Pita – pide – pitka – pitta – pyada – lepinje – aish baladi

Pita er et flatt brød, som brukes mye i Midtøsten og landene i den østlige delen av Middelhavet. Det kalles pitta eller pide i Tyrkia, pitka i Bulgaria, pitta i Hellas, lepinje på Balkan – pyada i San Marino og aish baladi i Egypt.
Pitabrød kan fylles med mye godt. Du får kjøpt ferdig i butikken, men hjemmelaget smaker best. De er ikke vanskelige å lage. Jeg pleier å lage mange, så jeg kan legge i fryseren og ta opp ved behov.

Denne deigen gir 16 pitabrød:

1 pk tørrgjær

6 dl lunken melk

2 ts salt

6 ss rapsolje

850 g hvetemel

Elt alt godt sammen med kjøkkenmaskin, til deigen er smidig og slipper bakebollen og eltekroken. Trenger deigen mer mel så tilsett litt etter litt. Hev under plast på et lunt sted i minimum 1 time.

Del deigen i 16 like deler. Form til runde flate boller. Jeg trykker bollene flate med håndflaten. Legg 4 pita på hvert stekebrett, og hev dem i 30 minutter, før du steker på 275 grader i 4-6 minutter. Pass godt på dem, for dette går fort. Når pita har blåst seg opp og fått litt farge er de ferdige. Avkjøles på rist og fylles med det du har lyst på, f.eks. texmex eller hjemmelagd kebab.

Du finner masse retter med pita her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvit pizza med kalkun, bacon og sopp

Hvit pizza er en fin avveksling med hvit saus i stedet for den tradisjonelle tomatsausen. Dette er også en fin måte å få brukt opp kalkunrester på.

Start med bunnen. Du finner oppskrift på en deilig pizzabunn her

1 boks crème fraîche

1 fedd revet hvitløk, eller hvitløk fra tube

Salt og pepper

1 rødløk i strimler

20 minitomater

Kalkunrester i terninger

1 grønn paprika

1 pk bacon, strimlet og sprøstekt i eget fett

Bland crème fraîche og hvitløk og smak til med salt og pepper. Fordel blandingen over pizzabunnen. Legg på ost og fordel resten av ingrediensene utover. Stek hvit pizza litt under midt i ovnen på full guffe til toppen er gyllen.

Hvit pizza med kalkun, bacon og sopp
Hvit pizza med kalkun, bacon og sopp

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Godt nyttår til alle Aperitivos lesere

Godt nyttår ønskes til alle Aperitivomats lesere. Da har vi kommet til den siste dagen i året og dagen for å pynte litt ekstra med sølv og glitter, eller hva du måtte ønske. Jeg synes det er ekstra morsomt å pynte nyttårsbordet, ja for så vidt hele spisestuen, til denne kvelden.

Du finner flere forslag til borddekking HER.

Menyen vår i dag består av oksecarpaccio med ruccola, balsamico, pistasjnøtter og parmesan til forrett. Til hovedrett skal vi ha kveite med mandelflak og en helt nydelig saus med en spennende kryddersmak. Desserten er dronning Maudfromasj.

Da vil jeg takke for oppmerksomheten i 2021 og ønske alle en fantastisk nyttårsfeiring. Jeg håper dere fortsatt vil følge med i 2022, for jeg har mye mer å vise dere.

Godt nyttår!

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Nyttårsaften i hvitt og sølv

Jeg koser meg skikkelig når jeg pynter til nyttårsselskap. Jeg liker godt å pynte med hvitt og sølv, denne dagen og sier i fra om dette på den lokale Interflorabutikken min. Denne gangen har jeg også levert en vakker, gammel pressglassbolle på stett, som de har laget dekorasjonen min i.

For at bordet skal skinne, sender jeg alle glassene, som er fra Hadeland, en tur i oppvaskmaskinen og pusser sølvtøyet.

Jeg har brukt to slag servietter, en stor i sølvfarge og en mindre med en krans, som tar igjen sølvet. Løperne er fra Black Design. Når bordet er pyntet, velkomstdrikken er klar og maten står og putrer, kan gjestene bare komme.

