Svinefilet med pommes noisettes og chimichurri

Svinefilet med pommes noisettes og chimichurri er nydelig selskapsmat. Chimichurri kan lages klart noen timer i forveien og settes i romtemperatur 1 time før den skal spises. Pommes noisettes kan kjøpes i frysedisken, men hjemmelaget smaker selvfølgelig bedre.

Chimichurri:

3 ss rødvinseddik

2 dl god olivenolje

2 fedd hvitløk

1 rødløk

1 fersk rød chili

2 pk fersk bladpersille

1 potte fersk koriander

1 ss tørket oregano

Salt og pepper

Alt finhakkes og smakes til med salt og pepper. Dekk til og la chimichurri hvile i romtemperatur til den skal brukes.

Pommes noisettes:

750 g mandelpoteter

5 eggeplommer

150 g smør

Salt og nykvernet pepper

100 g mel

100 g strøkavring

2 egg, sammenpisket

2 dl frityrolje

Skrell og kok potetene i vann, tilsatt salt, til de er møre og la dem dampe godt av seg. Mos dem, sammen med smør, ta blandingen av platen og rør inn eggeplommene, en etter en. Smak til med salt og pepper.

Hell melet i én bolle, sammenpisket egg i den neste og strøkavring i en tredje bolle. Form små boller, på størrelse med hasselnøtter og vend dem i først i mel, deretter egg og til slutt i kavring. Legg dem på en tallerken, til du har laget ferdig alle. Varm opp olje til 180 grader i en gryte, eller bruk frityrgryte eller airfryer. Friter pommes noisettes til de er gylne, gjerne i flere omganger, avhengig av størrelsen på gryta. Spre dem på en tallerken dekket med absorberende kjøkkenpapir. Server pommes noisettes varme.

Svinefilet:

I stekeovn: Krydre svinefileten med salt og pepper og brun den i smør på alle sider, før du legger den i ildfast form og steker den i ovnen på 200 grader, til kjernetemperaturen er ca. 70 grader. La den hvile litt, før du skjærer i den..

I sous vide: Svinefileten krydres med salt og pepper og legges i sous vide på 58 grader i 1,5 time, før du tar den en kjapp runde på grillen eller i stekepanna, så den får fin gyllen farge. La den hvile i noen minutter, før du skjærer den opp.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Thaipizza

Thaipizza er en av de mest populære oppskriftene på bloggen. Jeg serverer nesten alltid thaipizza til broren min, når han kommer på besøk også, for den er nok en av favorittene hans.

Jeg lager pizzabunn på vanlig måte. Du finner oppskrift på pizzabunn her.

Når den står og hever, startet jeg på fyllet:

3 kyllingfileter

1 pose conimex marinademiks saté

1 finhakket chili

3 ss ketjap manis

5 ss rapsolje

1 strimlet rødløk

1 strimlet paprika

1/2 glass sataysaus

1 pk reven ost

1 boks ananasbiter

Sweet chili dipping sauce

1 pose cashewnøtter

Frisk koriander

Limebåter

 

Skjær kyllingen i tynne strimler og legg den i en marinade av marinademiks saté, ketjap manis og rapsolje.


Kjevle ut pizzabunnen, la den heve, for så å forsteke noen minutter i ovnen. Ta den ut når den har fått litt farge, smør på sataysaus, legg på reven ost, rødløk,  paprika, ananas og kyllingstrimlene. Om du liker det litt sterkt, kan du også legge på finhakket chili. Strø over cashewnøtter på toppen.

Thaipizza stekes i ovnen, på 300 grader, til den får fin farge. Risle over sweet chilisaus og legg på blader av koriander og limebåter før servering.

Du finner flere spennende pizzavarianter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Aserbajdsjans nasjonaldag

Aserbajdsjans nasjonaldag markeres i dag. Mattradisjonene deres ligner på tradisjonene i Iran og Tyrkia.

I Aserbajdsjan spises det mye lam, storfe og fjærkre. De vanligste fiskeslagene er stør, laks, kutum og sardin. De har også ekte kaviar fra Kaspihavet.

