Kylling karaage i wrap med chilimajones er en av spesialitetene til sønnen min og vi synes denne retten er helt nydelig og et supert alternativ til fredagstacoen.
Kylling karaage:
900 g kylling i store terninger
2 ss sake
2 ss mørk soya saus
6 ss maismel
2 ts sesamolje
3 ts revet hvitløk
2 ss revet ingefær
2 egg
Salt og pepper
Alt blandes og får trekke mens du lager en salatblanding og chilimajones (1 pose majones, blandes med sriracha (eller annen chilisaus) til du synes den er passe sterk.
Wraps varmes i folie i ovnen, mens du steker karaagen i frityrolje, til den får fin farge.
Alt rulles i tortillawraps og chilimajonesen risles over.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Skreisesongen er i gang og nå er det bare å nyte. Skrei er en ekstra flott torsk, som har vandret langt og er muskuløs og fast i kjøttet. Den serveres tradisjonelt med lever og rogn.
Skreisesongen er i gang og nå er det bare å nyte. Skrei er en ekstra flott torsk, som har vandret langt og er muskuløs og fast i kjøttet. Den serveres tradisjonelt med lever og rogn.
Maistortilla smaker godt til taco og de er ikke vanskelige å lage selv. Vi har et tortillajern, men du kan gjerne klemme dem flate i plast, under en kjele. Du får kjøpt masa harinamelet i velassorterte butikker og på nettet. Det blå melet er ikke så vanlig i Norge, men anses som mer eksklusivt i tortillaens hjemland.
300 g masa harina
Ca. 3 dl vann
1/4 ts salt
1 ts potetmel
Bland mel og salt ut med vann til du har en jevn, fin masse som hverken klisser eller er for tørr. Den er riktig når du kan forme en deigklump til en ball mellom hendene uten at den sprekker opp. La deigen stå i noen minutter og juster med vann om nødvendig. Mengden vann er avhengig av hvor tørt melet er.
Trill små baller av hele deigen, cirka 50 gram per stykk gir ti centimeter store tortillas.
Legg ballene under et fuktig håndkle. Varm en stekepannen eller en takke til rett under maks varme. Press ballene så tynt som mulig ut mellom to lag plast eller bakepapir i tortillapresse eller under en tung kjele.
Maistortilla stekes raskt på hver side. De vil blåse seg litt opp og da er de ferdige.
Stable tortillaene i et kjøkkenhåndkle, så de holder varmen. De kan fryses og legges i aluminiumsfolie om du vil lage opp mange og bruke en annen gang.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Thailandsk fiskewok med reker er rask å lage og er sunn i tillegg. Vi synes den er grei å lage når vi har kommet hjem fra jobben og ikke vil lage mat i lange tider.
2 finstrimlede løk
3 finhakkede fedd hvitløk
Litt nøytral olje
2 dl fiskekraft
8 ss soyasaus
4 ss østerssaus
2 ts brunt sukker
1 ts revet ingefær
1 ts finhakket chili
600 g fisk i terninger, gjerne en blanding av rød og hvit
Litt friske bønnespirer
1 finstrimlet paprika
1 finstrimlet purre
100 g pillede reker
Litt sesamfrø
1 neve finhakket koriander
Fres løk og hvitløk i litt olje i en wok eller stekepanne med høye kanter. Rør sammen fiskekraft, soyasaus, østerssaus, sukker, ingefær og chili.Hell blandingen over løken og legg i fisk. La fisken trekke i sausen til den er nesten klar. Tilsett friske bønnespirer, paprika og purre, rør om og la det trekke i noen minutter til. Strø over reker, litt sesamfrø og koriander rett før servering.
Thailandsk fiskewok med reker serveres med nudler eller ris.
Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Sør-afrikansk gryte har litt uvant smak, men er veldig god. Den består av flere elementer, en peanøttsaus, harissa-ajvar, maisris og yoghurt. Harissa-ajvar er veldig sterkt, så det er fint at den lages i en egen bolle, slik at alle kan røre inn den mengden som passer til sine smaksløker.
