Pizza med biff og bearnaise

Pizza med biff og bearnaise har blitt vanlig etterhvert, men jeg husker første gang jeg hørte om det og jeg trodde det var en spøk, men oppdaget fort at det faktisk var godt. Jeg lager det ofte når jeg har middagsrester av enten kalve- eller oksefilet.

Du finner oppskrift på pizzabunn her

Etter jeg har forstekt pizzabunnen legger jeg på pizzasaus, ost (gjerne flere slag i blanding), mais, biff, sopp og løk. Jeg steker den på full guffe i ovnen, til den er gyllen og ferdig.

Etter steking legger jeg på klatter med bearnaise og noen estragonblader.

Pizza med biff og bearnaise
Pizza med biff og bearnaise

Du finner over 30 pizzavarianter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oksefilet med kremet rødvinssaus

Oksefilet med kremet rødvinssaus, mandelpotetpuré og smørdampa rotgrønnsaker er velegnet som selskapsmat, siden mye av det kan gjøres klart i god til før gjestene kommer.


Mandelpotetpuré:

500 g mandelpoteter

150 g smør

6 ss fløte

Salt og pepper

Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Smak til med salt og pepper.

Saus:

1/2 finhakket løk

litt smør til steiking

2 fedd finhakket hvitløk

4 dl rødvin

2 ss god og søt balsamicoeddik

2 laurbærblader

1 kvast rosmarin

4 dl god kraft ev. fond

4 dl fløte

1 ss maisenna

Salt og pepper

Blank løken i litt smør. Tilsett hvitløk, balsamico og rødvin og la det koke til 1/4 av væskemengden. Det tar ca. 30 min. Tilsett kraft, fløte og laurbær og rosmarin og la det koke i 20 minutter til. Sil blandingen og tilsett maisenna. La det få et raskt oppkok og servér.

Indrefileten har fått kose seg i en marinade over natten og er deretter brunet på alle kanter, før den er satt i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 56 grader. Om du ikke har tid til å marinere den, kan du krydre den med krydder du liker, før du bruner den.

Oksefilet med kremet rødvinssaus, mandelpotetpuré og smørdampa rotgrønnsaker
Oksefilet med kremet rødvinssaus, mandelpotetpuré og smørdampa rotgrønnsaker
Smørdampa rotgrønnsaker:

2 persillerøtter, skrelt og delt i terninger

4 gulrøtter, skrelt og delt i terninger

1 purre, finstrimlet

1 god klatt smør

Salt og pepper

Smelt smøret i en kjele, tilsett grønnsakene, litt salt og pepper.

La grønnsakene koke i smøret på lav temperatur, mens du rører av og til. Sjekk etter noen minutter om de er møre. Koketiden er avhengig av størrelsen på terningene, men de smaker best når de har litt tyggemotstand.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Guacamole – en litt mer spennende variant

 

Man kan nesten ikke lage meksikansk uten guacamole og her er en litt mer spennende variant.

2 moste avocado

1/2 finhakket løk

10 minitomater, delt i 4 deler

1 finhakket fedd hvitløk

1 potte finhakket koriander

Saften av 1 lime

Alt blandes og serveres sammen med f.eks. taco eller andre deilige retter fra Mexico.
Et tips er å lage guacamole til lasagne også, det smaker veldig godt til.

Guacamole - en litt mer spennende variant
Guacamole – en litt mer spennende variant

Du finner flere spennende retter fra Meksiko her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kylling med mango, papaya og ingefær

Kylling med mango, papaya og ingefær er en rett som serveres i deler av karibia og Sør- og Mellomamerika. Du kan gjøre den sterkere eller mildere, ved å justere chilimengden. Denne oppskriften er passe til 6 personer.

1,6 kg kylling overlår uten bein, ev. bryst

1 sitron, kun saften

2 ss smør

1 glass Santa Maria Mango papaya salsa

2 stk løk rød eller gul, finhakket

1 rød chili

2 ts frisk ingefær revet

1 dl kyllingkraft, ev. vann og fond el. buljongterning

salt

pepper

2 bunter finstrimlet vårløk

1 stor potte finhakket koriander

1 poste cashewnøtter

2 lime

Bland sitron, salsa, salt og pepper og la kyllingen marinere i blandingen i minimum 2 timer, gjerne over natta.

