Pakistan feirer sin nasjonaldag i dag. Sjekk hvordan de feirer og få inspirasjon til et deilig, pakistansk måltid her. Du kan også se andre spennende mat- og merkedager her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tunfiskbiff med linser og gremolata er en sunn og velsmakende rett. Når den er lekkert stekt på grillen med rosa kjerne, får du knapt noe bedre. Om du kun har smakt tunfisk fra boks, kan jeg love at dette absulutt ikke ligner. Jeg serverer den med linser og noe som ligner gremolata, men med litt flere ingredienser. Om du vil imponere gjester, har du en gyllen mulighet med denne lettlagde retten.
Gremolata:
1 finhakket potte dill
1 potte persille
2 fedd finhakket hvitløk
1 lite glass kapers
2 finstrimlede vårløk
2 dl mangoeddik
1 dl sitronolje
1 dl olivenolje
Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur mens du steker tunfisken og koker linsene.
Tunfisken rulles i sesamfrø, før jeg tar på salt og pepper. Jeg griller den i ca 4 minutter på hver side og risler over litt sitronolje under stekingen. Det er viktig at den er rosa inni, akkurat som en biff.
Jeg legger linsene på tallerkenen, så tunfisken og til slutt legger jeg på godt med “gremolata”.
Du finner flere spennende og varierte retter med tunfisk her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Banankake kan være så mangt, men dette er min favoritt. Den er saftig av alle bananene, smaker godt av brunt sukker og kanel og kan gjerne brukes til dessert. Oppskriften fyller en langpanne.
Kakebunn:
6 store modne bananer, knust med gaffel
750 g hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts natron
1 ts malt kanel
1 ts salt
340 g smør, romtemperert
400 g sukker
200 g brunt sukker
6 store egg, romtempererte
4 ts ren vaniljeekstrakt
7,5 dl kefirmelk
Visp smøret i kjøkkenmaskin til det er hvitt og luftig. Tilsett brunt og hvitt sukker og pisk videre i et par minutter. Tilsett eggene og vaniljen og pisk på middels høy hastighet til det er blandet. Pisk deretter inn de mosede bananene. Skrap fra sidene med en slikkepott og rør inn de tørre ingrediensene i tre omganger, annenhver gang med melken. Ikke bland for mye, for røren skal bære litt tykk og klumpete.
Kle en langpanne med bakepapir, fordel røren utover og stek i 45-50 minutter på 175 grader. Bruk en pinne for å sjekke om den er ferdig. Kaken er klar, når pinnen kommer ren ut igjen.
Banankaken settes på en rist til avkjøling.
Krem:
500 g kremost naturell
230 g smør, romtemperert
750 melis
2 ts vaniljeekstrakt
Pisk kremost og smør sammen på høy hastighet til en jevn og kremaktig konsistens. Tilsett melis og vanilje og pisk videre på lav hastighet i 30 sekunder, og høy hastighet og i 2 minutter. Fordel kremen på den avkjølte kaken. Avkjøl i min. 30 minutter før servering.
Banankake holder seg noen dager i kjøleskapet, men jeg pleier å dele kaken i passe stykker og fryse den ned uten kremen. Når jeg får uventede kaffegjester, tar jeg den opp, lager krem og når jeg har lagt på kremen, er kaken akkurat tint og klar til servering.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hjemmelaget rekesalat er perfekt å lage etter du har servert ferske reker. Jeg skreller dem med en gang vi har spist og noen ganger fryser jeg dem til f.eks. fiskesuppe senere. Andre ganger lager jeg en deilig rekesalat, som smaker mye bedre enn ferdigkjøpt og som alltid forsvinner under neste frokost. Det beste med hjemmelaget rekesalat, er jo at den faktisk inneholder reker og ikke bare noen til pynt på toppen.
4 dl ferdig rensede reker
1 pose majones
1 ts dijonsennep
Litt finhakkede urter (dill, gressløk eller persille)
Sitronsaft
Pepper
Bland alt og smak til med sitronsaft og pepper.
Hjemmelaget rekesalat smaker godt sammen med f.eks. fiskepudding og røykelaks også, eller prøv den sammen med pølse i brød/lompe.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Vitello tonnato er en deilig, italiensk rett, som kan brukes til lunsj, forrett eller til et antipastimåltid. Jeg legger den på et fat, så alle kan velge mengde selv, men vitello tonnato kan også legges på asjett til hver enkelt. Om du ikke har kalv, eller har dårlig tid, kan du kjøpe ferdig roastbiff. Det smaker nesten like godt.
1 boks tunfisk i olje
330 g majones
30 g kapers
4 ts dijonsennep
1 lime, kun saften
Salt og pepper
Kapers
Oliven
Parmesan
Alt kjøres til en jevn masse med stavmikser. Smak til med salt og pepper. Settes kaldt, mens du tilbreder kalven.
Kalvefileten smøres inn med olivenolje og krydres med salt og pepper og legges 2 timer i sous vide på 54 grader.
Når kalvefileten er klar, kjæres den i tynne skiver, som legges utover et fat, med tunfisksausen over. Pyntes med f.eks. kapers, gode oliven og parmesen.
Jeg serverer vitello tonnato med godt brød til, f.eks. hjemmelagde baguetter.
Du finner masse velsmakende og spennende matretter fra Italia her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Lakseforrett med reker, rogn og pepperrotkrem er en velsmakende forrett. Laksen serveres rå, så jeg bruker alltid Salma, som smaker friskt og er vakumpakket. Jeg kjøper ferske reker, som jeg piller selv og stor rogn på glass, siden jeg synes den er mest dekorativ.
