Kjötsúpa (islandsk kjøttsuppe)

Kjötsúpa (islandsk kjøttsuppe) lages av saue- eller lammekjøtt i tillegg til rotgrønnsaker. Suppeurter kjøpes i alle dagligvarebutikker på Island, men er ikke så lett å få tak i her jeg bor, så jeg har erstattet det med tørkede urter og grønnsaksfond.

3 liter vann

1,2 kg lammeskank eller fårikålkjøtt

2 ts salt

1 ts pepper

4 gulrøtter

8 poteter

1 kålrabi

1/4 kålhode

2 løk

1 dl islandske suppeurter (ev. 1 ss tørket purre, 1/2 ss Santa Maria urtegårsdskrydder og 4 ss grønnsaksfond)

Skyll av kjøttet med vann, del det i terninger, legg det i en kjele med vann, sammen med beina og kok opp. Et brunt skum vil vises på toppen, og må fjernes med en skje (skummes av), så ikke suppa blir grumsete.

Tilsett suppeurter (ev. fond og tørkede urter) og kok suppen i minst 2 timer for å være sikker på at kjøttet er mørt og kraften er god.

Mens kjøttet koker, skreller du grønnsakene og deler dem i terninger som passer i en skje. Kålen deles i strimler. Når kjøttet har kokt i 1 time, tilsettes alle grønnsakene, bortsett fra kålen, i gryten. La suppen koke i minst 1 time til, til kjøttet er helt mørt. Når det gjenstår ca 20 min. av koketiden, tilsettes kålen. Smak til med salt og pepper, før du serverer kjötsúpa.

Kjötsúpa smaker enda bedre neste dag og kan også fryses, så jeg lager alltid nok til flere dager.

Kjötsúpa (islandsk kjøttsuppe)
Kjötsúpa (islandsk kjøttsuppe)

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Reinsdyrbiff med rødvinssaus og gulrot- og sellerirotpuré

Reinsdyrbiff med rødvinssaus og gulrot- og sellerirotpuré Er en nydelig rett, som gjerne kan serveres i selskap. Vilt smaker alltid godt og det vanligste er å lage viltsaus til. Her har jeg laget en litt annen sausvariant til reisdyrbiffen. Den smaker nydelig til og føles heller ikke så tung, som ofte viltsauser kan gjøre.

Sausen: 

300 g sopp (kantareller, aromasopp eller sjampinjong)

3 fedd hvitløk

4 store eller 8 små sjalottløk

1 dl rødvin

2 dl viltkraft

3 dl fløte

Salt og pepper

Bladpersille

Brun sopp i smør i ei gryte. Finhakk hvitløk og sjalottløk, og la det surre med i panna i 1 minutt etter at soppen har begynt å få brunfarge. Tilsett rødvin, viltkraft og fløte. Kok inn til det tykner. Smak til med salt og pepper, og vend inn litt finhakket bladpersille.

Reinsdyrbiffen:

Beregn 200 g reinsdyrbiff per pers. Krydre biffen med salt og nykvernet pepper. Brun den i 2 minutter på hver side i smør i ei panne. Steik den videre i ovnen i 6 minutter på 200 grader. Ta den ut og la den hvile i 5 minutter.

Server med små nypoteter og de grønnsakene du har lyst på. Her har jeg brukt en gulrot- og sellerirotpuré, som du finner oppskrift på her.

Reinsdyrbiff med rødvinssaus og gulrot- og sellerirotpuré
Reinsdyrbiff med rødvinssaus og gulrot- og sellerirotpuré

Vinforslag: Denne maten fortjener en bedre vin. Det smaker godt med en rik og moden rødvin, fra øverste hylle, og gjerne en godt lagret utgave. Vi brukte denne nydelige baroloen fra Josetta Saffirio – en vinprodusent vi har besøkt flere ganger. Du kan lese mer om det siste besøket vi hadde der her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Guacamole

Guacamole er viktig tilbehør til tex/mexmat. Om du vil ha den sterkere, tilsetter du bare mer chili. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

2 avokado  

Saften av 1/2 lime

1 ss veldig finhakket løk

2 ts finhakket rød chili

1 fedd finhakket hvitløk

Alt moses med stavmikser. Smak til med salt og pepper.

Guacamole
Guacamole

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

New Zealands nasjonaldag – Waitangi Day

New Zealands nasjonaldag er til minne om da de europeiske immigrantene og maoriene signerte en avtale i 1840. Dagen er en offentlig fridag, men det har vært tradisjon for at maoriene feirer mer enn etterkommerne av immigrantene.

Maten i New Zealand kjøkken er en blanding av asiatiske, europeiske, polynesiske tradisjoner. De bruker mye lam og mye fisk, som ofte tilberedes på kullgrill.

New Zealands nasjonaldag – Waitangi Day

New Zealands nasjonaldag er til minne om da de europeiske immigrantene og maoriene signerte en avtale i 1840. Dagen er en offentlig fridag, men det har vært tradisjon for at maoriene feirer mer enn etterkommerne av immigrantene.

Maten i New Zealand kjøkken er en blanding av asiatiske, europeiske, polynesiske tradisjoner. De bruker mye lam og mye fisk, som ofte tilberedes på kullgrill.

New Zealands nasjonaldag – Waitangi Day

New Zealands nasjonaldag er til minne om da de europeiske immigrantene og maoriene signerte en avtale i 1840. Dagen er en offentlig fridag, men det har vært tradisjon for at maoriene feirer mer enn etterkommerne av immigrantene.

Maten i New Zealand kjøkken er en blanding av asiatiske, europeiske, polynesiske tradisjoner. De bruker mye lam og mye fisk, som ofte tilberedes på kullgrill.

Danmarks grunnlovsdag

Danmarks grunnlovsdag markerer innføringen av den første grunnloven i 1849. Det var kongens kone som ba Frederik VII om å signere akkurat denne dagen, så det alltid ville bli flagget på sønnens fødselsdag i fremtiden. Dagen ble feiret som en festdag de første årene, men nå blir den ikke feiret lenger og det er kun fri fra jobben fra kl. 12.00 og ut dagen. Denne dagen er også den danske farsdagen.

Dansk tradisjonsmat er jordnær og har en del til felles med den norske. Noen av de mest kjente rettene er smørrebrød, frikadeller, rødgrøt og den røde pølsa. Du finner oppskrifter fra Danmark HER.