Something on a Stick Day er en av de rarere matdagene i USA. Det er mye som kan tres på en pinne. Kjærlighet og iskrem er vel noe av det første man tenker på, men kebab og andre grillspyd er jo også vanlig. De siste årene har cake pops også blitt populært, det er rett og slett kaker på pinne.
Om du har lyst til å lage noe på en pinne i dag, finner du masse godt her.
Og vi ønsker alle en god Something on a Stick Day 🥳
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Something on a Stick Day er en av de rarere matdagene i USA. Det er mye som kan tres på en pinne. Kjærlighet og iskrem er vel noe av det første man tenker på, men kebab og andre grillspyd er jo også vanlig. De siste årene har cake pops også blitt populært, det er rett og slett kaker på pinne.
Om du har lyst til å lage noe på en pinne i dag, finner du masse godt her.
Og vi ønsker alle en god Something on a Stick Day 🥳
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Duchessepoteter passer godt som tilbehør til både kjøtt og fisk. Denne oppskriften er passe til 6 personer.
750 g mandelpoteter
2 ss smør
2 dl melk
1/2 ts pepper
2 eggeplommer
Kok/trekk mandelpotetene i lettsaltet vann. Pass på at de ikke koker i stykker. Hell av vannet og mos dem. Tilsett smør, melk, eggeplommer og pepper. Legg blandingen over i en sprøytepose og lag rosetter på et bakepapir. Stek duchessepoteter i ovnen på 250 grader i 10 minutter.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Estragonkylling på potet- og grønnsaksseng er en videreutvikling av en jeg fant i en kokebok fra begynnelsen av 80-tallet. Den skal smake godt av estragon og jeg bruker nesten et helt glass.
1 ss olje
12 poteter i skiver
1 sellerirot i terninger
1 persillerot i terninger
4 fedd finhakket hvitløk
3 løk i skiver
1 pk aromasopp i skiver
Estragon, salt og pepper
2 dl. kyllingkraft, ev. vann og kyllingfond
1 potte finhakket persille
Smør en langpanne. Legg i potetskiver, terninger av sellerirot og persillerot, finhakket hvitløk, løk i skiver og aromasopp i skiver. Krydre med estragon, pepper og salt. Hell over kyllingkraft og dryss over finhakket persille.
1 kylling
1/2 potte estragon
1/2 potte persille
200 g smør
Estragon (tørket), salt og pepper
Fyll kyllingen med frisk estragon og persille. Bind den opp og legg den på en rist over langpanna. Stekes ved 200 grader, langt ned i ovnen. Smelt smør og rør inn masse estragon, salt og pepper. Kyllingen smøres med denne blandingen hvert kvarter hele steketiden. Snu kyllingen når den har fått fin farge på oversiden. Når den har fått fin farge under også, er den trolig klar. Sjekk om det kommer klar kraft ut, ved å stikke en spiss kniv inn ved låret. Om det kommer blod, må den stå litt til. Det tar ca. 1-1,5 time, avhengig av størrelsen på kyllingen.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Potetvafler er lettvint og mettende. Prøv dem til lunsj eller kveldsmat.
4 egg
4 dl melk
3 dl hvetemel
1 dl potetmel
1 ts salt
3 ss smeltet smør
1 ts pepper
1 ts bakepulver
5 revne middels store poteter
1 finstrimlet vårløk
Rør sammen egg, melk, hvetemel, potetmel, salt, pepper, bakepulver, smør, poteter og vårløk. La det svelle i ca 1/2 time før du steker dem på middels varme i vaffeljernet og serverer dem med ønsket tilbehør.
Jeg har servert mine potetvafler med salat, finhakket rødløk, mais, rømme og bacon.
Brennsnute med vossakorv er en variasjon på den tradisjonsrike matretten fra Sunnmøre. Jeg synes den smaker ekstra godt en kald høst- eller vinterkveld og oppskriften er passe til 4 personer.
