Nanbrød med koriander

Nanbrød er et nydelig innslag til maten i mange land. Det er enkelt å lage nanbrød selv, og det smaker mye bedre enn de du får kjøpt i matbutikken. Denne oppskriften gir 8 flotte nanbrød og har en nydelig smak av koriander.

600 g mel

1 ts salt

2 ts sukker

2 dl melk

1/2 pakke gjær

3 dl yoghurt

4 ss olivenolje

2 ss løkfrø

Tørkede korianderblader


Elt alt godt sammen og tilsett mer mel om nødvendig.

La deigen heve i 1 time, eller mer, før du deler deigen i 8 like deler, form dem til boller og la dem heve i 1 time under et klede.

Trykk dem ut til oval fasong, gjerne ganske tynne. Legg dem på stekebrett med bakepapir og strø på tørkede korianderblader. Press bladene litt ned i deigen og la dem heve i 30 minutter til. Sett ovnen på full varme, hos meg er det 300 grader.

Stek nanbrødene høyt oppe i ovnen i 6 – 8 minutter. De skal bli få fin farge, men pass på at ikke de svir seg, for dette går fort.

Når de er ferdige smører du dem med ghee eller smør og serverer.

Et lite tips: Stek noen av brødene halvveis og legg dem i fryseren. Når du skal bruke dem, tar du dem opp av fryseren, de tiner raskt, og steker dem ferdig, før du smører dem med ghee (eller smør)

Nanbrød med koriander
Nanbrød med koriander

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lammetagine

Lammetagine er en deilig nordafrikansk middagsrett. Mye av maten i nordafrika er laget i en tagine, som er en slags leirkrukke med et konisk lokk. Det fine med denne er at den kan settes direkte på åpen varme. Om du ikke har en tagine, kan du bruke en stor gryte.

1 kg lammefilet

1 ts kajennepepper

2 ts sort pepper

1 ss gurkemeie

1 kanelbark

2 ss malt ingefær

1 ss malt spisskummen

4 ss olivenolje

3 finhakkede løk

4 finhakkede fedd hvitløk

2 gulrøtter i terninger

1 flaske (eller 2 bokser) hakkede tomater (helst Mutti)

100 g tørkede aprikoser

50 g dadler

1 klype safran

2 dl hønsekraft, ev. fond eller buljongterning og vann

Skjær lammefileten i terninger. Bland kajennepepper, sort pepper, malt ingefær, gurkemeie, kanelbark og malt spisskummen. Gni kjøttet inn med halvparten av krydderet og la det hvile over natten. Resten av krydderblandingen skal brukes i sausen senere.

Varm olivenolje i taginen. Stek løk, hvitløk og gulrøtter sammen med resten av krydderblandingen på lav temperatur i 8-10 minutter. Tilsett kjøttet og la det brunes med i noen minutter.

Tilsett hakkede tomater, aprikoser, dadler, safran og hønsefond. La det koke i 30 minutter.

Server lammetagine med hakket koriander og naturligvis couscous, smakt til efter behag. Jeg har tilsatt finhakket mynte, finhakket koriander og rosiner.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Couscoussalat

Couscoussalat kan nytes alene, eller som tilbehør til stekt eller grillet kjøtt eller fisk.

Couscous:

2 dl couscous

3 dl vann

2 ss kylling- eller grønnsaksfond

Hell couscous, vann og fond i en kjele, kok opp og la stå under lokk til væsken har trukket inn i couscousen. Rør om og avkjøl.

Salaten:

Kald couscous

1 rødløk, finhakket

1 agurk i terninger

2 tomater i terninger

200 g fetaost i terninger

1,5 dl god oliven i skiver

Dressing: 

1/2 dl god olivenolje

1 ss rødvinseddik

Salt og pepper

Bland salaten i en bolle. Bland ingrediensene til dressingen, smak til med salt og pepper og hell den over salaten.

Server couscoussalat med godt brød. Du finner brødoppskrifter fra fjern og nær her.

Couscoussalat
Couscoussalat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Flan de Naranja

Flan de Naranja er en spansk appelsin- og karamellpudding. Til forandring fra karamellpuddingen vi bruker i Norge, inneholder ikke denne verken melk eller fløte.

