Pizza med biff og bearnaise har blitt vanlig etterhvert, men jeg husker første gang jeg hørte om det og jeg trodde det var en spøk, men oppdaget fort at det faktisk var godt. Jeg lager det ofte når jeg har middagsrester av enten kalve- eller oksefilet.
Etter jeg har forstekt pizzabunnen legger jeg på pizzasaus, ost (gjerne flere slag i blanding), mais, biff, sopp og løk. Jeg steker den på full guffe i ovnen, til den er gyllen og ferdig.
Etter steking legger jeg på klatter med bearnaise og noen estragonblader.
Oksefilet med kremet rødvinssaus, mandelpotetpuré og smørdampa rotgrønnsaker er velegnet som selskapsmat, siden mye av det kan gjøres klart i god til før gjestene kommer.
Mandelpotetpuré:
500 g mandelpoteter
150 g smør
6 ss fløte
Salt og pepper
Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.
Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Smak til med salt og pepper.
Saus:
1/2 finhakket løk
litt smør til steiking
2 fedd finhakket hvitløk
4 dl rødvin
2 ss god og søt balsamicoeddik
2 laurbærblader
1 kvast rosmarin
4 dl god kraft ev. fond
4 dl fløte
1 ss maisenna
Salt og pepper
Blank løken i litt smør. Tilsett hvitløk, balsamico og rødvin og la det koke til 1/4 av væskemengden. Det tar ca. 30 min. Tilsett kraft, fløte og laurbær og rosmarin og la det koke i 20 minutter til. Sil blandingen og tilsett maisenna. La det få et raskt oppkok og servér.
Indrefileten har fått kose seg i en marinade over natten og er deretter brunet på alle kanter, før den er satt i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 56 grader. Om du ikke har tid til å marinere den, kan du krydre den med krydder du liker, før du bruner den.
Smørdampa rotgrønnsaker:
2 persillerøtter, skrelt og delt i terninger
4 gulrøtter, skrelt og delt i terninger
1 purre, finstrimlet
1 god klatt smør
Salt og pepper
Smelt smøret i en kjele, tilsett grønnsakene, litt salt og pepper.
La grønnsakene koke i smøret på lav temperatur, mens du rører av og til. Sjekk etter noen minutter om de er møre. Koketiden er avhengig av størrelsen på terningene, men de smaker best når de har litt tyggemotstand.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Man kan nesten ikke lage meksikansk uten guacamole og her er en litt mer spennende variant.
2 moste avocado
1/2 finhakket løk
10 minitomater, delt i 4 deler
1 finhakket fedd hvitløk
1 potte finhakket koriander
Saften av 1 lime
Alt blandes og serveres sammen med f.eks. taco eller andre deilige retter fra Mexico. Et tips er å lage guacamole til lasagne også, det smaker veldig godt til.
Kylling med mango, papaya og ingefær er en rett som serveres i deler av karibia og Sør- og Mellomamerika. Du kan gjøre den sterkere eller mildere, ved å justere chilimengden. Denne oppskriften er passe til 6 personer.
1,6 kg kylling overlår uten bein, ev. bryst
1 sitron, kun saften
2 ss smør
1 glass Santa Maria Mango papaya salsa
2 stk løk rød eller gul, finhakket
1 rød chili
2 ts frisk ingefær revet
1 dl kyllingkraft, ev. vann og fond el. buljongterning
salt
pepper
2 bunter finstrimlet vårløk
1 stor potte finhakket koriander
1 poste cashewnøtter
2 lime
Bland sitron, salsa, salt og pepper og la kyllingen marinere i blandingen i minimum 2 timer, gjerne over natta.
Fres løk og chili i smør, tilsett ingefær og kraften og kok opp.
Grill eller stek overlårene til de har fått en fin og gyllen farge. Legg dem i en ildfast form og hell over kraft. Sett inn steketermometer og stek midt i ovnen på 180 grader i ca 45-50, til kjernetemperaturen er 68 grader.
Server kyllingen med sausen, ris og dryss på cashewnøtter, vårløk og koriander. Skvis litt limejuice over rett før du serverer kylling med mango, papaya og ingefær.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Cajunstyle kyllingsuppe er en av mine favorittsupper. Cajun er en etnisk gruppe som lever i delstaten Louisiana i USA. Cajunmaten er særlig kjent for sin enkle og landlige mat som tar utgangspunkt i de råvarene som var tilgjengelig. Maten er gjerne litt spicy, men du kan justere denne retten med mengden cajunkrydder. Denne oppskriften er passe til 4 personer.
2 kyllingfileter i biter
1 grønt eple i terninger
1 løk finhakket
2 ss smør
1 ts cajunkrydder
1 dl vann
2 bokser hermetiske chilitomater finhakket
3 dl crème fraîche
2 grønnsakbuljongterninger
1 ts sukker
Salt og pepper
Fres kylling, eple og løk i smør, tilsett cajunkrydder, vann, buljongterninger tomater og crème fraîche. La det koke ca. 15 min. Dryss over litt persille før servering.
Server gjerne cajunstyle kyllingsuppe med litt godt brød, f.eks. Pão De Queijo (Brasiliansk Ostebrød), som du finner oppskrift på her.
Du finner flere velsmakende supper fra inn- og utland HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Foccacia er et nydelig italiensk brød, som passer til både supper, gryteretter og tapas (eller antipasti som det heter i Italia). Det kan også brukes alene til lunsj, fylt med f.eks. pesto, mozzarella og spekeskinke. Denne varianten er nesten et måltid i seg selv.
