Pommes noisettes

Pommes noisettes er en slags potetmos, rullet i strøkavring og fritert. Du får kjøpt noen i frysedisken, men hjemmelaget smaker veldig mye bedre.

750 g mandelpoteter

5 eggeplommer

150 g smør

Salt og nykvernet pepper

100 g mel

100 g strøkavring

2 egg, sammenpisket

2 dl frityrolje

Skrell og kok potetene i vann, tilsatt salt, til de er møre og la dem dampe godt av seg. Mos dem, sammen med smør, ta blandingen av platen og rør inn eggeplommene, en etter en. Smak til med salt og pepper.

Hell melet i én bolle, sammenpisket egg i den neste og strøkavring i en tredje bolle.

Form små boller, på størrelse med hasselnøtter og vend dem i først i mel, deretter egg og til slutt i kavring. Legg dem på en tallerken, til du har laget ferdig alle.

Varm opp olje til 180 grader i en gryte, eller bruk frityrgryte eller airfryer. Friter pommes noisettes til de er gylne, gjerne i flere omganger, avhengig av størrelsen på gryta.

Spre dem på en tallerken dekket med absorberende kjøkkenpapir. Server pommes noisettes varme.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kalvefilet med paprikafløtesaus og båtpoteter

Kalvefilet med paprikafløtesaus og båtpoteter passer godt som selskapsmat. Sausen kan lages klar i forveien og potetene settes i ovnen i god tid før gjestene kommer. Om du ønsker, kan du erstatte kalven med svinefilet. Det smaker også nydelig med dette tilbehøret.

Sausen:

2 strimlede løk

1 pk skivet sjampinjong

Pepper

Grillkrydder

Paprikakrydder

3 paprika i terninger, du kan gjerne blande flere farger

1/2 ltr. fløte

1 dl soyasaus

Stek løken i smør og hell den over i en kjele. Stek sjampinjongen i det samme smøret og hell den over i den samme kjelen. Krydre godt med pepper, grillkrydder og massse paprikakrydder. Tilsett paprika, fløte og soyasaus. Kok til sausen har passe konsistens og smak til om den trenger mer krydder.

Båtpoteter:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, f.eks. paprika, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når båtpotetene begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Kalven:

Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før grilling. La den ligge i ferdigkjøpt rub før grillingen, så blir den ekstra god. Brun fileten godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet. Fileten er rød når den har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Om du vil sous videbehandle kalven, finner du fremgangsmåte HER.

Asparges:

1 bunt hvit asparges

Litt olivenolje til pensling

Salt (jeg har brukt svart havsalt)

Skjær av den trælete delen nederst på hver asparges og skrell den med potetskreller eller lignende. Smør på olivenolje, dryss over litt salt og grill den i 3-4 minutter, de skal ikke være soggy.

 

Kalvefilet med paprikafløtesaus og båtpoteter
Kalvefilet med paprikafløtesaus og båtpoteter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rosindagen

Rosindagen er en av mange matdager som markeres i USA og siden rosiner kan brukes til mye mer enn boller, er dette en fin dag, synes jeg.

Om du har lyst til å lage noe godt med rosiner i dag, kan du hente inspirasjon HER.

 

Visste du forresten at det snart er stelle i hagen nakendagen? Du kan se den spennende matkalenderen vår HER.

Rosindagen
Rosindagen

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kyllingpizza på grillen

Kyllingpizza på grillen smaker nesten like fantastisk som pizzaen du får servert i Italia. Om du ikke har kjøpt pizzastein enda – løp og kjøp. Du kommer til å elske den. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Start med bunnene:

Denne oppskriften gir 2 bunner tilpasset pizzasteinen

6 dl tipo 00 mel

2 ss olivenolje

1 ts salt

1 ts sukker

1/2 pose tørrgjær

Ca. 2,5 dl vann

Elt alt godt sammen. Pass på at deigen ikke blir for fast, men heller nesten litt for våt (sånn at den akkurat kan trykkes ut). La den heve i minimum 1 time. Du kan også lage deigen dagen i forveien og la den heve langsomt i kjøleskapet. Del deigen i to og trykk hver bunn runde og flate.

Sausen:

1 boks hakkede tomater fra Mutti

1 finhakket løk

2 finhakkede fedd hvitløk

1 laurbærblad

1 ss tørket oregano

1/2 ts pepper

1 ss tørket basilikum

Noen dråper tabasco

1 ts knust fennikel

Bland alt i en kjele. Det må koke lenge, gjerne en time eller mer.

3 kyllingfileter finstrimles og blandes med 1/2 glass pesto.

Alle ingrediensene bør ligge klare før grilling, for dette går fort når du først starter.

Pizzasteinen må ligge i grillen under oppvarmingen, ellers kan den sprekke. Når steinen er varm, legges pizzabunnen på og stekes på den ene siden (fin og gyllen), før den lølftes ut og snus. Legg på pizzasaus, reven ost etter smak, kyllingen og litt spekeskinke. Legg pizzaen tilbake på pizzasteinen i grillen og stek til den er perfekt under.  Dryss over litt reven parmesan, ruccola og basilikum før servering.

Kyllingpizza på grillen
Kyllingpizza på grillen

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gratinerte tortillachips

Gratinerte tortillachips er enkelt å lage til mange, siden du brer tortillaene utover stekebrettet, legger fyllet oppa, ost på toppen og gratinerer i ovnen.

