Fiskepinner

Fiskepinner kan du fint lage selv og de blir som det meste, mye bedre enn de ferdigkjøpte. Jeg synes det er smart å lage den når det ikke er så kaldt, så du kan stå med frityrkjelen ute. Du finner panko i de asiatiske hyllene i matbutikken, men du kan erstatte den med strøkavring om du ikke får tak i. Tartarsausen minner om remulade, men smaker mye bedre. Den kan lages i forveien og settes kaldt til den skal brukes.

Tartarsaus:

1 pose majones

1 ss agurkmiks

3 ss kapers

1 ts engelsk sennep, eller dijon

Litt finhakket persille

Alt røres sammen og smakes til med salt og pepper.

Ovnspoteter:

Beregn 200 – 250 g minipoteter per person. Risle litt olivenolje i en langpanne, og legg i potetene, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, f.eks. paprika, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når potetene begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er myke inni.

Fisken:

Del 150 g fisk per pers. i passe biter, ta på salt og pepper og sett den kaldt, helst en times tid. Saltet gjør fisken litt fastere.

Dypp fiskestykkene i mel, sammenpisket egg, mel og deretter egg igjen, før de rulles i panko (eller strøkavring).

Stek 3 fiskestykker av gangen i frityrolje på 170 grader til de er gylne. Det tar ca. 10 minutter.

 

Ertepuré:

Ertepuréen finner du oppskrift på her.

Fiskepinner
Fiskepinner

 

Du finner flere deilige fiskeretter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Soppomelett

Soppomelett er mettende og perfekt i disse sopptider, men kan selvfølgelig lages med sopp fra butikken hele året. Selv om omelett regnes som en rett fra det franske kjøkkenet, kommer den trolig fra oldtidens Persia (nå Iran) og den serveres over hele verden. Oppskriften er passe til 2 personer

1 løk, finhakket

1 gode neve, sopp i strimler, f.eks. kantarell, steinsopp eller sjampinjong

3 egg

3 ss melk

Salt og pepper

1 paprika i strimler

50 g revet ost etter eget ønske

5-10 minitomater, delt i to

1 neve finhakket persille

Brun løken og soppen i litt smør i stekepannen. Pisk sammen egg, melk, salt og pepper og hell over sammen med paprika, dryss på ost og sett på lokk. La det kose seg over lav varme, til eggeblandingen stivner. Legg på tomater og dryss på finhakket persille et par minutter før servering. Server soppomelett med godt brød, f.eks. grytebrød, som du finner oppskrift på her.

Du finner flere oppskrifter på og med omelett HER.

Soppomelett
Soppomelett

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 33

Ukemeny for uke 33 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Koreansk fritert kylling – Yangnyeom Chicken
Koreansk fritert kylling – Yangnyeom Chicken
Koreansk fritert kylling – Yangnyeom Chicken
Tirsdag: Spicy, tomatisert laksesuppe
Spicy, tomatisert laksesuppe
Spicy, tomatisert laksesuppe
Onsdag: Fried rice
Fried rice
Fried rice
Torsdag: Et lettvint italiensk spekefat
Et lettvint italiensk spekefat
Et lettvint italiensk spekefat
Fredag: Barbacoa – Pulled pork goes texmex
Barbacoa – Pulled pork goes texmex
Barbacoa – Pulled pork goes texmex
Lørdag:
Forrett: Gambas al ajillo
Gambas al ajillo
Gambas al ajillo
Hovedrett: Grillspyd med salat og hvitløksdressing i pita
Grillspyd med salat og hvitløksdressing i pita
Grillspyd med salat og hvitløksdressing i pita
Dessert: Daimkake
Daimkake
Daimkake
Søndag:
Forrett: Romanescosuppe
Romanescosuppe
Romanescosuppe
Hovedrett: Familiekaker i brun saus
Familiekaker i brun saus
Familiekaker i brun saus
Dessert: Vaniljefromasj med brente mandler og friske bær
Vaniljefromasj med brente mandler og friske bær
Vaniljefromasj med brente mandler og friske bær

Ukemeny for uke 33 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pastaskruer med kjøttboller

Pastaskruer med kjøttboller er noe de aller fleste liker og det er veldig barnevennlig. Sausen blir nesten bedre jo lenger den får koke, for det gjør at tomatene utvikler en naturlig sødme. Pasta med kjøttboller kommer opprinnelig fra Sør-Italia, men har spredd seg til flere av nabolandene og ble tatt med emigranter til både USA og Australia.  Oppskriften er passe til ca. 6 personer.

Pastasaus:

3 bokser hakkede tomater. Jeg foretrekker Mutti, som er av god kvalitet, men du kan bruke hvilken type du vil.