Pepperrotkrem:
1 dl creme fraiche
15 g reven pepperrot
1 ts limesaft
Alt blandes og settes kaldt til bruk
Laksen:
200 g laksefilet helst Salma
200 g røkelaks
Saft av 1 lime
1 neve finhakket basilikum
1⁄2 ts pepper
Pynt:
Noen reker
Rogn på glass
Frist basilikum
Reddikspirer eller annet grønt
Finhakk fisken med en skarp kniv. Bland sammen alle ingrediensene. Anrett på tallerken sammen med pepperrotkrem, reker, rogn, friske basilikumblader og reddikspirer eller annet grønt. Server litt sprø kjeks til.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Lakseburger med tartarsaus smaker godt for både små og store burgerelskere og det er sunnere enn burgere av kjøtt.
Lakseburgerne:
800 g fersk laksefilet
4 fedd hvitløk
1 rød chilli, finhakket
1 stor løk, finhakket
1/2 ts muskat
2 egg
saften av 1/2 lime
en god neve fersk persille, hakket
1 ss soyasaus
salt og pepper
Bland alt, unntatt laksen i en blender og kjør det til en jevn masse. Hakk laksen i små biter og bland alt sammen. Stek i smør i stekepannen og det bruk gjerne en stekering, om du har, for å få fin fasong på dem.
Tartarsaus:
1 pose majones
1 ss agurkmiks
3 ss kapers
1 ts engelsk sennep, eller dijon
Litt finhakket persille
Alt røres sammen og smakes til med salt og pepper og settes kaldt til den skal brukes.
Du kan gjerne kjøpe burgerbrød, men hjemmelagde smaker mye bedre og du finner oppskrift på flere varianter her.
Server med salat, tomat, agurk og ovnsbakte poteter, som gjøres slik:
Risle litt olivenolje i en langpanne og legg i minipotetene. Dryss over litt salt og pepper, risler over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og stekes videre til de er sprø utenpå og myke inni.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Irish stew er Irlands nasjonalrett og den bli laget på de til enhver tids tilgjengelige råvarer, lam eller får og rotgrønnsaker, som kan variere. Denne oppskriften er passe til ca. 4 personer, avhengig av hvor mye bein det er i kjøttet.
1,5 kg lammebog eller lår i skiver 1 hodekål i 5 cm biter 8 poteter i store terninger 1 sellerirot i terninger 2 gulrøtter i skiver 4 løk i båter 1,5 l vann 2 ts salt 2 laurbærblader 1 ts pepper 1 neve finhakket bladpersille
Legg alt, bortsett fra bladpersille og krydder i en gryte, hell på vann og kok opp. Fjern skummet, tilsett laurbær, salt og pepper og la det småkoke i minst 4 timer. Smak til med salt og pepper og rør inn persille, rett før servering.
Et alternativ, om du ikke vil passe på gryta, er å legge alt, bortsett fra persille i gryta, sette på lokket og sette hele gryta i stekeovnen på 100 grader i 8-10 timer. Før servering smakes irish stew til med salt og pepper, før du rører inn persillen.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Keema naan (kima nan) smaker sååå godt. Det er nanbrød fylt med lammekjøttdeig. Om du ikke får tak i lam, smaker det godt med vanlig kjøttdeig også. Jeg lager ofte til to dager. Når de er klare for steking, kan de pakkes godt inn, settes kaldt og stekes neste dag. Denne oppskriften er passe til 8 kima nan.
Lag deigen til nanbrødene. Du finner oppskrift her.
Mens deigen heves, lages resten av ingrediensene.
Yogurtdressing:
4 dl gresk yogurt
1 neve finhakket koriander
2 ts hvitløk fra tube eller 4 finhakkede hvitløksfedd
2 ts ingefær fra tube eller 2 cm revet ingefær
1 ts salt
1 ts spisskummen
2 ts sitronsaft
Alle ingrediensene kjøres i blender eller med stavmikser, til en jevn masse. Dekk til og sett kaldt til den skal brukes.
Fyllet:
2 løk
800 g lammekjøttdeig
2 ts hvitløk fra tube eller 4 finhakkede hvitløksfedd
2 ts ingefær fra tube eller 2 cm fersk, revet ingefær
1 neve finhakket koriander
2 finhakkede chili (eller mer, om du vil ha den sterkere)
2 store, finhakkede tomater
1 ts kardemomme
1 ts garam masala
2 ss sitronsaft
2 ts salt
Finhakk løk, koriander og tomatene godt og fjern gjerne overflødig væske. Rens og finhakk chili. Elt alle ingrediensene, så det blir en jevn farse. Del farsen i 8 jevnstore biter og rull dem til kuler. Settes kaldt til de skal brukes.
Topping:
10 ss smør
1 neve finhakket koriander
Nanbrødet:
Del nandeigen i 8 jevnstore emner og la de heve i ca. 1 time. Press ut eller kjevl nanemnene ut til runde skiver på ca. 15 cm i diameter. Plasser en kjøttfyllkule i midten av hvert nanbrød, trekk nandeigen rundt kjøttdeigkulen og steng godt igjen.
Press forsiktig den fylte nankulen flat igjen, helst med hendene. Begynn å trykke i midten og jobb deg utover. Aller helst skal vi oppnå skiver på 20-22 cm, som ikke sprekker opp. Men et par småsprekker er ingen katastrofe!
Stek nanbrødene høyt opp i stekeovnen på 300 grader til de får en gyllen fin farge på toppen. Snu dem og stek videre til de får fin farge på den andre siden også.
Smør på toppingen og server med dressingen.
Spis keema naan mens de er varme.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.