Fløte- og blåskimmelgratinerte poteter

Fløte- og blåskimmelgratinerte poteter er ikke så vanlig, men virkelig godt. Fløtegratinerte poteter har etter hvert blitt en klassiker , er enkel å lage og passer til mye. Denne varianten, som har fått blåskimmelost, passer spesielt godt til grillet og stekt kjøtt.

10 poteter i tynne skiver

3 fedd finhakket hvitløk

Salt og pepper

1 boks fløte

1 pk reven ost, gjerne vellagret og flere slag

100 g blåskimmelost i små biter

Legg potetskivene, blåskimmelosten, hvitløken og 1/3 av osten i lag i en smurt, ildfast form.  Dryss litt salt og pepper i mellom. Hell over 1 boks fløte. Settes inn i oppvarmet stekeovn, 200 grader i 1 time. Om det begynner å se tørt ut, tilsettes mer fløte. Strø over ost og stek videre i ca. 20 minutter til, til osten er gyllen.

Fløte- og blåskimmelgratinerte poteter
Fløte- og blåskimmelgratinerte poteter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks teriyaki med deilige grønnsaker

Laks teriyaki med deilige grønnsaker er en av mine favorittretter fra Japan og jeg lager den i mange varianter. Denne er med ris og bok choy, men du kan bruke andre grønnsaker og servere den med nudler også.

4 vårløk

1 mango, skrelt og delt i båter

2 bokchoy, delt i 2 eller 4 på langs (avhengig av størrelsen)

3 dl teriyakisaus

Saften av 1 sitron

2 ss flytende honning

6 finhakkede hvitløksfedd

4 ss sweet chilisaus

2 ss soyasaus

600 g laksefilet i porsjonsstykker

3 strimlede paprika (gjerne i forskjellige farger)

Legg laksen i en ildfast form. Legg på paprika, mango, vårløk og bok choy. Bland teriyakisaus, sitron, honning, hvitløksfedd,  sweet chilisaus og soyasaus i en kjele og la det koke i 5 minutter. Hell sausen over i formen og sett formen langt ned i ovnen på 200 grader i 30 minutter.

Server med ris eller nudler.

Laks teriyaki med deilige grønnsaker
Laks teriyaki med deilige grønnsaker

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Filippinsk salat

Filippinsk salat er selvfølgelig perfekt tilbehør til filippinske retter, men den passer også godt til grillmat og stekte kjøttretter.

1/2 mango i terninger

1 paprika i terninger

2 vårløk i strimler

1 neve finhakket koriander

Dressing:

2 ss god olivenolje

1 ss brunt sukker ev. honning

2 ss lime

2 ss soyasaus

Rør ingrediensene til dressingen godt sammen, så sukkeret løser seg opp og hell den over grønnsakene.

Filippinsk salat
Filippinsk salat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ovnsbakte rotgrønnsaker med hvitløk

Ovnsbakte rotgrønnsaker med hvitløk passer til det meste av kjøtt- og fiskeretter.

2 polkabeter, skrelt og delt i 4

2 rødbeter, skrelt og delt i 4

1 persillerot, skrelt og delt i staver på langs

1/2 sellerirot, skrelt og delt i staver

2 gulrøtter, skrelt og delt i staver

6 fedd hvitløk i skallene sine

4 ss olivenolje

saften av 1/2 sitron

1 kvast frisk rosmarin til stekingen + 1 til pynt ved servering

Salt og pepper

Bland alt i en ildfast form og stek på 180 grader til grønnsakene er møre. Rør av og til. Det tar ca. 1 time, avhengig av størrelsen på grønnsakene. Hvitløken sklir lett ut av skallene sine når de er ferdige.

Ovnsbakte rotgrønnsaker med hvitløk
Ovnsbakte rotgrønnsaker med hvitløk

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Ukemeny 35

Ukemeny for uke 35 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Kylling korma
Kylling korma
Kylling korma
Tirsdag: Dorade med middelhavstilbehør
Dorade med middelhavstilbehør
Dorade med middelhavstilbehør
Onsdag: Ferske vårruller
Ferske vårruller
Ferske vårruller
Torsdag: Granateplelaks
Granateplelaks
Granateplelaks
Fredag: Carne asada i lomper
Carne asada i lomper
Carne asada i lomper
Lørdag:
Forrett: Bruschetta
Bruschetta
Bruschetta
Hovedrett: Kyllingruller med deilig fyll
Kyllingruller med deilig fyll
Kyllingruller med deilig fyll

 

Dessert: Kokospudding med ananas i rom- og karamellsaus
Kokospudding med ananas i rom- og karamellsaus
Kokospudding med ananas i rom- og karamellsaus
Søndag:
Forrett: Cabaret
Cabaret
Cabaret
Hovedrett: Lys lapskaus
Lys lapskaus
Lys lapskaus
Dessert: Pannekaker med lun eplemos og is
Pannekaker med lun eplemos og is
Pannekaker med lun eplemos og is

Ukemeny for uke 35 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Brioche pølsebrød

Brioche pølsebrød er luftige og saftige pølsebrød med franske aner. Brioche er fransk gjærbakst, som har en lekker gulfarge. Det sies at fargen kommer av mye egg og mye smør i deigen, men jeg har gitt denne deigen litt ekstra hjelp, ved å tilsette gulrotjuice. 1 kg hvetemel 100 g smeltet smør 1 pk gjær 3 egg 3 dl gulrotjuice 2 ss sukker 1 dl melk Elt alt godt sammen og sjekk om det behøves mer mel eller melk. Deigen skal kunne bakes ut, men være ganske fuktig. La det heve med klede over i min. 1 time, til deigen har dobbel størrelse. Bak ut pølsebrød i ønsket størrelse og legg dem på et stekebrett, dekket med bakepapir. Jeg har brukt 100 g deig per brød. La brødene heve under klede i 30 minutter, før du pensler dem med melk, drysser på sesamfrø og steker dem på 200 grader, litt langt ned i ovnen i ca 15 minutter til de har fått fin farge både over og under. Avkjøl på rist.

