Smørdampet gulrot, fennikel og vårløk er en enkel og smakfull grønnsaksblanding, som smaker perfekt til fisk. Denne porsjonen er passe til 4 personer.
4 store gulrøtter
1 stor fennikel
4 vårløk
4 ss smør
Salt
Kutt gulrøtter og fennikel i bittesmå terninger og vårløken i tynne strimler.
Smelt smør i en kjele eller sautepanne. Damp gulrøtter og fennikel til de er nesten møre. Det tar ca 5 minutter, avhengig av hvor små terninger du har laget. Rør av og til. Tilsett vårløk og fres videre i 1 minutt, før du smaker til med salt.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Gazpacho er en kald tomatsuppe, som smaker ekstra godt på varme sommerdager. Den lages mye i Spania og Portugal. Denne oppskriften er til 4 porsjoner
1 slangeagurk i terninger
1/2 fersk grønn chili, grovhakket
1 rød paprika i terninger
1 gul paprika i terninger
4 fedd hvitløk, grovhakket
1 boks hermetiske tomater, helst Mutti
1 ts tomatpuré
3 ss rødvinseddik
1 ts svart pepper
1 ts salt
2,5 dl vann
2 ss olivenolje
1 liten potte frisk basilikum
Fres hvitløken blank i olje, tilsett resten av grønnsakene, tomatene og tomatpuréen og stek til grønnsakene blir blanke. Tilsett tomatpuré og tomater og kok et par minutter til. Kjør blandingen med stavmikser (ev. i foodprocessor) mens du tilsetter iskaldt vann. Smak til med salt, pepper og eddik. Server suppen kald.
Server gjerne gazpacho med ristet olivenbrød, gnidd inn med hvitløk og rislet med olivenolje og en skive god serranoskinke.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Masalanan eller nan med masala smaker godt, både alene og som tilbehør til indisk, iransk, afghanistansk eller pakistansk mat. Denne oppskriften gir 8 fantastiske nanbrød med en nydelig smak av masala. Deigen er smidig og suveren å jobbe med.
600 g mel
1 ts salt
2 ts sukker
2 dl melk
1/2 pakke gjær
3 dl yoghurt
4 ss olivenolje
4 fedd hvitløk
2 ss tørkede korianderblader
Elt alt, bortsett fra hvitløken og korianderen, godt sammen og tilsett mer mel om nødvendig.
La deigen heve i 1 time, eller mer, før du deler deigen i 8 like deler, form dem til boller og la dem heve i 1 time under et klede.
Utbaking:
2 ss yoghurt
1 ts masalakrydder
Bland sammen og sett til side.
—
Trykk bollene ut til oval fasong, gjerne ganske tynne. Legg dem på stekebrett med bakepapir, smør på masalablandingen og la dem heve i 30 minutter til.
Sett ovnen på full varme, hos meg er det 300 grader og la nanbrødene steke litt høyt oppe i ovnen i 6 – 8 minutter. De skal få litt farge men pass på at ikke de svir seg, for dette går fort.
Når de er ferdige smører du dem med ghee eller smør og serverer.
Et lite tips er å steke noen av brødene halvveis og legge dem i fryseren. Når du skal bruke dem, tar du dem opp av fryseren, de tiner raskt, og steker dem ferdig, før du smører dem med ghee (eller smør).
Du finner flere spennende og velsmakende nanbrød her, så hvorfor ikke doble porsjonen med deig, lage flere varianter og fryse ned to og to, så du har til mange middager.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Eple og rabarbrapai med vaniljeis, karamelliserte nøtter og urtesukker er en dessert som tar litt tid å tilberede, men den er verdt det.
Karamelliserte nøtter:
2 dl sukker
4 dl grovhakka nøtter, f.eks. eb blanding av valnøtter, mandler, pistasjnøtter og hasselnøtter
1 klype finknust flaksalt
Smelt sukkeret til de karamelliserte nøttene til gyllen karamell i en stekepanne. Trekk pannen vekk fra varmen, rør inn nøttene og bland godt. Hell blandingen utover et stekebrett med bakepapir og strø over litt knust flaksalt. Spre nøttene utover med to gafler. Når de er helt avkjølt knekkes de opp i biter.
Vaniljeis:
Vaniljeis kan selvfølgelig kjøpes ferdig, men den du lager selv smaker aller best.