2 løk i strimler

2 fedd hvitløk

1 neve finhakket persille (kan erstattes av 1 ss tørket)

1 neve finhakket basilikum (kan erstattes av 1 ss tørket)

1/2 finhakket chili

1 neve finhakket soltørket tomat

1 finhakket, grillet paprika (fås hele på boks og glass)

2 ts peppermix

1 ts salt

2 laurbærblader

1 ss okse- eller kyllingfond eller 1 grønnsaksbuljongterning

Kokes i minimum en time. Ved lang koking blir sausen søtere helt av seg selv. Om nødvendig kan du make sausen til med litt sukker, så den blir rund i smaken. Om du ikke har tid til å koke så lenge, kan du tilsette litt mer sukker. Smak også om du trenger mer salt og pepper.

Kjøttbollene:

800 g kjøttdeig av lam eller storfe

1 rødløk, finhakket

2 egg

3 dl kremfløte

3 ss panko

1 ss parmesan (pulverform)

1 neve frisk bladpersille, finhakket

4 fedd hvitløk finhakket

3 ts oregano

3 ts basilikum, eller en neve med finhakket fersk

1 knivsodd kajennepepper (kan sløyfes)

2 ts salt

1 ts pepper

Elt alt godt sammen, form runde boller og stek dem i olje på alle kanter, så de får en fin og gyllen skorpe. Legg dem i sausen og la dem trekke i den mens du lager pasta eller anvisning på pakken.

Server gjerne pastaskruer med kjøttboller med revet eller høvlet parmesan og litt friske urter, f,eks. finstrimlet bladpersille eller basilikum over.

 

Pastaskruer med kjøttboller
Pastaskruer med kjøttboller

 

Du finner mange spennende, italienske oppskrifter her og oppskrifter på varierte og velsmakende matretter fra hele verden her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Eplespritz

Eplespritz er en variant av den mer berømte aperol spritz. Jeg har brukt Løiten Epleslang som du får kjøpt på polet, men du kan bruke en annen epledram eller eplelikør.

4 cl epledram eller eplelikør

8 cl prosecco

Soda

Hell eplelikør og prosecco i et glass med is. Topp med soda og pynt med en epleskive.

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Eplespritz
Eplespritz

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Laks teriyaki

Laks teriyaki er en kjapp, velsmakende rett, som er populær hjemme hos oss. Fisken kan erstattes av annen fisk, eller kylling eller annet kjøtt, men jeg anbefaler på det varmeste å prøve den med laks.

1 pk risnudler

2 strimlede løk

1 pk skivet sopp (helst shiitake)

3 dl teriyakisaus

1 sitron

2 ss flytende honning

6 finhakkede hvitløksfedd

4 ss sweet chilisaus

2 ss soyasaus

600 g laksefilet i terninger

2 strimlede paprika

Fres løk og sopp i en wok eller stor stekepanne. Tilsett teriyakisaus, saften av sitronen,  flytende honning, hvitløk, sweet chilisaus og soyasaus. La det koke i noen minutter. Legg i laks, paprika (gjerne i forskjellige farger), sett på lokket og la det putre til laksen er gjennomkokt. NB! Ikke rør etter at fisken er lagt i, for den går fort i stykker.

Risnudlene tilberedes etter anvisningen på pakka.

Legg nudlene på tallerken og hell laksesausen over. Pyntes med litt koriander og sesamfrø.

Laks teriyaki
Laks teriyaki

 

Du finner flere spennende og velsmakende matretter fra Japan her.

Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tarte tartin med sjalottløk

Tarte tartin med sjalottløk er helt nydelig. Den kan serveres alene, som en lunsjrett med litt salat til eller som tilbehør til storfe, lam eller vilt. Den kan også serveres som en del av et tapasmåltid.

500 g sjalottløk

3 ss rørsukker

1 ss smør

4 kvister frisk timian

1 ss balsamicoeddik

0,5 ts pepper

0,5 ts salt

1 ss hvetemel

1 pk butterdeig

Rens sjalottløkene og del dem i tommetykke skiver.

Hell sukker i en ildsfast form på ca. 22 cm, f.eks. paiform og smelt det til karamell på 200 grader i ovnen. Ta ut formen av ovnen og rør inn smøret. Tilsett timian, salt, pepper og balsamico. Det spruter litt, så vær forsiktig.

Legg sjalottløkene tett i tett i formen med kuttet ned.

Dryss mel på benken og legg butterdeigplatene så de overlapper hverandre. Kjevle deigen så mye ut, at den er 2 cm større enn formen. Legg deigen over løken og klem den forsiktig ned rundt kanten. Plasser formen midt i ovnen på 200 grader og stek i 25-30 minutter, eller til butterdeigen har hevet og fått fin, gyllen farge.

