Påskepikekyss

Påskepikekyss er lekker gulfarget marengs, som er fine å pynte kaker og desserter med, eller kose seg med som godteri. De er veldig holdbare, legges i en tett kakeboks og settes på et tørt sted.

6 romtempererte eggehviter

450 g sukker

1/2 ts salt

2 ts sitronsaft

Gul konditorfarge, jeg bruker cacas

Gni inn piskebollen med saltet og sitronen. Tilsett eggehviten og 1/3 av sukkeret og pisk det luftig. Tilsett resten av sukkeret litt etter litt og drypp i konditorfarge til du er fornøyd med fargen på påskepikekyssene.

Fyll marengsen over i en sprøytepose og sprøyt små topper på bakepapir. Jeg pleier å lage litt forskjellige størrelser, til forskjellig bruk. Sett påskepikekyssene i ovnen ved 60-70 °C i ca. 2 timer til tørking.

 

Påskepikekyss
Påskepikekyss

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Meksikanske lammestrimler

Meksikanske lammestrimler er en deilig avveksling fra kjøttdeigen, de fleste bruker til taco og som tilbehør passer det du pleier å bruke til taco.

500 g lammestrimler

1 pose tacokrydder eller hjemmelaget

1 løk i strimler

2 grillede maiskolber

1 pk tacolomper

Salat

Salsa

Reven ost, gjerne vellagret

Rømme eller guacamole, som du finner oppskrift på her.

Brun kjøttet og løken i olje. Tilsett krydder og la det trekke i noen minutter før du serverer med tacolomper, grillet maiskolbe, en god salat eller salsa, reven ost, rømme og guacamole.

Du finner oppskrift på tacokrydder, guacamole og en god salsa HER.

Meksikanske lammestrimler
Meksikanske lammestrimler

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pizza quattro formaggi

Pizza quattro formaggi, eller pizza med fire oster er en av de tradisjonelle italienske pizzavariantene. Jeg spiser den alltid når jeg er i Italia og synes den kan smake helt fantastisk. Ikke la deg skremme om du ikke liker blåskimmelost. Den blir som et krydder på pizzaen. Jeg bruker ofte blåskimmelost på andre pizzaer også, f.eks. til kjøttdeig eller skinke.

Oppskrift på pizzabunn finner du her

Til pizzasausen bruker jeg 1 boks hakkede tomater (helst Mutti), 1 strimlet løk, oregano, salt og pepper. Alt koker til det blir søtlig.

Pizzaen toppes med fire oster. f.eks. gorgonzola, parmesan, mozzarella og ricotta. Det smaker ekstra godt om osten er vellagret.

Pizza quattro formaggi
Pizza quattro formaggi

 

Du finner masse deilige pizzavarianter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Salat fra Myanmar

Salat fra Myanmar er både spennende og sunt. Den tar inn elementer fra flere av landene rundt seg. Dette er en av mine favorittsalater.

2 avocado i små terninger

2 tomater i små terninger

1 liten, finhakket rødløk

5 ss finhakkede peanøtter

Alt unntatt peanøttene blandes i en bolle.

Dressingen:

4 ss peanuttolje (jordnøttolje)

Salt og pepper

2 ss limesaft

2 ts fivespicekrydder

Dressingen blandes og helles over. Dryss peanøttene over til slutt.

Salat fra Myanmar
Salat fra Myanmar

Du finner flere spennende oppskrifter fra Myanmar her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Nanbrød med løkfrø (Nigellafrø)

Nanbrød med løkfrø (Nigellafrø) er det vanligste nanbrødet. Det er en naturlig del av den indiske maten, men de er også populære i mange andre land i Sør- og Vestasia. Nanbrød er veldig enkle å lage selv og smaker mye bedre enn de halvstekte fra matbutikken. Denne oppskriften gir 8 nanbrød og har en nydelig smak av løkfrø (Nigellafrø), som du finner i asiatiske butikker og i noen velassorterte dagligvarebutikker.

600g mel

1 ts salt

2 ts sukker

2 dl melk

1/2 pakke gjær

3 dl yoghurt

4 ss olivenolje

2 ss løkfrø

Elt alt godt sammen og tilsett mer mel om nødvendig.

La deigen heve i 1 time, eller mer, før du deler deigen i 8 like deler, form dem til boller og la dem heve i 1 time under et klede.

Nanbrød med løkfrø (Nigellafrø)

Trykk dem ut til oval fasong, gjerne ganske tynne. Legg dem på stekebrett med bakepapir, og la dem heve i 30 minutter til. Sett ovnen på full varme, hos meg er det 300 grader.

Nanbrød med løkfrø (Nigellafrø)
La nanbrødene steke høyt oppe i ovnen i 6 – 8 minutter. De skal få fin farge, men pass på at ikke de svir seg, for dette går fort.

Nanbrød med løkfrø (Nigellafrø)

Når de er ferdige smører du dem med ghee eller smør og serverer.

