Red curry fiskesuppe

Red curry fiskesuppe kommer fra Sørøst-Asia. Om du ønsker den sterkere, kan du tilsette chili. Denne oppskriften er passe til 2-3 personer, som lunsj.

2 løk i strimler

1 ss nøytral olje

2 gulrøtter skiver, delt i to

100 g shitakesopp

4 fedd hvitløk, finhakket

2 ss fiskefond

1 ts fishsauce

5 dl vann

1 ss finhakka koriander

1 ts malt sitrongress

2 ts malt, fersk ingefær

1 ss rød currypaste

1 ts sesamolje

4 dl kokoskrem

1, 5 ss brunt sukker

300 g laks i porsjonsstykker

100 g nudler

 

Red curry fiskesuppe
Red curry fiskesuppe

Fres løken i olje i noen minutter. Tilsett soppen og la det frese i 5 min. Tilsett hvitløk, vann, fondfishsauce, koriander, sitrongress, ingefær, sesamolje, kokoskrem, rød currypaste og sukker. La det koke i noen minutter til, mens du stek laksen i litt olje i en stekepanne og koker ønskede nudler etter anvisning på pakka. Tilsett paprika og vårløk i suppe, rør rund og server.

Legg nudler på bunnen av dype tallerkener, hell på suppa og legg laksen på toppen. Pynt gjerne red curry fiskesuppe med friske urter, gjerne koriander.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grillet tunfisk med nudler og thaisalat

Grillet tunfisk med nudler og thaisalat med mango er både sunt og godt. Jeg er så heldig at jeg får tak i fersk tunfisk i Menybutikken min i helgene.

Salaten:

1 mango, skrelt og delt i små terninger

1/2 agurk i små terninger

1 paprika i små terninger

1 rød chili, finhakket

2 vårløk i fine strilmler

1 hvitløksfedd, finhakket

1 plante koriander, finhakket

Saften av 1 lime

Bland alt sammen i en bolle. La blandingen hvile, mens du koker nudler etter anvisning på pakken og griller tunfisken.

Dressing:

Grillet tunfisk med nudler og thaisalat med mango serveres med enten litt nypresset limesaft, soyasaus, sweet chili saus, hoisinsaus eller en annen dressing du synes frister.

Tunfisken:

180-220 g fersk tunfisk per person

Litt nøytral olje

Salt og pepper

Sesamfrø

Tunfisken smøres med nøytral olje, saltes og pepres før grillingen. Grill tunfisken i 2 minutter på hver side. Dryss over litt sesamfrø mot slutten av steketiden. Legg nudlene på tallerkenen med tunfisken oppa og salaten øverst.

Grillet tunfisk med nudler og thaisalat med mango
Grillet tunfisk med nudler og thaisalat med mango

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Syltet rødløk

Syltet rødløk er både godt, holdbart og anvendelig. Den smaker godt til f.eks. svinestek, burger og div. pålegg, som leverpostei og andre kjøttpålegg.

1 dl rødvinseddik
2 dl sukker
1 pose sursildkrydder
3 dl vann
1 laurbærblad
1 stjerneanis
3 rødløk i tynne ringer
Kok opp eddik, sukker, krydder og vann og la det koke til sukkeret har løst seg opp. Legg løken i et Norgesglass eller lignende, hell laken over løken og pass på at alt er dekket. Sett kaldt til det skal brukes.

Syltet rødløk kan spises etter et par timer, men blir bare bedre om den får stå kaldt i noen dager.

 

Syltet rødløk
Syltet rødløk

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Seibiff med løk

Seibiff med løk er en av de gamle, norske tradisjonsrettene og du finner den i frysedisken. En liten hemmelighet, er at den blir både bedre og billigere når du lager den selv.

2 løk i strimler

100 g smør til løken

1 kg seifilet i porsjonsstykker

200 g hvetemel

4 ss smør til fisken

1 ts salt

1/2 ts malt pepper

Seibiff med løk
Seibiff med løk

Stek løken i 100 g smør. Den blir søtere og bedre jo lenger den steker.

Bland mel, salt og pepper. Kutt løken i skiver og stek den i rikelig med smør til den blir gyllenbrun. Vend fisken i melblandingen og stek i smør, på middels varme til den får en fin stekeskorpe.

Fordel løken over fisken og la det kose seg i panna i noen minutter.