Karamell:

150 g sukker

6-8 ildfaste porsjonsformer

Smelt sukkeret på middels varme i en stekepanne til en lys brun karamell. Fordel karamellen i porsjonsformene, hold formene med grytevotter og sving rundt, så du får karamellen oppover kantene også.

Puddingen:

4 store appelsiner

300 g sukker

1 vaniljestang, delt i to på langs og frøene skrapt ut

14 store eggeplommer

2 store egg

Riv skallet fra 2 av appelsinene fint (kun det gule), press deretter saften fra alle og mål opp 4 dl i en kjele. Tilsett appelsinskall, sukker, vaniljestang og frø og kok opp på middels varme. Rør av og til for å løse opp sukkeret. La blandingen koke i 2 min. på lav varme, før du skrur av varmen.

Visp sammen eggeplommene og hele egg i en bolle og hell appelsinblandingen over eggene, mens du rører hele tiden. Sil egg- og appelsinblandingen gjennom en fin sil over i en mugge.

Fordel blandingen i hver porsjonsform og sett dem i en dyp langpanne i ovnen på 200 grader. Hell kokende vann rundt dem, til vannet dekker 2/3 av formene. Sett ned varmen i ovnen til 100 grader etter 5 min. og stek til puddingene er litt faste. Ta formene ut av ovnen og sett kaldt over natten.

Ved servering skjærer du forsiktig langs kanten på hver form med en liten kniv, legger tallerkenen du skal servere på oppa hver form og snur fort rundt.

Server flan de Naranja med pisket krem eller vaniljeis.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Mojito

Mojito er en frisk, rombasert drink. Opprinnelsen er ukjent, men La Bodeguita del Medio, en bar i Havanna på Cuba gjorde den kjent. Denne oppskriften er passe til 1 drink.

4 cl hvit rom

2 cl nypresset limesaft

3 kvaster mynte

2 ts sukker

sitronbrus

Mos mynten med sukker og limejuice og hell over i drinkglass. Fyll opp med isbiter, tilsett rom og fyll opp med sitronbrus.

Pynt med en myntekvast eller limeskive, og server med sugerør.

 

Du finner flere spennende og velsmakende drinker HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Carpaccio av laks

Carpaccio av laks smaker godt som forrett, til lunsj eller som en deilig, sval rett på varme sommerkvelder.

400 g laksefilet, gjerne salma

4 ss olivenolje av god kvalitet

4 ss limesaft

1 ss pepper, grovknust

2 ts salt

Saus:

2 dl creme fraiche

1 ss revet pepperrot (får på tube)

3 ss dill, finhakket

1 ss sitronsaft

Salt og pepper

Bland sammen alle ingrediensene og sett kaldt til det skal brukes.

Pynt:

kjørvel

grønne erter, kokt raskt opp og skylt under kaldt vann

babyleafsalat

parmesanost, skjært med ostehøvel

Legg laksefileten i fryseren ett par timer. Ta den ut og skjær den i syltynne skiver med skarp kniv. Bre skivene utover 4 porsjonstallerkener eller et fat og dryss over salt og pepper.

Bland olivenolje og limesaft og drypp blandingen over fisken, før du lar fisken hvile i kjøleskap 20 minutter. Pynt med parmesan, salat, erter og kjørvel og server sammen med sausen og ev. godt brød.

 

Carpaccio av laks
Carpaccio av laks

 

Et lite tips til slutt, er at denne musserende vinen passer perfekt til carpaccio av laks.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laksesuppe

Hjemmelaget fiskesuppe smaker mye bedre enn posesupper og det er slett ikke vanskelig eller spesielt tidkrevende. Denne oppskriften på laksesuppe er passe til 4 personer.

