Feire sankthansaften (midtsommer) med rømmegrøt og spekemat

Feire sankthansaften (midtsommer) med rømmegrøt og spekemat, det er en fin tradisjon. Selv om vi ikke har fri på sankthansaften i Norge, om den ikke faller på helgen, markerer vi den alltid hos oss med rømmegrøt og spekemat. Her er mine tips for et godt midtsommermåltid.

Velg spekemat etter eget ønske, jeg har brukt rødvinspølse, morr, fårepølse, to forskjellige langtidsmodnede spekeskinker (Æra og Santa Kristina) og tørrsaltet speket biff. Jeg lager også en salat av ingredienser fra hagen i tillegg til ingredienser fra kjølerommet. Jeg skjærer opp en halv melon også, for vi synes det er godt med det litt søtlige ved siden av den salte spekematen. Beregn 150 g spekemat per person.

Eggerøren lager seg nesten selv. Denne oppskriften er til 2 personer:

3 store egg

2 ss  fløte

1 ss  finhakket gressløk

Smør til steking

Nykvernet hvit pepper

Smelt en klatt smør i en stekepanne på middels varme. Pisk sammen ingrediensene og hell dem i panna. Rør hele kontinuerlig med en sleiv eller stekespade. Det er viktig å ikke steke røren for lenge, ca. 10 minutter er nok.

 

Potetsalat:

1 boks rømme

1 pose majones

4 ss agurkmiks

2 finstrimlet vårløk

Salt og pepper

1 kg poteter

Kok poteter og del dem i terninger, når de har blitt kalde nok til å holde i.

Bland rømme, majones, agurkmiks, vårløk, salt og pepper. Tilsett potetene, bland godt sammen og sett kaldt til den skal brukes. Nesten like enkelt som å kjøpe ferdig, men smaker veldig mye bedre.

Du finner oppskrift på rømmegrøt HER.

Feire sankthansaften (midtsommer) med rømmegrøt og spekemat
Feire sankthansaften (midtsommer) med rømmegrøt og spekemat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Favorittsausen vår til skalldyr

Favorittsausen vår til skalldyr passer til alt fra hummer til diverse skjell og er i tillegg kjapp og grei å lage.

1 pose majones

2 ss agurkmiks

2 ss vårløk, finhakket

1 ss Worcestershire Sauce

1 ss sitronsaft

80 g ketsjup

1 ss kapers

2 ss persille, finhakket

1 ts pepper

1 ts salt

Rør alt sammen og smak til med salt og pepper.

 

Favorittsausen vår til skalldyr
Favorittsausen vår til skalldyr

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Alt-i-en-form-kylling

Alt-i-en-form-kylling er en av de greieste formene for middagstilbereding. Jeg liker denne måten å lage mat på, siden det går kjapt og det blir lite rot og oppvask.

Denne formen med kylling smaker kjempegodt og kan selvfølgelig varieres etter smak, humør og årstid. Denne oppskriften er passe til 2 pers, men man kan jo fylle hele langpanna og lage til hele slekta, om man vil.

Start med en ildfast form og litt smør eller olje.

Tilsett:

4 poteter i tynne skiver

Litt salt og pepper

Sett i ovnen på 220 grader. Mens potetene bruner seg, skjæres

2 løk i tynne skiver

8 sjampinjonger i strimler

Fordel løk og sopp utover potetene, dryss over litt kyllingkrydder og sett alt i ovnen igjen og nå bør det få stå til det får litt farge. Nå kan du bruke tiden til grønnsaker etter eget ønske. Jeg har brukt: 

12 minitomater delt i to

Legg på tomatene. Bland sammen:

1 dl vann

1 fedd finhakket hvitløk

2 ss kyllingfond

Hell blandingen over deretter legges:

3 kyllingfileter, som krydres med kyllingkrydder

 200 g ost i terninger

La det stå i ovnen til alt er klart, ca. 20 – 30 min.

 

Alt-i-en-form-kylling
Alt-i-en-form-kylling

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Agurksalat til fiskeretter fra Sør-øst Asia

Agurksalat til fiskeretter fra Sør-øst Asia er lett å lage og smaker veldig godt til både rød og hvit fisk.

300 g agurk i avlange skiver

3 ts Ponzu med sitron

Mariner agurkskivene med ponzusausen.

Agurksalat til fiskeretter fra Sør-øst Asia
Agurksalat til fiskeretter fra Sør-øst Asia

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Honningglasert frukt og valnøtter

Honningglasert frukt og valnøtter er nydelig tilbehør til smaksrike oster. Det er enkelt å lage og ser imponerende ut, så hvorfor ikke pynte et glass og gi det bort som gave?

4 tørkede aprikoser

2 fiken

4 dadler

1 dl flytende honning

1 dl grovhakkede valnøtter

2 rosmarinblader

Del aprikos, fiken og dadler i små terninger. Varm honningen i en kjele på lav temperatur sammen med frukten. Trekk kjelen til side og bland inn valnøtter og rosmarinblader. Hell blandingen over på et glass. Det  smaker best om du lar det stå til neste dag, men det kan også spises med en gang, om du ikke har tid til å vente.

Honningglassert frukt og valnøtter
Honninglassert frukt og valnøtter

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vietnamesisk salat

Vietnamesisk salat er god både alene, som en lett lunsj, eller forrett eller som tilbehør til en hovedrett.

1 hode isbergsalat, finstrimlet

1 gul paprika, strimlet

1 rød paprika, strimlet

2 vårløk, finstrimlet

1 liten boks eksotisk frukt, i små biter

1 pose chilicashew

1 liten potte koriander, bladene

Legg alt i lag utover et fat.