1 pk tortilla etter smak og behag. Jeg har brukt med ost og jalapeño

400 g karbonadedeig

1 finhakket løk

2 fedd finhakket hvitløk

1 pk revet ost

1 pk. tacokrydder, eller bruk hjemmelaget

Gratinerte tortillachips
Gratinerte tortillachips

Stek karbonadedeig, løk og hvitløk, bland i tacokrydder. Hell posen med tortillachips utover en langpanne, dekket med bakepapir. Bre kjøttblandingen over, dryss ost på toppen. Gratineres i ovnen på 225 grader, til osten er gyllen. Ta den ut før chipsen blir for brun.

 

Server gjerne gratinerte tortillachips med en god salat eller salsa og guacamole, som du finner oppskrift på her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Et koselig vårbord

Et koselig vårbord kan være starten på et hyggelig måltid og jeg koser meg alltid med borddekking. Det er ekstra trivelig å dekke et vårbord nå, når det er så mye lysere ute.

Dukene og serviettene kommer fra Step In. Dukene finnes i flere andre farger også.

Den vakre blomsten kommer fra Interflora og er satt opp i et gammelt stettefat jeg har i pressglass.

Når bordet er klart, er det bare å kose seg med resten av matlagingen og glede seg til kveldens måltid.

 

Et koselig vårbord
Et koselig vårbord

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Biff chop suey

Biff chop suey er en klassisk kinesisk rett, som finnes på menyen på alle kinesiske restauranter. Det kan høres merkelig ut med natron, men den mørner kjøttet.

500 g biff

Marinade:

2,5 ss maisenna

2 ss vann

2 ss rapsolje

2,5 ts natron

0,5 ts salt

Bland ingrediensene til marinaden, del biffen i tynne strimler og legg den i marinaden i 20 min, før den stekes i olje.

Saus:

2 ss mørk soyasaus

2 ss lys soyasaus

1 ss asiatisk fond eller kyllingfond

2 ss oystersaus

2 ss ketjap manis

1 ts sesamolje

1 ts ingefærpasta

2 ss maisenna

1 ts hvitløkspasta

Bland ingrediensene til sausen

…..

1 pk sopp i skiver

1 paprika i strimler

3 gulrøtter i skiver

1 boks vannkastanjer

1 boks bambusskudd

1/2 brokkoli i små buketter

1 løk i strimler

2 vårløk i ringer

1 neve ferske bønnespirer (eller fra boks, om du ikke får tak i ferske)

Fres løk og sopp i olje.  Bland biff, grønnsaker og saus og la det koke i noen minutter, til sausen er passe tykk. Servere biff chop suey med ris eller nudler.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvit pizza med kjøttdeig

Hvit pizza med kjøttdeig er ikke like vanlig som den med tomatsaus, men smaker veldig godt. Denne er laget med kalvekjøttdeig, men kan like gjerne lages med vanlig kjøttdeig.

Start med bunnen. Du finner oppskrift på en god pizzabunn HER.

400 g kalvekjøttdeig

2 finhakkede løk

2 stilker timian (eller 1 ts tørket)

salt

pepper

2 stilker oregano (eller 2 ts tørket)

1 beger rømme

2 finhakkede fedd hvitløk

1 strimlet rødløk

1 pk pepperoni

reven ost etter ønske (gjerne vellagret og flere varianter)

Stek kjøttdeigen sammen med løken, hvitløken og krydderet, bortsett fra salt og pepper. Rør inn rømmen, kok opp og smak til med salt og pepper.

Når pizzabunnen er klar, smøres blandingen på. Legg på ost, rødløk og pepperoni. Riv gjerne litt parmesan over til slutt, før den stekes på full varme midt i ovnen, til den er gyllen og fin.

Om du ikke har lyst på hvit pizza med kjøttdeig, finner masse andre spennende pizzaoppskrifter HER.

Hvit pizza med kjøttdeig
Hvit pizza med kjøttdeig

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sennepsvinaigrette

Sennepsvinaigrette er en dressing, som passer til det meste av salater. Den smaker også godt til kokte grønnsaker og fisk. Vinaigrette er en emulsjon og det gjør at den blir tykk og fyldig, når du blander den.

1 ss dijonsennep

2 ss honning

5 ss bringebæreddik eller hvitvinseddik

1.5 dl olivenolje

Bland alle ingrediensene godt sammen og risle over salaten.

Sennepsvinaigrette
Sennepsvinaigrette

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tapas på norsk

Tapas på norsk, smaker godt og kan varieres etter smak og humør. Tapas er opprinnelig det spanske navnet på masse spanske småretter. De har tilsvarende i østen, men da heter det “dim sum”. I de arabiske landene rundt middelhavet har de også lokale småretter, men da heter det “meze”. Jeg lager ofte alle disse tre variantene, men synes også det er spennende med en norsk variant noen ganger.

Her har jeg brukt badsturøkte lammepølser med bjørneløk og urter, men du kan også bruke en av de andre spennende pølsevariantene som har dukket opp de siste årene. I tillegg har jeg laget min egen rekesalat. Du finner oppskriften HER.

Jeg har brukt forskjellig norsk spekemat og ost fra Eiker gårdsysteri. Kjøttbollene er av elgdeig, og du finner oppskrift på dem HER.

Jeg har også laget tyttebærrømme, som du finner oppskriften på HER.

Båtpoteter smaker godt til og du lager dem enkelt ved å risle litt olivenolje i en langpanne, dele potenene i båter, legge dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrur du ned til 200 grader og lar dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Server tapas på norsk med godt brød og en frisk salat til.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.