Potet- og purresuppe med hvitløkssnurrer

Potet- og purresuppe med hvitløkssnurrer er en mettende og god lunsjrett, som de aller fleste vil like.

Potet- og purresuppe:

3 ss smør

2 store purre, bare de hvite og lysegrønne delene, grovhakket

3 fedd hvitløk, skrelt og knust

1 kg poteter, ikke kokefaste, skrelt og delt i terninger

1,5 ltr kyllingkraft (vann og kyllingfond eller vann og kylling/hønebuljong)

4 laurbærblad

3 kvister fersk timian

1 ts salt

1/2 ts malt svart pepper

2,5 dl fløte

Gressløk, finhakket

Smelt smøret over middels varme i en stor gryte. Tilsett purre og hvitløk og la det koke seg mørt i ca. 10 min. under jevnlig omrøring. Det skal ikke bli brunt, så juster varmen etter behov for ikke å bli brun.

Tilsett poteter, kraft, laurbærblad, timian, salt og pepper og kok opp. La potenene småkoke til potetene er veldig myke (ca 15 min.).

Fisk ut timiankvistene og laurbærbladene, og kjør suppen med stavmikser til den er helt jevn.

Tilsett fløte og gressløk og la det koke opp. Smak til salt og pepper. Hvis suppen er for tynn, la det småkoke til den tykner. Hvis den er for tykk, tilsett melk for å tynne den ut. Server med sprøstekte baconterninger og godt brød. Pynt med friske spirer eller urter.

Hvitløkssnurrer:

1 kg hvetemel

6 dl melk

100 g smør

2 ts salt

1 pose tørrgjær

4 store hvitløksfedd, finhakket

Smelt smøret. Tilsett 4 finhakkede hvitløsfedd. La det surre på svak varme i 3-4 minutter. Tilsett melk og kjenn etter at væsken er passe temperert (maks 37 grader).

Elt væsken, salt, gjær og mel i en kjøkkenmaskin i 10 minutter eller elt godt sammen for hånd. Sett til heving i minimum 1 time, gjerne lenger.

100 g romtemperert smør

1 neve hakkede urter (timian, rosmarin, oregano)

2 finhakkede hvitløksfedd

Kok hvitløken i 3-4 minutter i 50 g av smøret. La det avkjøles, før det blandes med resten av smøret og urtene.

Kjevle ut deigen i 30 × 60 cm. Bre smørblandingen utover. Rull sammen og skjær 2 cm tykke skiver og legg på en plate med bakepapir. Etterheves i  1 time inder rent håndkle. Pensle de deretter med melk og sett dem midt forvarmet ovn på 200 g i 10 – 15 minutter.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvitløksdagen i USA

I USA har de en dag for det meste og 19. april er den nasjonale hvitløksdagen.

Hvitløk skal ha en bakteriedempende effekt og skal også ha en positiv virkning på kolesterol. I tillegg sier gamle kjerringråd at den skal kurere vorter, få håret til å vokse og gjøre deg immun mot pest. Nesten merkelig at USAs forrige president ikke foreslo det som behandling mot korona.

Uansett, jeg synes dette er en fin dag å promotere deilig mat med hvitløk på. Om du vil feire hvitløksdagen, finner masse spennende HER.

Hvitløksdagen
Hvitløksdagen

Se spennende matdager i matkalenderen HER.


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Chocolate Chip Cookies

Chocolate Chip Cookies ser du i butikker, på bensinstasjoner og mange andre steder, men de er svært enkle og mye billigere å lage selv. De smaker også ekstra godt når de er hjemmelaget.

Chocolate Chip Cookies
1,25 dl smeltet smør

1 ts vaniljeekstrakt

1,25 dl brunt sukker

1,25 dl sukker

1 egg

3 dl hvetemel

1 ts bakepulver

2,5 dl grovhakket kokesjokolade

Alt blandes og legges med spiseskje på brett, dekket med bakepapir og stekes midt i ovnen på 190 grader i 15 minutter.

Chocolate Chip Cookies
Chocolate Chip Cookies – helt nystekte

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Indrefilet av lam med potetmos, smørdampet betemiks og gremolata

Indrefilet av lam med potetmos, smørdampet betemiks og gremolata er en nydelig hovedrett. Lam er noe av det beste jeg får og jeg bruker det ofte når vi skal ha gjester.

Denne oppskriften er passe til 4 personer.

800 – 900 g lammefilet

2 ss olivenolje

2 fedd finhakket hvitløk

1 finhakket kvist rosmarin + litt til pynt

Salt og pepper

Smør til steking

Legg lammekjøttet i en pose med olivenolje, hvitløk, rosmarin, salt og pepper. La det marinere i ca. 1 time. Stekes i smør, eller grilles,  på sterk varme til du har en fin stekeskorpe rundt hele. Legg lammefileten i en ildfast form og sett inn steketermometer.

