Romrosinis med karamelliserte mandelflak og masse annet godt

Romrosinis var favorittisen min i barndommen og den smaker enda bedre nå når jeg lager den selv. Her har jeg pyntet med ekstra romrosiner, karamelliserte mandelflak, pikekyss, physalis, blåbær, bringebær og mynte. Jeg serverer en liten bit med biscotti til også.

Romrosinis:

2 dl rosiner

Litt god rom

2 vaniljestenger av god kvalitet (f.eks. Tahiti)

5 dl melk

3 dl fløte

6 eggeplommer

200 g sukker

1 plate sjokolade etter smak

Rosiner kokes i god rom i noen minutter. Romen skal akkurat dekke rosinene i en liten kjele og nesten kokes helt inn før de avkjøles.

Del vaniljestengene på langs og skrap ut frøene. Kok langsomt opp melk og fløte med vaniljestengene inkludert frø. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter under lokk. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Tilsett melk og vaniljeblandingen i eggedosisen under omrøring. Ta denne blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring til det tykner. Sil blandingen over i en bolle og avkjøl. Kjør i iskremmaskin. Når isen nærmer seg ferdig, tilsettes rosinene. Spar noen til å pynte med.

Mens isen stivner, smeltes sjokoladen i vannbad og helles i former. Jeg har en fantastisk silikonform med tolv små porsjoner, fra Mette Blomsterberg. Når isen har stivnet akkurat så mye at den fortsatt kan formes, fordeles den i småformene.

Om du ikke har ismaskin, kan du sette det i fryseren i en vanlig bolle og røre hver halvtime, til den er stiv. Resultatet blir nesten like bra som med maskin.

Karamelliserte mandelflak:

125 g mandelflak

1 dl vann

100 g sukker

Mandelflak, vann og sukker kokes på middels varme til det er karamellisert. Helles deretter ut på et bakebrett med papir, som er smurt med nøytral olje f.eks. raps. Når de har blitt kalde, er de enkle å knekke fra hverandre.

Romrosinis med karamelliserte mandelflak og masse annet godt
Romrosinis med karamelliserte mandelflak og masse annet godt

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hjemmelaget baconburger med coleslaw

Hjemmelaget baconburger med coleslaw er perfekt, så både om du er glad i burger, og om du ikke er det, burde du lage denne. Du har kontroll på hva den inneholder og om du passer på steketiden, blir den saftig og smakfull.

600 g karbonadedeig

1/2 dl fløte

4 dråper tabasco

1 ss Worcestershiresaus

1 ts salt

1/2 ts pepper

Bland alt godt i en bolle. Form fine burgere og stek dem i smør i stekepanne eller på grillen, til de har fin brunfarge på begge sider, men ikke så lenge at de blir tørre.

8 skiver cheddar

4 skiver bacon

4 burgerbrød

Legg bacon utover et stekebrett og sett dem i ovnen på 200 grader til de er crispy. Pass på at de ikke blir brent. Del dem i to.

Del burgerbrødene i to, legg cheddarost i begge snittflatene og varm dem i ovnen, til osten har smeltet.

Server gjerne hjemmelaget baconburger med coleslaw, som du finner oppskrift på her


Du kan kjøpe ferdige burgerbrød, men om du har lyst på hjemmelagde, finner oppskrift på nydelige burgerbrød her

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Jul på do

Jul på do høres sikkert litt merkelig ut, men hvorfor skal vi ikke julepynte litt på do også? Jeg synes det er en hyggelig overraskelse for gjestene, så jeg pynter og tenner telys på do. Om du er redd for brann, det finnes telys som går på batteri.

Jul på do med en blomsterdekorasjon

Den gamle dukken er arvet etter svigermor. juletreet, lysestakene og blomsten, kommer fra den lokale Interflorabutikken min.

Jul på do med juletre og telys
Jul på do med juletre og telys

Du finner flere interiør- og juletips her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Breiflabb med quinoa, revne, ovnsbakte beter og en deilig saus med pepperrot og sennep

Breiflabb med quinoa, revne, ovnsbakte beter, sammen med sausen med pepperrot og sennep, er en nydelig, balansert rett. Retten er velegnet som selskapsmat.