1 kg poteter
1 purre
4 gulrøtter
1 sellerirot
1 persillerot
1/2 kålrot
1 l kjøttkraft (eller vann + okse- og grønnsaksfond)
2 laurbærblader
1 vossakorv
1 neve bladpersille
Salt og pepper
Skjær purren i ringer. Skrell og del opp resten av grønnsakene i terninger.
Kok opp kraften. Tilsett alle grønnsakene, bortsett fra purren og la det småkoke til grønnsakene er møre. Del opp vossakorven i terninger. Når grønnsakene er møre tilsettes purren og pølsa. La det småputre i 5 minutter. Tilsett finhakket persille og smak til med salt og pepper.
Server brennsnute med vossakorv sammen med flatbrød, eller annet godt brød og smør.
Västerbottenpai med bacon, purre og løk er en svensk klassiker og kan varieres med f.eks. laks i stedet for bacon. Västerbottenpai med bacon og løk passer godt på koldtbordet eller til forrett, eller lunsj eller som litt kveldskos. Västerbottenost minner litt om parmesan i smaken, men den er mykere og du får kjøpt den på Meny. Denne oppskriften er passe til 4 personer som lunsj eller 8 personer som forrett.
Paibunn:
100 g smør
3 dl hvetemel
2 ss vann
1 klype salt
Elt sammen ingrediensene til bunnen. Kjevle den ut til en sirkel som dekker en form ca. 26 cm i diameter og legg den oppi. Trykk godt opp på kanten. Prikk bunnen med en gaffel. Sett formen kjølig minst 30 minutter. Forstek paibunnen midt i ovnen på 200 grader i ca. 10-15 minutter. Avkjøl.
Paifyll:
2 store løk, finhakket og stekt myk i litt smør
1 pk baconterninger, sprøstekt
1/2 purre, finstrimlet
4 dl revet västerbottenost
Bland løk, purre og bacon og fordel det utover paibunnen. Dryss over osten.
Eggestand:
3 egg
3 dl fløte
Salt og pepper
Visp sammen ingrediensene til eggestanden og hell blandingen over paifyllet
Stek paien på rist, langt ned i ovnen på 225 grader i 20–25 minutter, til den har stivnet. La västerbottenpai stå noen minutter i romtemperatur, før den deles opp og serveres.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
6. mars feirer vi fiskens dag og det er ikke uten grunn at vi feirer fisken med en egen dag. I flere hundre år var fisk Norges viktigste eksportartikkel, og det er trolig fisken som skapte grunnlaget for landet Norge.
I bloggen min har jeg en egen kategori om fisk og i anledning dagen, legger jeg ut noen smakebiter, som jeg håper vil inspirere deg.
6. mars feirer vi fiskens dag og om du også vil feire, finner du masse spennende, noen enkle og noen mer avanserte, fiskeoppskrifter her.
Du finner masse, både spennende og merkelige matdager HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Babka – cozonac med nøtte er gjærbakst, med opprinnelse i jødiske befolkninger i flere land. Du kan fylle den med nesten hva du vil, som f.eks. syltetøy eller eple og kanel, men jeg synes nøtte er en vinner.
3,5 dl lunken melk
70 g smeltet smør
50 g gjær
1 sammenpisket egg
80 g sukker
1 ts kardemomme
1 ts salt
1/2 kg mel
1/4 ts bakepulver
1 boks nøtte
1 god neve mandelspon
Alt eltes sammen og heves lenge, gjerne et par timer.
Smør 2 brødformer med smør eller bakefett. Kjevle ut deigen til et stort rektangel, smør på nøtte og rull sammen.
Del rullen på langs, brett dobbelt og rull hver del sammen, så de får plass i hver sin brødform.
Sett formene tildekket, på et lunt sted med til babkaene har doblet seg, før du steker dem nestnederst i ovnen på 180 grader i ca. 35 min.
Jeg pensler babka med nøtte etter jeg tar den ut av ovnen. Da gir jeg den et strøk med en blanding av sammenpisket egg og melk. Dette gir en fin og blank overflate.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.