Fres løk og chili i smør, tilsett ingefær og kraften og kok opp.

Grill eller stek overlårene til de har fått en fin og gyllen farge. Legg dem i en ildfast form og hell over kraft. Sett inn steketermometer og stek midt i ovnen på 180 grader i ca 45-50, til kjernetemperaturen er 68 grader.

Server kyllingen med sausen, ris og dryss på cashewnøtter, vårløk og koriander. Skvis litt limejuice over rett før du serverer kylling med mango, papaya og ingefær.

Kylling med mango, papaya og ingefær
Kylling med mango, papaya og ingefær

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Cajunstyle kyllingsuppe

Cajunstyle kyllingsuppe er en av mine favorittsupper. Cajun er en etnisk gruppe som lever i delstaten Louisiana i USA. Cajunmaten er særlig kjent for sin enkle og landlige mat som tar utgangspunkt i de råvarene som var tilgjengelig. Maten er gjerne litt spicy, men du kan justere denne retten med mengden cajunkrydder. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

2 kyllingfileter i biter

1 grønt eple i terninger

1 løk finhakket

2 ss smør

1 ts cajunkrydder

1 dl vann

2 bokser hermetiske chilitomater finhakket

3 dl crème fraîche

2 grønnsakbuljongterninger

1 ts sukker

Salt og pepper

Fres kylling, eple og løk i smør, tilsett cajunkrydder, vann, buljongterninger tomater og crème fraîche. La det koke ca. 15 min. Dryss over litt persille før servering.

Server gjerne cajunstyle kyllingsuppe med litt godt brød, f.eks. Pão De Queijo (Brasiliansk Ostebrød), som du finner oppskrift på her.

Cajunstyle kyllingsuppe
Cajunstyle kyllingsuppe

Du finner flere velsmakende supper fra inn- og utland HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Foccacia

Foccacia er et nydelig italiensk brød, som passer til både supper, gryteretter og tapas (eller antipasti som det heter i Italia). Det kan også brukes alene til lunsj, fylt med f.eks. pesto, mozzarella og spekeskinke. Denne varianten er nesten et måltid i seg selv.

2 ts salt

1 pk tørrgjær

1 kg Tipo 00-mel

Ca. 6 dl vann

2 dl olivenolje

Bland sammen salt, tørrgjær og mel. Tilsett vann og rør deigen raskt sammen uten å elte (foccaciadeig skal være klissete). Ha litt ekstra hvetemel i bollen før du dekker den med folie og setter den til heving i kjøleskap over natten. Smør en ildfast form med 1 dl olivenolje, legg i deigen og trykk den godt ut i formen. Lag små hull jevnt over i deigens overflate, og fyll disse hullene med 1 dl olivenolje.

Foccacia
Foccacia med oliven, soltørka tomat, hvitløk og ost

Dryss over det du ønsker, f.eks. oliven, soltørkede tomater, hvitløk, flaksalt og ost. La brødet heve litt før du steker det ved 220 grader i 20-25 minutter, eller til brødet er akkurat gjennomstekt. Avkjøl på rist.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kremet kaperssaus

Kremet kaperssaus passer til de fleste fiskeretter.

2 ss olivenolje

2 ss smør

2 løk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

2 dl hvitvin

4 ss fiskefond (ev. buljongterning)

Litt nypresset sitronsaft

1/2 ltr. fløte

2 ss finhakket persille

4 ss kapers

Fres løken i smør og olje i en kjele, til løken er gjennomsiktig. Tilsett hakket hvitløk og surr i ytterligere 1 minutt, mens du rører. Tilsett hvitvin og fond. Kok til væsken er redusert med halvparten.

Tilsett fløten og la det koke inn til sausen tykner, rør av og til. Smak til med sitron og rør inn persille og kapers.

Kremet kaperssaus
Kremet kaperssaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tapasrestepizza

Tapasrestepizza er en supert når du har tapasrester. Vi spiser tapas ganske ofte og mye av grunnen er at det kan varieres nesten i det uendelige.

