Ovnsbakt løk

Ovnsbakt løk er så godt, at du nesten kan spise bare det, men jeg pleier å bruke det som tilbehør til kjøttretter, som f.eks. biff eller lammekoteletter. Den smaker perfekt til grillmaten og kan gjerne brukes til tapas.

Skjær av toppen og bunnen på løken. Fjern løst skall, resten skal sitte på. Sett løkene i en passende ildfast form. Hell over olivenolje med sitron. Dryss over litt timian, salt og pepper. Bak løken i stekeovnen ved 150 grader i ca. 2 timer, eller til løken er helt myk når du klemmer forsiktig på den. Den blir nesten bedre, jo lenger den får stå. Server ovnsbakt løk med noen kvister frisk timian til pynt..

Ovnsbakt løk
Ovnsbakt løk

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hot cajunsuppe med kylling

Hot cajunsuppe med kylling varmer godt, med sin cajunsmak og finhakket chili. Jeg har brukt syltet chili, men du kan også bruke fersk eller tørket.

3 kyllingfileter

2 skrelte epler i terninger

2 finhakkede løk

Litt smør til steking

1 ts kajennepepper

3 ss cajunkrydder

1 finhakket hvitløk

1 glass (eller 2 bokser) hakkede tomater (helst Mutti)

2 dl vann

2 grønnsaksbuljongterninger

3 dl fløte

3 finhakkede, syltede chili. La det koke i 10 minutter

Sukker, salt og pepper

1 neve finhakket persille eller koriander 

Sprøstekt bacon

Ev. en klatt rømme

Stek kyllingfileter, epler  og løk i litt smør. Tilsett cajunkrydder, kajennepepper, hvitløk, hakkede tomater, vann, grønnsaksbuljongterninger, fløte og chili. La det koke i 10 minutter. Smak til med sukker, salt og pepper. Rør inn persille eller koriander ved servering.

Hot cajunsuppe med kylling serveres med godt brød, sprøstekt bacon og ev. en klatt rømme.

Hot cajunsuppe med kylling
Hot cajunsuppe med kylling

Du finner flere spennende matoppskrifter fra USA her.


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe og nydelig saus

Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe er en tradisjonsrett i Trøndelag og noen deler i tillegg knoken i biter, blander den med kålrabistappen og kaller det kålgraut.

Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe er godt med bare poteter til, men jeg lager i tillegg en nydelig saus, som passer perfekt til det salte kjøttet.

Oppskriften er passe til 4-6 personer, avhengig av størrelsen på svineknokene.

Svineknokene:

2 svineknoker, saltet og røkt

4 gulrøtter i skiver

2 løk 1 grove terninger

2 laurbærblad

20 hele pepperkorn

Vann så det akkurat dekker

Skyll av svineknokene under rennende vann og legg dem i en kjele med  grønnsakene og krydderet. Kok opp, skum av og la det småkoke i 2 timer, til kjøttet enkelt kan løsnes fra beinet. Legg kjøttet til side og la kraften koke inn litt, så den blir saltere.

Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe
Røkt og kokt svineknoke
Kålrabistappe:

1 stor kålrot i terninger

2 gulrøtter i terninger

1 øse knokekraft

1 god klatt smør

1/2 ts malt muskatnøtt

Fløte

Pepper

Kok kålrot og gulrot møre i vann. Hell av vannet, mos kålrot og gulrot og tilsett kraft, en god klatt smør, muskatnøtt og fløte, til den er passe tykk. Smak til med pepper.

Saus:

Kok opp 1 boks fløte og tilsett 1/2 fløteboks med knokekraft. Deretter tilsetter du sukker, til det smaker passe søtt. Om knokekraften ikke er så salt, kan du bruke buljongterning eller fond i tillegg.  Smak til med litt pepper og jevn med lys maisennajevner, til den får passe sauskonsistens.

Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe og nydelig saus
Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe og nydelig saus

Røkt og kokt svineknoke med kålrabistappe serveres med kokte poteter og den nydelige sausen.

Du finner flere oppskrifter på varierte og velsmakende tradisjonsretter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rekecocktail med sting og avokadokrem

Rekecocktail med sting og avokadokrem er en super forrett og en av mine favoritter. Om du synes den blir litt for sterk, kan du redusere mengden chili, men avokadokremen runder godt av stinget fra chilien.

1/2 finhakket paprika

1 finhakket vårløk

1 mango i små terninger

2 finhakkede røde chili

1 lime, kun saften

1 neve finhakket koriander

200 g pillede reker

Bland sammen paprika, chili, vårløk, mango, limesaft, koriander og reker. Fordel blandingen i 4 porsjonsformer.

Avokadokrem:

1 avokado

1 lime, kun saften

2 ts honning

2 ss fløte

Alt blandes og kjøres jevnt i stavmikser, helles over i spumaflaske og sprøytes på toppen av hver skål. Om du ikke har spuma, kan du legge den på med en spiseskje.

