Sex on the beach ble oppfunnet av en bartender på Confetti’s Bar i Florida. Han kalte opp drinken etter det han trodde var grunnen til at turistene kom til strendene i området.
3 cl vodka
1 cl ferskenlikør
4 cl appelsinjuice
4 cl tranebærjuice
Legg isbiter i glasset. Bland alle ingrediensene til drinken og hell over i glasset.
Pynt sex on the beach med det du har lyst på, f.eks. en appelsinskive eller lime og mynte som vi har gjort.
BBQ-pizza med kylling smaker litt anderledes, siden jeg bruker BBQ-saus i stedet for vanlig pizzasaus. Jeg liker å bruke Baby Ray’s, men du kan bruke hvilken du vil.
1 stor pizzabunn
200 g stekt, strimlet kyllingfilet
BBQ-saus
1 boks mais
1 rødløk i tynne skiver
2 vårløk i fine strimler
1 pk aromasopp eller sjampinjong i skiver
Reven ost, gjerne flere varianter
100 g mozzarellaputer i biter
Lag pizzabunn på vanlig måte. Ikke kjevle den tynn, som i Italia, men den skal være som de bruker den i USA. Du lager den slik:
12 dl tipo 00 mel
4 ss olivenolje
2 ts salt
1 ss honning
1 pose tørrgjær
Ca. 5 dl lunkent vann
Bland alle ingrediensene og elt det godt sammen. Pass på at deigen ikke blir for fast, men heller nesten litt for våt (sånn at den akkurat kan trykkes ut). La den heve i minimum 1 time. Du kan også lage deigen med kaldt vann, dagen i forveien og la den heve langsomt i kjøleskapet. Kjevle den ut og la den etterheve til dobbel tykkelse, før du legger på fyll og steker den.
Smør på BBQ-saus og legg på resten av ingrediensene, med mozarellaen og soppen på toppen. Stekes på 200 grader til den er gyllen.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Texmexpizza med kylling er en fin måte å variere fredagstacoen på og denne, med kylling, smaker godt for både barn og voksne.
Bunnen:
550 g mel, helst tipo 00
1 ts salt
1/2 pk pizzagjær
1 ts sukker
1 ss olivenolje
Ca. 3 dl kaldt vann
Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer å kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann, ev. juster med mel.
Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg legger på fyllet.
Fyllet:
400 g kyllingstrimler
1 finhakket løk
2 ss hjemmelaget tacokrydder, ev. 1 pose ferdigkjøpt
1 glass tacosaus, etter eget ønske
Jalapeño fra glass (om du vil ha pizzaen hot)
1 pk reven ost, gjerne vellagret
Tortillachips
Stek kylling og løk i litt olje til det har fått en fin brunfarge. Tilsett krydder og tacosaus og rør gods sammen. Bre blandingen utover pizzabunnen. Legg på ost, tomater og jalapeño. Stek midt i ovnen på 200 grader. Når det begynner så vidt å få litt farge, stikkes tortillachipsen ned i pizzaen. De smaker ekstra godt når de får bli litt lune.
Etter steking:
Lime i båter
Koriander
Legg på limebåter og koriander rett før servering. Jeg serverer texmexpizza med kylling sammen med guacamole eller rømme.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ferske vårruller er en deilig, vietnamesiske rett, som vi gjør som en dugnad hos oss. Det er kjempehyggelig når alle ingrediensene er klare til bruk og står på tallerkner rundt kjøkkenøya. Alle i familien legger i litt hver i rispapiret og sistemann ruller sammen og legger dem på fat.
500 g laksefilet
1 pk rispapir
1 rød chili
2 lime
8 ss soyasaus
2 ts akasiehonning
4 ss rapsolje
1 dl koriander
4 vårløk
1 agurk
1/2 rødløk
2 gulrøtter
1 fl hoisinsaus
1 fl sweet chilisaus og/eller peanøttsaus
Legg laksen i en ildfast form. Finhakk chili og riv limeskall av lime. Bland chili, limeskall, soyasaus, akasiehonning og rapsolje. Hell blandingen over laksen og la den marinere i blandingen i minimum 1 time, før du steker den i stekeovnen på 180 grader i ca. 30 minutter.
