Pitka

Pitka er et luftig og velsmakende brød fra Bulgaria. Det bakes alltid til jul, men passer å bruke hele året, som tilbehør til supper, gryteretter, eller til tapas/meze. Fremgangsmåten er litt som kanelsnurrer og blir garantert en suksess på matbordet. Jeg får tak i kashar(bulgarsk ost) på en asiatisk butikk i nærheten, men du kan ev. brule litt norvegia eller en annen rivbar ost.

Deigen:

3 egg (1  av eggeplommene skilles fra og brukes til pensling senere)
4 dl melk (lunken)
7 g tørrgjær
1 ss salt
1 ts sukker
Ca. 750 g mel

Elt alle ingrediensene godt sammen til en jevn deig, som klistrer seg litt til hånden din. Tilsett mer vann eller mer mel til du har riktig konsistens. Dekk til bollen og la den heve på et lunt sted i min. 1 time.
Kjevle ut deigen på en lett melet overflate et stort rektangel (ca. 90 cm x 25 cm).

Ostefyllet:

150 g smør (mykt nok til å smøre)
100 g fetaost (smuldret i små biter)
100 g kashar ost (revet)

Fordel det myke smøret utover deigen.
Bland sammen fetaost og kasharost og dryss det over deigen.
Rull deigen stramt fra langsiden og det den i 20 like store deler med en skarp kniv.
Sett dem med litt mellmrom på et bakepapirdekket stekebrett på ca. 30 cm x 21 cm.

Topping:

1 eggeplomme, lett sammenpisket
Nigellafrø (løkfrø)

Pensle med eggeplomme, dryss på nigellafrø og dekk brettet med plastfolie eller et rent koppehåndkle. La pitka heve på et lunt sted i minimum 30 minutter. Steker det midt i ovnen på 180 grader i 35 – 40 minutter eller til pitkaen er gyllenbrun og avkjøl på rist.

Pitka smaker helt fantastisk når det er lunkent, men egner seg til nedfrysing.

 

Pitka
Pitka

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Baklava med pistasj

Baklava med pistasj er veldig godt og veldig mektig. Den kan brukes som kake til kaffen, som godteri eller som dessert. Baklava er tradisjon i mange land i tidligere osmanske områder, Sentral-Asia, Sørøst Europa og Vest-Asia. Formen jeg har brukt er 20×30 cm og ildfast.

Pistasjfyll:

500 g pistasjnøtter

2 ss sukker

1 ts kanel

Kjør pistasjnøtter i en foodprosessor, eller om du ikke har det, legg dem i dobbel brødpose og bank dem til de er grovhakket. Bland pistasjnøttene med sukker og kanel og sett til side.

Baklava:

2 pakker filodeig
300 g smør

Del hver pakke med filodeig i to, så det blir 4 stabler. Smelt smøret og pensle bunnen av formen med smeltet smør. Pensle et ark filodeig med smør og legg det i bunnen av formen. Pensle alle arkene i den første stablen og legg dem på hverandre.

Fordel 1/3 av pistasjfyllet over det øverte laget, før du legger på neste runde med smurt filodeig på samme måte. Fordel halvparten av pistasjfyllet og gjenta til du har lagt på den siste stablen med filodeig.

Bruk en skarp kniv og kutt baklavaen i ruter, trekanter, eller som jeg har gjort, i diamantfasong, Stek baklavaen midt i ovnen på 190 grader i ca. 40 minutter. Baklavaen skal være gyllen og lekker.

Sirup:

2 dl sukker

1,5 dl vann

1 dl honning

2 ts sitronsaft

Mens baklavaen steker, koker du opp sukker, vann og honning i en kjele, til sukkeret er oppløst. Tilsett sitronsaften og hell sirupen over baklavaen og la den stå og trekke i minimum 1 time på benken.

Den kan oppbevares i inntil 1 uke på benken, med rent koppehåndkle over og den kan fryses.

Baklava med pistasj
Baklava med pistasj

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Ukemeny 13

Ukemeny 13 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Kebab av lammedeig med med cacık

Ukemeny for uke 13
Kebab av lammekjøttdeig med cacık
Tirsdag: Kveitefilet med mandelflak og nydelig smørsaus

Ukemeny for uke 13
Kveitefilet med mandelflak og nydelig smørsaus
Onsdag: Alt-i-en-form-kylling

