Ceviche er en rett fra Sør- og Mellom-Amerika, der fisken blir “kokt” i syren fra lime. Den smaker deilig som en forrett, som en del av et tapasmåltid eller en liten lunsj. Det er viktig at fisken er veldig fersk. Jeg bruker alltid Salma, som er vakumpakket. Denne oppskriften er passe til 4 personer, som forrett.
400 g laks
Saften av 1 lime
1 avokado i terninger
1 rød chili, finhakket
1/2 mango i terninger
1 finstrimlet vårløk
1 finhakket potte koriander
Skjær laksen i tynne skiver og legg dem utover et fat. risle over godt med limesaft. Dryss over resten av ingrediensene og la ceviche stå kaldt i minimum 1 time. Om du foretrekker laksen helt “gjennomkokt”, kan den stå over natten.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pizza var noe de bare spiste i Italia, da jeg var liten. Jeg var i den eneste familien jeg visste om, som hadde pizzalagende foreldre og den eneste pizzaen jeg visste om, var den med tomat, ansjos og oliven. Moren min startet å lage den allerede i 1968, hele to år før Peppes åpnet sin aller første resaurant i Norge. Hun brukte til og med den til da, ukjente ingrediensen hvitløk. Jeg syntes denne pizzaen var helt nydelig og det synes jeg fremdeles.
Etter å ha snakket med familien min om denne fantastiske pizzaen i flere år, tok jeg til slutt utfordringen fra sønnene mine og lagde den til dem. Det var absolutt ingen suksess og jeg måtte spise den alene, etter at de andre hadde truet ned biten de hadde forsynt seg med. Jeg har vel etterhvert forstått at jeg hadde særdeles utviklede og voksne smaksløker som liten.
Jeg oppdaget etterhvert at pizza kan varieres i det uendelige. Den kan være alt fra avanserte varianter, med masse forberedelser, til den enkleste enkle, med rester du finner i kjøleskapet og innbakte varianter. Jeg har noen favoritter, blandt annet thaipizza, pizza med fire oster og italiensk pizza på grillen med spekeskinke og ruccola.
Pizzabunn:
Pizzabunn er så kjapt og enkelt å lage, at det ikke er noen grunn til å bruke noe annet en hjemmelaget. Du finner oppskrift på pizzabunn HER.
Det er forskjell på utkjevlingen av den italienske pizzaen og den amerikanske. Den amerikanske er tykk og luftig, mens den italienske er veldig tynn og sprø. Jeg anbefaler at du steker den italienske på en spesiell måte. Den smaker fantastisk med pizzastein på grillen, eller se etter dette merket på stekovnen din. Det er varmluft med kun undervarme og gir en fantastisk sprø bunn, som ligner på behandlingen den får i italienske pizzaovner.
Om dette merket mangler på ovnen, er vanlig varmluft neste alternativ.
Her er noen pizzaalternativer. Alle er testet og godkjent hjemme hos oss:
Pizzaovnen:
Pizzaboller:
Salamipizza:
Røykelakspizza:
Gresk pizza:
Pizza med kylling, tomat, kantarell, løk, mais og estragon
Biffpizza med løk, sjampinjong, kjøttboller og ananas:
Pizza med kjøttboller, bacon, sjampinjong, tomat, løk og paprika.
Thaipizza:
Pizza med biff og bearnaise:
Calzone:
Tacopizza:
Tarte flambée, er en fransk variant fra Alsace. Jeg synes den også er god å bruke som brød til suppe.
Pizza quatro formaggi (med fire oster), er en italiensk klassiker og en av mine pizzafavoriter:
Du finner oppskriftene på disse pizzaene og mange til HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Thaisalat med mango og kylling er en lett og god lunsj- eller middagsrett. Salaten passer også godt til andre typer kjøtt og til stekt eller grillet fisk.