Stek kjøttet til det har en kjernetemperatur på 62-65 grader. Ta ut kjøttet og legg aluminiumsfolie over. Husk at kjøttet må hvile i minst 15 minutter. Skjær fileten i fine skiver og server.

Gremolata:

1 finhakket potte dill

1 finhakket potte persille

2 fedd hvitløk

1 lite glass kapers

2 finstrimlede vårløk

2 dl mangoeddik

1 dl sitronolje

1 dl olivenolje.

Alt røres godt sammen. La det hvile i romtemperatur til resten av retten er klar.

Du finner oppskrift på en perfekt potetmos HER.

 

Betemiks:

1 pk betemiks

2 ss smør

1 finhakket fedd hvitløk

1 ss grønnsaksfond

Bland alt i en kjele og la det dampe under lokk til betene har litt tyggemotstand.

Indrefilet av lam med potetmos, smørdampet betemiks og gremolata
Indrefilet av lam med potetmos, smørdampet betemiks og gremolata

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Syria feirer sin nasjonaldag

Syria feirer sin nasjonaldag i dag.

Syrisk mat inneholder mye aubergine, squash, hvitløk, kjøtt (mest fra lam og sau), sesamfrø, ris, kikerter, favabønner, linser, kål, blomkål, vinblader, syltet kålrot, agurker, tomater, olivenolje, sitronsaft, mynte, pistasjnøtter, honning og frukt.
Syria serverer ofte mezze, som er syrisk tapas, sammen med arabisk brød før hovedretten. Desserten består gjerne av kaffe, sammen med søt konfekt eller frukt.
Mange av de syriske oppskriftene er minst fra 1200-tallet.

Syria feirer sin nasjonaldag og du finner spennende matoppskrifter fra Syria HER.

Syria feirer sin nasjonaldag

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Green Hawaii

Green Hawaii er en tropisk drink, som minner meg om turen min til Hawaii, for noen år siden. Den er en variant av Blue Hawaii, som ble oppfunnet av en bartender på Waikiki i 1957.

2 cl Baccardi
2 cl malibulikør
2 cl blå Curacao
6 cl ananasjuice
cocktailbær til pynt

Rør alt, bortsett fra cocktailbærene sammen og fyll i glass med isbiter. Pynt med bærene og kos deg.

Green Hawaii
Green Hawaii – en deilig er en tropisk drink

Du finner flere drinker, både med og uten alkohol HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Cake pops

Cake pops ble oppfunnet av en blogger fra USA i 2011 og har spredd seg i rekordfart over store deler av verden. Det er litt jobb med dem, men de er både lekre og smaker godt.

2 eggehviter

225 g sukker

2 ts vaniljeekstrakt

60 g mykt smør

1,5 ts bakepulver

225 g hvetemel

1,75 dl melk

Grønn konditorfarge

200 g kremost naturell

Pisk eggehvitene stive, tilsett litt og litt sukker mens du fortsetter å piske til du har en fin marengs. Visp inn vanilje, smør, mel, bakepulver og melk. Tilsett konditorfarge, til du er fornøyd med utseendet.

Hell deigen i en rund, bakepapirkledd kakeform på 24 cm i diameter og stek midt i ovnen på 175 grader i ca. 50 min. Bunnen skal være gyllen på overflaten og gjennomstekt (sjekk med et grillspyd, det skal ikke være deig på det om du stikker det ned i kaken og tar den opp igjen).

Avkjøl kakebunnen i formen, løsne den og dra av bakepapiret. Skjær av skorpen på toppen av kakebunnen (den kan du maule, om du vil). Smuldre opp resten av kakebunnen til smuler i en bolle og bland den sammen med kremost, til du har en formbar masse.

Legg bakepapir på et fat, som får plass i fryseren. Form deigen til runde kuler, legg dem på brettet og stikk pinner inn i dem. Når brettet er fullt, settes det i fryseren i min. 30 min, gjerne over natten.

 

Pynting:

400 g hvit kokesjokolade

Litt delfiafett

Grønn konditorfarge

Hvit og sølv kakestrøssel

Smelt sjokoladen i vannbad, sammen med konditorfargen og litt delfiafett. Dypp de frosne kakekulene i sjokoladen og la overflødig sjokolade renne av. Dryss over kakestrøssel før sjokoladen stivner og sett dem i et cake popsstativ eller med avstand i kjøkkenglass eller lignende til sjokoladen er helt stiv.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Plommeclafoutis

Plommeclafoutis er den deilig fransk dessert, som serveres varm med is til. Du kan bruke andre bær, eller frukt også, om du ikke har tilgang til plommer.