Ris og hvete er de viktigste kornslaga. De spiser mye aubergine, tomat, paprika, spinat, kål, løk, purre, rødbeter, reddik, agurk og bønner.

Urter er også mye brukt, f.eks. mynte, koriander, dill, basilikum, persille, estragon, timian, merian, karse og gressløk.

De vanligste krydderne er pepper, sumak, ingefær, kardemomme og selvfølgelig safran, som de dyrker selv.

Aprikos, druer, epler, granateple, fersken, fiken, jordbær, kirsebær, plommer og vannmelon er den vanligste fukten og de bruker også en del tørka frukt.

En spennende og nydelig tradisjon fra Aserbajdsjan, er basturma, som  er speket storfekjøtt. Om vil feire Aserbajdsjans nasjonaldag , med å lage litt spicy og velsmakende spekemat, eller en deilig middagsrett fra Aserbajdsjan, finner du oppskrifter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Aserbajdsjans nasjonaldag

Aserbajdsjans nasjonaldag markeres i dag. Mattradisjonene deres ligner på tradisjonene i Iran og Tyrkia.

I Aserbajdsjan spises det mye lam, storfe og fjærkre. De vanligste fiskeslagene er stør, laks, kutum og sardin. De har også ekte kaviar fra Kaspihavet.

Ris og hvete er de viktigste kornslaga. De spiser mye aubergine, tomat, paprika, spinat, kål, løk, purre, rødbeter, reddik, agurk og bønner.

Urter er også mye brukt, f.eks. mynte, koriander, dill, basilikum, persille, estragon, timian, merian, karse og gressløk.

De vanligste krydderne er pepper, sumak, ingefær, kardemomme og selvfølgelig safran, som de dyrker selv.

Aprikos, druer, epler, granateple, fersken, fiken, jordbær, kirsebær, plommer og vannmelon er den vanligste fukten og de bruker også en del tørka frukt.

En spennende og nydelig tradisjon fra Aserbajdsjan, er basturma, som  er speket storfekjøtt. Om vil feire Aserbajdsjans nasjonaldag , med å lage litt spicy og velsmakende spekemat, eller en deilig middagsrett fra Aserbajdsjan, finner du oppskrifter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Aserbajdsjans nasjonaldag

Aserbajdsjans nasjonaldag markeres i dag. Mattradisjonene deres ligner på tradisjonene i Iran og Tyrkia.

I Aserbajdsjan spises det mye lam, storfe og fjærkre. De vanligste fiskeslagene er stør, laks, kutum og sardin. De har også ekte kaviar fra Kaspihavet.

Ris og hvete er de viktigste kornslaga. De spiser mye aubergine, tomat, paprika, spinat, kål, løk, purre, rødbeter, reddik, agurk og bønner.

Urter er også mye brukt, f.eks. mynte, koriander, dill, basilikum, persille, estragon, timian, merian, karse og gressløk.

De vanligste krydderne er pepper, sumak, ingefær, kardemomme og selvfølgelig safran, som de dyrker selv.

Aprikos, druer, epler, granateple, fersken, fiken, jordbær, kirsebær, plommer og vannmelon er den vanligste fukten og de bruker også en del tørka frukt.

En spennende og nydelig tradisjon fra Aserbajdsjan, er basturma, som  er speket storfekjøtt. Om vil feire Aserbajdsjans nasjonaldag , med å lage litt spicy og velsmakende spekemat, eller en deilig middagsrett fra Aserbajdsjan, finner du oppskrifter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gratinert hvitløksbrød

Gratinert hvitløksbrød med bacon er en lettvint og billig kvelds- eller lunsjrett, som de fleste kan like. Du kan gjerne bruke gårsdagens brød, for det blir akkurat like godt.

1 landbrød eller loff

50 g smør

1 cm hvitløk fra tube

100 g bacon i terninger, sprøstekt

250 g revet, helst vellagret ost etter eget ønske. Gjerne flere slag.

