Ossobuco med potetmos

Ossobuco er en deilig italiensk tradisjonsrett med kalveskank. Det er smart å lage litt ekstra, for den smaker enda bedre oppvarmet, neste dag. Jeg serverer den med potetmos.

2 løk

4 gulrøtter

2 ss smør

2 ss olivenolje

Salt og pepper

2 finhakkede hvitløksfedd

1 ss revet sitronskall

6 ss olivenolje

8 kalveskankstykker

Litt hvetemel

5 dl tørr hvitvin

2,5 dl kalvekraft (ev. litt fond og vann)

1 flaske hakkede tomater (fra Mutti)

3 kvaster timian

4 laurbærblader

4 ss finhakket persille

Godt med pepper og litt salt

Gremolata:

4 ts revet sitronskall

5 fedd finhakket hvitløk

2 ss finhakket persille

Fres løk og gulrøtter i smør og olivenolje i en jerngryte på middels varme. Tilsett salt, pepper, hvitløk og sitronskall og fres videre i 3 minutter. Ta gryten vekk fra kokeplaten.

Hell olivenolje i en stor stekepanne og varm opp. Bind hyssing rundt kalveskankene, så ikke beina faller ut under tilberedingen og vend dem i hvetemel. Brun dem godt i stekepannen, et par om gangen, på begge sider. Legg skankene over i gryten med grønnsakene. Når alle skankene er brunet, kokes stekepannen ut med hvitvin. Tilsett  kalvekraft og kok opp. Hell kraften over skankene og grønnsakene. Tilsett hakkede tomater, timian, laurbærblader, persille, godt med pepper og litt salt. Væsken i gryten bør stå nesten helt opp på skankene. Tilsett litt vann hvis nødvendig.

Sett gryten på kokeplaten og kok opp, ha på lokk, og sett gryten i stekeovnen på 170 C.

Stek i minimum 2 timer (til kjøttet er helt mørt) og sausen har fått en kremaktig konsistens. Du må snu skankene hver halvtime og dytte dem litt ned i sausen. Hvis det blir for lite væske i gryten, kan du tilsette bitte litt vann.

Et par minutter før servering, tilsettes gremolata, som lages av sitronskall, hvitløk og finhakket persille.

Potetene:

Potetene er kokt og moset med smør og fløte, tilsatt litt finhakket gressløk og smakt til med salt og pepper.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Nudelsuppe med biff

Nudelsuppe med biff er varmende og godt på kalde høst- og vinterkvelder. Red chilisaus finnes i flere varianter i asiatiske butikker. Jeg har brukt høyrygg, men om du vil lage denne retten på rekordtid, kan du bruke biffkjøtt, som ikke trenger å koke i timevis.

1 kg høyrygg av okse i strimler (ev. biffkjøtt)

1 løk, finhakket

6 fedd hvitløk, finhakket

2 ss red chilisaus eller chinese red oil (f.eks. Sichuan Doubanjiang Chili Sauce)

1 ss korianderfrø

1 stjerneanis

2 laurbærblad

2 ss soyasaus

1 ss sesamolje

1,5 liter oksekraft, ev. fond og vann eller terning og vann

Rapsolje

Salt og pepper

1 gul paprika

Tilbehør:

4 vårløk

Nudler til 4 pers.

Brun litt og litt av kjøttet godt på alle kanter i oljen i en gryte og legg det over på en tallerken. Tilsett litt mer olje og stek løken gyllen. Tilsett chili, hvitløk og krydder og fres i et par minutter til.
Legg kjøttet tilbake i gryta og hell over kraft, soyasaus og sesamolje. La det småkoke i min. 3 timer, sjekk at kjøttet er mørt og om det ikke er det, kok litt til. Tilsett strimlet paprika og server med nudler kokt etter anvisning på pakken og strimlet vårløk.

Fordel nudler i hver tallerken, hell på suppe og dryss over litt vårløk.

Nudelsuppe med biff
Nudelsuppe med biff

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tarte flambée

Tarte flambée er en spesialitet fra Alsace, i Frankrike, men den spises mye i flere av nabolandene også. Den er god alene, men passer godt til et tapasmåltid, eller som tilbehør til suppe.

1 pizzabunn

1/2 beger crème fraiche

1 eggeplomme

1 ts salt

1/2 ts hvit pepper

2 dl reven guryere (ev annen smaksrik ost

2 løk i strimler

300 g strimlet bacon

Lag pizzadeig på vanlig måte. Du finner oppskrift her.

Kjevle ut degen, la den heve litt og forstek den i 5 minutter på høy temperatur.  Smør på en blanding av crème fraiche, eggeplomme, salt, pepper og guryere. 

På toppen legger du løk og bacon. Stek tarte flambée på høy temperatur i ovnen til bunnen er gjennomstekt og den er gyllen og fin.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Maiskolbedagen

I dag kan du feire maiskolbedagen. Mais ble introdusert i Europa allerede i 1534. Mais er rik på vitaminer, fiber og antioksidanter, så den fortjener sin egen dag. I tillegg kan den brukes til mye,  og det lages til og med mel av den. Mais finnes for øvrig i hvit, rosa, rød, blå og svart i tillegg til gul.

Du finner oppskrifter med mais her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Maiskolbedagen

I dag kan du feire maiskolbedagen. Mais ble introdusert i Europa allerede i 1534. Mais er rik på vitaminer, fiber og antioksidanter, så den fortjener sin egen dag. I tillegg kan den brukes til mye,  og det lages til og med mel av den. Mais finnes for øvrig i hvit, rosa, rød, blå og svart i tillegg til gul.