Salaten:
1 mango i små terninger
1/2 agurk i små terninger
2 finhakkede vårløk
1 finhakket, rød paprika
2 finhakkede chili
2 lime, saften
1 potte finhakket koriander
Alt blandes.
Kyllingen:
Krydre kyllingfileter med salt og pepper. Stek eller grill dem på begge sider. Skjær dem i skiver og legg dem på tallerkener med salaten over. Risle over ketjap manis (søt soyasaus), limesaft eller en annen saus du liker. Pynt med en limeskive.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Fløtegratinerte rotgrønnsaker smaker godt til det meste av kjøtt- og fiskeretter. Det kan minne om fløtegratinerte poteter, men det kjekke er at du egentlig har poteter, grønnsaker og en slags saus i ett, så det blir ganske lettvint å servere.
400 g poteter
200 g sellerirot
300 g gulrot
2 persillerøtter
5 dl fløte
2 hvitløksfedd, finhakket
2 stilker frisk timian
1 ts salt
1 ts pepper
Revet ost
Skrell og skjær alle grønnsakene i jevne tynne skiver og legg dem i en ildfast form. Bland fløte, hvitløk, timian, salt og pepper og hell blandingen over potetene. Gratiner grønnsakene ved 180 grader i ca. 30 minutter, før du drysser over reven ost, gjerne vellagret og gratinerer videre til de fløtegratinerte rotgrønnsakene er møre. Tiden vil variere noe etter størrelsen på grønnsaksskivene.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Italienske bønner med delikatesseløk er perfekt tilbehør til mange slags kjøtt og fiskeretter. I tillegg til løken, får du en diskret smak av hvitløk og sprøheten fra brødbiter eller panko.
2 ss smør 10 delikatesseløk, skrelt 1 ts finhakket hvitløk 1 ts italiensk krydderblanding 1/2 kopp brødsmuler, ev. panko 1 dl parmesan, revet 1 pose ferske, grønne bønner Salt og pepper
Brun løken i smør, på middels varme i en sautépanne. Det tar litt tid, så vær tålmodig. Tilsett hvitløk, italiensk krydder, brødsmuler og parmesan. Rør godt og stek på middels varme, til brødsmulene begynner å bli brune, ca. 3-4 minutter. Kok opp bønnene i en kjele vann, hell av vannet og rør dem inn i blandingen i panna. Smak til med salt og pepper og server italienske bønner varme.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kozanikylling er en nydelig rett kommer fra Hellas, nærmere bestemt Thessaloniki. Denne oppskriften er passe til ca. 4 personer, avhengig av størrelsen på kyllinglårene.
8 kyllinglår med bein, uten skinn
1 klype safran
1 ltr. vann
4 ss olivenolje
3 røde løk i tynne skiver
1,5 ss paprikapulver
20 svisker
Salt og pepper
Legg kyllinglårene i en stor gryte med vann og safranen. Kok opp, reduser deretter varmen og la dem ligge rett under kokepunktet i 10 – 15 minutter. Ta ut lårene, tørk av dem og spar på vannet.
Varm oljen i en stor gryte og brun løken forsiktig til den blir myk, ca. 10 minutter.
Tilsett paprika og brun videre i 2 minutter. Tilsett kyllinglårene, ca. 7 dl av kokevannet og sviskene. Krydre med salt og pepper og la det surre i ca. 20 minutter, til de er gjennomkokte.
Hvis sausen er veldig flytende, fjern kylling, svisker og løk og hold det varmt mens du reduserer sausen, slik at du har igjen en liten mengde til hver porsjon.
Pilafris:
1 løk, finhakket
1 ss smør
350 g langkornet ris
6dl kyllingkraft
1 klype safran
1 ts salt
50 g pinjekjerner, ristet
100 g rosiner
Fres løken i smøret, tilsett resten av ingrediensene og la det koke til risen er mør (30 – 45 min).
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.
Blomkålsuppe kan kjøpes i poser, men det er like enkelt å lage selv. Det smaker dessuten mye bedre. Denne oppskriften med kylling er god og mettende og er passe til 4 personer.
