Mosambiks nasjonaldag markerer uavhengigheten fra Portugal og har vært feiret siden 1975. Dagen feires stort i Maputo, med en flott konsert, med musikk, dans, kunst og poesi.
Mosambiks tradisjonsmat består mye av fersk sjømat, maisgrøt, hirse, gryteretter og mandioka (cassava pudding). Det er vanlig å servere kylling med bønner, kassavachips, batatapoteter, kokosnøtt og cashewnøtter. Det brukes mye hvitløk og piri piri (portugisisk innflytelse).
Mosambiks nasjonaldag markerer uavhengigheten fra Portugal og har vært feiret siden 1975. Dagen feires stort i Maputo, med en flott konsert, med musikk, dans, kunst og poesi.
Mosambiks tradisjonsmat består mye av fersk sjømat, maisgrøt, hirse, gryteretter og mandioka (cassava pudding). Det er vanlig å servere kylling med bønner, kassavachips, batatapoteter, kokosnøtt og cashewnøtter. Det brukes mye hvitløk og piri piri (portugisisk innflytelse).
Kokostonkatsu er en spennende rett som spises i japan og flere av landene i det nordlige Stillehavet. Jeg har brukt svinefilet, men du kan også bruke renskårede svinekoteletter.
Svinefilet:
2 egg
2 ss olivenolje
800 g svinefilet
Salt og pepper
100 g rismel
200 g kokosmel
Pisk sammen egg med olivenolje. Del svinefilet i tommetykke skiver og bank skivene flate. Krydre dem med salt og pepper, vend dem i rismel, så i eggeblandingen og tilslutt i kokosmel. Stek dem i en panne med olje, ca. 2-3 minutter på hver side, til de får lekker gyllen farge.
Kålsalat:
1 kålhode
1 grapefrukt
Salt
Mirin
Sesamfrø
Snitt kålhodet fint. Skær toppen og bunnen av grapefrukten og skjær av skallet. Skjær ut filetene og legg dem i en skål. Press saften ut av «skroget». Masser kålen med litt salt og grapefruktjuicen. Smak til med Mirin og salt. Vend inn grapefruktfiletene inn i kålen. Dryss over sesamfrø.
Tonkatsusaus:
1 ss soyasaus
1 ss mirin
40 g tomatpuré
1 ss sukker
1 ss dijonsennep
2 ss worcestersaus
1 fedd finhakket hvitløk
Bland alle ingrediensene. Smak om det må ha mer soyasaus eller Mirin.
Servering av kokostonkatsu: Anrett med ris i bunnen av tallerkenen, deretter svinefiletene, hell saus over og server salaten ved siden av.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Marokkos nasjonaldag er en feiring av løsrivelsen fra Frankrike. Dagen feires med parader og folkefest.
Marokkansk mat er smaksrik, med mye varme krydder, hvitløk, løk, tørkede frukter og lang tilberedning i f.eks. tagine. Vi kjøpte vår første tagine for mange år siden og har flere, både i forskjellige størrelser og egne som er spesielt beregnet for servering.
Du finner spennende og fulle matretter fra Marokko her.
Marokkos nasjonaldag er en feiring av løsrivelsen fra Frankrike. Dagen feires med parader og folkefest.
Marokkansk mat er smaksrik, med mye varme krydder, hvitløk, løk, tørkede frukter og lang tilberedning i f.eks. tagine. Vi kjøpte vår første tagine for mange år siden og har flere, både i forskjellige størrelser og egne som er spesielt beregnet for servering.
Du finner spennende og fulle matretter fra Marokko her.
Libyas nasjonaldag feires 24. desember og er en markering av frigjørelse fra italiensk, fransk og britisk herredømme i 1951. Dagen feires med parader og folk går ut i gatene med flagg.
Libyas mest brukte mat, og nasjonalrett er couscous. Den serveres til mye forskjellig, bl.a. til forskjellige tagineretter. Shakshuka, som er egg posjert i en krydret tomatsaus er også populært. Kunafa er en av de mest populære dessertene. Den er et slags bakverk, dynket med sirup.
Etiopias nasjonaldag feirer slutten på det militære diktaturet i 1991. Etiopia regnes som landet det første mennesket ble født i og er et av verdens eldste land. Dagen feires med parader og at folk går ut i gatene med flagg.
Det etiopiske kjøkkenet består av mye grønnsaker og kraftig krydrede kjøttretter. Tradisjonelt serveres det mye fingermat, med brød, som brukes til å gripe maten med. Du finner oppskrifter på etiopisk mat her.
Etiopias nasjonaldag feirer slutten på det militære diktaturet i 1991. Etiopia regnes som landet det første mennesket ble født i og er et av verdens eldste land. Dagen feires med parader og at folk går ut i gatene med flagg.
Det etiopiske kjøkkenet består av mye grønnsaker og kraftig krydrede kjøttretter. Tradisjonelt serveres det mye fingermat, med brød, som brukes til å gripe maten med.
Etiopias nasjonaldag feirer slutten på det militære diktaturet i 1991. Etiopia regnes som landet det første mennesket ble født i og er et av verdens eldste land. Dagen feires med parader og at folk går ut i gatene med flagg.
Det etiopiske kjøkkenet består av mye grønnsaker og kraftig krydrede kjøttretter. Tradisjonelt serveres det mye fingermat, med brød, som brukes til å gripe maten med.
Eritreas nasjonaldag markerer løsrivelsen fra Etiopia i 1993. Dagen feires med parader og karneval.
Maten fra Eritrea er basert på innfødte kulinariske tradisjoner. De har mange likheter med nabolandet Etiopia og andre afrikanske land i regionen. De serverer ofte gryteretter med brød (spesielle pannekaker) til.