2 vaniljestenger av god kvalitet (f.eks. Tahiti)
5 dl melk
3 dl fløte
6 eggeplommer
200 g sukker
Del vaniljestengene på langs og skrap ut frøene. Kok langsomt opp melk og fløte med vaniljestengene inkludert frø. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter under lokk. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Tilsett melk og vaniljeblandingen i eggedosisen under omrøring. Hell blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring til det tykner, bruk helst termometer. Sil blandingen over i en bolle og avkjøl. Kjør vaniljeisen i iskremmaskin til den er ferdig. Om du ikke har ismaskin, kan du sette det i frysenen i en vanlig bolle og røre hver halvtime, til den er stiv. Resultatet blir nesten like bra som med maskin.
Urtesukker:
100 g sukker
1/2 lime, kun skallet, finrevet
2 dl friske urter (f. gaukesyre eller mynte)
Urtesukkeret lages ved å kjøre sukker, finrevet limeskall friske urter i en foodprosessor. Bre det utover en tallerken og la det tørke litt, før du strør det over desserten, eller oppbevarer det i en tett boks til det skal brukes.
Rabarbra- og eplepai:
Start med crumbelen:
200 g sukker
200 g smør
200 g mel
Bland sukker, smør og mel med en håndmikser, til det får en smulete konsistens.
Rabarbra- og eplekompotten:
500 rabarbra, i 1 cm biter
1 1/2 dl sukker
2 ss smør
1 ts vaniljesukker
1 ts kanel
6 epler, skrelt, kjernehus fjernet og delt i terninger
Smelt sukkeret og smøret på middels temperatur i en ren stekepanne. Tilsett vanilje, kanel, rabarbra og eple. Stek på lav temperatur til rabarbraen er mør og fin. Smak om det behøves mer sukker. Hell blandingen over i en ildfast form.
Strø crumbelen over og stek på 200 grader i ovnen til crumbelen er gyllen.
Server eple og rabarbrapai med vaniljeis, karamelliserte nøtter og urtesukker og pynt gjerne med friske bær.
Olsen Driver er en nesten glemt, alkoholfri, drink. Vi som har noen år på baken, husker at den kom i forbindelse med at UP-Olsen hadde en kampanje for at alkohol og bilkjøring ikke hørte sammen. Olsen Driver er ikke min favoritt, men om du liker ingefærøl, er den nok en vinner.
3 cl limejuice
5 cl eplemost
7,5 cl ingefærøl
10 cl mineralvann
Fyll 4 glass med isbiter. Bland sammen alle ingrediensene til drinken og fordel den i glassene. Pynt med en sitron- eller appelsinskive.
Du finner flere oppskrifter på spennende drinker HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pulled laks med smak av østen er en rett sønnen min har æren for. Det er spenende å tilsette nye smaker til fisk og denne varianten er veldig vellykket.
Saus:
2 ss Sriracha
1 ts ingefær fra tube
1 ts hvitløk fra tube
3 ss Blue Dragon chili & Ginger sauce
1 ts salt
½ boks rømme
Alt blandes og smakes til med limesaft, salt og pepper. Settes kaldt til det skal brukes.
Laksen:
3 ss Sriracha
2 ss tørket timian
2 ss spisskummen
1 ss salt
Saften av 1 lime
2 ss risvinedikk
Rapsolje
1 benfri lakseside med skinn
1 finhakket løk
3 finstrimlede vårløk, gjerne den røde typen
1 pk aromasopp i skiver
Bland Sriracha, timian, spisskummen, salt, lime og risvineddik.
Smør en ildfast form med olje og legg i laksen med skinnsiden ned. Dekk den med blandingen. Legg løk, vårløk og sopp rundt. Dekk formen med folie og sett den i stekovn på 200 grader eller i middels varm grill i 30 – 35 minutter.
Bruk to gafler til å dra laksen ut til småbiter (pull).
Server pulled laks med smak av østen med ris, salat og den nydelige sausen.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Salat til matjessild og spekesild smaker friskt og godt av de grønne eplene og kan brukes både som tilbehør til sild i lompe og til sild med poteter. Den passer også godt til røkt eller stekt fisk.
