Lammeskank på gresk vis

Lammeskank på gresk vis smaker nydelig, men trenger lang tid i ovnen, slik at den blir mør og fin. Denne greske varianten er en av mine skankefavoritter og den gjør seg nesten selv, så snart den er i ovnen.

Lammeskank på gresk vis

2 bokser hakkede tomater (helst Mutti)

3 finhakkede hvitløk

1 glass oliven

4 løk i strimler

1 aubergin i terninger

1 squash i terninger

500 g mandelpoteter, delt i fire

1 ss oregano

1 ts salt

1/2 ts pepper

1 glass marinert fetaost i terninger

4 lammeskanker

Salt, pepper og oregano

Start med å helle hakkede tomater i en langpanne. Tilsett hvitløk, oliven, løk, aubergin, squash og poteter. Dryss over oregano, salt og pepper og sett formen i ovnen i 30 minutter på 250 grader.

 

Lammeskank på gresk vis
Lammeskank på gresk vis

Hell over fetaosten inkl. laken. Krydre skankene med salt, pepper og oregano og legg dem på toppen av grønnsakene. Sett i ovnen på 180 grader og la det steke i 2-3 timer til. Det er klart, når potetene er gjennomkokte og lammet slipper benet.

Lammeskank på gresk vis pyntes med litt frisk oregano.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kinesisk BBQ-kylling

Kinesisk BBQ-kylling smaker mye, uten å være sterk (om du ikke vil det selv da). Denne retten har jeg servert med ris, men du kan gjerne bruke nudler i stedet.

Start med marinaden:

5 finhakkede hvitløksfedd

1 cm finhakket fersk ingefær

2,5 dl hoisin sauce

1,75 dl sherry wine

1,75 dl soyasaus

1,75 dl sukker

1⁄2 ts chinese fivespicekrydder

Bland alle ingrediensene til marinaden i en bolle til sukkeret er oppløst.

500 g kyllingfilet i strimler legges i marinaden, gjerne over natten, men minimum 1 time.

Wokingen:

1 strimlet løk

1 strimlet rødløk

2 strimlede paprika

1 boks bambusskudd

1 boks ananas

1 boks vannkastanjer

Kyllingfileten fiskes ut av marinaden og brunes raskt i olje i en wok eller stekepanne med høye kanter, sammen med løken.

Tilsett marinaden fra kyllingen, rødløk, bambusskudd og vannkastanjer og la det koke i noen minutter, så ikke rødløken lenger smaker rått. Tilsett paprika, la den trekke med et par minutter. Servere kinesisk BBQ-kylling med ris eller nudler.

Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Cheeseburger onion rings

Cheeseburger onion rings er en oppskrift den yngste sønnen min fant på internett for mange år siden. Det er mye av de samme ingrediensene som i en burger, men her er alt i ett og kan brukes som en deilig kveldssnack og det smaker overraskende godt.

500 g karbonadedeig

1 ts salt

1/2 ts pepper

1 ts hvitløkspulver

1 stor løk

125 g cheddar

1 glass jalapeño

1 kopp hvetemel

5 sammenvispede egg

4 kopper panko (grov strøkavring)

Sånn gjør du det:

Risle en langpanne med nøytral olje.

Bland karbonadedeig, salt, pepper og hvitløkspulver i en bolle.

Skjær løken i 1 cm ringer, og løsne ringene fra hverandre.

Ta en skje med karbonadedeigen og trykk den ned i bunnen av en løkring. Del cheddaren i terninger på 2,5 x 2,5 cm. Legg en cheddarterning midt på, og om du er modig – en jalapeño, tett toppen med en skje med karbonadedeig og trykk den flat. Gjenta med resten av ringene.

Ha hvetemel, sammenvispede egg og panko i tre separate boller. Dypp en ring i melet, rist av overflødig mel, vend den deretter i eggebollen, så panko, deretter tilbake til eggene, en siste gang i pankoen og legg den på bakeplaten. Gjenta med de resterende ringene.

Risle over litt olje og sett dem i varm stekeovn (300 grader). La dem stå til de har fått farge, snu dem og sett ned ovnen til 200 g. Stek videre til de har fått fin farge på begge sider. La cheeseburger onion rings renne av på et tørkepapir, før du legger dem på et fat og serverer med ønsket saus. Jeg har brukt en litt sterk chilisaus, men du kan bruke en god ketsjup.