Ta ut formen og la den hvile et par minutter. Legg et fat over og snu alt på hodet. Løft av formen. Skjær i kakestykker og server.

Tarte tartin med sjalottløk
Tarte tartin med sjalottløk

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Makaronisalat

Makaronisalat passer godt til mye forskjellig, f.eks. grillmat, skinkeboks, kjøttpølser og stekte kjøttretter. Den smaker også godt på brødskiva, sammen med kjøttpålegg.

250 g makaroni (ukokt)

4 egg, hardkokte og avkjølt i kaldt vann

1 dl majones

2 dl rømme

1 ts dijonsennep

2 ss agurkmix

2 ts eplesidereddik

Salt og pepper (smak til)

1 vårløk, finstrimlet

1 paprika (i små terninger)

Kok makaronien etter anvisning på pakningen. Hell av kokevannet og skyll dem i kaldt vann, før du lar den renne av seg i et dørslag.

Rør sammen majones, rømme og sennep. Smak til dressingen med agurkmix, eddik, salt og pepper. 

Del eggene i små biter med eggedeler og bland dem med majonesblandingen, sammen med makaroni, egg, vårløk og paprika. La makaronisalaten stå en halvtimes tid, så smakene får satt seg før servering.

Makaronisalat
Makaronisalat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Madeiragryte

Madeiragryte har kraftig, rund og god smak og kjøttet blir fantastisk mørt, etter flere timer i ovnen.

1 kg høyrygg av storfe

Smør/olje til steking

50 g tørket steinsopp

400 g gulrot,

300 g småløk

3 fedd hvitløk

1 kvast fersk timian

2 laurbærblader

600 g hakkede tomater

2 ss tomatpuré

4 dl Madeira

4 dl oksekraft, ev. vann og fond

1 appelsin, kun saften

2 ss soyasaus

Salt og pepper

Ev. litt brun maisennajevner

1 pk persille, finhakket

Del kjøttet i store terninger, krydre det med salt og pepper og brun det godt på alle kanter på høy temperatur i smør/olje. Ta ut kjøttet og fres løken og gulrøttene raskt, før du legger kjøttet tilbake, tilsetter hvitløk og tomatpuré og blander godt. Tilsett tomater, Madeira, kraft, appelsinsaft, soyasaus, timian og laurbærblader og kok opp. Rør godt og sett gryta med lokket på i stekeovnen på 140 grader i 4 timer, den siste timen uten lokk. Smak til med salt og pepper og om madeiragryten virker for tynn, kan du røre inn litt maisennajevner og koke opp igjen. Rør inn persillen og server med ris, kokt etter anvisning på pakken.

Madeiragryte
Madeiragryte

 

Du finner flere oppskrifter på spennende gryteretter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

 

 

 

Løksuppe med focaccia

Løksuppe med focaccia smaker godt. Du kan velge om du vi gratinere suppen eller ikke og focaccia kan du enten bake selv, eller kjøpe ferdig i matbutikken.

4 løk i tynne strimler

3 sjalottløk

3 fedd hvitløk

1 liter oksekraft, ev. vann og fond

3 dl tørr hvitvin

100 gram smør

100 gram gruyer ost

2 laurbærblader

1 ss sukker

1 dl nøytral olje

2 ts worcestersaus

1 ss konjakk

salt og pepper

Fremgangsmåte:

Fres løk, sjalottløk og hvitløk i olje i en kjele på middels varme. Tilsett sukker og stek videre på middels varme til løken blir brun, søt og myk. Rør i kjelen av og til så ikke løken brenner seg i bunnen. Det tar ca. 1 time før løken er klar, men det er viktig at du bruker tiden, for et godt resultat.

Tilsett hvitvinen og la den koke inn. Tilsett kraft, timian og laurbærblad. Det er smart å binde urtene sammen med hyssing, så det er lett å plukke dem ut av suppen senere. Tilsett konjakk og worcestersaus og la suppen småkoke i 40 minutter. Smak til med salt og pepper og hell over i porsjonsskåler og dryss over reven ost ved servering..

Om du vil lage focaccia selv, finner du oppskrift  her.

Om du vil gratinere løksuppen kan du skjære 4 loffeskiver, som brunes i tørr stekepanne til de er helt tørre. Hell suppen i 4 ildfaste skåler. Legg de sprøstekte loffskivene på toppen av suppa og riv godt med ost på. Sett i ovnen på 225 grader og stek til toppen har smeltet og blitt gyllen.

Løksuppe med focaccia
Løksuppe med focaccia

 

Du finner oppskrifter på både tradisjonelle, spennende og varierte supper fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.