6. mars feirer vi fiskens dag

6. mars feirer vi fiskens dag og det er ikke uten grunn at vi feirer fisken med en egen dag. I flere hundre år var fisk Norges viktigste eksportartikkel, og det er trolig fisken som skapte grunnlaget for landet Norge.

I bloggen min har jeg en egen kategori om fisk og i anledning dagen, legger jeg ut noen smakebiter, som jeg håper vil inspirere deg.


6. mars feirer vi fiskens dag og om du også vil feire, finner du masse spennende, noen enkle og noen mer avanserte, fiskeoppskrifter her.

Du finner masse, både spennende og merkelige matdager HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Babka – cozonac med nøtte og mandelspon

Babka – cozonac med nøtte er gjærbakst, med opprinnelse i jødiske befolkninger i flere land. Du kan fylle den med nesten hva du vil, som f.eks. syltetøy eller eple og kanel, men jeg synes nøtte er en vinner.

3,5 dl lunken melk

70 g smeltet smør

50 g gjær

1 sammenpisket egg

80 g sukker

1 ts kardemomme

1 ts salt

1/2 kg mel

1/4 ts bakepulver

1 boks nøtte

1 god neve mandelspon

Alt eltes sammen og heves lenge, gjerne et par timer.

Smør 2 brødformer med smør eller bakefett. Kjevle ut deigen til et stort rektangel, smør på nøtte og rull sammen.

Del rullen på langs, brett dobbelt og rull hver del sammen, så de får plass i hver sin brødform.

Babka med nøtte
Babka med nøtte og mandelspon, før steking

Sett formene tildekket, på et lunt sted med til babkaene har doblet seg, før du steker dem nestnederst i ovnen på 180 grader i ca. 35 min.

Jeg pensler babka med nøtte etter jeg tar den ut av ovnen. Da gir jeg den et strøk med en blanding av sammenpisket egg og melk. Dette gir en fin og blank overflate.

Babka med nøtte
Babka – cozonac med nøtte og mandelspon

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Sex on the beach

Sex on the beach ble oppfunnet av en bartender på Confetti’s Bar i Florida. Han kalte opp drinken etter det han trodde var grunnen til at turistene kom til strendene i området.

3 cl vodka

1 cl ferskenlikør

4 cl appelsinjuice

4 cl tranebærjuice

Legg isbiter i glasset. Bland alle ingrediensene til drinken og hell over i glasset.

Pynt sex on the beach med det du har lyst på, f.eks. en appelsinskive eller lime og mynte som vi har gjort.

Sex on the beach

Du finner flere drinkoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

BBQ-pizza med kylling

BBQ-pizza med kylling smaker litt anderledes, siden jeg bruker BBQ-saus i stedet for vanlig pizzasaus. Jeg liker å bruke Baby Ray’s, men du kan bruke hvilken du vil.

1 stor pizzabunn

200 g stekt, strimlet kyllingfilet

BBQ-saus

1 boks mais

1 rødløk i tynne skiver

2 vårløk i fine strimler

1 pk aromasopp eller sjampinjong i skiver

Reven ost, gjerne flere varianter

100 g mozzarellaputer i biter

Lag pizzabunn på vanlig måte. Ikke kjevle den tynn, som i Italia, men den skal være som de bruker den i USA. Du lager den slik:

12 dl tipo 00 mel

4 ss olivenolje

2 ts salt

1 ss honning

1 pose tørrgjær

Ca. 5 dl lunkent vann

Bland alle ingrediensene og elt det godt sammen. Pass på at deigen ikke blir for fast, men heller nesten litt for våt (sånn at den akkurat kan trykkes ut). La den heve i minimum 1 time. Du kan også lage deigen med kaldt vann, dagen i forveien og la den heve langsomt i kjøleskapet. Kjevle den ut og la den etterheve til dobbel tykkelse, før du legger på fyll og steker den.

Smør på BBQ-saus og legg på resten av ingrediensene, med mozarellaen og soppen på toppen. Stekes på 200 grader til den er gyllen.

BBQ-pizza med kylling
BBQ-pizza med kylling

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Texmexpizza med kylling

Texmexpizza med kylling er en fin måte å variere fredagstacoen på og denne, med kylling, smaker godt for både barn og voksne.