2 ts salt
1 pk tørrgjær
1 kg Tipo 00-mel
Ca. 6 dl vann
2 dl olivenolje
Bland sammen salt, tørrgjær og mel. Tilsett vann og rør deigen raskt sammen uten å elte (foccaciadeig skal være klissete). Ha litt ekstra hvetemel i bollen før du dekker den med folie og setter den til heving i kjøleskap over natten. Smør en ildfast form med 1 dl olivenolje, legg i deigen og trykk den godt ut i formen. Lag små hull jevnt over i deigens overflate, og fyll disse hullene med 1 dl olivenolje.
Dryss over det du ønsker, f.eks. oliven, soltørkede tomater, hvitløk, flaksalt og ost. La brødet heve litt før du steker det ved 220 grader i 20-25 minutter, eller til brødet er akkurat gjennomstekt. Avkjøl på rist.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kremet kaperssaus passer til de fleste fiskeretter.
2 ss olivenolje
2 ss smør
2 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
2 dl hvitvin
4 ss fiskefond (ev. buljongterning)
Litt nypresset sitronsaft
1/2 ltr. fløte
2 ss finhakket persille
4 ss kapers
Fres løken i smør og olje i en kjele, til løken er gjennomsiktig. Tilsett hakket hvitløk og surr i ytterligere 1 minutt, mens du rører. Tilsett hvitvin og fond. Kok til væsken er redusert med halvparten.
Tilsett fløten og la det koke inn til sausen tykner, rør av og til. Smak til med sitron og rør inn persille og kapers.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Etter å ha forstekt bunnen, smører jeg på pizzasaus. Min består av hakkede tomater (helst Mutti), finhakket løk, hvitløk, oregano, salt og pepper. Alt kokes lenge, til den smaker naturlig søtt.
Deretter legger jeg på osterestene etter tapasen. Her har jeg brukt diverse spanske oster, som selges i 5-pakk, spesielt beregnet til tapas. Du kan selvfølgelig bruke de ostene du vil, men jeg anbefaler at du bruker ihvertfall èn som er vellagret og kanskje en blåskimmelost (ja da, det smaker godt på pizza, selv om du ikke liker det på brødskiva).
På toppen har jeg lagt ananas, soltørket tomat i stimler, småtomater delt i to, syltet paprika, rødløk i strimler og forskjellige pølser (både spekepølser og pølser beregnet for grillen). Det smaker også godt med serranoskinke på. Om du legger den på toppen og steker den, blir den litt som bacon. Du kan også vente med å legge den på til etter stekingen, det smaker også godt.
Pizzaen stekes videre på høy temperatur, til den er gyllen og fin.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Bayonneskinke med aspargessaus og hasselbackpoteter er en deilig kombinasjon og vi bruker det alltid i løpet av sommeren, men det smaker godt andre årstider også. Jeg jukser litt og bruker aspargessuppepulver som utgangspunkt.
Skinka:
1 rå bayonneskinke
1 glass asparges
Legg skinka i en ildfast form og hell kraft fra aspargesen over. Pakk folie rundt og sett i ovnen på 200 grader i 45 minutter.
Sausen:
1 pose aspargessuppepulver
1/2 mengde væske av det som står på posen
Bland sammen i en kjele og kok opp under omrøring.
Brasiliansk kylling med båtpoteter er smakfult uten å være sterkt.
10 kyllinglår med skinn og bein (ev. 5 kyllingbryst)
1 potte koriander
1 sitron, skall og saft
2 lime, kun saften
1 ss brasilianske kryddermiks
1 ss kreolsk krydder
3 ss olivenolje
1 ss løkpulver
1 ss hvitløkspulver
1/2 ss paprika
1 ss oregano, finhakket
1/2 ss sort pepper
Marinade:
Bland sammen koriander, olje, sitronsaft, skall, limejuice og krydder. Smør blandingen på kyllinglårene, dekk til og sett kaldt i minst 3 timer.
Stek kyllingen på 175 grader i 40-50 minutter til de avgir klar kjøttkraft, om du stikker i dem med en kniv.
Hell stekekraften over dem med jevne mellomrom de siste 20 minuttene av tilberedningstiden. Sett ovnen på grill de siste 5 minuttene, for å få sprøtt skinn.
Mens kyllingen er i ovnen, forberedes sausen.
Sausen:
2 ss olivenolje
2 ss smør
4,5 dl oksekraft (eller vann og fond/buljongterning)
2 dl fløte
2 ts svart pepper
3 ss hvetemel
2 ts kreolsk krydder
1 dæsj «Hot Sauce»
2 ts hvitløkspulver
2 ts løkpulver
Smelt smør i olje i en kjele. Rør inn melet, tilsett krydder og kraft. Rør godt til det har kokt opp. Tilsett kremen og «Hot Sauce» og la det koke på svak varme i ca. 5 minutter.
Serveres med en god salat og båtpoteter, som du lager enkelt på denne måten:
Risle litt olivenolje i en langpanne, del potene i båter, legg dem i langpanna, krydre med ønsket krydder, f.eks. brasiliansk eller cajunkrydder og litt salt, risle over litt mer olje og sette dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.
Server gjerne brasiliansk kylling med båtpoteter og brasiliansk ostebrød til.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.