Velkommen til nyttårsaften i hvitt og sølv, og godt nyttår!

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bordpynting i svart og gull

Bordpynting i svart og gull blir veldig delikat og nesten litt mystisk.

Den svarte duken er stoff jeg har kjøpt i metervis på Jysk. Den koster nesten ingen ting i forhold til å kjøpe ferdige duker.

Blomsten er satt opp av Interflora og serviettene er kjøpt på StepIn i Hokksund. Jeg har brukt tre størrelser utenpå hverandre.

Bordpynting i svart og gull
Bordpynting i svart og gull – detalj

Jeg liker å dekke bordet i god tid, så når vi i tillegg har kontroll på maten, har vi tid til å ta et glass vin eller en drink, før gjestene kommer.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Nyttårsaften – dekking og pynting i sort, hvitt og sølv

Det er vel ingen hemmelighet, for de som kjenner meg, at jeg elsker å dekke bord. Jeg bruker litt tid på å planlegge, kikke i skuffer og skap og handle inn det som måtte mangle.

Nyttårsaften - dekking og pynting i sort, hvitt og sølv
Nyttårsaften – dekking og pynting i sort, hvitt og sølv

For nyttårsfeiringen denne gangen, har jeg brukt svart, hvitt og sølv. Jeg har noen meter med svart stoff, som jeg har kjøpt for en billig penge tidligere, så den er gjenbruk. Det samme er nyttårsløperne i hvitt og sølv.

Dekketallerkenene er fra Hageland. Jeg passet på da de var på tilbud for ett år siden.

Nyttårsaften - dekking og pynting i sort, hvitt og sølv
Nyttårsaften – dekking og pynting i sort, hvitt og sølv

Sølvet, som er opphøyd rose, er nypusset til jul. Glassene heter Sonja og er fra Hadeland. Tallerkenene er fra Porsgrunn Porselen og er mange år gamle.

Blomstene er fra den lokale Interflorabutikken min og jeg synes de er vakre. Et tips når du skal dekke bord, er å ta med serviettpakka til blomsterdekoratøren, så det blir match i farger og stil.

Jeg bruker ofte en stor og en litt mindre serviett for at det skal se lekkert og luksuriøst ut.

De små søte sølvfigurene og telysholderne fant jeg i skuffen.

Nyttårsaften - dekking og pynting i sort, hvitt og sølv
Nyttårsaften – dekking og pynting i sort, hvitt og sølv – detalj

Jeg dekker alltid bordet noen timer før gjestene skal komme, så jeg har tid til en dusj og et glass vin, før de kommer.

Nå kan gjestene komme og jeg ønsker AperitivoMats lesere en hyggelig nyttårsfeiring.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Andebryst sous vide med portvinssaus

Andebryst sous vide gir et perfekt resultat. Beregn 1/2 andebryst eller ca.150 – 200 g per person. Oppskriften er beregnet til 4 personer.

Lake:

2,5 dl vann + 7,5 dl vann

50 g salt

100 g sukker

2 g knuste korianderfrø

10 g knuste pepperkorn

1 laurbærblad

2 fedd hvitløk

Bland 2,5 dl vann og resten av ingrediensene i en kjele og kok opp. Når alt sukkeret og saltet er løst opp, tar du det av plata, heller i 7,5 dl vann til og setter det kaldt.
Når laken er helt kald, legger du i andebrystene og lar dem kose seg der i 4 timer, før du tar dem opp og ruter et fint mønster i skinnet. Vakumér brystene og legg dem i sous viden på 58 grader i 1,5 time.

Ta dem opp og gi dem en tur på grillen, så de blir lekkert brune og får knasende sprøtt skinn. La anda hvile litt før du skjærer den i skiver.

Andebryst sous vide
Andebryst sous vide

Jeg serverer anda med bønner, rødløkskompott og portvinssaus, som jeg lager mens anda er i sous viden.

