Hjemmelaget rekesalat med sting er ikke komplisert, det smaker godt og du kan fylle på med akkurat så mye reker du har lyst på.
1 boks reker i lake eller aller helst ferske reker
1 pose majones
1 ss chiliketsjup
Om du bruker ferske reker, rens dem for skall. Om du bruker lakereker, skyll dem godt og tørk godt av dem. Bland alt i en bolle og la det trekke i kjøleskapet i min. 30 min. Du kan gjerne tilsette litt finhakket dill.
Gresk salat med biff er en super måte å få brukt opp potet- og kjøttrester på. Den har ingen nøyaktige mål, men blir til mens man tømmer kjølerommet for rester.
Kokte eller bakte poteter i skiver
Bønnemiks
Salat
Agurk i skiver
Minitomater, delt i 2 eller 4
Paprika i strimler
Fetaost, gjerne marinert
Kjøttrester, jeg har brukt biff, men du kan gjerne bruke både kylling, svin, lam og geit også.
Oliven i skiver
Som dressing passer det med tzatzikikrydder blanda med yoghurt eller olje og vann.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kanel i svingen – kanelboller er veldig godt. Jeg lager alltid dobbel porsjon, steker det jeg ikke skal bruke noen minutter kortere og putter i fryseren. Når jeg skal bruke de frosne, tiner jeg dem og steker dem ferdig, så de smaker nylagde.
7 dl lunken melk
140 g smeltet smør
100 g gjær
2 sammenpiskede egg
160 g sukker
2 ts kardemomme
2 ts salt
1,2 kg mel
1/2 ts bakepulver
Alt eltes sammen og heves lenge, gjerne et par timer.
Fyll:
100 g smør – romtemperert
1 dl sukker
3 ss kanel
Del deigen i to deler. Kjevle hver del til en rektangulær leiv. Smør på smøret, dryss over sukker og kanel. Rull sammen og skjær i skiver, som legges på brett, kledd med bakepapir. La dem heve under klede i 1 time til. Stekes på 200 grader til de er gylne og fine (ca. 10 – 12 minutter). Pensle med sammenpisket egg og dryss på perlesukker.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Piña Colada er min favorittdrink når jeg er i syden. Den smaker deilig av ananas og kokos og kan gjerne erstatte en dessert. Opphavet var bartenderen på Hotel Caribe Hilton på Puerto Rico, Ricardo Garcia, som serverte den allerede i 1954.
4 cl Bacardi hvit rom
2 cl ananasjuice
2 cl kokosmelk
1/2 lime, kun saften
Knust is
Ananas til pynt
Hell knust is, ananasjuice, rom, kokosmelk og lime i en blender og kjør i ca. 20 sekunder.
Hell Piña Colada i et avkjølt glass og pynt med en ananasskive. Jeg har tilsatt frosne ananasterninger, for å holde drinken god og kald i sommervarmen.
Kyllingsalat med kiwibær, bønnespirer og reddikspirer passer både som en lunsjrett, som tilbehør til annen mat og som en selvstendig middagsrett. Denne salaten med kylling er deilig og mettende og den ser ekstra lekker ut, når den egges på fat, i stedet for i en bolle..
Legg strimlet salat nederst. Gjerne flere slag i blanding. Legg på strimlet vårløk, ferske bønnespirer, strimlet paprika, kiwibær (fås på Meny) og småtomater delt i fire.
1 kyllingfilet per person, strimles, krydres med salt, pepper og estragon og stekes i litt olje. Sil av oljen og legg kyllingen utover salaten. Topp med reddikspirer. Serveres med en god dressing og et godt brød til. For eksempel valnøttbrød, som du finner oppskrift på her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kveite er en fantastisk fisk. En kveitekotelett passer perfekt til personer som ikke kan fordra bein, siden beinet ligger midt i koteletten og er lett å fjerne. Denne varianten får ligge i saltlake og kose seg, før den legges på grillen. Tilbehøret smaker så godt, at du ikke kommer til å savne saus til.
Lag saltlake av:
1/2 ltr. vann
40 g salt
1 laurbærblad
Rør sammen til saltet er oppløst og legg kveiteskivene i saltlaken i 15 minutter.
Ta opp kveita av saltlaken og tørk den godt. Smør kveita med olivenolje og hvitløk fra tube. Dryss på Santa Marias Seafood & Fishkrydder og grill kveita i 2-3 minutter på hver side.
Server kveita med trøffel- og baconpotetmos, som du finner oppskrift på HER.
og smørdampede grønnsaker, som du finner oppskrift på HER.