På det siste bildet, har jeg delt over en ring, så innmaten vises.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pizza på grillen

Pizza på grillen smaker veldig likt den italienske steinovnspizzaen og det er slett ikke vanskelig å lage. Du trenger kun en pizzastein, som du får kjøpt i for eksempel jernvareforretninger.

Lag pizzabunn på vanlig måte. Du finner oppskrift HER.

Pizzabunnen kjevles ut som vanlig, men det er viktig å dele deigen i flere deler, så den ferdige bunnen ikke kommer utenfor pizzasteinen. Det gjør at en vanlig pizzabunnoppskrift blir til tre til fire pizzaer.

Sausen lager jeg av:

1 boks hakkede tomater fra Mutti

1 finhakket løk

1/2 ts pepper

1 laurbærblad

1 ss tørket oregano

2 finhakkede fedd hvitløk

1 ss tørket basilikum

Noen dråper tabasco

1 ts knust fennikel

Bland alt i en kjele og la det koke lenge, gjerne en time eller mer.

Pizzasteinen ligge på grillen under oppvarmingen. Når du skal steke, drysses et lett lag med hvetemel på pizzasteinen, før bunnen legges oppa. Når bunnen er klar på undersiden (det tar veldig kort tid, så pass på), tas den ut av grillen og snus på et bakepapir. Det er ikke før på dette tidspunktet at pizzafyllet legges på. Her har jeg brukt pizzasaus, ost, ananas, løk, sopp, kokt skinke og paprika. Du kan selvfølgelig bruke det du har lyst på.

Når fyllet er lagt på, legges pizzaen tilbake på pizzasteinen og stekes ferdig. Igjen går det svært fort, så pass på at den ikke blir brent under. Pyntes med for eksempel basilikum.

 

Pizza på grillen
Pizza på grillen med ananas, løk, sopp, kokt skinke og paprika

Du finner masse spennende pizzavarianter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Thaiwok med kylling

Thaiwok med kylling er rask å lage og smaker godt. Du kan justere styrken med mer chili, om du liker det litt hot.

4 kyllingfileter i strimler

1 løk i strimler

2 finhakkede hvitløk

1 finhakket chili

3 finstrimlede vårløk

1 ss revet ingefær

1 boks kokoskrem

2 dl kyllingbuljong

2 ss fishsauce

1 lime, kun saften

Litt finhakket koriander

Varm olje i en stekepanne eller wok på middels sterk varme, og stek kyllingstrimlene til de begynner å få en gyllen farge. Tilsett løkstrimler, hvitløk, chili, vårløk og ingefær. Hell på kokoskrem og kyllingbuljong. Kok opp, og tilsett fishsauce og limesaft. La det koke i ca. 5 minutter. Rør inn finhakket koriander og server thaiwok med kylling sammen med ris.

Du finner masse spennende mat fra Thailand her.

Thaiwok med kylling
Thaiwok med kylling

Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Grilla lammekoteletter med gremolata og småsinte ovnspoteter

Grilla lammekoteletter med gremolata og småsinte ovnspoteter smaker deilig, ikke bare i lammesesongen, men resten av året også. Vi tar dem ofte på grillen, men de kan gjerne stekes i panne også. Vi har kjøpt en grillpanne, som gir lekkert grillet utseende uten grill. Jeg synes det er litt vanskelig å beregne mengden koteletter, men 300 g per person pleier å være ganske ok.

Gremolataen blir bare bedre av å få stå og trekke litt, så jeg starter gjerne med den:

1 potte finhakket dill

1 potte finhakket persille

2 fedd finhakket hvitløk

1 glass kapers

2 finstrimlede vårløk

2 dl mangoeddik

1 dl sitronolje

1 dl olivenolje

Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur mens du forbereder resten av maten.

Ovnspotetene finner du oppskrift på her

Grilla lammekoteletter med gremolata og småsinte ovnspoteter
Grilla lammekoteletter med gremolata og småsinte ovnspoteter

 

Kotelettene gnis inn med litt olivenolje og gis et dryss med salt og pepper, før de enten grilles eller stekes i 3-4 minutter på hver side.