Strø over litt knust spelt- og honningknekkebrød fra Sigdal Bakeri eller noe annet sprøtt og godt. Rekecocktail med sting og avokadokrem Pyntes med frisk koriander og et par gressløkstrå.

Rekecocktail med sting og avokadokrem
Rekecocktail med sting og avokadokrem

Du finner flere spennende oppskrifter med reker her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. 

Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Høne i vin – skulle vært coq au vin

Høne i vin smaker deilig og er enda bedre neste dag, når smakene har satt seg.
Jeg ville lage egentlig lage coq au vin, som uttales «kokk å væ», men det er helt umulig å få tak i hane, så jeg tenkte i disse likestilingsdager, at høne er minst like bra – og det ble det. Vinen jeg brukte er en fruktig pinot noir, men du kan bruke en annen grei drikkevin også.

1 høne på 2 kg

300 g bacon i terninger

1 dl mel

Salt og pepper

2 dl cognac

2 fl. rødvin

8 strimlede sjalottløk

4 fedd finhakket hvitløk

3 laurbærblader

14 hele pepperkorn

2 kvister timian

200 g sopp i skiver

2 persillerøtter i terninger

4 gulrøtter i terninger

1 strimlet purre

1 liten boks tomatpuré

Del høna i biter:

Skjær av lårene og vingene, del lårene i to og skjær  resten av høna i seks biter. Kjøttet skal sitte på beina.

Høne i vin elle coq au vin:

Brun bacon i smør i en stekepanne, legg det over i en stor gryte, men la smøret ligge igjen i panna.

Bland mel, salt og pepper på en tallerken. Snu hønebitene i melet og stek dem så de får god farge i smørrestene etter baconet. Legg hønebitene over i gryta. Kok ut stekepanna med cognac og hell dette også over i gryta, sammen med rødvin. Tilsett sjalottløk, hvitløk, laurbærblader, pepperkorn, timian, sopp, persillerot, gulrøtter, 1 purre og tomatpuré.

La det koke i minst 3 timer og server høne i vin med godt brød eller potetmos.

Du finner oppskrift på baguetter her

og en perfekt potetmos her

 

Du finner flere fristende og velsmakende, både velkjente og mer spennende matretter fra Frankrike her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Velkommen inn i rom 202 – Det ene gjesterommet

Velkommen inn i rom 202. Etter at sønnene mine flyttet hjemmefra, har vi pusset opp 2. etasje. Her er en liten titt inn i ett av gjesterommene – 202.

Jeg liker å male nøytrale vegger og er heller ikke spesielt opptatt av hva som er moderne farger, men vil heller sette mitt eget preg.  Jeg bruker også gamle og nye elementer om hverandre. Det hvite sengeteppet er et gammelt,  hjemmeheklet familiearvestykke.

Bildene har jeg fått tak i på auksjon.

 

Skapet er fra Ikea, men vi har byttet ut de triste knottene med noen gamle vi hadde liggende. Jeg har mye bøker og trolig litt i overkant mange kokebøker. Jeg ga opp å telle da jeg passerte 1000 kokebøker.

Den gamle oldemora mi, Karen Fernanda som jeg var så heldig å ha til jeg fylte 21, har fått plass i en gullramme inni skapet. Resten av nipsen i skapet, er stort sett enten fått, arvet eller minner fra reiser vi har vært på.

Siden vi vil at gjestene skal ha det hyggelig hos oss, har vi satt litt praktiske småsaker på nattbordet. I tillegg ligger det sjokoladehjerter, pakket inn i gullpapir, i en bolle på sjenken.

 

Jeg har lært at Buddha ikke skal stå på soverommet, i tilfelle han får se «syndige» aktiviteter. De som overnatter på 202 kan ev. dekke ham til.

 

 

Speilet fant jeg på finn, kleshengerne på Clas Ohlson og de fine knaggene på en interiørbutikk i nærheten.

Velkommen inn i rom 202 😍

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oksefilet med Guropoteter og saus full av godsaker

Oksefilet med Guropoteter er vel noe av det bedre jeg kan servere kjærsten til sønnen min. Sausen er proppet med godsaker og kan gjerne serveres til svin og kylling også.

Potetene:

6 bakepoteter

4 finstrimlede vårløk

2 cm hvitløk fra tube

200 g stekte baconterninger

1 boks creme fraiche

1/2 dl fløte

Salt og pepper

1 pk revet ost, gjerne vellagret

Skyll og vask bakepotetene og skjær dem over på langs. Legg dem med skjæreflaten ned, på et bakepapir rislet med olje, salt og pepper. Stek på 200 grader i ca. 1 time. De er ferdig bakt, når innmaten er myk. Ta ut innmaten fyllet med en skje og bland den med finstrimlede vårløk, hvitløk, baconterninger, creme fraiche fløte. Smak til med salt og pepper. Legg fyllet tilbake i potetskallene og dryss over revet ost. Gratineres på 200 grader i ca. 15 min, til osten er gyllen på toppen.