Til 4 pers:

3 egg

1 dl sukker

3 dl hvetemel

1 dl kremfløte

1 dl melk

1/2 ts salt

6 plommer, delt i to og steinen tatt ut

150 g marsipan

Plommeclafoutis
Plommeclafoutis før steking

Rør sammen alt utenom plommene og marsipanen for hånd og hell det i en ildfast form. Legg i plommene og fordel marsipan i små biter jevnt utover.

Clafoutis stekes på 180 grader til den blir lekkert gyllen, det tar ca. 45 minutter. Serveres med det samme med en god vaniljeis.

Plommeclafoutis
Plommeclafoutis

 

Du finner flere velsmakende desserter fra fjern og nær HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grillspyd med hjemmelaget BBQ-saus og hvitløksdressing

Grillspyd med hjemmelaget BBQ-saus og hvitløksdressing er velsmakende grillmat. Jeg har servert dem med parmesanpoteter, men du kan bruke ris, pommes frites, potetmos eller potetsalat også.

BBQ-saus:

1 finhakket løk

2 ss olivenolje

4 fedd finhakket hvitløk

2 dl ketchup

2 dl brunt sukker

1 dl eplesidereddik

1 lime saft og finrevet skall (kun det grønne)

2 ss worchestersaus

3 dråper tabasco

1 ts liquid smoke

Litt kajennepepper (etter hvor spicy du vil ha den)

 

Fres løk og hvitløk i olivenoljen på middels temperatur, til løken er litt gyllen og myk. Tilsett resten av ingrediensene. Smak deg frem til ønsket styrke. La sausen småkoke i 30 minutter, før den avkjøles.

 

Parmesanpoteter:

Minipoteter

Rapsolje

Salt og pepper

Revet parmesan

Del potetene i to og legg dem i en ildfast form, som er smurt med olje. Krydre med salt og pepper. Stek dem på 300 grader, til de begynner å få farge. Skru ned til 200 grader og riv over masse parmesan. Stek videre til parmesanen har fått farge og potetene er gjennombakt.

Hvitløksdressing:

100 g majones

100 g rømme

2 fedd hvitløk, finhakket

2 ss sitronsaft

Salt og pepper

Rør alt sammen og smak om det behøves mer sitron, salt eller pepper. Settes kaldt til den skal brukes.

Grillspydene:

800 g biffkjøtt i litt store terninger

1 rød paprika i store biter

1 grønn paprika i store biter

2 maiskolber i skiver

Bruk litt av BBQ-sausen til å marinere kjøttet i, helst over natten, men i alle fall et par timer. Tre kjøtt, paprika og maiskolbeskiver på grillspyd og smør dem inn med marinaden. Grilles raskt på alle kanter på høy temperatur. Pass på at du ikke griller for lenge, for kjøttet skal fortsatt være rødt/rosa inni, som biff.

 

Sett BBQ-sausen og hvitløksdressingen i boller på bordet, så alle kan forsyne seg med ønsket mengde. Server grillspyd med hjemmelaget BBQ-saus og hvitløksdressing sammen med parmesanpotetene.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Stekt torsk med barolosaus og annapoteter

Stekt torsk med barolosaus og annapoteter er min favorittmiddag med torsk. Barolo er en fantastisk vin og med en hel flaske av den, er det lett å forstå at sausen blir god.

1 løk, finhakket

6 brune sukkerbiter

1 flaske barolo

2 ss oksefond

1 ss worshestersaus

Salt og pepper

Fres løken i litt smør, sammen med 6 brune sukkerbiter. Når blandingen har blitt som sirup, tilsettes vin, fond og worshestersaus. Kok inn til 1/3 av opprinnelig mengde. Smak til med salt og pepper.

Torsken saltes og pepres, før den legges i ildfast form og settes i ovnen på 200 grader, til den er klar.

Annapoteter:

400 g poteter i tynne skiver

50 g smør, smeltet

1 ts salt

1 ts pepper

Bland alt godt sammen, så potetene får smør overalt. Legg potetene over i ildfaste porsjonsformer og sett dem i vannbad i ovnen på 180 grader til potetene er møre og lekkert brune. Det tar ca. 45 minutter.

Server stekt torsk med barolosaus, sprøstekt bacon og annapoteter med valgfrie grønnsaker. 

Stekt torsk med barolosaus, sprøstekt bacon og annapoteter

Du finner flere velsmakende retter med torsk her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.