La laksen hvile litt før du flaker den opp med en gaffel.
Grovhakk koriander, skjær vårløk, agurk, rødløk og gulrøtter i tynne strimler. Bruk gjerne en mandolin eller rivjern.
Legg et ark rispapir i lunket vann i ca. 10 sekunder og la det renne litt av seg. Legg i litt laks, grønnsaker, koriander og litt hoisinsaus på rispapiret. Brett inn sidene og rull det stramt sammen. Gjenta til det er tomt for ingredienser.
Server ferske vårruller med kokte risnudler, ekstra hoisinsaus, sweet chilisaus og/eller peanøttsaus.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pasta med småsinte reker er en av mine pastafavoritter. Du kan gjøre den mildere eller sterkere ved å justere chilimengden. Den smaker best med ferske reker, men frosne går også og i nøden kan du bruke lakereker, men da anbefaler jeg å skylle dem i dørslag.
600 g reker, ferske eller frosne
2 fedd hvitløk
1 finhakket chili
1 dl olivenolje
Skrell rekene. Bland hvitløk, chili og olje og reker og la dem marinere i kjøleskapet, mens du lager klart resten.
4 fedd hvitløk, finhakket
2 sjalottløk, finhakket
1 rød paprika, finstrimlet
1 dl hvitvin, ev. eplemost
10 minitomater, delt i 2
2 ss kyllingfond
2 ts tørket oregano
5 dl fløte
1 ss oliven i skiver
50 g parmesan, revet
1 neve frisk basilikum
1 neve bladpersille
200 g pasta
salt og kvernet pepper
1 ts paprikapulver
Fres hvitløk og løk til løken er myk og gyllen. Tilsett paprika og fres i 2 min. til, før du tilsetter hvitvin og lar det koke til det meste av vinen har fordampet. Tilsett tomatene og la de koke i stykker.
Hell i fløten og la det koke videre til sausen har tyknet litt. Rør inn parmesan og smak til med salt og kvernet pepper.
Kok pastaen «al dente». Hell av vannet og bland pastaen sammen med saus og reker.
Server pasta med småsinte reker med et dryss urter og litt paprikapulver.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Limoncello er en italiensk sitronlikør som enhver husmor, med respekt for seg selv, i den sørlige delen av Italia lager. Limoncello har en ren sitronsmak uten å være sur eller bitter. Den er ikke vanskelig å lage og det bør gjøres når amalfisitronene er på sitt beste. De er lette å kjenne igjen, for de selges ofte med blader på. Det er viktig å følge oppskriften nøye, for å få en perfekt limoncello.
9 sitroner, kun den gule delen av skallet
1 ltr. nøytral vodka 60 % (kjøpes på vinmonopolet)
1,5 ltr vann
700 g sukker
Hell vodkaen i et stort norgesglass el. lignende, med lokk. Tilsett sitronskallet. Sett kaldt i 20 dager.
Kok opp vann og sukker, la det koke til sukkeret er oppløst. Det går ganske raskt. Avkjøles helt, før det helles i en bolle (spar 1 glass). Sil vodkaen oppi vannet.
Hell vannglasset oppi sitronskallet og rist rundt, for å få med mer av vodkablandingen. Sil dette også oppi bollen. Rør godt og hell på flasker. Limoncello settes kaldt og serveres avkjølt etter et deilig måltid.
Så er det bare å kose seg med deilig hjemmelaget limoncello og italienske småretter.
Du finner flere oppskrifter på drikke, både med og uten alkohol, HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Siciliansk tunfisk er en nydelig og ikke minst rask middagsrett å tilberede. Du får kjøpt tunfisk hos Meny. Om de ikke har det inne, kan de bestille til deg. Denne oppskriften er passe til 4 personer.