Oksefilet med Guropoteter og en saus full av godsaker 😍
Oksefilet med Guropoteter og en saus full av godsaker 😍

Sausen:

2 strimlede løk

1 pk skivet sjampinjong

Pepper

Grillkrydder

Paprikakrydder

3 paprika i terninger, du kan gjerne blande flere farger

1/2 ltr. fløte

1 dl soyasaus

Stek løken i smør og hell den over i en kjele. Stek sjampinjongen i det samme smøret og hell den over i den samme kjelen. Krydre godt med pepper, grillkrydder og paprikakrydder. Tilsett paprika, fløte og soyasaus. Kok til sausen har passe konsistens. Smak til om den trenger mer krydder.

Indrefileten:

Indrefiletenhar fått kose seg i en marinade over natten og er deretter brunet på alle kanter, før den er satt i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 56 grader. Om du ikke har tid til å marinere den, kan du krydre den med krydder du liker, før du bruner den.

Du finner flere velsmakende og varierte oppskrifter med storfe HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lettvint kyllingform

Lettvint kyllingform er en super rett i en hektisk hverdag, hvor kjøtt, grønnsaker og saus lages i samme form. Oppskriften er passe til 4 personer.

800 g kyllingfilet

20 minitomater, delt i to

8 vårløk i strimler

1 bunt finhakket bladpersille

7,5 dl fløte

4 fedd finhakket hvitløk

1 pose reven parmesan

4 ts kyllingkrydder

1 ts pepper

Ev. salt

Lettvint kyllingform før fløteblandingen helles over
Lettvint kyllingform før fløteblandingen helles over

Smør bunnen i en ildfast form med smør eller olje. Legg i kyllingfiletene og tomatene oppa. Dryss over vårløk og persille.

Bland fløte, hvitløk, parmesan, kyllingkrydder og pepper. Smak til om det behøves mer salt enn det som finnes i kyllingkrydderet. Hell blandingen over og sett i ovnen på 200 grader. Stekes lettvint kyllingform til kyllingen er gjennomkokt. Om du bruker steketermometer, skal den være 68 grader.

Server lettvint kyllingform med valgfrie poteter eller ris. Om du ønsker, kan du drysse litt reven ost over før steking.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Salat med bønner, mais og reddikspirer

Salat med bønner, mais og reddikspirer smaker godt og passer til mange slags retter av både kjøtt og fisk. Jeg pleier kun å gi den saften av 1 lime og litt olivenolje, men du kan også lage f.eks. rømmedressing til den. Jeg legger vanligvis salaten på fat i stedet for bolle, for at alle ingrediensene skal komme til sin rett. Du får kjøpt reddikspirer på Meny. Jeg kan anbefale dem på det varmeste. De smaker godt og holder en god stund i kjøleskapet.

Valgfri salat i strimler

1 boks mais

1 boks bønner (pass på å skylle dem godt)

4 vårløk i strimler

1/2 mango i terninger

1/2 agurk i terninger

Olivenolje av god kvalitet

Bland alt forsiktig og dryss over litt reddikspirer. Salat med bønner, mais og reddikspirer kan serveres med litt god olivenolje og saften av 1 lime.

Salat med bønner, mais og reddikspirer
Salat med bønner, mais og reddikspirer

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fiskesuppe med fiskepudding

Fiskesuppe med fiskepudding er en ganske billig rett. Jeg synes ikke fiskepudding er så spennende, men den smaker godt i denne suppa. Fiskepuddingen tar litt farge av safranen, men det synes jeg bare ser lekkert og innbydende ut.

1 finhakket løk

2 ss smør

1 fedd finhakket hvitløk

2 store gulrøtter i bittesmå terninger

1 persillerot i bittesmå terninger

2 dl hvitvin, litt søt, f.eks. Riesling

Saften av 1/2 lime

3 dl god fiskekraft

1/2 fennikel i bittesmå terninger

1/2 finhakket purre

1 kvast finhakket dill

1/2 fiskepudding

1/2 ts safran

1 ts fiskekrydder

7 dl fløte

200 g laks eller ørret i terninger

200 g pillede reker

Stek løken og hvitløken blank i smør. Tilsett hvitvin og kok inn til det halve, før du tilsetter krydder, lime, fiskekraft og fløte.  Tilsett grønnsakene og la det trekke til de er møre. Legg i fisken og fiskepuddingen og la det trekke til fisken er kokt. Tilsett dill og reker helt til slutt og smak til med salt og pepper.

 

Om du vil ha en lettere suppe, kan du erstatte fløten med melk, men da kan det være greit å jevne den med litt maisenna, så den ikke blir så tynn.

Fiskesuppe med fiskepudding
Fiskesuppe med fiskepudding og deilige, ferske grønnsaker

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.