Pynt med dill og limebåter.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Sangria smaker godt som velkomstdrink og spesielt om du skal servere tapas, men det passer også godt med sangria som kosedrikke på varme sommerkvelder. Jeg har mange hyggelige minner fra sene kvelder i Spania, etter vi har spist middag og koser oss på terrassen med hvert vårt glass og en koselig prat før sengetid. Denne oppskriften er til ca. 6 personer, som velkomstdrikke.
1 liter spansk rødvin
1 dl spansk brandy
Frukt og bær etter eget ønske. Jeg har brukt eple, appelsin, jordbær, bringebær og blåbær
1 kanelstang
1/2 liter sitronbrus
Dag 1:
Bland rødvin, brandy og kanelstang. Sett kaldt over natten.
Vask og rens bærene og legg dem i fryseren.
Dag 2:
Skrell og kutt all frukten i terninger. Det er viktig å fjerne det hvite skallet på appelsinen, så den ikke gir bitter smak til sangriaen.
Legg frukt og bær i rødvinsblandingen, fyll på brusen og server sangria iskald.
Du finner flere sangriaoppskrifter, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Carne de porco á Alentejana er en deilig gryte, som er tradisjonsmat på Algarvekysten i Portugal. Grunnen til at de valgte å kalle den «á Alentejana» skal være at Alentejos var kjent for sitt fantastiske svinekjøtt. I originalretten ble det brukt hjerteskjell i tillegg. Jeg har ikke med det her, men om du vil, kan du legge på 400 g ferske hjerteskjell mot slutten og sette på lokket, til de åpner seg.
Potetterningene kan gjerne fordeles i olje i en langpanne og stekes på 200 grader, til de er møre og gylne. Det er enklere og det blir mindre sprut.
Pickles:
1 dl 7 % eddik
2 dl vann
1 liten blomkål i små buketter
2 gulrøtter, skrelt og i tynne skiver
Kok opp eddik og vann. Ta kjelen av platen og tilsett grønnsakene. La blandingen bli kald. Hell over i rent glass og sett på lokk.
Gryten:
800 g benfritt svinekjøtt, i terninger
800 g poteter, i terninger
100 g pickles (kun grønnsakene, ikke laken)
4 fedd hvitløk, finhakket
3 dl hvitvin
1,5 dl olivenolje
3 ss ajvar
2 ss kapers
Finhakket koriander
Salt og pepper
Olje til steking
Bland hvitløk, hvitvin, ajvar, salt og pepper. La kjøttet marinere i blandingen i min. 20 minutter. Hell marinaden i en egen bolle.
Stek potetene gylne og gjennomkokte i olje. Legg dem på et tørkepapir, så de ikke blir så fete.
Brun kjøttet i en gryte. Hell over marinaden og kok til kjøttet er mørt. Tilsett eventuelt med litt vann, så det koker og ikke steker. Tilsett poteter, pickles og kapers og bland godt. Dryss over hakket koriander og server.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Grillspyd fra Myanmar er spennende. De blander smaker fra flere av landene rundt seg. I tillegg er de kjent for veldig sunn mat. Jeg kan anbefale disse grillspydene. De kan også lages i ovnen på 200 grader, men da får de ikke den deilige grillede smaken.
6 stk kyllingfileter
Marinade:
0,5 ts gurkemeie
1 ts chilipulver
0,5 ts kanel
0,5 ts allehånde
1 ts salt
3 ss olje
6 stk finhakket sjalottløk
2,5 cm ingefær
2 fedd hvitløk, presset
1 stk finhakket, rød chili
2,5 ts garam masala
Saften av 1 lime
Skjær kyllingfiletene i lange, tynne strimler. Bland ingrediensene til marinaden i en bolle. Legg i kyllingstrimlene og gni inn krydderet. La kjøttet marinere i et par timer eller gjerne natten over. Tre kyllingstrimlene på grillspyd, og legg dem på grillen i 5-10 minutter, til de er stekt. Snu litt på grillspydene under grillingen. Server med en deilig salat fra Myanmar, som du finneroppskrift på HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Smørdampet gulrot, fennikel og vårløk er en enkel og smakfull grønnsaksblanding, som smaker perfekt til fisk. Denne porsjonen er passe til 4 personer.
4 store gulrøtter
1 stor fennikel
4 vårløk
4 ss smør
Salt
Kutt gulrøtter og fennikel i bittesmå terninger og vårløken i tynne strimler.
Smelt smør i en kjele eller sautepanne. Damp gulrøtter og fennikel til de er nesten møre. Det tar ca 5 minutter, avhengig av hvor små terninger du har laget. Rør av og til. Tilsett vårløk og fres videre i 1 minutt, før du smaker til med salt.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.