Sausen:

50 g smør

1 finhakket løk

1 finhakket fedd hvitløk

3 dl riesling (hvitvin)

4 brune sukkerbiter

2 ss fiskefond

1 ss finhakket pepperrot

1 ss grov sennep

2 laurbærblader

4 dl fløte

Fres løken og hvitløken i smør, til løken er blank. Tilsett vinen og la det koke inn til 1/3. Tilsett sukker, fond, pepperrot, sennep, laurbærblader og fløte. La det koke til det får fin sausekonsistens. Smak til om det trenger pepper og salt.

 

Breiflabben: 

Del breiflabben i porsjonsstykker, salte og pepre og legg den i smurt, ildfast form, som du setter i ovnen på 180 grader i 12-15 minutter. Om du heller vil tilberede breiflabben i sous vide, kan du krydre den med salt og pepper og vakuumere den med litt smør eller olje og legge den i sous viden på 54 grader i 30 minutter.

 

Ovnsbakte betestrimler finner du oppskrift på HER.

 

Quinoaen:

Til 4 personer bruker du

2 dl quinoa

4 dl vann

2 ss smør

1 finhakket løk

2 ss grønnsaksfond

Skyll quinoaen og legg den i en tørr, brennvarm kjele, til den skifter farge. Det går ganske fort. Tilsett litt smør og finhakket løk, rør rundt i et par minutter og hell på vann og grønnsaksfond og kok som forklart på quinoapakken.

Server breiflabb med quinoa, revne, ovnsbakte beter og den deilig sausen med pepperrot og sennep. Pynt gjerne med en persilledusk.

Breiflabb med quinoa, revne, ovnsbakte beter og en deilig saus med pepperrot og sennep
Breiflabb med quinoa, revne, ovnsbakte beter og en deilig saus med pepperrot og sennep

Peppermyntekuler

Peppermyntekuler smaker godt og kan fint lages med de minste barna. Jeg har rullet i strøssel som er sølv og hvit, men du kan velge noe annet, om du vil.

500 g melis

1 eggehvite

5-10 dråper peppermynteolje (fås bl.a. på apoteket)

1 lite glass strøssel

Visp sammen peppermynte og eggehvite til det blir skum, men ikke stivt. Rør inn melisen, litt etter litt. Når deigen har fått en konsistens som kan trilles til kuler, settes den i kjøleskapet en halvtime.

Rull kuler på ca 2 cm i diameter, rull dem i strøssel og legg på bakepapir. Når peppermyntekulene har tørket litt, kan de legges i tett boks og settes kaldt til de skal brukes.

 

Du finner flere oppskrifter på hjemmelaget godteri her.

Peppermyntekuler
Peppermyntekuler

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pepperkakepalass

Pepperkakepalass er vel ikke det de fleste går for til jul og det normale ville være å lage et lite pepperkakehus. Det er ikke alltid like lett å begrense seg. Svigerdatteren min, niesen min og jeg har det alltid veldig hyggelig når vi er på kjøkkenet, med litt vin i glasset og så blir det bare sånn som dette noen ganger…

Hele herligheten består av 3 kg. pepperkakedeig.

Du finner masse juleoppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gnocchi med biff og blåskimmelsaus, som mamma lager det

Gnocchi er en pasta laget med potet og fås snart fersk i alle matbutikker. Denne deilige retten er mammas spesialitet. Om du ikke vil steke biff, kan du enten servere uten, eller du kan bruke roastbiff.

1/3 ltr. fløte

1 cm hvitløk fra tube

2 ss soyasaus

100 g blåskimmelost (eller mer, om du liker smaken godt)

1/2 ts pepper

Bland alt i en kjele og kok opp under stadig omrøring. La det småkoke i noen minutter, til sausen tykner litt.

Kok gnocchi etter anvisning på pakken. Blander gnocchi og saus før servering.