1 beger creme fraiche
1 pose majones
2 ss dijonsennep
1/2 sitron, kun saften
2 vårløk, finstrimlet
3 rause ss agurkmix
2 grønne epler, skrelt og delt i små terninger
1 bunt dill, finhakket
1 ts pepper
Alt blandes og settes kaldt til salaten skal brukes.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Thainudler med laks smaker godt og er i tillegg rask å lage. Om du får rester, smaker det godt i matboksen neste dag. Denne oppskriften er nok til 4 personer.
600 g laksefilet
2 ss soyasaus
150 g sukkererter
1 bunt vårløk
2 røde chilier
200 g eggnudler
1 neve cashewnøtter
1 bunt koriander
Sausen:
8 ts sesamolje
4 ss peanøttsmør
2 ss revet ingefær
Saften av 2 lime
6 ss soyasaus
4 ss ketap manis (søt soyasaus)
Rør sammen ingrediensene til sausen.
Del sukkerertene i fire på skrå, finsnitt vårløken og finhakk chilien.
Tilbered nudlene som beskrevet på pakken.
Legg laksen i en ildfast form, rislet med litt olje. Krydre den med pepper og drypp over to spiseskjeer soyasaus. Bak laksen i ovnen ved 180 grader i 10 minutter, laksen skal ikke være helt gjennomstekt.
Fres vårløk og chili i litt olje over høy varme under omrøring. Tilsett sukkerertene og fres videre i 1 minutt. Legg nudlene i en bolle og bland inn to tredjedeler av sausen, grønnsakene og laksen (flak den opp i mindre biter). Dryss over hakket koriander og cashew og server thainudler med laks med resten av sausen ved siden av.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Skolebrød var en av mine barndomsfavoritter. Jeg spiste alltid rundt kanten først og sparte det gule til slutt. Jeg gjør forresten det enda. Denne oppskriften gir deilige, luftige skolebrød. De kan fryses, men da bør du vente med melis og kokos til du skal bruke dem.
Fyll (vaniljekrem):
1 vaniljestang
2 dl helmelk
1 dl sukker
4 eggeplommer
1 ½ dl fløte
35 g maisenna
Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene. Bland vaniljestang, frø melk og sukker i en liten kjele. Varm opp til ca. 50 grader.
Pisk sammen eggeplommer, fløte og maisenna i en bolle. Visp inn melkeblandingen. Hell alt tilbake i kjelen, varm opp igjen og rør hele tiden til det tykner. Ta kjelen vekk fra plata rett før det koker. Avkjøles i vannbad og oppbevares under tett lokk eller plastfolie til det skal brukes.
Deigen:
3,5 dl lunken melk
70 g smeltet smør
50 g gjær
1 sammenpisket egg
80 g sukker
1 ts kardemomme
1 ts salt
1/2 kg mel
1/4 ts bakepulver
Alt eltes godt sammen og heves lenge, gjerne et par timer. Del deigen i emner på ca 140 g og form dem boller, som kjevles ut til flate, runde brød. Trykk dem flate på midten, der kremen skal ligge. Legg 1 ss vaniljekrem i gropen og la dem heve lenge igjen, gjerne en time eller to til.
Stek dem i midt i ovnen 200 grader til de er gylne og fine (ca. 12 – 15 minutter).
Jeg pensler dem etter jeg tar dem ut av ovnen. Da gir jeg dem et strøk med en blanding av sammenpisket egg og melk. Dette gir en fin og blank overflate.
Glasur:
5 dl melis
3 ss vann
150 g kokos
Bland sammen vann og melis og smør det på hver side av vaniljekremen. Dypp i kokos, del i skiver og nyt.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER.
Pornstar martini krever litt forberedelser, men fy flate, så godt det er. Jeg har alltid vaniljevodka stående og pasjonsfruktpuréen lager jeg rikelig med, for denne drinken gir mersmak.
2 cl passoa
4 cl vodka med vaniljesmak (se nedenfor)
2 cl pasjonsfruktpuré (se nedenfor)
2 cl ananasjuice
Isbiter
1/2 pasjonsfrukt til pynt
Bland ingrediensene i en shaker og rist godt. Hell over i et martiniglass og pynt med pasjonsfrukt.
Vaniljevodka:
Del 1 vaniljestang på langs, legg den i en liten flaske og hell over vodka. La stå i ca. 1 uke.
Pasjonsfruktpuré:
3-4 pasjonsfrukt per drink deles i to og innholdet skrapes ut i et litermål. Kjør til en jevn masse med stavmikser og sil igjennom en sikt.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.