Alt-i-en-form-kylling
Alt-i-en-form-kylling
Torsdag: Steam buns med laks
Steam buns med laks
Steam buns med laks
Fredag: Boeuf bourguignon (biff som i Burgund)
Boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon
Lørdag:
Forrett: Risonisalat
Risonisalat
Risonisalat
Hovedrett: Kylling kabsa
Kylling kabsa
Kylling kabsa
Dessert: Smuldrepai med bær og pistasj
Smuldrepai med bær og pistasj
Smuldrepai med bær og pistasj
Søndag:
Forrett: Kremet pastasalat
Kremet pastasalat
Kremet pastasalat
Hovedrett: Lam i tortilla
Lam i tortilla
Lam i tortilla
Dessert: Grilla banan med is – godt og enkelt
Grilla banan med is – godt og enkelt
Grilla banan med is – godt og enkelt

 

Ukesmeny for uke 13 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Coco colada

Coco colada er en karibisk drikk som alle som liker piña colada vil like. Den er en av mine favorittdrinker.

8 cl Bacardi coconut

5 cl ananasjuice

7 cl kokosvann

4 ts sukker

2 skiver ananas i små terninger + 1/4 skive til pynt

Bland ananasbiter og sukker og knus med en muddler. Tilsett bacardi coconut, ananasjuice, kokosvann og isterninger. Rist sammen, hell i longdrinkglass, pynt med ananas og server.

Coco colada
Coco colada

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Machboos

Machboos er opprinnelig fra Bahrain og der er den også nasjonalretten. Risretten kan minne om pilaffris og er utbredt over hele Midtøsten. Machboos passer som tilbehør til kjøttretter og som del av meze, som er Midtøstens svar på tapas. For at retten skal bli autentisk, er det viktig å bruke basmatiris. Oppskriften er passe til 4-6 personer.

1 løk i tynne strimler

6 ss olivenolje

1/2 ts fennikelfrø

1/4 ts nellik

1/4 ts gurkemeie

1,5 ts malt koriander

1,5 ts sort pepper

1 ts malt kardemomme

1/2 ts spisskumen

1/2 ts kanel

3 fedd finhakket hvitløk

Revet skall av 1/2 sitron, kun det gule

2 dl basmatiris

3 gulrøtter, skrelt og delt i bittesmå terninger

5 dl vann

4 ss grønnsaksfond

1 granateple, kun frøene

80 g ristede pinjekjerner

1 neve frisk finhakket koriander

Legg alle krydderne i en morter og knus dem sammen til fennikelen er helt oppmalt.

Fres løken i oljen til den er myk og blank. Tilsett hvitløk, krydder og sitronskall og rør det godt sammen, mens det fortsetter å steke. Når alt er blandet, rører du inn risen, så den blir helt dekket av løk- og krydderblandingen. Tilsett vann, fond og gulrøtter og la machboos koke under lokk til den er klar, det tar ca. 20-25 min. Rør inn halvparten av granateplefrøene og pinjekjernene. Hell machboos over i en serveringsbolle, dryss over koriander og resten av granateplefrøene og pinjekjernene og server.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

En slags gresk lasagne

En slags gresk lasagne er en lasagne jeg har tatt helt ut av eget hode, uten inspirasjon fra noe sted. Jeg tenkte at en slags gresk lasagne burde fungere og jeg synes denne smaker skikkelig godt.

2 finhakkede løk

500 g lammekjøttdeig

1 boks hakkede tomater (helst Mutti)

2 gulrøtter i små terninger

4 finhakkede soltørka tomater

1 ss kyllingfond

1 ss tzatzikikrydder

4 finhakkede marinerte artisjokkhjerterter

1 laurbærblad

1 kanelbark

2 finhakkede fedd hvitløk

1 ts pepper

1 kvast oregano

6 lasagneplater

1 glass fetaost

1 pk reven ost

Brun lammekjøttdeigen sammen med løken i litt av oljen fra fetaosten. Tilsett gulrøtter, hakkede tomater, finhakkede soltørka tomater, artisjokk, laurbærblad, kanelbark, oregano, kyllingfond, hvitløk og krydder. La det småkoke i 1 time.

Legg litt av kjøttsausen i bunnen av en ildfast form og legg på halvparten av fetaostterningene. Legg på 3 lasagneplater og deretter mer saus, nytt lag med lasagneplater og deretter resten av sausen. Strø ost på toppen og stikk resten av fetaosten innimellom den revne osten. Stekes langt ned i ovnen på 180 grader i ca. 45 minutter, til osten har fått fin farge.

Serveres med gresk salat og tzatziki.

Du finner flere greske oppskrifter her.

 

En slags gresk lasagne
En slags gresk lasagne

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Hjemmelaget kebab av lammedeig

Hjemmelaget kebab av lammedeig er mer enn det du får kjøpt på norske gatekøkken. Prøv å lage det selv og få en helt annen opplevelse. Det er ikke mye jobb og det smaker så mye, mye bedre.