2 kyllingfileter i strimler
1 blomkål
1⁄2 finhakket løk
8 dl melk
2 hønsebuljongterning
2 dl fløte
1⁄2 ts salt
1⁄4 ts pepper
Litt frisk, finhakket persille
Fres kyllingstrimlene i litt smør i en stekepanne og la det småsteke til det er gjennomstekt.
Rens blomkål og del den i buketter. Ha blomkålbuketter, løk, vann og buljong i en kjele. Kok opp og la det koke til grønnsakene er møre.
Ta ut noen blomkålbuketter fra suppen og kjør resten av suppen jevn med en stavmikser. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper. Legg i kylling, blomkål og persille.
Blomkåksuppe serveres med godt brød og kanskje litt sprøstekt bacon på toppen.
Dansk smørrebrød er rugbrød eller annet grovt brød som er smurt med smør og dekket med pålegg. Smørrebrød kalles gjerne Danmarks nasjonalrett og ble til for å dekke behovet for å spise utenfor hjemmet. Danske smørrebrød er rause og smaksrike. Dette smørrebrødet er rugbrød med hjemmelaget leverpostei, bacon, aromasopp, reddikspirer, syltet rødløk og granateple.
Dansk smørrebrød passer godt som en lunsjrett. Halv porsjon passer også godt som forrett, men da er det godt å lune brødet med leverpostei, sopp og bacon i ovnen, før du legger på resten.
Du kan bruke grov, dansk leverpostei fra butikken, eller om du vil lage selv, finner oppskrift på leverposteien min HER.
Meksikansk kebab med svin, storfe og kylling er morsomt å lage og gøy å servere. Du kan bruke det samme tilbehøret, som du bruker til taco, i tillegg til grønnsakene fra stekingen.
900 g kjøtt, f.eks. 1/3 av hver av skinn og benfrie kyllinglår, biff, f.eks. mørbrad og svin ytrefilet
1 ss spisskummen
1/2 ss salt
1/2 ss svart pepper
1 ss paprikapulver
1 ss chilipulver
2 fedd finhakket hvitløk
1/2 dl limesaft
2 lime til servering
2 store rødløk delt i to (4 halve)
1 rødløk i skiver
2 røde paprika i skiver, eller bland flere farger
2 ss olivenolje
Maistortillas
Guacamole
Rømme
Pico de gallo
3 grillspyd i tre
Skjær kjøttet i omtrent 3 cm tykke skiver. Legg bitene i hver sin bolle (en for hvert kjøttslag).
Bland godt sammen salt, pepper, paprikapulver, chilipulver, spisskmmen, hvitløk og limejuice. Fordel blandingen i de 3 bollene med kylling, biff og svinekjøtt og bland godt.
La kjøttet marinere i minimum 1 time, gjerne natten over.
Smør med olje eller legg bakepapir i langpanna. Legg 3 rødløkløkhalvdeler med kuttsiden ned, midt i panna i en trekant, stikk deretter et spyd midt i hver løk, så de står opp, slakt mot hverandre. Tre på et stykke kylling på et spyd, deretter et stykke biff på det andre, og et stykke svinekjøtt på det tredje. Gjenta med resten av kjøttet. Fest den siste løkhalvdelen på toppen av spydene, så den holder tårnene sammen.
Bake langt ned i ovnen på 150 grader i ca. 1½ time, til kjøttet er litt brunt på kantene.
Øk ovnstemperaturen til 230 grader. Legg resten av grønnsakene rundt kjøttet og risle over litt salt, pepper og olje. La alt bake i ca. 15 minutter til, så alt får fin farge.
Servering:
Varm tortillaene som beskrevet på pakken.
Skjær kjøttet i strimler og legg det i tortillaen, legg på grønnsaker og topp med guacamole, rømme, lime og ev. pico de gallo.
Du finner oppskrift på guacamole og annet godt tilbehør HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.