Du finner oppskrifter med mais her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Maiskolbedagen

I dag kan du feire maiskolbedagen. Mais ble introdusert i Europa allerede i 1534. Mais er rik på vitaminer, fiber og antioksidanter, så den fortjener sin egen dag. I tillegg kan den brukes til mye,  og det lages til og med mel av den. Mais finnes for øvrig i hvit, rosa, rød, blå og svart i tillegg til gul.

Du finner oppskrifter med mais her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Spagetti vongole

Spagetti vongole er noe av det beste jeg vet og jeg spiser den alltid når vi er i Italia. Meny har ofte vongoleskjell, men det går fint å bruke hjerteskjell også.

Oppskriften er til 4 personer.

1 kg vongoleskjell, ev. hjerteskjell

1 løk

2 hvitløksfedd

1 knust, tørket chili

6 ss olivenolje

3 dl hvitvin

Salt og pepper

500 g spagetti

1 bunt finhakket bladpersille

Parmesan

Skyll skjellene i kaldt vann og kast de som er ødelagt eller ikke lukker seg.

Finhakk løk, hvitløksfedd og chili og fres det i olivenolje. Tilsett hvitvin og skjellene. Legg på lokk og la det dampe til skjellene åpner seg. Åpne lokket en gang underveis og rør før du setter på lokket igjen. Smak til kraften med salt og pepper.

Kok spagetti etter anvisningen på pakken. Hell av kokevannet og rør spagettien inn i hjerteskjellblandingen. Dryss over finhakket bladpersille og høvlet parmesan og server.

Skjell som ikke har åpnet seg skal ikke spises.

Den kule høvelen har vi kjøpt i Italia. Den er egentlig til riving av trøffel, men fungerer like godt til riving av parmesan.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Spagetti vongole
Spagetti vongole

Kremet fiskesuppe

Kremet fiskesuppe smaker godt og passer både som lunsj, forrett, hovedrett og kveldskos. Denne er laget med laks, men du kan gjerne bruke andre slag fisk og gjere en kombinasjon av flere slag. Du kan også gjøre som finnene og tilsette litt potet i terninger samtidig som gulrøttene, for å gjøre den enda mer mettende.

1 løk i terninger

2 fedd hvitløk, finhakket

Litt smør

2 dl hvitvin ev. eplemost

2 dl fiskekraft (ev. litt fiskefond og vann)

1/2 ltr melk

1/2 ltr fløte

2 gulrøtter i skiver (gjerne både oransje og gul)

1/2 finhakket fennikel

10 cherrytomater, delt i to

200 g laks eller annen fisk i terninger

1 neve finhakkede urter, jeg har brukt persille og det grønne fra fennikelen

Salt og pepper

Ev. litt sitron eller lime

Løk og hvitløk blankes i  litt smør. Tilsett hvitvin og la det koke litt inn, før du tilsetter fiskekraft, melk, fløte og litt nykvernet pepper.

Tilsett i gulrot og fennikel og la det koke i ca 10 minutter, før du tilsetter cherrytomater, delt i to og laks eller annen fisk i terninger. La suppen trekke i noen få minutter, til fisken er klar. Tilsett urter. Smak til om det trenger salt og mer pepper. Om suppen trenger mer syre enn fra hvitvinen, kan du tilsette litt sitron eller lime.

Jeg serverer med hjemmelagde baguetter. Du finner oppskrift her

Kremet fiskesuppe.
Kremet fiskesuppe.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

 

 

Couscous

Couscous er østlige Middelhavs og  Nord- og Østafrikas svar på ris, og er gryn fremstilt av semule av durumhvete. Den brukes gjerne som tilbehør til gryteretter, tagin og andre middagsretter. Du kan koke den etter anvisning på pakken og servere, men jeg synes det smaker godt å gjøre litt ekstra ut av den. Oppskriften er passe til 4 personer.

Couscous til 4 personer, laget etter anvisning på pakken

50 g pinjekjerner

50 g pistasjnøtter

2 vårløk finstrimlet

1/2 agurk, i små terninger

50 g rosiner

1 neve frisk mynte, finhakket

1 neve frisk koriander, finhakket

Bland alt med couscousen, pynt med friske korianderblader og servér. Om du vil servere couscous mer som en salat, kan du lage dressing av olivenolje og sitron og helle over.

 

Couscous
Couscous

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Cajunbiff eller kylling med salat

Cajunbiff eller kylling med salat er fra Louisiana i USA. Cajuner er etterkommere av utvist befolkning fra Nova Scotia og New Brunswick og har sine helt særegne mattradisjoner.

Cajunmat smaker mye og spennende og nå har Santa Maria gjort det enklere for den som har lyst til å prøve, med et eget cajunkrydder.

Start med å marinere kjøttet:

1 dl nøytral olje (mais/raps)

2 finhakkede hvitløksfedd

1 tørket, knust chili

3 ss cajunkrydder og

1/2 ts pepper

Bland alt i en brødpose. Det kjøttet i mindre biter og bland det med marinaden. Knyt posen og la den ligge i kjøleskapet til neste dag, før du legger det i ildfast form og setter det i ovnen på 200 grader i 20 minutter.

Salaten:

Isbergsalat, finstrimlet

Paprika, finstrimler

Vårløk, finstrimlet

Minitomater delt i 4

Mais

1 pk bønner som er kokt raskt opp, kjølet ned i isvann og delt i 2 cm biter.
Friske urter ved servering og her har jeg brukt koriander

Serveres med yoghurt (og hot chipotlesaus til de modige).

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Cajunbiff med salat
Cajunbiff med salat