 1 time.
Plukkfisk – plokkfiskur er tradisjonsmat i Norge og på Island, det smaker godt og er en fin måte å bruke opp fiskerester på. I tillegg er det en rett barn lett kan like.
600 g kokt fisk 8 poteter 1 purre, i strimler 3 gulrøtter, i små terninger 4 dl frosne erter 2 ss smør
Plukk fiskekjøttet fri fra skinn og bein og del i biter med en gaffel. Kok potetene møre i lettsaltet vann eller bruk kokte poteter fra dagen før. Del potetene i biter.
Fres purre og gulrøtter i smør i en panne på høy varme i ca. 5 minutter. Tilsett i erter og stek videre i 3 minutter.
Hvit saus: 2 ss smør 2 ss hvetemel 5 dl melk 1/2 ts salt 1/4 ts pepper 1/4 ts malt muskat
Smelt smør i en tykkbunnet kjele på middels varme. Rør inn mel og spe med melk i flere omganger. Rør ut klumpene og la det koke opp mellom hver gang.
Mos potetene lett i den hvite sausen, vend inn grønnsaker og fisk og smak til med salt og pepper.
Gratiner gjerne i ovnen med strøkavring på 200 grader, til toppen er gyllen og sprø eller server med sprøstekt bacon og finhakket persille på toppen.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Carpaccio er lettvint og godt og kan lages på mange måter, med basisen er rått kjøtt av god kvalitet. Jeg har brukt oksefilet, som jeg har fryst ned og tint langsomt i kjøleskapet.
Oksefilet
Parmesan
Ruccola
Pistasjnøtter
Olivenolje av god kvalitet
Balsamico, tyktflytende
Når fileten er halvtint, skjæres den i løvtynne skiver, ca 100 g per person. Legg kjøttet i et tynt lag utover et fat, eller på tallerkener. Dryss over pistasjnøtter, ruccola og parmesan. Risle over litt god olivenolje og en tyktflytende balsamico. Til slutt gir du retten et dryss nykvernet salt og pepper.
Server carpaccio til forrett, lunsj eller en liten kveldsrett.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Innbakt steinbit med duchessepoteter og madeirasaus er deilig festmat og mye kan gjøres nesten klart i forkant. Oppskriften er passe til 4 personer.
800 g steinbitfilet
2 pk serranoskinke
Pepper
Del steinbiten i biter av 200 g, dryss over pepper og pakk dem inn i seranoskinke. Legg dem i en smurt, ildfast form og stek dem på 200 grader i ca. 15 min. Tiden avhenger av tykkelsen på fisken.
Maqluba eller Maqlooba serveres i Midtøsten. Det er en deilig risrett med kylling eller lam. Alt kokes i en gryte og snus opp-ned når retten er klar til å spises. Å lage maqluba er enkelt, men det krever en liten innsats med forkoking av kjøttet og steking av grønnsaker før du legger alt i lag.
Kjøttet og kraften:
1-2 kg lammekjøtt med bein, f.eks. lammelår i skiver, avhengig av hvor storspist familien er
2 ss raps- eller olivenolje
2 kanelstenger
8 belger grønn kardemomme
6 laurbærblad
2 ts allehånde
5 nellikspiker
1 ss hel pepper
7 dl lammekraft, f.eks. denne:
—
1/2 ts gurkemeie
4 ss tomatpuré
4 ts salt
2 ts svart pepper
Brun kjøttet i litt olje, tilsett kraft og krydder tom. nellikspiker og la det koke på middels varme til det er mørt. Tiden avhenger av hva slags kjøtt du har. Det vil trolig ta 1 time eller mer.
Etter at kjøttet er kokt, løft det ut av gryta og sett til side. Bland kraften med gurkemeie, salt, pepper og tomatpuré. Mål hvor mye væske du har og tilsett litt vann hvis du trenger å justere den totale mengden væske for å ha nok til risen (totalt 1,3 ltr). Fargen på kraften skal være dyp oransje, nesten brun.
Auberginen:
2 auberginer ca. 700 g
1/2 ts salt
4 ss raps- eller olivenolje
Del auberginen i skiver, legg dem på bakepapir på en stekeplate, risle olje over og dryss på salt. Stekes midt i ovnen på 230 grader, til de har fått fin farge. Sett til side.
Potetene:
2 store poteter eller 4 små
1/4 ts salt
1 ss raps- eller olivenolje
Del potetene i tynne skiver, legg dem på bakepapir på en stekeplate, risle olje over og dryss på salt. Stekes midt i ovnen på 230 grader, til de har fått fin farge. Sett til side.
Løk og paprika:
1 stor løk
1 stor paprika rød eller oransje
1/4 ts salt
2 ss vegetabilsk olje
Skjær løk og paprika i tynne strimler og fres dem i en stekepanne med litt salt og olje i noen minutter til de mykner. Hvis du bruker andre grønnsaker som f.eks. grønne bønner og gulrøtter, kan du frese dem på samme måte. Sett til side.
Risen:
6 dl basmatiris
1,3 l total væske kokekraften fra kjøttet og ekstra vann
Vask risen flere ganger til vannet som renner av er klart. Sil av og sett til side.
Tomater:
2 tomater, deles i skiver
Nå er endelig tiden kommet til å legge alle ingrediensene i gryta:
Hell 2 ss raps- eller olivenolje i bunnen av gryten og legg tomatskivene, så de dekker bunnen.
Legg i auberginer på samme måte og deretter poteter.
Legg i kjøttet.
Deretter løk og paprika.
Til slutt helles risen over. Klapp den godt ned, og hell kraften på toppen. Klapp ned igjen med en sleiv for å sikre at kraften dekker risen helt.
Plasser gryten på middels høy varme og la den begynne å koke, det tar ca. 5 minutter
Når den koker, dekk den til og senk varmen. Det er viktig at gryten er godt tildekket Legg gjerne et håndkle på toppen, mellom gryten og lokket. Kok i 50 minutter. Etter 50 minutter, sjekk om risen er gjennomkokt. Om den ikke er det, hellk på mer vann og la den koke litt til. Når risen er klar, slås varmen av og retten får hvile i 5-10 minutter.
Når du er klar til servering, finn et stort fat med høye kanter og legg det på toppen av gryten. Bruk begge hender og snu i én rask bevegelse. La gryten stå opp-ned over fatet i noen minutter, og la tyngdekraften sakte slippe maqlubaen ned på fatet.
Pynt:
1 dl pinjekjerner, som er lett brunet i tørr panne
1 dl finhakket bladpersille
Dryss pinjekjerner og bladpersille over og server.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.