4 tunfiskbiffer a 200 – 250 g
Olivenolje til å pensle med
Salt og nykvernet pepper
1 ss olivenolje
2 fedd hvitløk, finhakket
1 pk søte minitomater, delt i 4
2 dl tørr hvitvin
10 grønne oliven i skiver
1 dl kapers, skylt
2 ss sitronsaft
1 1/2 ss revet sitronskall
2 ts finhakket fersk timian
2 ts finhakket fersk persille
1/4 ts salt
1/4 ts nykvernet svart pepper
1 dl finhakket fersk persille
Stek hvitløken i et minutt i litt olje. Tilsett tomatene og la det steke et par minutter til, før du tilsetter vinen og la det koke inn til halv væskemengde. Tilsett resteren av ingredienser bortsett fra den siste persillen og la det småkoke i 5 minutter. Rør inn persillen, rør rundt og server.
Pensle tunfisken med litt olje og dryss på salt og pepper. Stek tunfiskbiffene på høy varme i 2 minutter på hver side, enten på grillen eller i stekepanne. Den skal være rosa i midten.
Server tunfiskbiffene med en gang toppet med sausen. Server gjerne med ovnsbakte minipoteter, krydret med olje og revet parmesan.
Du finner flere velsmakende retter med tunfisk her. Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ovnsbakte rotgrønnsaker med søtpotet smaker godt til mange slags retter. Denne varianten med søtpotet, gir både grønnsaker og poteter i ett, og det kan jo ofte være praktisk, når man har gjester.
Skrell og del ønskede rotgrønnsaker i terninger. Her har jeg brukt søtpotet, rødbeter, hvitbeter, gulbeter og polkabeter. Bland grønnskene med olje, salt og pepper i en ildfast form. Du kan gjerne tilsette krydderurter som passer til maten forøvrig også, f.eks. timian eller rosmarin. Stekes i ovnen på 180 grader i ca 1 time. Rør av og til.
Avslutt med et dryss frisk timian, rett før servering.
Du finner flere velsmakende og sunne grønnsaksretter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Syrisk lammelår er så mørt at det faller av beinet. Vi synes det smaker fantastisk, med varme kryddere uten å være sterkt. Du kan velge om du vil langtidssteike eller ikke. Steikesjyen smaker godt å helle ovre både kjøttet og risen.
Marinade:
2 dl gresk yoghurt
100 g romtemperert smør
1 dl olivenolje
4 fedd hvitløk, finhakket
1 ts gurkemeie
1/2 ts malt nellik
1/2 ts malt kanel
2 ts malt ingefær
1/2 ts revet muskatnøtt
1/2 ts malt allehånde
2 ts nykvernet pepper
1 ss salt
Bland sammen alle ingrediensene til marinaden. Stikk 2 cm dype hull i lammelåret med en spiss kniv. Smør lammet inn med marinaden og legg det kaldt i min. 2 timer, men gjerne over natten.
Legg lammelåret i en ildfast form og pakk det helt tett med aluminiumsfolie.
Stek langt ned i ovnen i 10 timer på 100 grader eller 4 timer på 250 grader. Det er viktig at folien holder seg tett, så ikke noe av væsken forsvinner.
Ta kjøttet ut av ovnen og la det hvile innpakket på benken i min. 20 minutter, før du pakker det ut og skjærer det i skiver. Server syrisk lammelår med steikesjyen i en egen mugge, så hver enkelt kan helle på ønsket mengde.
Paprika- og krydderris:
0,5 l basmatiris
1 l vann
1 løk, i små terninger
3 paprika, gjerne flere farger, i små terninger
2 ss nøytral olje, f.eks. solsikke eller raps
4 hele kardemommekjerner
2 laurbærblader
2 hele kanelbark
1 pose ristede pinjekjerner
1 neve finhakket koriander
1/2 granateple, kun kjernene
Fres kardemomme, løk og paprika til løken er mykt og blankt i oljen. Tilsett laurbærblader, kanel, salt og ris. Kok opp og la det småkoke til alt vannet er fordampet og risen er mør. Tilsett pinjekjerner og rør opp risen med en gaffel, før du heller den over i en bolle og drysser over granateplekjerner og koriander.
Et tips om du har litt rester, er å varme dem og legge dem i pita, med litt yoghurt som dressing og en sitronbåt.
Du finner spennende og velsmakende matretter fra hele verden HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.