Nanbrød med løkfrø (Nigellafrø)
Nanbrød med løkfrø (Nigellafrø)

Et lite tips: Stek noen av brødene halvveis og legg dem i fryseren. Når du skal bruke dem, tar du dem opp av fryseren, de tiner raskt, og steker dem ferdig, før du smører dem med ghee (eller smør).

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tomatsuppe med bacon

Tomatsuppe med bacon smaker ekstra godt når dagene er kalde, men passer hele året, som lunsj, forrett eller kveldskos.

1 finhakket løk

1 finhakket gulrot

1/2 finhakket chili

2 fedd finhakket hvitløk

1 stilk finhakket stangselleri

2 ss olivenolje

2 ss tomatpuré

0,5 liter grønnsakskraft ev. fond og vann eller buljongterninger og vann

2 bokser, eller 1 flaske hermetiske tomater (helst Mutti)

2 ss frisk finhakket oregano

Salt og nykvernet pepper

Fres grønnsakene i oljen i en kjele til oljen blir blank, uten at den får farge. Tilsett i tomatpuré og la frese i 1 minutt til, før du tilsetter grønnsakskraft, tomater og oregano.

La det koke i minimum 1 time, så grønnsakene er møre og tomatene blir søtere. Om du ikke har tid til å vente, kan du koke i 20 minutter og tilsette en klype sukker.

Kjør suppen jevn med stavmikser og smak til med salt og pepper.

Om du vil ha en rundere suppe, kan du røre inn 1 dl fløte eller 2 ss crème fraîche til slutt.

Server tomatsuppe med sprøstekt bacon og litt godt brød, f.eks. dette deilige grytebrødet. Du kan ev. risle over litt crème fraichê og et dryss friske urter.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Familiekaker i brun saus

Familiekaker i brun saus er kaker som er en blanding av kjøttkaker og medisterkaker. De smaker godt, er saftige og med gammeldags brun saus er det en nydelig søndagsmiddag.

250 g karbonadedeig

250 medisterfarse

1 1/2 ts salt

1/2 ts pepper

1/2 ts allehånde

1 ts muskat

1/2 ts ingefær

2 1/2 ss potetmel

2 dl melk

Elt alle ingrediensene godt sammen i en kjøkkenmaskin. Form kaker og stek dem brune på begge sider i smør, før de legges i brun saus  og får trekke ferdig der.

Gammeldags brun saus:

2 ss smør

2 ss mel

4-5 dl kraft/sjy eller vann og fond

Salt og pepper

Brun smøret til det er nøttebrunt, tilsett melet og rør jevnt hele tiden. Bruk middels varme og kok til det er passe brunt.

Ta kjelen vekk fra platen og tilsett halvparten av den varme kraften. Rør godt så det ikke blir klumper. Tilsett resten av kraften når sausen er jevn. Kok i 10 minutter og ha eventuelt i andre smakstilsetninger, som f.eks. løk.

 

Server familiekaker i brun saus, med kokte poteter og valgfrie grønnsaker, f.eks. bønner.

Familiekaker i brun saus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kebabens dag i Sverige

Kebabens dag er en svensk markering, men det er ikke noe i veien for at vi kan adoptere den. Kebab har etter hvert blitt vanlig gatekjøkkenmat, men det er enkelt og godt å lage selv. Du finner masse kebaboppskrifter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kebabens dag i Sverige

Kebabens dag er en svensk markering, men det er ikke noe i veien for at vi kan adoptere den. Kebab har etter hvert blitt vanlig gatekjøkkenmat, men det er enkelt og godt å lage selv. Du finner masse kebaboppskrifter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ostekake med rom og rosin

Ostekake med rom og rosin er en ganske lettvint oppskrift jeg fant i et bilag til et ukeblad for mange år siden. Jeg synes den så fristende ut og rom er populært i den mannlige delen av familen vår, så jeg tenkte den kunne smake til dessert. Kaken viste seg å være god, men veldig mektig, så et lite stykke holder i massevis.

70 g rosiner legges i 4 ss rom i noen timer, gjerne natten over

Bunnen:

170 g Kornmokjeks

100 g smeltet smør

Kjør sammen i foodprosessor og klemmes ut i en liten smurt springform. Dette settes kaldt, mens du lager fyllet.

Fyll:

Rosinene i romlaken

500 g kremost naturell

2 dl creme fraiche

1 ts maisenna

1 ts vaniljesukker

4 ss sukker

Alt røres sammen før du tilsetter 2 egg (ett og ett) og rører godt. Fyllet helles over bunnen og settes midt i ovnen ved 180 grader i 50-55 minutter. Det sto at kaken skulle avkjøles noen timer, men jeg synes den smakte godt lunken. Ved servering av ostekake med rom og rosin, heller du over karamellsaus fra flaske og serverer med pisket krem.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.