Stek biff etter eget ønske og skjær opp i tynne skiver. Legg  gnocchi og sausen på en tallerken, legg på biff. Pynt med litt salat, jordbær og tomater. Riv over parmesan. 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sarah Bernard

Moren min lager alltid Sarah Bernard i langpanne til jul. Den smaker nydelig og den kan oppbevares i biter i fryseren, så den er veldig holdbar. Her er mammas oppskrift:

Mandelbunn:

400 g mandler, grovmalte

350 g sukker

3 ts bakepulver

6 eggehviter

Stivpisk eggehvitene. Bland mandler, sukker og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggehvitene. Kle en langpanne (ca. 30 x 40 cm) med bakepapir og fordel kakerøren utover. Stek på 175 grader, midt i ovnen i 30 minutter. Sett formen på en rist og avkjøl kaken helt i formen, før du legger på kremen.

Krem:

250 g smør, romtemperert

200 g melis

6 eggeplommer

2 ts ekte vaniljesukker

Kjør smør og melis hvitt og luftig i en kjøkkenmaskin. Rør inn resten av ingrediensene og fordel utover den avkjølte kakebunnen. Sett kaken kaldt i et par timer, før du tar på kremen.

Sjokoladetrekk:

200 g mørk kokesjokolade, f.eks. dronningsjokolade, grovhakket

2 ss smør

Smelt sjokolade og smør i en bolle, over vannbad. Avkjøl sjokoladeblandingen litt, før den fordeles over kaken. Sett Sara Bernard kaldt i noen timer. Del i passe kakestykker, men ikke for store, for Sarah Bernard er mektig.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sitronkylling

Sitronkylling er lett å lage, og både kylling og poteter får deilig smak av sitron, hvitløk og oregano.

Retten er passe til 4 personer.

1 kg kylling overlår med bein og skinn

8 poteter i båter

1 løk i strimler

1 hvitløk delt i fedd og skrelt

20 oliven i skiver

1 neve finhakket oregano

5 tomater i skiver

1 ss honning

2 sitroner, en i skiver, saften fra den andre

5 ss olivenolje, extra virgin

1 ss kyllingfond

Salt og nykvernet pepper

Sitronkylling før steking
Sitronkylling før steking

Legg kylling, poteter, løk, hvitløk, oregano, oliven og sitron i en langpanne eller annen ildfast form.

Rør sammen olje, fond, honning, sitronsaft, tomater, salt og pepper og hell over kyllingen. Bland godt, slik alt blir dekket av olje.

Stek sitronkylling på 180 grader i ca. 1 time, til kyllingen får brun skorpe og er gjennomstekt.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Marsipanbrød med cocktailbær

Marsipanbrød med cocktailbær er koselig å sette frem i julen. Det er hyggelig å lage det selv og barna kan jo lage sine egne marsipankunstverk samtidig. Tragant får du kjøpt på apoteket og den gjør at marsipanen blir seigere og lettere å jobbe med.  

Marsipan:

Denne oppskriften gir ca. 1/2 kg marsipan

250 g skåldede, malte mandler (ev. mandelmel)

250 g melis

1/2 ts tragant

1 ss eggehvite

Ev. konditorfarge

Kna marsipan, melis, tragant og eggehvite godt sammen. Den skal være lett å jobbe med, så om den er tørr, blander du inn litt mer eggehvite. Om den er for bløt, knar du inn litt mer melis. Pakk marsipanen i plastfolie og la den hvile en time eller to på kjøkkenbenken.

Om du ønsker farge på marsipanen, er det lurt å starte med noen dråper farge av gangen.

Marsipanbrød med cocktailbær

Marsipan, helst hjemmelaget

Cocktailbær

Sjokolade etter eget ønske, jeg bruker melkesjokolade

Legg bakepapir på benken og lag pølser av marsipanen. Kjevle pølsene så de blir brede nok til å dekke en rad med cocktailbær. Legg 1 rad cocktailbær tett i tett på marsipanen og legg marsipanen over. Klem sammen endene, så cocktailbærene blir helt dekket. Legg pølsa på en rist med et fat som kan ta imot overskuddssjokolade under.

Smelt sjokoladen i vannbad. Om du bruker termometer gjelder følgende:

Mørk sjokolade varmes til 50 grader og kjøles ned til 28
Melkesjokolade varmes til 45 grader og kjøles ned til 27
Hvit sjokolade varmes til 40 grader og kjøles ned til  26

Hell sjokoladen over pølsene og sett dem kaldt. Jeg deler dem i passe munnfuller når de skal settes på bordet.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.