Bunnen:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ts sukker

1 ss olivenolje 

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer å kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann, ev. juster med mel.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg legger på fyllet.

Fyllet:
400 g kyllingstrimler
1 finhakket løk
2 ss hjemmelaget tacokrydder, ev. 1 pose ferdigkjøpt
1 glass tacosaus, etter eget ønske
Jalapeño fra glass (om du vil ha pizzaen hot)
1 pk reven ost, gjerne vellagret 
Tortillachips
Stek kylling og løk i litt olje til det har fått en fin brunfarge. Tilsett krydder og tacosaus og rør gods sammen. Bre blandingen utover pizzabunnen. Legg på ost, tomater og jalapeño. Stek midt i ovnen på 200 grader. Når det begynner så vidt å få litt farge, stikkes tortillachipsen ned i pizzaen. De smaker ekstra godt når de får bli litt lune.
Etter steking:
Lime i båter
Koriander
Legg på limebåter og koriander rett før servering. Jeg serverer texmexpizza med kylling sammen med guacamole eller rømme.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ferske vårruller

Ferske vårruller er en deilig, vietnamesiske rett, som vi gjør som en dugnad hos oss. Det er kjempehyggelig når alle ingrediensene er klare til bruk og står på tallerkner rundt kjøkkenøya. Alle i familien legger i litt hver i rispapiret og sistemann ruller sammen og legger dem på fat.

500 g laksefilet

1 pk rispapir

1 rød chili

2 lime

8 ss soyasaus

2 ts akasiehonning

4 ss rapsolje

1 dl koriander

4 vårløk

1 agurk

1/2 rødløk

2 gulrøtter

1 fl hoisinsaus

1 fl sweet chilisaus og/eller peanøttsaus

Legg laksen i en ildfast form. Finhakk chili og riv limeskall av lime. Bland chili, limeskall, soyasaus, akasiehonning og rapsolje. Hell blandingen over laksen og la den marinere i blandingen i minimum 1 time, før du steker den i stekeovnen på 180 grader i ca. 30 minutter.

La laksen hvile litt før du flaker den opp med en gaffel.

Grovhakk koriander, skjær vårløk, agurk, rødløk og gulrøtter i tynne strimler. Bruk gjerne en mandolin eller rivjern.

Legg et ark rispapir i lunket vann i ca. 10 sekunder og la det renne litt av seg. Legg i litt laks, grønnsaker, koriander og litt hoisinsaus på rispapiret. Brett inn sidene og rull det stramt sammen. Gjenta til det er tomt for ingredienser.

Server ferske vårruller med kokte risnudler, ekstra hoisinsaus, sweet chilisaus og/eller peanøttsaus.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pasta med småsinte reker

Pasta med småsinte reker er en av mine pastafavoritter. Du kan gjøre den mildere eller sterkere ved å justere chilimengden. Den smaker best med ferske reker, men frosne går også og i nøden kan du bruke lakereker, men da anbefaler jeg å skylle dem i dørslag.

600 g reker, ferske eller frosne

2 fedd hvitløk

1 finhakket chili

1 dl olivenolje

Skrell rekene. Bland hvitløk, chili og olje og reker og la dem marinere i kjøleskapet, mens du lager klart resten.

4 fedd hvitløk, finhakket

2 sjalottløk, finhakket

1 rød paprika, finstrimlet

1 dl hvitvin, ev. eplemost

10 minitomater, delt i 2

2 ss kyllingfond

2 ts tørket oregano

5 dl fløte

1 ss oliven i skiver

50 g parmesan, revet

1 neve frisk basilikum

1 neve bladpersille

200 g pasta

salt og kvernet pepper

1 ts paprikapulver

Fres hvitløk og løk til løken er myk og gyllen. Tilsett paprika og fres i 2 min. til, før du tilsetter hvitvin og lar det koke til det meste av vinen har fordampet. Tilsett tomatene og la de koke i stykker.

Hell i fløten og la det koke videre til sausen har tyknet litt. Rør inn parmesan og smak til med salt og kvernet pepper.

Kok pastaen «al dente». Hell av vannet og bland pastaen sammen med saus og reker.