Server seibiff med løk og valgfrie poteter og grønnsaker. Jeg har valgt kokte gulrøtter og potetpuré, som du finner oppskrift på her.
Jeg liker også litt kapers til.

Du finner flere oppskrifter på tradisjonsmat her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kalvefilet med salsa og båtpoteter

Kalvefilet med salsa og båtpoteter passer godt en varm sommerkveld. Om du ønsker mer grønnsaker enn de som er i salsaen, passer det fint med grillede maiskolber.

Båtpotetene:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, f.eks. paprika, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Salsaen:

1,25 dl olivenolje

3 ss sitroneddik

1 neve koriander, finhakket

1 neve bladpersille, finhakket

1/2 purre, finhakket

5 fedd hvitløk, finhakket

1 chili, finhakket

1/2 rød paprika i små terninger

2 ss kapers

1/4 ts nykvernet pepper

1/2 ts salt

Bland alt og la det stå i romtemperatur til det skal brukes.

Kalvefilet:

Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før grilling. La den ligge i ferdigkjøpt rub før grillingen, så blir den ekstra god. Brun fileten godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet. Fileten er rød når den har en kjernetemperatur på 52 grader og rosa når steketermometeret viser 55 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Kalvefilet med salsa og båtpoteter
Kalvefilet med salsa og båtpoteter

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Småsinte ovnspoteter

Småsinte ovnspoteter smaker godt til blandt annet biff, burger eller som del av et tapasmåltid.

Skrell poteter og del dem i fingertykke skiver. Risle over litt nøytral olje. Krydre med salt, pepper, paprikapulver, kajenne og chilipulver.

Stek i ovnen på 250 grader til de får en gyllen, fin farge og er gjennomstekte. Rør et par ganger under stekingen, så de får farge på alle sider.

Småsinte ovnspoteter
Småsinte ovnspoteter

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Moussaka med gresk salat og tzatziki

Moussaka med gresk salat og tzatziki var den første greske maten jeg smakte, på midten av 80-tallet, og den første jeg lagde. Det har blitt enklere å lage en mer autentisk variant etter hvert, siden flere av råvarene har kommet i norske butikkhyller.


Moussaka:

600 g kjøttdeig av lam, ev. vanlig kjøttdeig av storfe

3 finhakkede løk

3 fedd finhakkede hvitløk

Olje til steking

1 bunt finhakket bladpersille

2 ss lammefond eller en buljongterning

1 boks grovhakkede hermetiske tomater (helst Mutti)

1 neve finhakket, frisk basilikum

3⁄4 ts salt

1 1⁄2 ts malt kanel

1 ts pepper

4 auberginer

3 ts salt

2 ss olje

3 ss smør

4,5 ss hvetemel

6 dl melk

3⁄4 ts salt

1/2 ts malt hvit pepper

3 egg

Stek kjøttdeig, løk og hvitløk i litt olje. Tilsett bladpersille og fond eller buljongterning. Tilsett hermetiske tomater, basilikum, kanel, pepper og salt. La det koke lenge, gjerne 1 time.

Skjær auberginer i 1/2 cm tykke skiver. Legg skivene utover på et brett, dryss over 3 ts salt og la dem ligge i minst 15 minutter. Skyll dem godt i kaldt vann og tørk med kjøkkenpapir. Pensle med 2 ss olje, og brun dem godt på begge sider i en varm stekepanne.

Den hvite sausen lages av smør, som smeltes. Rør inn hvetemel og spe litt og litt med melk, mens du rører. Sausen skal være god og tykk. Tilsett salt, pepper og egg.

Legg aubergine, kjøttsaus, hvit saus og gulost (gjerne vellagret) lagvis i en smurt, ildfast form. Strø også revet ost på toppen. Stek på 180 grader i ca. 45-60 minutter. Legg, om nødvendig, folie over så osten ikke blir brent.

Tzatziki:

3 dl yoghurt naturell, gresk type

1/2 slangeagurk, revet grovt, tilsatt litt salt og fått renne av seg 15 min. i dørslag

Bland sammen og smak til med finhakket mynte, hvitløk, pepper og sitron. Tzatzikien blir bare bedre av å få stå i kjøleskapet i noen timer.

