Kje på rotgrønnsaker

Kje på rotgrønnsaker smaker helt nydelig og jeg synes det er trist at kje ikke er så lett tilgjengelig, men jeg anbefaler å spørre etter det på nærmeste Menybutikk. Jeg kjøper mitt ferdigmarinerte kje på Meny ved Lillesand. Det ligger i en deilig urte- og hvitløksmarinade fra slakter Eide. Om du ikke får tak i kje, kan du bruke lammelår også.

Denne gangen vil jeg tilberede kjeet på en rotgrønnsaksseng. Nå om dagen får du ferdige pakker i grønnsaksdisken med div. rotgrønnsaker, så det er bare å fiske med seg en sånn.

2 kjelår

4 løk

2 pk sopp i skiver

1/2 sellerirot

1 hvitbete

2 persillerøtter

1 polkabete

1 rødbete i terninger

4 ss lammefond

2 dl vann

3 ts pepper

2 ts tørket timian

4 fedd finhakket hvitløk

Smør en stor langpanne, legg i skivet sopp og løk i strimler. Skrell og del sellerirot, persillerøtter og beter i terninger og fordel det utover langpanna.  Bland lammefond med vann, pepper, timian og hvitløk og fordel utover blandingen. Legg på kjelårene og stek i ovnen på 180 grader i 3 timer.

Pynt med litt frisk timian og server med potetmos.

Kje på rotgrønnsaker
Kje på rotgrønnsaker

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pasta all’ arrabbiata med karbonadedeig

Pasta all’ arrabbiata betyr sint pasta og denne retten er litt småsint pga. chilien den inneholder. Om du ønsker den sintere eller snillere kan dette gjøres ved  justere chilimengden.

500 g karbonadedeig

1 finhakket, rød chili

1 finhakket løk

2 finhakkede hvitløksfedd

1 ts chilipulver

2 ss olivenolje

2 ss tomatpuré

1 flaske hermetiske tomater, helst Mutti (eller 2 bokser)

2 laurbærblader

4 ss kyllingfond eller 2 buljongterninger

½ ts salt

¼ ts pepper

75 g parmesan

Pasta etter eget ønske

Stek karbonadedeig, chili, løk, hvitløk og chilikrydder i en gryte med olje på middels sterk varme til kjøttdeigen får fin farge. Tilsett tomatpuré, hermetiske tomater, laurbær, fond og kok opp. La det småkoke i 1 time eller mer. Smak til med salt og pepper. Strø på rikelig med parmesan før servering.

Kok pastaen etter anvisning på pakka.

Pasta all’ arrabiata med karbonadedeig Smaker godt med litt reven parmesan over.

Pasta all'arrabiata med karbonadedeig
Pasta all’arrabbiata med karbonadedeig

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Verdens beste med peanøtter

Verdens beste eller Kvæfjordkake er kjent for mange. Siden salt og søtt smaker godt sammen og har vi laget en variant med peanøtter. Det smaker veldig godt og kan trygt anbefales.

Bunn:

150 g smør

150 g sukker

5 eggeplommer

4 ss melk

150 g hvetemel

1 ts vaniljesukker

1 ts bakepulver

Marengs:

5 eggehviter

180 g sukker

100 g salte peanøtter

Verdens beste med peanøtter
Verdens beste med peanøtter

Fyll:

2 dl kremfløte

2 ts vaniljesukker

5 dl ferdig vaniljekrem eller romkrem

Sett stekeovnen på 175 °C.

Rør smør og sukker til det er lyst og luftig. Rør inn eggeplommene og melken. Tilsett hvetemel, vaniljesukker og bakepulver. Dekk en langpanne med bakepapir og fordel deigen jevnt utover.

Pisk eggehvitene nesten stive med en mikser, tilsett sukkeret i en tynn stråle under visping og pisk til du får en stiv og blank marengs. Fordel marengsen over deigen og dryss på peanøttene. Stek kaken midt i ovnen i 15 – 20 minutter og avkjøl den.