Smelt smør og tilsett hvitløk.

Del brødet i skiver, nesten igjennom. La bunnen henge sammen. Pensle skivene med smørblandingen. Vær forsiktig, så ikke brødet faller fra hverandre. Fordel baconterningene mellom skivene. Riv osten og press den ned mellom skivene. Pensle litt hvitløkssmør på toppen og stek gratinert hvitløksbrød med bacon i ovnen på 180 grader til osten er smeltet og brødet er gyllent.

Gratinert hvitløksbrød med bacon
Gratinert hvitløksbrød med bacon

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lasagne kylling Alfredo

Lasagne kylling Alfredo er en deilig pastarett av kylling. Om du liker det, kan du legge spinat mellom lagene. Den smaker nydelig med en salat til. Denne oppskriften passer til 6 personer.

6 kyllingbryst

1 ts salt

1 ts pepper

2 ts hvitløkspulver

4 ss rapsolje

3 knuste hvitløksfedd

1 finhakket løk

5 dl fløte

1 dl reven parmesan

2 dl finhakket persille

10 lasagneplater

5 dl reven mozarella

6 baconskiver, sprøstekte

Skjær hvert kyllingbryst i to på langs og dryss over litt salt, pepper og hvitløkpulver på begge sider av hvert kyllingbryst. Varm oljen i en stor panne over høy varme og stek kyllingen i ca. 1 minutt på hver side. Ta dem ut av pannen og legg i hvitløk og løk i den samme oljen. Rør hele tiden, til blandingen har fått litt farge, før du tilsetter fløten, og rører til det begynner å koke. Tilsett parmesan og persille og kok i 1 minutt.

Hell ca. 1/4 av sausen i en ildfast form (helst rektangulær, som passer til pastaplatene og legg i et lag med lasagneplater. Hell over litt mer saus, så det dekker platene og fordel deretter halvparten av kyllingbrystene. Dryss på halvparten av mozzarellaen, etterfulgt av halvparten av baconet. Gjenta lagene en gang til, start med lasagneplatene, deretter saus, kylling, bacon og mozzarella.

Stek på 180 grader i 30-40 minutter til osten er gyllenbrun.

Lasagne kylling Alfredo
Lasagne kylling Alfredo

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Boller som har “alt”

Boller som har “alt” er ikke som andre boller. Jeg så en reklame for en bensinstasjonbolle og tenkte, hvor vanskelig kan det være – og her er bolla som har alt.

3,5 dl lunken melk

70 g smeltet smør

50 g gjær

1 sammenpisket egg

80 g sukker

1 ts kardemomme

1 ts salt

1/2 kg mel

1/4 ts bakepulver

Rosiner

Sjokolade etter egen smak. Jeg har brukt hvit, som knekkes i terninger

Ferdig vaniljekrem til baking

Alt eltes sammen og heves lenge, gjerne et par timer. Bak ut bollene og sett dem på brett, kledd med bakepapir. Jeg har en egen teknikk for utbakingen. Ikke rull dem ikke på benken, men ta en passe klump i hånden og vrenger dem rundt en sjokoladeterning, så de blir helt glatte på oversiden. Skjøten etter vrengingen, settes ned på stekebrettet, så den ikke blir synlig. Det er en veldig kjapp måte å gjøre det på, og resultatet ser flott ut hver gang. La dem heve lenge igjen, gjerne en time eller to. Når bollene er ferdig hevet, klippes et snitt, på skrå, i hver bolle. Sprøyt inn vaniljekrem med en sprøytepose i hver bolle, før du steker dem på 200 grader til de er gylne og fine (ca. 10 – 12 minutter).

Jeg pensler dem alltid etter jeg tar dem ut av ovnen. Da gir jeg dem et strøk med en blanding av sammenpisket egg og melk. Dette gir en fin og blank overflate.

Når bollene begynner å bli litt avkjølt, drysses litt melis over, om du vil.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Søtpotetsuppe med smak av Thailand

Søtpotetsuppe med smak av Thailand smaker veldig godt og kan gjøres så sterk du vil, med å tilsette mer chili.