Gresk salat: 

1 rødløk i ringer

1 agurk i terninger

2 tomater i terninger

200 g fetaost i terninger

1/2 potte finhakket fersk oregano

1,5 dl god oliven i skiver

Bland salaten i en bolle

Dressing: 

1/2 dl god olivenolje

1 ss rødvinseddik

Salt og pepper

Bland ingrediensene til dressingen, smak til med salt og pepper og hell den over salaten.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Leverpostei – paté

Leverpostei – paté smaker ekstra godt når du har laget den selv. Denne oppskriften ligner litt på mammas leverpostei, men jeg har endret litt på ingrediensene.

200 gram lever (svin, kalv eller kylling)

150 g medisterdeig

2,5 dl fløte

4 egg

1 middels stor løk

5 cm purre

1 kvast persille

200 g bacon stekt i meierismør

150 gram smeltet meierismør

1,5 dl hvetemel

1 ss salt

1 ts paprikapulver

1/2 ts pepper

1 knivsodd malt nellik

1 ts estragon

Kjør alt i hurtigmikser til en grøt. Smør enten småformer eller en brødform (om du kler med folie først, er det lettere å få leverposteien ut av formen), fyll i massen og legg et laurbærblad på toppen av hver form. Stek fransk leverpostei i vannbad i 170 grader i ca. 1,5 time nederst i stekeovnen. Avkjøl i kjøleskap.

Leverpostei - paté
Leverpostei – paté

Om du ønsker, kan du legge et lag aspik på toppen.

Aspik:

1 pk aspik

Vann

1 dl sherry

Rosépapper

Pickles

Lag aspik etter anvisning på pakken, men erstatt 1 dl vann med sherry. Avkjøl blandingen, pynt toppen av leverposteiene og hell aspiken over, når den så vidt har begynt å stivne. Sett kaldt til den skal brukes.

Om du vil fryse leverposteien, er det aller lurest å gjøre det, før den stekes. Aspik blir tåkete og er uegnet for frysing.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kveitefilet med mandelflak og nydelig smørsaus

Kveitefilet med mandelflak og nydelig smørsaus har en del elementer som skal være ferdige samtidig, så det er litt jobb med den, men det smaker helt nydelig og er virkelig verdt jobben.

Fisken:

800 g kveitefilet med skinn

1/2 sitron

2 finhakkede hvitløksfedd

Litt olivenolje

Salt og pepper

Skjær snitt i kveiteskinnet, og legg skiver av sitron og hvitløk i snittene. Legg kveita med skinnsiden opp i en ildfast form med olivenolje i bunnen. Pensle kveita godt med olivenolje og dryss på salt og pepper. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av kveita og stek den på 180 grader til kjernetemperaturen er 50 grader, da er den fortsatt saftig. Det tar ca. 20 minutter avhengig av tykkelsen på kveitestykket.

Mandelpotetpuré: 

500 g mandelpoteter

150 g smør

6 ss fløte

Salt og pepper

Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Smak til med salt og pepper.

Smørsaus:

1/2 fennikel i små terninger

100 g sukkererter i små biter

1 eple i små biter

2 finhakkede sjalottløk

1 fedd finhakket hvitløk

1 hel kardemomme

2 stjerneanis

Litt olivenolje

2 dl eplejuice

3 dl hvitvin

3 dl fløte

100 g smør

1 neve finhakket dill

Salt og pepper

Kok opp lettsaltet vann. Kok fennikelen i ca. 1 minutt, tilsett sukkerertene. Kok videre i ca. 1 minutt. Hell av vannet og skyll grønnsakene, sammen med epleterningene i iskaldt vann til de skal brukes. Surr sjalottløk, hvitløk, kardemomme og stjerneanis i olivenolje, til løken er blank. Tilsett eplejuice og hvitvin og kok det ned til det halve. Tilsett fløte og kok til det halve igjen. Rør inn smør. Sil sausen over i en ny kjele og smak til med salt og pepper. Bland litt finhakket dill sammen med epleterningene, fennikel og sukkererter, og rør det inn i sausen ved servering.

Ha 25 g mandelflak på et stekebrett og risle over litt olivenolje. Settes i stekeovnen på 150 grader til flakene gylne og sprø, ca. 10 minutter. Dryss flaksalt og litt finhakket timian over mandelflakene.

Dra skinnet av fisken og server kveitefilet med mandelflak, mandelpotetpuréen og nydelig smørsaus. Det smaker godt med agurksalat til og du finner oppskrift på det her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.