Om du vil ta kotelettene i sous vide, gnir du dem inn med litt olje, salt og pepper før de legges i posen og vakumpakkes. Legg dem i sous viden på 56 grader i 2,5 time.

Ta dem ut av posen og stek eller grill dem på høy varme i et minutt på hver side.

 

Du finner flere spennende og velsmakende oppskrifter med lam her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Påske og hjemmekos

Påske og hjemmekos er noe av det beste jeg vet. De kan si hva de vil om påsketur på fjellet, men jeg liker meg veldig godt hjemme akkurat da. Det finnes ikke noe bedre enn når du kan sitte i solveggen, med et glass vin og høre lyden av snø som smelter og nyte de første løkplantene, som stikker opp av bakken.

Det er koselig å pynte i huset i påsken, med vakre blomster, sånn som denne fra Interflorabutikken min.

Påske og hjemmekos

Jeg har ikke så mye påskepynt, men jeg setter frem det jeg har, sånn som denne påskehøna i tre.

Påske og hjemmekos

De søte påskekyllingene fant jeg på Nille for mange år siden.

Påske og hjemmekos
Påske og hjemmekos

 

Det aller koseligste jeg tar frem, har mamma brodert, en vakker påskeløper.

Jeg kjøpte tre påskeegg i porselen, for noen år siden, på Mester Grønn, og de er fortsatt like fine, og like populære, når de er fylt med deilig påskegodteri.

Det søte lille påskeredet har jeg kjøpt på Step In i Hokksund. Jeg har hatt det i mange år, men det er fortsatt like fint, som da jeg kjøpte det.

Når jeg er ferdig med påskepyntingen og lammet står i ovnen, er det bare å sette seg ned og nyte påskeværet og den deilige lukten fra middagen, som nesten lager seg selv. 

Om du trenger inspirasjon til påskelammet, kan du sjekke her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Påskepynting på kjøkkenet

Det er koselig å pynte til de forskjellige høytidene og påsken er intet unntak. Jeg liker godt det gule innslaget etter en mørk og kald vinter. Jeg har ikke så mye påskepynt, siden vi ofte har vært på ferie i påsken. De koselige hønene fra Step In i Hokksund er den siste anskaffelsen.

De har fått hedersplassen på bordet, sammen med noen lykter jeg har fått av svigerdatteren min. Siden det har vært en del restriksjoner med Covid, har kjøpte jeg brikkene på nett fra Sparkjøp og er ganske fornøyd med det.

Blomsten er som vanlig fra Interflora og den er laget helt uten grønt. Jeg synes den er vakker.

Mannen min har en liten togbane på den ene kjøkkenbenken, men jeg har fått en liten flekk på midten, hvor jeg kan sette litt pynt.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Blue lagoon

Blue lagoon er en frisk drink, som ble oppfunnet av en bartender på Harry’s New York Bar i Paris på 1960-tallet. Den ble populær igjen etter at den ble drukket i en film med samme navn i 1980.

2 cl vodka

2 cl blue curacao

sitronbrus

Legg isbiter i et glass. Hell i spriten og sitronbrusen og rør godt sammen. Pynt blue lagoon med en sitronskive.

 

Blue lagoon
Blue lagoon

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Påskepikekyss

Påskepikekyss er lekker gulfarget marengs, som er fine å pynte kaker og desserter med, eller kose seg med som godteri. De er veldig holdbare, legges i en tett kakeboks og settes på et tørt sted.

6 romtempererte eggehviter

450 g sukker

1/2 ts salt

2 ts sitronsaft

Gul konditorfarge, jeg bruker cacas

Gni inn piskebollen med saltet og sitronen. Tilsett eggehviten og 1/3 av sukkeret og pisk det luftig. Tilsett resten av sukkeret litt etter litt og drypp i konditorfarge til du er fornøyd med fargen på påskepikekyssene.

Fyll marengsen over i en sprøytepose og sprøyt små topper på bakepapir. Jeg pleier å lage litt forskjellige størrelser, til forskjellig bruk. Sett påskepikekyssene i ovnen ved 60-70 °C i ca. 2 timer til tørking.

 

Påskepikekyss
Påskepikekyss

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.