Oppskrift på pizzabunn finner du her.

Etter å ha forstekt bunnen, smører jeg på pizzasaus. Min består av hakkede tomater (helst Mutti), finhakket løk, hvitløk, oregano, salt og pepper. Alt kokes lenge, til den smaker naturlig søtt.

Deretter legger jeg på osterestene etter tapasen. Her har jeg brukt diverse spanske oster, som selges i 5-pakk, spesielt beregnet til tapas. Du kan selvfølgelig bruke de ostene du vil, men jeg anbefaler at du bruker ihvertfall èn som er vellagret og kanskje en blåskimmelost (ja da, det smaker godt på pizza, selv om du ikke liker det på brødskiva).

På toppen har jeg lagt ananas, soltørket tomat i stimler, småtomater delt i to, syltet paprika, rødløk i strimler og forskjellige pølser (både spekepølser og pølser beregnet for grillen). Det smaker også godt med serranoskinke på. Om du legger den på toppen og steker den, blir den litt som bacon. Du kan også vente med å legge den på til etter stekingen, det smaker også godt.

Pizzaen stekes videre på høy temperatur, til den er gyllen og fin.

Tapasrestepizza
Tapasrestepizza

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bayonneskinke med aspargessaus og hasselbackpoteter

Bayonneskinke med aspargessaus og hasselbackpoteter er en deilig kombinasjon og vi bruker det alltid i løpet av sommeren, men det smaker godt andre årstider også. Jeg jukser litt og bruker aspargessuppepulver som utgangspunkt.

 

Skinka:

1 rå bayonneskinke

1 glass asparges

Legg skinka i en ildfast form og hell kraft fra aspargesen over. Pakk folie rundt og sett i ovnen på 200 grader i 45 minutter.

Sausen:

1 pose aspargessuppepulver

1/2 mengde væske av det som står på posen

Bland sammen i en kjele og kok opp under omrøring.

Oppskrift på hasselbackpoteter finner du her.

Server med aspargesen fra glasset eller fersk asparges som er smurt med olje og grillet raskt på alle sider.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Brasiliansk kylling med båtpoteter

Brasiliansk kylling med båtpoteter er smakfult uten å være sterkt.


10 kyllinglår med skinn og bein (ev. 5 kyllingbryst)

1 potte koriander

1 sitron, skall og saft

2 lime, kun saften

1 ss brasilianske kryddermiks

1 ss kreolsk krydder

3 ss olivenolje

1 ss løkpulver

1 ss hvitløkspulver

1/2 ss paprika

1 ss oregano, finhakket

1/2 ss sort pepper

Marinade:

Bland sammen koriander, olje, sitronsaft, skall, limejuice og krydder. Smør blandingen på kyllinglårene, dekk til og sett kaldt i minst 3 timer.

Stek kyllingen på 175 grader i 40-50 minutter til de avgir klar kjøttkraft, om du stikker i dem med en kniv.

Hell stekekraften over dem med jevne mellomrom de siste 20 minuttene av tilberedningstiden. Sett ovnen på grill de siste 5 minuttene, for å få sprøtt skinn.

Mens kyllingen er i ovnen, forberedes sausen.

Sausen:

2 ss olivenolje

2 ss smør

4,5 dl oksekraft (eller vann og fond/buljongterning)

2 dl fløte

2 ts svart pepper

3 ss hvetemel

2 ts kreolsk krydder

1 dæsj «Hot Sauce»

2 ts hvitløkspulver

2 ts løkpulver

Smelt smør i olje i en kjele. Rør inn melet, tilsett krydder og kraft. Rør godt til det har kokt opp. Tilsett kremen og «Hot Sauce» og la det koke på svak varme i ca. 5 minutter.

Serveres med en god salat og båtpoteter, som du lager enkelt på denne måten:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potene i båter, legg dem i langpanna, krydre med ønsket krydder, f.eks. brasiliansk eller cajunkrydder og litt salt, risle over litt mer olje og sette dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Server gjerne brasiliansk kylling med båtpoteter og brasiliansk ostebrød til.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.