Server pasta med småsinte reker med et dryss urter og litt paprikapulver.

Pasta med småsinte reker
Pasta med småsinte reker

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Limoncello – lag din egen, som italienske husmødre har gjort det i generasjoner

Limoncello er en italiensk sitronlikør som enhver husmor, med respekt for seg selv, i den sørlige delen av  Italia lager. Limoncello har en ren sitronsmak uten å være sur eller bitter. Den er ikke vanskelig å lage og det bør gjøres når amalfisitronene er på sitt beste. De er lette å kjenne igjen, for de selges ofte med blader på. Det er viktig å følge oppskriften nøye, for å få en perfekt limoncello.

9 sitroner, kun den gule delen av skallet

1 ltr. nøytral vodka 60 % (kjøpes på vinmonopolet)

1,5 ltr vann

700 g sukker

Hell vodkaen i et stort norgesglass el. lignende, med lokk. Tilsett sitronskallet. Sett kaldt i 20 dager.

Limoncello på gang
Limoncello på gang

Kok opp vann og sukker, la det koke til sukkeret er oppløst. Det går ganske raskt. Avkjøles helt, før det helles i en bolle (spar 1 glass). Sil vodkaen oppi vannet.

Hell vannglasset oppi sitronskallet og rist rundt, for å få med mer av vodkablandingen. Sil dette også oppi bollen. Rør godt og hell på flasker. Limoncello settes kaldt og serveres avkjølt etter et deilig måltid.

Limoncello
Limoncello


Så er det bare å kose seg med deilig hjemmelaget limoncello og italienske småretter.

Limoncello
Limoncello

Du finner flere oppskrifter på drikke, både med og uten alkohol, HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Siciliansk tunfisk

Siciliansk tunfisk er en nydelig og ikke minst rask middagsrett å tilberede. Du får kjøpt tunfisk hos Meny. Om de ikke har det inne, kan de bestille til deg. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

4 tunfiskbiffer a 200 – 250 g

Olivenolje til å pensle med

Salt og nykvernet pepper

1 ss olivenolje

2 fedd hvitløk, finhakket

1 pk søte minitomater, delt i 4

2 dl tørr hvitvin

10 grønne oliven i skiver

1 dl kapers, skylt

2 ss sitronsaft

1 1/2 ss revet sitronskall

2 ts finhakket fersk timian

2 ts finhakket fersk persille

1/4 ts salt

1/4 ts nykvernet svart pepper

1 dl finhakket fersk persille

Stek hvitløken i et minutt i litt olje. Tilsett tomatene og la det steke et par minutter til, før du tilsetter vinen og la det koke inn til halv væskemengde. Tilsett resteren av ingredienser bortsett fra den siste persillen og la det småkoke i 5 minutter. Rør inn persillen, rør rundt og server.

Pensle tunfisken med litt olje og dryss på salt og pepper. Stek tunfiskbiffene på høy varme i 2 minutter på hver side, enten på grillen eller i stekepanne. Den skal være rosa i midten.

Server tunfiskbiffene med en gang toppet med sausen. Server gjerne med ovnsbakte minipoteter, krydret med olje og revet parmesan.

Siciliansk tunfisk
Siciliansk tunfisk

Du finner flere velsmakende retter med tunfisk her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ovnsbakte rotgrønnsaker med søtpotet

Ovnsbakte rotgrønnsaker med søtpotet smaker godt til mange slags retter. Denne varianten med søtpotet, gir både grønnsaker og poteter i ett, og det kan jo ofte være praktisk, når man har gjester.

Skrell og del ønskede rotgrønnsaker i terninger. Her har jeg brukt søtpotet, rødbeter, hvitbeter, gulbeter og polkabeter. Bland grønnskene med olje, salt og pepper i en ildfast form. Du kan gjerne tilsette krydderurter som passer til maten forøvrig også, f.eks. timian eller rosmarin.  Stekes i ovnen på 180 grader i ca 1 time. Rør av og til.

Avslutt med et dryss frisk timian, rett før servering.

Ovnsbakte rotgrønnsaker med søtpotet
Ovnsbakte rotgrønnsaker med søtpotet

Du finner flere velsmakende og sunne grønnsaksretter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.