Peanøttsausen:
300 g grovhakkede peanøtter
1 glass sataysaus
1 dl ananasjuice
Alt blandes sammen, helles i en bolle og pyntes med litt peanøtter og litt knust, tørket chili.
Harissa-ajvar:
25 g harissa
150 g mild ajvar relish
1 finstrimlet vårløk
Alt blandes sammen, helles i en bolle og pyntes med litt finstrimlet vårløk.
Maisris:
1 finhakket løk
Litt smør
3 dl basmatiris
1/4 ts pepper
1/4 ts salt
1 liten boks mais
Vann iht. anvisningen på rispakken
Fres løken i litt smør, tilsett basmatiris, pepper, salt og fres blandingen litt til, før vannet tilsettes. Kokes til risen er klar og vannet fordampet. Bland den ferdige risen med mais, før servering.
Gryta:
1/2 kg oksekjøtt i terninger
1/2 kg kyllingfilet i terninger
2 finhakkede fedd hvitløk
2 gulrøtter i terninger
1 finhakket løk
3 ss tomatpuré
8 dl oksekraft (ev. fond eller buljongterning og vann)
1 kanelbark
4 knuste kardemommekapsler (eller 1 ts malt)
1 ts pepper
2 laurbærblader
Litt hvetemel til jevning
1 strimlet, rød paprika
1 boks kikerter
Revet skall av 2 lime
1 pk. rensede sukkererter, delt i 2
2 finstrimlede vårløk
Brun kjøttet i smør i en gryte, før du tilsetter hvitløk, 2 gulrøtter og løk. Brun det videre i noen minutter. Tilsett tomatpuré, kraft, kanelbark, kardemomme, pepper og laurbærblader og la det koke under lokk i 1 time. Ta litt av kraften over i en kopp, rør den sammen med litt hvetemel, for å tykne sausen, og hell den tilbake i gryten. Kok opp for å sjekke om sausen er passe tykk og gjenta ev. prosessen. Tilsett paprika, kikerter, limeskall og sukkererter. Dryss over vårløk ved servering.
Sør-afrikansk gryte serveres med elementene i hver sin bolle, så hver enkelt kan blande sammen den mengden av hvert element som passer til seg. Harissa-ajvar er veldig sterkt, så det er lurt å si fra om det, så man smaker på det, før man blander det med resten av maten.
Du finner flere spennende matretter fra Sør-Afrika HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pulled pork med coleslaw er en rett vi har oppdaget de siste årene. Pulled pork er en amerikansk rett fra sydstatene i USA. Den består egentlig av svinenakke, som er langtidsgrillet over trekull. Pulled pork grilles normalt i 12-15 timer på lav temperatur og blir så mørt at det kan trekkes fra hverandre med to gafler. Jeg lager den i stekovnen. Det vanligste tilbehøret er burgerbrød og coleslaw, som jeg bruker her.
Jeg starter dagen før vi skal spise den:
1 svinenakke
2 ss brunt sukker
1 ss dijonsennep
1 ts paprikapulver
1/2 ts chilipulver
2 ts liquid smoke
salt og nykvernet pepper
Svinenakken smøres inn med en blanding av brunt sukker, dijonsennep, paprikapulver, chilipulver, liquid smoke, litt salt og nykvernet pepper.
Legg svinenakken i en ildfast form og sett den i ovnen på 220 grader i 30 minutter. Hell på 2 dl vann, dekk formen med aluminiumsfolie og skru ned ovnen til 100 grader. La nakken stå i ovnen til neste dag.
Før servering rives kjøttet fra hverandre med to gafler og blandes med kraften fra stekingen og en god barbequesaus.