1/2 kg lammedeig (eller karbonade)

2 egg

1 ss kebabkrydder

2 ts mynte

1 ts pepper

Elt alt godt sammen og stek en liten prøvebolle i stekepanne, for å kjenne om den trenger mer krydder. Pakk deigen rundt grillspyd, ca. 200 g på hver og legg dem på grillen. Når de har fått fin farge på undersiden, kan du snu dem og grille dem ferdig.

Kebaben kan gjerne serveres med en frisk salat og ønsket dressing, kanskje cacik, som er tyrkias svar på tzatziki:

1/2 hvitløksfedd

250 ml yoghurt

1 ts tørket mynte

150 g agurk, skrelt og finhakket

salt

Mos hvitløksfedd med litt salt i en morter. Bland yoghurt, hvitløk og mynte i en bolle. Vend inn agurken og smak til med salt.

Om du vil ha pita til kebaben din, kan du kjøpe halvstekte, eller gjøre som meg, lage dem selv. Du finner oppskrift HER.

Kebab av lammedeig
Kebab av lammedeig

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pyttibiff

Pyttibiff er super restemat, om du har biff- og potetrester. Jeg har valgt å røre eggene inn i blandingen, men om du vil, kan du steke egg i en annen panne og legge på toppen. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

2 løk strimler

8 mellomstore, kokte poteter

1 pk. aromasopp eller sjampinjong i skiver

500 g biffkjøtt i terninger

4 sammenpiskede egg

Salt og pepper

Stek løken i smør til den er gyllen, før du tilsetter rester av f.eks. sopp, poteter og grønnsaker og steker videre til alt har fått fin farge. Tilsett kjøttet og stek på lav varme til alt er gjennomvarmt. Rør inn sammenpisket egg, smak til med salt og pepper og dryss over litt urter.

Om du ønsker, kan du steke eggene for seg og servere pyttibiff med speilegg på toppen.

Server med ketsjup, sennep, eller min favoritt BBQ-saus.

 

Pyttibiff
Pyttibiff

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kinesisk nuddelsuppe

Kinesisk nuddelsuppe er varmende og godt, enten som forrett eller som en lunsjrett. Du får kjøpt ao gan ma, som er crispy chilipaste (og veldig godt), i asiatiske butikker. Oppskriften er passe til  8 personer, som forrett, eller til lunsj til 4 personer.

Kraften:

200 g shitakesopp i skiver

4 sjalottløk, finhakket

3 fedd hvitløk, finhakket

Litt nøytral olje til steking

1 l kyllingkraft (lag selv eller kjøp ferdig)

2 cm ingefærbit, kuttet i 3 skiver

4 ss soyasaus

4 ss mirin

Brun soppen i oljen, tilsett løken og fres videre til løken er blank og litt gjennomsiktig. Tilsett hvitløken og fres videre i ett par minutter. Tilsett resten av ingrediensene og la det småkoke i 10 minutter.

Topping og nudler:

60 g eggnudler per person

2 store bok choy

3 vårløk i strimler

1 glass ao gan ma

Kok nudlene etter anvisningen på pakken. Skjær bok choy på langs, så du får 4 kvarte og skyll dem godt.
Plukk hvitløk og ingefær ut av suppen. Kok nudlene i vann etter anvisning på pakken og bok choi i kraften i 1 min.
Fordel nudlene i suppeboller. Topp  bok choy, hell over suppe, pynt med vårløk og server med lao gan ma, så gjestene selv kan bestemme mengden.

Kinesisk nuddelsuppe
Kinesisk nuddelsuppe

 

Du finner oppskrifter på flere spennende, kinesiske retter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mangopudding

Mangopudding er en vanlig dessert i Sør-Øst-Asia og faller i smak hos de fleste. Det er viktig å bruke søt og moden mango. Oppskriften er passe til 6 personer.

1 boks mangopuré (850 g)
1 boks kondensert melk (397 g)
4 ark gelatin
Vann
Mangoterninger og kondensert melk til servering

Legg gelatinarkene i kaldt vann i en bolle og sett til side
Rør sammen mangopuré og kondensert melk, kok opp ca. 1/2 dl vann, klem det kalde vannet ut av gelatinplatene og rør dem ut i det kokende vannet. Hell gelatinen over i mangoblandingen mens du rører godt. Hell mangopuddingen over i serveringsglass og sett kaldt i min. 2 timer
Før servering heller du over litt kondensert melk og mangobiter. Pynt gjerne med et mynteblad.

Mangopudding
Mangopudding

 

Du finner mange spennende dessertoppskrifter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.