Saus:

1 løk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

1 gulrot i små terninger

1 ss smør

2 dl portvin

1/4 fl. kalvefond

5 dl fløte

1-2 ss smør

Fres løk, hvitløk og gulrot i smør, til løken er blank, før du tilsetter portvin og lar det koke litt inn. Deretter tilsetter jeg kalvefond og fløte. La det koke til det tykner, sil vekk grønnsakene, smak til med salt og pepper og tilsett litt smør, for at den skal være ekstra blank når du serverer. Ikke la sausen koke etterdu har tilsatt smøret.

Oppskriften på rødløkskompott finner du her.

Selv om du ikke har sous vide, kan du bruke den samme laken. Når anda har kost seg i lake i 4 timer, tar du den opp, tørker godt av den, ruter skinnet og bruner den på alle kanter i en stekepanne med smør, før du legger den i ildfast form og steker den i ovnen på 180 grader til den har fått en kjernetemperatur på 62 grader.

Andebryst sous vide
Andebryst sous vide med tilbehør

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laksemousse

Laksemousse både ser lekkert ut og smaker godt. Jeg synes den passer fint som festmat og gjøres klar i forveien, så det ikke blir så mye å gjøre når middagen skal serveres.

500 g kokt laks i terninger

1 løk, grovhakket

1 ts salt

1/2 ts papper

1 ss frisk dill, finhakket

1 plater gelatin

1,5 dl fløte

Kjør laksen og løken helt glatt i foodprosessor og bland inn salt, pepper og urter. Legg gelatinen noen minutter i kaldt vann, før du rører den ut i bittelitt kokende vann og avkjøler den i noen få minutter, men ikke så lenge at den stivner. Pisk fløten halvveis til krem og bland både den og gelatinen inn i fiskefarsen. Fordel laksemoussen i porsjonsformer, dekk med plast og sett kaldt til de skal pyntes og serveres.

Pynt laksemousse etter eget ønske, f.eks. med ferske reker, litt rogn og en kvast dill.

Laksemousse med reker, rogn og dill
Laksemousse med reker, rogn og dill

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ny uke – nye muligheter uke 52

Ny uke – nye muligheter. Her kommer ukens varierte middagstips fra AperitivoMat, med noe for enhver smak. Om du sliter med menyen til nyttårsaften, får du masse tips her

Du finner ukesmenyen med linker til alle oppskriftene HER!

 

Mandag: Ertesuppe

 

Tirsdag: Mormors fiskegrateng

 

Onsdag: Jajangmyeon

 

Torsdag: Hasselbackkylling

Fredag;

 

Lørdag: Tacopai

Søndag:  Nyttårsaften

 

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. 

Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Første juledag – julefrokost fra kl. 12 og til vi legger oss

Første juledag er en fin dag. Alle juleforberedelsene er over og det er tid for å kose seg. Vi har tradisjon for å spise lang, lang julefrokost med øl og dram, første juledag. Denne avslappende og fredelige tradisjonen gjør at første juledag er favoritt dagen min i jula.

Ribbe, medisterkaker og julepølser er alltid en del av julefrokosten på første juledag
Ribbe, medisterkaker og julepølser

Disse bildene er fra mammas julefrokost og vi har noen hyggelige timer sammen på morgenen, når vi dekker bordet og legger maten på fat.

Sild i det grønne og multesyltetøy på første juledag
Sild i det grønne og multesyltetøy
Saltet fårelår med kålrot er alltid en del av julefrokosten
Saltet fårelår med kålrot er alltid en del av julefrokosten

På bordet denne gangen, står kald ribbe og medister, saltet fårelår, flere slag sild, flere slag ost, syltetøy, egg, rakfisk, sylta laks, spekehjort, spekepølse, rull og pepperlaks. Vi serverer sild med pumpernikkel og resten av maten med flere slag brød og lefse.

Første juledag og ferdig dekket bord
Første juledag og ferdig dekket bord

 

Når bordet er klart og familie og venner samlet, er det bare å nyte resten av første juledag.

Du finner juleoppskriftene min HER.

Camembert og blå Stilton hører med første juledag
Camembert og blå Stilton

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.