Coleslaw:
Coleslawlager du enkelt ved å blande:
1 pose majones
1 boks creme fraiche
1/2 lime, kun saften
2 ss sukker
2 ss HP saus
4 ss agurkmiks
1 ss eplesidereddik
salt og pepper
1 pose med ferdigrevet gulrot og kål
Om du har lyst på litt mer jobb, kan du rive gulroten og finsnitte kålen selv.
Server pulled pork med coleslaw og burgerbrød. Du kan kjøpe ferdige burgerbrød, men du finner oppskrift på nydelige, hjemmebakte burgerbrød her.
Du finner flere spennende og varierte oppskrifter med coleslaw HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ostekakedessert med syltetøy er en lettvint og velsmakende dessert, som er enkel å servere til mange. Mesteparten kan lages klart dagen i forveien og settes kaldt.
Fyll: 8 ss jordbærsyltetøy eller annet syltetøy du liker
Hakkede, brente mandler
Legg kjeksen i dobbel brødpose og knus den med en kjevle eller biffbanker. Bland kjeksen med smeltet smør. Pisk fløten og bland den med ost, sukker og frøene fra vaniljestangen.
Fordel kjeksen i bunnen av 8 glass og trykk den forsiktig ned, så det blir flatt. Legg på syltetøy og fordel kremen på toppen.
Dryss over hakkede, brente mandler rett før du serverer ostekakedessert.
Du finner masse oppskrifter på deilige desserter, både tradisjonelle og mer spennende varianter HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Bidos er samenes nasjonalrett. Det smaker kjempegodt og vi bruker det ofte som søndagsmiddag. Denne porsjonen er passe til 4, men jeg lager ofte dobbel porsjon, så har vi restemiddag på mandag. Om du ikke får tak i margbein av rein, kan du bruke margbein av okse eller viltfond, som du smaker til med på slutten av koketiden. Det blir ikke helt det samme, men smaker fortsatt nydelig.
500 g reinsdyrskav
300 g margbein av rein
1.2 l vann
1 løk i strimler
3 gulrøtter i terninger
10 poteter i terninger
1 kålrot i terninger
1/2 purre i strimler
1 kvast frisk timian
1 laurbærblad
1/2 ts reven muskatnøtt
Salt og pepper
Fres løken i litt olje eller smør til den blir blank og myk i en stor gryte.
Legg i reinsdyrskav og margbein, hell over vann og kok opp sammen med laurbærblad og timiankvast. Skum av (fjern grumset som legger seg på toppen med en spiseskje) og la gryten trekke på svak varme til kjøttet er mørt, ca. 1 time.
Tilsett poteter, purre, gulrot, kålrot og revet muskatnøtt. Kok suppen videre til grønnsakene er møre. Smak til med salt og pepper og server bidos med godt brød eller flatbrød.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kanelsnurrer med epler smaker friskt og godt med epleterninger til alt det søte. De kan gjerne lages med pæreterninger også, om du foretrekker det.
7 dl lunken melk
140 g smeltet smør
100 g gjær
2 sammenpiskede egg
160 g sukker
2 ts kardemomme
2 ts salt
1,2 kg mel
1/2 ts bakepulver
Alt eltes sammen og heves lenge, gjerne et par timer.
Fyll:
100 g smør – romtemperert
1 dl sukker
3 ss kanel
4 store epler, skrelt og delt i terninger
Del deigen i to deler. Kjevle hver del til en rektangulær leiv. Smør på smøret, legg på epler, dryss over sukker og kanel. Rull sammen og skjær i skiver, som legges på brett, kledd med bakepapir. La dem heve under klede i 1 time til. Stekes på 200 grader til de er gylne og fine (ca. 10 – 12 minutter). Pensle med sammenpisket egg og dryss på perlesukker.
Kanelsnurrer med epler kan gjerne stekes litt lyse, fryses ned og stekes ferdige når du tar dem opp igjen. Da smaker de helt som nybakte.
Du finner oppskrifter på deilig og fristende gjærbakst HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.