Brioche pølsebrød
Brioche pølsebrød

  Vi serverer ofte pølsene med hjemmelaget rekesalat. Du finner oppskrift på den her.   Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Bringebærspritz

Bringebærspritz er en knallgod drink og en av mine absolutte favoritter. Bringebær- og myntesirupen har god holdbarhet, om den oppbevares kaldt og den gjør at smaken blir naturlig og frisk.

Bringebær- og myntesirup:

2 dl vann

200 g sukker

200 g bringebær

10 mynteblader

Kok opp vann og sukker. Tilsett bringebærene, klem saften ut av dem og tilsett mynteblader. La blandingen trekke i 1 time, før du siler vekk bærene og bladene og setter sirupen kaldt.

Bringebærspritz:

1 dl Vermouth Bianco

1 dl bringebær- og myntesirup

1,5 dl Prosecco

1/2 dl sodavann

Hell alle ingrediensene i et stort glass med is og pynt med et mynteblad.

 

Bringebærspritz
Bringebærspritz

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tunfisk med pepper- og soppsaus

Tunfisk med pepper- og soppsaus er en uvanlig kombinasjon, men veldig godt. Siden fersk tunfisk smaker i nærheten av en god mør biff, er dette et utmerket valg av tilbehør.

Sausen:

Kantareller eller 2 pk sjampinjong i skiver

1 ts pepperkorn, knust i morter, eller med undersiden av en kjele

2 finhakkede løk

3 fedd finhakket hvitløk

1 ts syltet pepper

5 dl fløte

4 ss fond, f.eks. kylling, grønnsak eller kantarell

1/2 dl solbærsirup

Legg de knuste pepperkornene i en stekepanne og sett på middels varme i 5 min.  før du setter den til side

Brun soppen og løken godt i smør. Tilsett hvitløk og la den frese med noen minutter. Tilsett både tørket pepper, syltet pepper fløte og fond og la det koke til det tykner. Smak til med solbærsirup og ev. mer fond om du ikke synes det er salt nok. Om du ikke synes sausen er tykk nok, kan du tilsette litt brun maisennajevner.

Tunfisken:

200 – 250 g tunfisk per person.

Salt og pepper

Krydre tunfisken med salt og pepper og stek den som en biff. Den skal være litt rosa i midten, så det holder at den stekes eller grilles 2 minutter på hver side.

Servering:

1/2 purre i strimler

1 pk brokkolini

Brun purren raskt i smør og kok opp brokkolinien i lettsaltet vann. Del tunfisken

Server med nykokte poteter, tunfisken delt i skiver, soppsaus, purre og brokkolini.

Tunfisk med pepper- og soppsaus klar til serering
Tunfisk med pepper- og soppsaus klar til servering

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lasagnen til mannen

Lasagnen til mannen i huset er en av flere lasagneoppskrifter på bloggen. Vi er glade i lasagne hos oss og vi har flere oppskrifter hver.

Kjøttsaus:

600 g karbonadedeig

150 g bacon i terninger

Litt olivenolje

2 finhakkede løk

2 fedd finhakket hvitløk

1 flaske, eller 2 bokser finhakkede tomater (helst Mutti)

1 ss tomatpuré

2 laurbærblader

2 kanelbark

1 ss sukker

2 ts tørket basilikum

2 ts tørket oregano

1 ts salt

1 ts pepper

Brun karbonadedeig og bacon i olje. Tilsett løk og hvitløk og la det surre i noen minutter. Tilsett finhakkede tomater, tomatpuré, sukker, laurbærblader, kanelbark, basilikum, oregano, salt og pepper. La det småkoke i minimum 1 time.

Hvit saus:

2 ss smør

1 ts muskat

2 ss hvetemel

5 dl melk

1 neve reven parmesan

Smelt smør i en kjele. Rør inn muskat, hvetemel og litt og litt melk. Kok opp og tilsett parmesan.

Kjøttsausen og den hvite sausen legges lagvis sammen med lasagneplater i en ildfast form. Strø ost på toppen og stek den i ovnen på 180 grader i 50 minutter. Om den blir for mye stekt på toppen, kan du legge på litt aluminiumsfolie mot slutten.

Serveres med en salat og kanskje litt godt brød.

Lasagnen til mannen i huset
Lasagnen til mannen i huset

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Nepestuing

Nepestuing er en grønnsaksrett som smaker godt til både fisk og kjøtt og den gjør at du gjerne kan droppe sausen også.

Neper, skrelt og delt i terninger

Gulrøtter, skrelt og delt i terninger

2 ss smør

1 klype muskat

2 ss hvetemel

5 dl melk

Salt og pepper

1 finstrimlet purre

Litt finhakket persille

Kok neper og gulrøtter i terninger i vann, til de er nesten møre. Hell av kokevannet. Smelt smør med muskat i en kjele og rør ut hvetemel, spe med melk og rør godt for å unngå klumper. La småkoke i 5 minutter og smak til med salt og pepper. Tilsett purre, neper og gulrøtter. Rett før servering tilsettes også finhakket persille.

Om du vil lage en mer luksuriøs selskapsvariant, kan du koke opp fløte og jevne med maizenajevner i stedet for å lage hvit saus.

Nepestuing
Nepestuing

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.