Del kaken i to like deler. Legg den ene delen på fatet med marengsen ned.

Bland krem og vaniljesukker med vanilje/romkremen og bre kremen over bunnen.

Legg den andre kakedelen oppå med marengsen opp og server.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Valentinsdagen – Italienske kjøttboller med hjertepasta

Valentinsdagen, også kalt alle hjerters dag og kjærlighetsdagen, feires 14. februar, hvert år. Det er en feiring av kjærligheten og har lange tradisjoner i England. Dagen har vært brukt til å uttrykke kjærlighet ved å gi blomster, konfekt og valentinskort. Jeg har ikke noe spesielt forhold til denne dagen, men uansett, hva er vel mer romantisk enn Lady og landstrykeren i bakgården, som deler en tallerken med pasta og kjøttboller. Siden jeg fant hjertepasta hos Claras i Hokksund, ble valget enkelt. Det måtte bli hjertepasta og ikke spagetti til kjøttbollene.

Kjøttboller:

3 ss strøkavring

2 egg

2 fedd hvitløk

1 ts oregano

1 ts basilikun

1/2 revet løk

1 neve finhakket persille

600 g karbonadedeig

1 pose revet parmesan

1 ts salt

Alt eltes godt sammen, formes til runde boller og brunes med smør eller olje i en stekepanne.

Tomatsaus:

1 strimlet løk

2 fedd finhakket hvitløk

1 ss tørket basilikum

1 laurbærblad

1,5 boks hakkede tomater, helst Mutti

1 kanelbark

1 klype kajennepapper

Salt og pepper

Brun løk og hvitløk i smør. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke lenge. Gjerne 1 time eller mer, om du har tid. Smak til med salt og pepper.

Kok pastaen etter anvisning på pakka. Server med parmesan og en dusk bladpersille.

Happy Valentine’s Day til alle romantikere der ute!

Valentinsdagen - Italienske kjøttboller med hjertepasta
Valentinsdagen – Italienske kjøttboller med hjertepasta

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Morsdag

Morsdag er en gammel tradisjon i store deler av verden. I starten var det religiøse organisasjoner som arrangerte den, men i 1918 klarte noen ideelle organisasjoner, en del forretningsfolk og massemedia å få etablert morsdagen som en årlig begivenhet. Dagen har etter hvert blitt veldig kommersiell, med markedsføring av morsdagskake, blomster og gaver.

Siden det er morsdag, kan vel mor ønske seg noe annet en frokost på sengen, siden ikke alle mødre er superentusiastiske for smuler i sengetøyet.

Denne moren (jeg) er veldig glad i mat fra østen og derfor står denne menyen som førstevalg:

Forretten er salma med litt smak av østen – en nydelig og lettlagd forrett.

Forrett - morsdag

Du finner oppskriften HER.

Til hovedrett ønsker jeg meg tunfisktataki, som du finner oppskrift på HER.

Hovedrett - morsdag
Hovedrett – morsdag

Desserten må bli kulfi, som er en indisk iskrem.

Dessert - morsdag
Dessert – morsdag

Den finner du oppskrift på HER.

Etter denne deilige middagen er det bare å nyte resten av dagen og kanskje toppe det med en nydelig, færøysk eplekake, som du finner oppskrift på HER.

Aperitivo ønsker alle sine lesere en fin morsdag.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Twixiskake

Twixiskake er ikke vanlig å få servert, men de fleste har vel smakt Twixsjokolade. Om du synes den er god, vil du garantert like denne iskaka, som består av en kjeksbunn, en karamellis og sjokolade rislet over toppen.

Om du ikke får tak i dulce de leche, kan du kjøpe søt kondensert melk og koke hele boksen i vann i 3 timer. Du finner oppskrift på den HER.