Dressing:

1 lime, saften

2 ss fishsauce

2 ss brunt sukker

1 ts fersk, revet ingefær

1 hvitløksfedd, finhakket

1/2 rød chili

2 ts sesamolje

Lag dressingen og fordel den utover salaten.

Vietnamesisk salat
Vietnamesisk salat

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kylling Marengo

Kylling Marengo er en fransk tradisjonsrett oppkalt etter slaget ved Marengo, hvor Frankrike v/Napoleon slo Habsburgmonariet i det som nå er Piemonte i Nord-Italia. Tradisjonelt serveres retten med et speilegg på toppen og reker eller languster, men det er ikke så vanlig lenger. Denne oppskriften er enkel og velsmakende og det ca. én time å tilberede den. Oppskriften er passe til 4.

800 g kyllingbryst, i strimler

1 dl mel

1 dl ekstra virgin olivenolje

2 ss smør

1 stor løk, i skiver

1 paprika, i strimler, gjerne syltet

2 fedd hvitløk, finhakket

1 pk sopp, i skiver

1 dl tørr hvitvin, eller tørr sherry

2,5 dl kyllingkraft (ev. fond og vann)

1 boks hakkede tomater

1/2 sitron, kun saften

2 ss tomatpuré

1 neve fersk persille

1 laurbærblad

Salt og pepper

Pasta eller ris, ev. godt brød, som f.eks. olivenbrød

Fremgangsmåte:

Hell melet i en brødpose og tilsett kyllingen. Hold posen tett og rist, så du får dekket kyllingen med mel.

Fres løk og paprika i litt av olivenoljen, til løken er blank. Hell blandingen over på en tallerken. Tilsett litt mer olivenolje i pannen og brun kyllingen på alle kanter. Hell kyllingen over på en tallerken. Smelt smøret i pannen og brun soppen i 5 minutter. Tilsett hvitløken og fortsett å steke i 1 minutt. Hell vinen i pannen og kok til den nesten er fordampet. Tilsett kyllingkraft, tomater, sitronsaft og tomatpuré, bland godt og kok opp. Legg kyllingen og grønnsakene tilbake i pannen sammen med persillen og laurbærbladet.

La det småkoke i ca. 10 minutter, eller til kyllingen er gjennomstekt. Smak til med salt og pepper.
Fjern laurbærbladet og server med pasta eller ris, eller bare med nybakt olivenbrød.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sommerskinke med potetsalat og aspargessaus

Sommerskinke med potetsalat og aspargessaus er en rett som oser av sommer og jeg lager den alltid når den nye, hvite aspargesen har kommet. Potetsalaten kan serveres både varm og kald.

Potetsalaten:

1 pose nypoteter, kokt og delt i skiver

2 ss kapers

2 ss hvit balsamicoeddik

4 ss god olivenolje

1 neve finhakka urter, f.eks. bladpersille eller kjørvel

salt og pepper

Bland alt sammen og la det stå med plast eller lokk over til servering, gjerne i romtemperatur.

Sausen:

1 pose aspargessuppe

1/2 mengde væske av det som står på posen

Bland sammen i en kjele og kok opp under omrøring.

Sommerskinka:

1 sommerskinke eller ferdig kokt bayonneskinke, skjæres i skiver og brukes kald. Om du vil ha den varm, kan du legge den, med vakumposen på, i en kjele med kokende vann i ca. 30 min.

Aspargesen:

1 bunt asparges

Litt olivenolje til pensling

Salt

Skjær av den trælete delen nederst på hver asparges og skrell den med potetskreller eller lignende. Smør på olivenolje, dryss over litt salt og grill den i 3-4 minutter, de skal ikke være soggy.

Sommerskinke med potetsalat og aspargessaus
Sommerskinke med potetsalat og aspargessaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Melkekaker – Kalaallit Kaagiat

Melkekaker er vanlig i Kristiansandsområdet. De kan minne om julekake, men har ikke sukat og de smaker ekstra godt lune, med smør og brunost på. Denne oppskriften gir 12 kaker, så den kan gjerne halveres, om du synes det blir litt mange. En kuriositet er at de også finnes på Grønland, under navnet Kalaallit Kaagiat.

1 l melk

350 g smør

5 dl sukker

100 g gjær el. 2 poser tørrgjær

2 store, sammenpiskede egg

1,6 kg mel

1 pk rosiner

Kok opp melk, smør og sukker. Avkjøl til blandingen er lunken og bland den sammen med resten av ingrediensene. Sett den til heving, gjerne i et par timer. Del deigen i 12 emner og form kakene. La det heve igjen, gjerne 1 time, før de stekes midt i ovnen på 210 grader i 15 – 20 minutter.

Melkekaker kan fint fryses. Tines og varmes opp på 175 grader i noen minutter for å få tilbake den nystekte følelsen.

Melkekaker - Kalaallit Kaagiat
Melkekaker – Kalaallit Kaagiat

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Piggelin

Piggelin er oppkalt etter en svensk iskrem og har en god smak av Pisang Ambon, som er en frukt- og urtelikør, med en del banansmak.

4 cl vodka

3 cl Pisang Ambon

Sitronbrus

Fyll et drinkglass med isbiter, tilsett vodka og Pisang Ambon, og fyll opp med sitronbrus. Pynt med lime, sitron eller stjernefrukt i skiver.

 

Du finner flere velsmakende drinker, både med og uten alkohol HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.