2 finhakkede løk

2 fedd hvitløk

1 ss reven ingefær

2 ss rød currypaste

500 g skrelt søtpotet i terninger

7 dl hønsebuljong ev. grønnsaksbuljong

6 dl kokosmelk

1 lime, kun saften

Chili, koriander, sprøstekt spekeskinke og søtpotetchips til servering

Fres løken til den blir blank og myk i litt olje. Tilsett hvitløk, ingefær og currypaste og fres videre under omrøring i et par minutter.

Tilsett søtpotet, buljong og kokosmelk. Kok opp og la det koke videre til søtpotetene er helt møre, det tar ca. 20 minutter.

Kjør suppenhelt glatt med en stavmikser.

Smak suppen til med salt og saften fra limen. Dryss over litt finsnittet chili ved servering og pynt med litt koriander, sprøstekt spekeskinke og søtpotetchips.

Skinka lages enkelt ved å legge den utover et bakepapir og sette den i ovnen på 150 g til den blir sprø. Ta den ut og knus den lett.

Chipsen er også enkel å lage. Skrell søtpotet, bruk ostehøvel for å få fine, tynne skiver. Legg den deretter utover et bakepapir og sett den i ovnen på 150 g til den blir sprø.

Søtpotetsuppe med smak av Thailand
Søtpotetsuppe med smak av Thailand

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Paella som Sør-Amerika

I Sør-Amerika lages paella, akkurat som i Spania, men med en liten vri. De bruker kokosmelk og kokoskrem i den. Dette gir en deilig, rund smak til paellaen. Jeg kan virkelig anbefale denne varianten og har selv spist den i Colombia, laget av en kjent colombiansk kokk. Denne oppskriften er passe til 8 personer.

 

Urteblanding:

2,5 dl finhakket bladpersille

1/2 dl nypresset sitronsaft

1 ss olivenolje

2 store, finhakkede hvitløksfedd

Kjør alt i en foodprosessor eller stavmikser og sett til side

 

Paella:

3 dl kokosmelk

3 dl kokoskrem

1 ts safran

2 dl kyllingkraft

2 ss kyllingfond

100 g pillede reker

1 ss olivenolje

6 kyllingbryst

2 dl spansk chorizo i små terninger

1 dl prosciutto eller bacon i små terninger

5 dl finhakket løk

2,5 dl finhakket, syltet paprika

2,5 dl hakkede tomater (helst Mutti)

1 ts paprikakrydder

3 store, finhakkede hvitløksfedd

7 dl Arborio ris eller annen kortkornet ris

2,5 dl frosne, grønne erter

1 nett blåskjell

Sjøkreps

0,5 dl nypresset sitronsaft

1 sitron i båter

 

Bland kokosmelk, kokoskrem, safran, kyllingkraft og fond i en kjele og la det bli varmt (ikke koke). Hold det varmt til det skal brukes. Skrell rekene og sett kaldt til de skal brukes.

Varm 1 ss olje i en stor paellapanne eller en sautepanne over middels høy varme. Legg pølse og prosciutto (baconterninger) og stek i 2 minutter. Ta det ut av pannen. Reduser varmen litt og tilsett løk og paprikakrydder; stek i 15 minutter, mens du rører av og til. Tilsett tomater, syltet paprika og hvitløken og kok i 5 minutter. Tilsett risen og kok i 1 minutt, mens du rører hele tiden. Rør inn urteblandingen, kokoskraften, kyllingen, pølseblandingen og erter. Kok på lav varme i 10 minutter, rør jevnlig. Tilsett blåskjellene og krepsen. Kok 5 minutter eller til skjellene åpnes. Kast eventuelle uåpnede skall. Rør inn reker og hell over sitronsaft. Fjern paellaen fra varmen og dekk den med et håndkle. La den hvile i 10 minutter. Server med sitronskiver.

Paella som i Sør-Amerika
Paella som i Sør-Amerika

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.