Denne oppskriften passer til 8-12 personer, avhengig av hvor storspiste dere er.

Kjeksbunn:

200 g Digestivekjeks

100 g smør

Knus kjeksen fint. Smelt smøret og bland det godt sammen. Trykk blandingen ut i en springform, dekket med bakepapir. Settes i fryseren til isen skal oppi.

Karmellis:

400 dulce de leche

1 dl kremfløte

5 dl melk

1 god klype salt

Varm dulche de leche og fløte langsomt i en kjele, til karamellen har smeltet. Ta kjelen av plata, tilsett melk og salt og sett blandingen kaldt. Kjør blandingen i ismaskin, eller sett den i fryseren og rør hver halvtime, til den er halvstiv, før du heller den over kjeksblandingen. Sett i fryseren igjen og la isen ble helt frossen.

Sjokoladen:

100 g melkesjokolade

Smelt sjokoladen i vannbad. Bruk en teskje til å risle det over isen. Fyll teskjeen med sjokolade og slipp den fra litt høyde, mens du beveger hånden frem og tilbake over isen.

Sett twixiskaken tilbake i fryseren, ta den opp noen minutter før den skal spises, løsne den fra formen og legg den på fat.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Biff teriyaki – deilig mat fra Japan

Biff teriyaki er en av mine japanske favoritter. Du får kjøpt ferdig teriyakisaus i butikken, som du kan bruke til denne retten, men hjemmelaget smaker bedre.

Start  med å lage teriyakisausen:

2 dl soyasaus

2 ss vann

1 ss sesamolje

2 ss riseddik

3 ss brunt sukker

3 ss honning

1 revet hvitløksfedd

1 ss revet ingefær

Bland alt i en kjele. Kok opp og la den koke i 10 minutter. For at sausen skal bli tykkere, kan du røre inn litt bakepulver i en liten del av sausen, og så blande det inn igjen i sausen og la det stå på kjøkkenbenken for å bli tykkere.

Mens sausen koker, kan du skjære shiitakesoppen i strimler og brune den lett i smør. Legg soppen over på en tallerk, mens du bruner kjøttet. Her kan du bruke indrefilet, ytrefilet eller entrecote i ett stykke. Når kjøttet har fått fin farge på alle kanter, settes steketermometeret i og soppen legges rundt. Hell litt teryiakisaus over kjøttet. Stekes i ovnen på 125 grader til kjøttet har fått en kjernetemperatur på 55 – 60 grader, avhengig av hvor rødt du vil ha det. For hver 3. grad under stekingen, helles mer teryiakisaus over kjøttet. Når kjøttet har fått ønsket temperatur, er det viktig at det får hvile i noen minutter, slik at ikke saften renner ut av det under oppskjæringen.
Biff teriyaki i ovnen
Biff teriyaki i ovnen

Server kjøttet i sausen, sammen med soppen, ris og en god salat, kun tilsatt litt limesaft.

Biff teriyaki Klar til servering
Biff teriyaki Klar til servering

Japan har masse annet spennende å by på også, sjekk HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kylling karaage i wrap med chilimajones

Kylling karaage i wrap med chilimajones er en av spesialitetene til sønnen min og vi synes denne retten er helt nydelig og et supert alternativ til fredagstacoen.

Kylling karaage:

900 g kylling i store terninger

2 ss sake

2 ss mørk soya saus

6 ss maismel

2 ts sesamolje

3 ts revet hvitløk

2 ss revet ingefær

2 egg

Salt og pepper

Alt blandes og får trekke mens du lager en salatblanding og chilimajones (1 pose majones, blandes med sriracha (eller annen chilisaus) til du synes den er passe sterk.

 

Wraps varmes i folie i ovnen, mens du steker karaagen i frityrolje, til den får fin farge.

Alt rulles i tortillawraps og chilimajonesen risles over.

Kylling karaage i wrap med chilimajones
Kylling karaage i wrap med chilimajones

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.