2 ss smør

1 finhakket løk

2 store gulrøtter i bittesmå terninger

2 neper i bittesmå terninger

1/2 fennikel

2 dl hvitvin

2 ss fiskefond

1/2 finhakket purre

1 kvast finhakket bladpersille

1 kvast dill

1/2 ts safran

1 ts karri

7 dl fløte

3 dl melk

600 g laks i terninger

Stek løken blank i smør. Tilsett 2 dl hvitvin. Kok inn til det halve. Tilsett 2 ss fiskefond og grønnsakene og la det trekke i 2 minutter, før du tilsetter fløte, melk, bladpersille og krydder og la det koke i 5 minutter. Tilsett dill. Smak til med salt og pepper.

Pyntes med en dillkvast og serveres med godt brød.

Om du vil ha en lettere suppe, kan du erstatte fløten med melk, men da kan det være greit å jevne den med litt maisenna.

Laksesuppe
Laksesuppe


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bruschetta

Bruschetta er en italiensk rett med sprøstekt brød, smurt med hvitløk og olivenolje. På brødet legges deilig tomatblanding, olivenolje og balsamico. Det er lett å lage og smaker nydelig.

1 landbrød i skiver

Hvitløk

1pk. minitomater delt i 4

1/2 slangeagurk i terninger

1 finhakket rødløk

1 paprika i terninger

Litt finhakket basilikum

Mozzarellaputer

Spekeskinke

God olivenolje

Tyktflytende balsamico

Bruschetta
Bruschetta

Landbrødet pensles med olivenolje og smøres med hvitløk fra fedd på begge sider. Legges dem i varm panne til de er gylne og sprø på begge sider.

Bland tomater, slangeagurk, rødløk, paprika og basilikum og legg på toppen. Jeg serverer det med mozzarella, spekeskinke, god olivenolje og en tyktflytende balsamico.

Bruschetta - deilig smak av Italia
Bruschetta

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Spekemat med hjemmelagd potetsalat

Spekemat med hjemmelagd potetsalat er deilig sommermat. I dag skal vi ha spekemat til middag og jeg lager salat, med ingredienser fra egen hage, eggerøre og potetsalaten min. Jeg lager alltid potetsalaten selv. Det er ikke mye jobb og det smaker mye bedre enn ferdigkjøpt.

Potetsalat:

1 boks rømme

1 pose majones

4 ss agurkmiks

2 finstrimla vårløk

1 kg kokte poteter i terninger

salt og pepper

Bland rømme, majones, agurkmiks og vårløk. Smak til med salt og pepper. Tilsett potenene, de kan gjerne være varme.

Eggerøre:

I tillegg lager jeg eggerøre og  Jeg lager også en salat av ingredienser fra hagen i tillegg til ingredienser fra kjølerommet.

6 store egg

6 ss kremfløte

2 ss smør

Salt

Nykvernet sort pepper

Gressløk, finklippet

Visp eggene sammen med kremfløte, gressløk, salt og nykvernet pepper. Smelt smøret i stekepannen og hell i eggerøren. La den stivne på svak varme mens du rører forsiktig mot bunnen av pannen. Eggerøren skal være fløyelsmyk på konsistens, så ta den av før den setter seg helt.

Legg spekematen på fat. Jeg har brukt rødvinspølse, morr, fårepølse, to forskjellige langtidsmodnede spekeskinker og tørrsaltet speket biff. Jeg skjærer opp en halv melon også, for vi synes det er godt med det litt søtlige ved siden av den salte spekematen.

Server spekematen med flatbrød, salat, eggerøre og potetsalat.

Spekemat med hjemmelagd potetsalat
Spekemat med hjemmelagd potetsalat

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvitløk- og pestobakt laks med den deilige fiskesausen til mamma

Hvitløk- og pestobakt laks med den deilige fiskesausen til mamma er mammas ide, og jeg har med god samvittighet har stjålet den.

Laksefileten:

1 glass pesto

4 cm hvitløk fra tube

Salt

Legg laksen i en smurt, ildfast form, bland ingrediensene sammen og smør dem utover fisken. Sett formen i ovnen på 200 grader i 25-30 minutter.

Serveres med poteter, smørdampede grønnsaker, som du finner oppskrift på HER.

og mammas fantastiske fiskesaus, som du finner oppskrift på HER.

 

Hvitløk- og pestobakt laks med den deilige fiskesausen til mamma
Hvitløk- og pestobakt laks med den deilige fiskesausen til mamma

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.